ścieramy na grubych oczkach pieczarki kroimy w plasterki cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju do cebuli dodajemy marchew, pietruszkę i pieczarki - podsmażamy aż pieczarki puszczą soki suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw podduszone warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku dodajemy jeszcze na sam koniec posiekaną natkę pietruszki na liść(...)kapusty nakładamy farsz i zawijamy ciasno tak jak krokiety układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i pieczemy pod przykryciem przez ok 40-50 min podajemy najlepiej z sosem pomidorowym Smacznego
Gotowanie z pasjąkolejną partią mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy. Wlewamy gorący bulion i kawę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili także krojone pomidory i czekoladę. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez około 1-2 godziny, aż sos lekko zredukuje się i zagęści(...)minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę z puszki i pokrojoną paprykę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Awokado kroimy w plastry, posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą Tortille kroimy w kliny i podsmażamy z dwóch stron na oliwie (około 2 łyżki), aż się zezłoci. Odsączamy na papierowym ręczniku. Kukurydzę gotujemy we wrzątku przez około
cool and mintysok z agawy i doprawić solą. Wstawić chłodnik do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać chłodnik chilli i udekorować cząstkami ogórka i pomidorkami. Smacznego Jeśli lubisz zmiksowane zupy-krem z warzyw, zobacz również: krem z białych warzyw dietetyczna zupa z dyni i imbiru krem z pieczonego czosnku zupa brokułowo-serowa zupa chrzanowa z jajkiem krem z pieczonych buraków zupa pomidorowa
Codziennik KuchennyZobaczyłam żółte pomidory. Pomyślałam: żółtej pomidorowej jeszcze nie jadłam. A teraz mam już za sobą. Czas potrzeby na wykonanie zupy: ok 15 minut. 1 kg żółtych pomidorów 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu bazylia olej pieprz do smaku Umyć pomidory. Pokroić na cząstki. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić pomidory, pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić razem(...)odrobiną soli. Pomidory puszczą bardzo dużo soku. wiec nie potrzebne będą wielkie ilości bulionu. Teraz wlej bulion i gotuj ok 5 minut. Całość zmiksuj, przetrzyj przez sito, pozbędziesz się skórek. Dodaj bazylię. Zupę jadłam z grzankami z razowej bagietki
AZgotuj!mnie łosoś, halibut i dorsz) 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanej kolendry 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól mąka kukurydzniana/orkiszowa/pszenna pomidorowe curry 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przecieru z papryczek chilli (można więcej(...)łyżeczki brązowego cukru sól ryż jaśminowy 1,5 szklanki ryżu jaśminowego 3-4 szklanki wody 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżka soku z cyrtny 1-2 łyżki sosu ostrygowego 1/4 łyżeczki przecieru z papryczek chilli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na pulpeciki umieszczamy w dość wysokim naczyniu i przy pomocy blendera miksujemy
DefinicjaSmakupuszka filetów z tuńczyka w oliwie 4 szparagi łyżka oliwy szczypta soli 4 łyżki kiełków rzodkiewki posiekany szczypiorek i pietruszka do smaku sos: 2 łyżki pikantnego ketchupu 4 łyżki soku z pomarańczy szczypta pikantnej papryki wędzonej kilka kropel tabasco Składniki na sos mieszamy i na chwilę odstawiamy. Szparagi nacieramy oliwą i grillujemy chwilę na rozgrzanej patelni. Doprawiamy je solą(...)każdej kromce układamy kiełki, odsączone z oliwy filety z tuńczyka oraz szparagi. Całość ozdabiamy posiekanymi ziołami i polewamy sosem. Smacznego :) Artykuł Kanapki z tuńczykiem, szparagami i pikantnym sosem pomarańczowo-pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogindywidualnego gustu każdego z nas. Ja zdecydowanie