sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:147/207)

Pikantny, bazyliowy, sos włoski z cukinii 157

szczególnie, że jest bardzo łatwy do wykonania i można go długo przechowywać , nawet dwa lata . Składniki : 5 średnich cukinii , takich bez dużych komór nasiennych 6 cebul 4 słoiczki ,koncentratu pomidorowego lub jeden około 0,5 l 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru ,czubata 3 łyżki soli 2 główki czosnku 1 łyżka pieprzu -płaska 2 opakowania chilli – można mniej(...)tarce o grubych oczkach . Jeśli używacie przejrzałych cukinii , to usuńcie komorę nasienną . Cebulę szatkujemy , drobniutko . Oba warzywa przekładamy do garnka , solimy , dodajemy cukier i zostawiamy na noc żeby puściły sok i zmiękły . Można od czasu do czasu zamieszać . Następnego dnia , gotujemy na małym ogniu , jak zacznie się robić paćka ( ciapa ) , dodajemy ocet , olej koncentrat , zmiażdżony czosnek , chilli i paprykę słodką

Ogrodnik w podróży
Keczup domowy 204

się sposobem krojenia, bo i tak będziemy to potem miksować. Dodajemy przyprawy i oliwę i wstawiamy na niewielki ogień. Gotujemy około 1-1,5 godzinę, aż pomidory puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać. Całość należy teraz zmiksować bardzo dokładnie. Po zmiksowaniu nadal gotujemy na małym ogniu (garnka na żadnym etapie nie wolno przykrywać!). Masa powinna się lekko zredukować(...)Należy to robić partiami. Z przetartej i odciśniętej masy zostanie Wam bardzo gęsty przecier. Ponieważ szkoda tak wyrzucić odciśniętą gęstą część, ja ją zostawiam, pasteryzuję i wykorzystuję do sosów pomidorowych albo past. Wracając do przecieru. Znów gotujemy go na niewielkim ogniu. Czas zależy od konsystencji, jaką chcecie uzyskać. Może to potrwać (w zależności także od odmiany pomidorów) od 1 godziny

Pociąg Do Kuchni
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 225

nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą(...)rzodkiewkiPrzygotowanie:Konfitura z czerwonej cebuli:  Cebulę kroimy w pióra. Rozgrzewamy głęboką patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy, żeby była miękka. Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, tymianek i czerwone wino. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą. Po uzyskaniu konsystencji konfitury przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.Pizza: Do misy miksera przesiewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Top 10 przepisów na letni piknik 218

lepiej. Można jednak zrobić coś bardziej ambitnego – zobaczcie moje ulubione letnie przepisy, które łatwo jest zabrać na piknik. Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem. Tradycyjnie jedzą ją Włosi zbierający warzywa na polu, bo wystarczy zabrać ze sobą miskę, suchy chleb, cebulę, oraz pomidora czy ogórka, którego zrywa się z grządki. Składniki(...)prosta w przygotowaniu. Nawet z posiłku jedzonego na balkonie czy na ławce przed biurem zrobi piknik. Składniki na 4 porcje sałatki z arbuza: półtora szklanki komosy ryżowej sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pasty chili np. harrisy chlust oliwy garść posiekanej natki pietruszki lub listków mięty pół małego arbuza duży ogórek opakowanie fety garść kiełków np. fasoli

Ugotowane pozamiatane
Chłodnik litewski – przepis 185

miękkości, liście botwinki także kroimy i dodajemy do bulionu pod koniec gotowania i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Aby buraczki nie straciły koloru dodajemy  na początku gotowania odrobinę soku z cytryny. Kiedy buraczki się ugotują odstawiamy do wystygnięcia Do zimnego wywaru dodajemy 1 łyżkę posiekanego koperku, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku, śmietanę, kefir, obranego i startego na tarce ogórka oraz(...)koperkiem. Chłodnik litewski Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Zupa krem z cukinii – przepis Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Artykuł Chłodnik litewski – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Bruschetta z pomidorami i bazylią 158

tylko na domowe śniadanie lub kolację, ale też śmiało można ją podawać gościom na imprezach By bruschetta wyszła idealnie, należy użyć wyłącznie twardego miąższu pomidorów (bez gniazda nasiennego i soku). Bazylię można dodać na dwa sposoby, zależnie od tego, jak lubisz – przed pieczeniem wymieszać z pomidorami i serem lub po upieczeniu posypać bruschettę świeżymi posiekanymi listkami.   Pomysły(...)pokrój w kromki o grubości około 1-2 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i górną stronę posmaruj oliwą. Z pomidorów usuń gniazdo nasienne wraz z sokiem pozostawiając twardy miąższ, a mozzarellę odsącz z zalewy – pokrój je w kostkę. Przełóż do miseczki, dodaj posiekaną bazylię. Wymieszaj. Porcje sałatki nałóż na kromki bagietki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika

Kulinarny S.O.S.
Shakshuka z serdelkami 245

Zwykłe gotowane były bardzo dobre, ale w jajecznicy smakowały jeszcze lepiej:) I pamiętajcie, shakshuka najlepiej smakuje wyjadana prosto z patelni:) Składniki: 2 duże mięsiste pomidory (ok 400g) 1 papryka pomidorowa (lub pół zwykłej) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1-2 serdelki (u mnie Gzella ) łyżka oliwy szczypta kuminu i wędzonej słodkiej papryki sól pieprz natka pietruszki Pomidory włożyć(...)cebuli dodać czosnek i pokrojone w plasterki serdelki, zrumienić lekko, a następnie wsypać kumin i wędzoną paprykę, smażyć mieszając kilka sekund. Na patelnię dodać pomidory i paprykę, smażyć aż sok odparuje. Podczas smażenia nie należy mieszać pomidorów zbyt często, żeby się nie rozpadły. Gdy sok odparuje, pomidory trochę rozsunąć, a w to miejsce wbić jajka. Oprószyć solą i pieprzem, smażyć

Obiad gotowy
Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 183

łatwe do podgrzania. Istotna uwaga - ten kurczak jest naprawdę lekki - gotowany. Nawet nie widział patelni :) A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 6-8 porcji 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 szkl. bulionu z kury 1 puszka ananasów (580g) 2 łyżeczki curry(...)szkl bulionu. Resztę zużyć np. do zupy. Gdy kurczak będzie na tyle wystudzony, że nie będzie parzyć rąk, pokroić go w kostkę. Do bulionu wsypać curry w proszku, cały sok z ananasów z puszki i  wrzucić kurczaka. Gotować 3-4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie wrzucić pokrojone na kawałki ananasy. Mleczko kokosowe wymieszać z mąką i również

Posadzone i zjedzone
Chicken butter masala 214

filety z kurczaka (500 g) 75 ml śmietany 30 % puszka krojonych pomidorów Przygotowanie   Marynata : jogurt, starty świeży imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, chili, kunim, garam masala i sok z cytryny, wszystkie składniki dokładnie wymieszałem. Filet kurczaka pokrojony w kostkę zamarynowałem. Odstawiłem do lodówki na godzinę. Następnie wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika na 10 minut. Ostudziłem. Sos masala: wymieszałem(...)Przełożyłem do garnka. Kurczaka podsmażyłem partiami na maśle , dodałem przygotowany sos masala, doprawiłem solą , cukrem i pieprzem. Wszystko połączyłem w garnku , dodałem pomidory z puszki z zalewą. Dodałem koncentrat pomidorowy , śmietanę i wymieszałem. Podałem z chlebkiem naan

R'n'G Kitchen
Tadżin z kurczaka z suszonymi morelami i cytrynowym kuskusem 193

Przełożyć z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu smażyć przez kilka minut cebulę, dodając pod koniec smażenia posiekany czosnek. Dodać szafran razem z wodą, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, miód, namoczone morele i rodzynki razem z wodę, w której się moczyły. Wszystko razem przemieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać wody lub bulionu.  Podgrzewać wszystko razem kilka minut(...)wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kuskusu i przykryć miskę talerzykiem lub pokrywką. Po ok 5 minutach kuskus powinien wchłonąć całą wodę. Wzburzyć go lekko widelcem, wmieszać posiekaną natkę pietruszki, sok i skórkę z ok 1/2 cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać z wierzchu uprażonymi płatkami migdałów, świeżą kolendrą i pestkami granata. Potrawkę z kurczaka podawać na gorąco

olalacooking
Przecier pomidorowy kontra passata pomidorowa, czy passata versus przecier? 209

Panów: „ Addio pomidory Addio ulubione Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół (...)” Co prawda będą w sprzedaży pomidory, ale to takie szklarniowe namiastki pomidorów. Powoli kończymy robić przetwory z pomidorów: soki, przeciery , suszone , w oliwie , itp. Wielu z nas chwali się przetworami. Pisze ile i czego zrobił, wkleja zdjęcia pokazujące zawartość spiżarni. I dobrze, i trzeba się cieszyć. Przecież od dawna(...)zapominamy, że mamy język polski i coraz częściej wtrącamy obce słówka, często nie rozumiejąc ich znaczenia. Takim przykładem jest passata. Passata to przecier , passata pomidorowa to przecier pomidorowy . A my chwalimy się, że zrobiliśmy passatę pomidorową, czekając na słowa uznania, że jesteśmy tacy światowi. Wystarczy zadać pytanie, „co to jest passata?” i już zaczynają się problemy z tłumaczeniem

królestwo garów
Meksykańska zupa limonkowa 216

już wcześniej pisałam zapraszam tutaj . Tematem przewodnim warsztatów był meksyk "Vivá la fiesta" wspólnie przygotowaliśmy Zupę limonkową,chrupiącą quesadille z szarpaną wieprzowiną oraz tradycyjne taco z kurczakiem, quacamole, salsą pomidorową i sosem mango chilli. Tym razem na warsztaty namówiłam swoje przyjaciółki, było to nasze pierwsze wspólne gotowanie nie zabrakło śmiechu i wina :) kuchnia to takie magiczne miejsce, gdzie wszyscy się(...)magicznie przenosi w wakacyjny nastrój. Będziesz potrzebować 600 ml bulionu z kurczaka (przygotowanego na udkach, które zachowujemy do zupy)  3 duże pomidory malinowe 3 ząbki czosnku 1 cebula sok z 4 limonek (możesz też dodać startą skórkę z połowy limonki) 1 paptyczka chili 1 łyżka oliwy świeża kolendra tortille Etap I  Pomidory obierz ze skórki, usuń pestki

Wylizany Rondel
Meksykańska zupa limonkowa 276

już wcześniej pisałam zapraszam tutaj . Tematem przewodnim warsztatów był meksyk "Vivá la fiesta" wspólnie przygotowaliśmy Zupę limonkową,chrupiącą quesadille z szarpaną wieprzowiną oraz tradycyjne taco z kurczakiem, quacamole, salsą pomidorową i sosem mango chilli. Tym razem na warsztaty namówiłam swoje przyjaciółki, było to nasze pierwsze wspólne gotowanie nie zabrakło śmiechu i wina :) kuchnia to takie magiczne miejsce, gdzie wszyscy się(...)magicznie przenosi w wakacyjny nastrój. Będziesz potrzebować 600 ml bulionu z kurczaka (przygotowanego na udkach, które zachowujemy do zupy)  3 duże pomidory malinowe 3 ząbki czosnku 1 cebula sok z 4 limonek (możesz też dodać startą skórkę z połowy limonki) 1 paptyczka chili 1 łyżka oliwy świeża kolendra tortille Etap I  Pomidory obierz ze skórki, usuń pestki

Wylizany Rondel
Kurczak pod chlebową pierzynką 225

jeść więcej i więcej.... a to niestety nie wskazane:) Składniki: 3 piersi z kurczaka 2 tosty z ciemnego pieczywa 1/2 cytryny natka pietruszki 2 puszki pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz cukier 2 łyżki oliwy z oliwek marynata 4 łyżki musztardy delikatesowej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki miodu sól, pieprz Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie(...)złoty kolor. Marnujemy mięso. Pomidory z puszki doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Wykładamy mięso. Tosty kruszymy. Natkę drobno siekamy. Łączymy z chlebem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Chlebową pierzynką przykrywamy mięso. Pieczemy w 180 stopniach C. przez ok. 45 minut.  Ilość porcji: 6 szt Czas przygotowania

Pobite gary Barbary
Domowa lasagne dla dwojga 225

Możemy przygotować  swój ulubiony sos bolognese.  Oto proporcje na sos, który ja zawsze wykonuje: - 500 gr mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - puszka pomidorów w zalewie + 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 4 średnie marchewki - 3 łyżki oleju - 2 ząbki czosnku - 1 średnia cebula - sól, pieprz, pieprz cayenne, oregano Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach (jabłkowych). Czosnek pokroić w plasterki, cebulę(...)zbyt suchy, gdyż płaty makaronu podczas zapiekania muszą się w nim "ugotować" . Pieczarkowy sos beszamelowy: - 500 gr pieczarek - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. 1/5 odłożyć do wyłożenia na wierzch. Szeroki garnek rozgrzać, wrzucić pieczarki. Dusić na sucho do momentu aż po oddaniu soków pieczarki

kawawszklance
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 314

limonki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno starte 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki wody szczypta soli W rondlu zagotuj wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny.  Wrzucić drobno posiekane papryczki i gotuj je przez 5-7 minut .  Następnie dodaj imbir, sól i czosnek.  Sos zdejmij z ognia i utrzyj lekko blenderem(...)stanie się klarowny.  Odstaw do wystudzenia. Sos najlepszy jest na drugi dzień. Jednak z powodzeniem można go podawać po przestudzeniu do temperatury pokojowej. Domowy ketchup: 500 ml pasty pomidorowej 1 cebula 1 mała papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka nasion gorczycy ½  łyżeczki suszonego

Food Square
Czwartek: Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem 178

kurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo 1 szklanka pęczaku 1 szklanka mrożonej marchewki i groszku 100 g groszku cukrowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oliwy Pęczek posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, podobnie(...)oliwy. Wysyp wszystkie posiekane składniki na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu, mieszając regularnie przez 5 minut. Wsyp łyżeczkę wędzonej papryki. Krok 2 Dodaj do składników na patelni przecier pomidorowy i wsyp szklankę pęczaku. Smaż mieszając regularnie przez 3-4 minuty. Zalej całość 2 szklankami wody – powinna w całości przykryć składniki na patelni. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Nałóż pokrywkę, zmniejsz

Niedzielny kucharz
Czwartek: Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem 178

oliwy. Wysyp wszystkie posiekane składniki na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu, mieszając regularnie przez 5 minut. Wsyp łyżeczkę wędzonej papryki. Krok 2 Dodaj do składników na patelni przecier pomidorowy i wsyp szklankę pęczaku. Smaż mieszając regularnie przez 3-4 minuty. Zalej całość 2 szklankami wody – powinna w całości przykryć składniki na patelni. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Nałóż pokrywkę, zmniejsz(...)krewetki, wymieszaj, znowu przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut. Krok 4 Dopraw danie solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kawałkami cytryny, żeby wycisnąć z nich sok wprost na talerz. Artykuł Czwartek: Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Roladki z indyka i pęczak na parze z pomidorową sałatką ze szpinaku – Angie gotuje odc. 6 273

rozgrzanej suchej patelni na brązowy kolor (złoto brązowy, nie spalony). Wymieszać wszystkie składniki sosu winegret – po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Szpinak wymieszać z pomidorami, migdałami i sosem winegret. Sałatkę posypać łyżką tartego parmezanu. Roladki podawać pokrojone, bądź w całości (wedle uznania, ale pokrojone(...)znajduje się 4,1WW i 4,8 WBT SMACZNEGO! Jeśli podoba Ci się film – subskrybuj mój kanał na Youtube . Artykuł Roladki z indyka i pęczak na parze z pomidorową sałatką ze szpinaku – Angie gotuje odc. 6 pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Mafalde ze szpinakiem i gorgonzolą 203

następnie dodałem do nich 2 łyżki oliwy. Istotnym jest, aby oliwę dodawać już po soleniu, gdyż sól nie rozpuszcza się w oliwie, rozpuszcza się natomiast w wodzie zawartej w soku z pomidorów, dzięki czemu uzyskują one lepszy smak. Makaron mafalde ugotowałem według przepisu na opakowaniu, aby był lekko twardawy w środku - jak ładnie mówią to Włosi "al' dente". Oczywiście(...)makaron odcedziłem na durszlaku i dodałem do znajdującego się na patelni sosu. Całość dokładnie wymieszałem, podgrzewając jeszcze przez kilkadziesiąt sekund, po czym wyłożyłem na talerze. Udekorowałem wcześniej przygotowaną sałatką pomidorową, którą ułożyłem dookoła makaronu

Wyprawy kulinarne