jestem na TAK :) Składniki (2 porcje): opakowanie makaronu Skinny Noodles 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy pod względem smakowym jest z NETTO, lepszego nie jadłam) zioła prowansalskie, sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę (wykrawając nieciekawe elementy i tłuszcz(...)mięso solą, pieprzem, ziołami oraz papryką smażymy kurczaka na rozgrzanej teflonowej patelni, aż opiecze się z każdej ze stron i nie będzie surowy dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów (razem z sokiem) oraz koncentrat smażymy, aż sok się zredukuje i powstanie gęsty sos przyprawiamy solą, pieprze, ostrą papryką, ziołami (dałam ich sporo) dodajemy do sosu makaron (przygotowany zgodnie z instrukcją podaną
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtroszkę zmiękła dodajemy do niej cebule. Podsmażamy, aż nam się zeszkli cebula i zarazem nasza marchewka tez będzie dobra. 9. Do naszej marchewki z cebula dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko, chwile jeszcze podsmażając. 10. Gdy widzimy, ż e nasze ziemniaki (w garnku z kapusta) są prawie już dobre dodajemy do nich nasze podsmażone warzywa oraz ugotowana(...)woda, w której się gotowała) 10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny. 11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony czosnek i przyprawiamy wg naszego smaku. Chwile jeszcze gotujemy. 12. Barszcz podajemy ze śmietaną. Możemy go także posypać świeżym, posiekanym koperkiem
Kulinarnie z Polką na Kresachsię kupić cudownie pachnące pomidory za 5 zł za kilogram. Tak oto powstała najlepsza zupa pomidorowa, a mówię to z pełną odpowiedzialnością, bo Gabi powiedziała, że tak dobrej pomidorowej jeszcze w życiu nie jadła, a że Dziewczyna ma już 89 lat to wie co mówi. Ta pomidorówka czy same pomidory i odpowiednio dobrane przyprawy, można ją podać na dwa sposoby(...)niczego, jest po prostu wyśmienita Składniki na 4 porcje: 1,5 kg pomidorów 1-2 cebule 50 ml (3 łyżki) octu jabłkowego/winnego/białego wina lub od biedy soku cytrynowego łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki pieprzu łyżeczka kozieradki 2-3 łyżki cukru Przygotowanie: Pomidory ponacinaj na krzyż, umieść w misce i zalej na 5 minut wrzątkiem
greenscarfworeczkach orzechy włoskie i laskowe. Nic nadzwyczajnego się tu nie dzieje, no chyba że nietoperz czasami lokum sobie u nas urządzi :) Przepisu z proporcjami na przecier pomidorowy nie będę podawała, bo nie ma takiej potrzeby. Wystarczy kilka kilogramów pomidorów (ja zazwyczaj na raz przerabiam 3 - 4 kg) najlepiej odmiany malinówka lub bawole serce, duży garnek i blender. Oczywiście jeszcze(...)tego jak duże mam okazy) i wrzucam do dużego garnka. Podlewam odrobiną wody i rozgotowuję (krótko, bo te odmiany pomidorów są bardzo mięsiste, nie mają aż tak dużo soków, nie trzeba redukować płynów, a przecier zawsze wychodzi gęsty) Później lekko studzę, wrzucam do blendera i miksuję. Doprawiam do smaku solą, przekładam do czystych, wyparzonych słoików, zakręcam i krótko pasteryzuję
Nie tylko w kuchnidrobnych oczkach. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy na sitko ustawione na garnku, aby ziemniaki puściły sok. Gdy ziemniaki puszczą sok dodajemy do nich mąkę, jajka, pieprz i sól do smaku, oraz powstałą z ziemniaków skrobie ziemniaczaną (z garnka w którym ziemniaki puściły sok delikatnie odlewamy wodę uważając, aby nie wylać skrobi). Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej(...)stron na złoty kolor. Placek po zbójnicku Gulasz wieprzowy – składniki: 1kg szynki wieprzowej, 2 cebule, 3-4 papryki konserwowe, 3-4 ogórki konserwowe, Suszone grzyby 50g, Koncentrat pomidorowy, Olej do smażeni, 6 ziaren ziela angielskiego Liść laurowy, Pieprz, sól, papryka słodka i ostra w proszku do smaku, Mąka pszenna. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aby zmiękły
Księga-Smakugłównie z tego powodu, że zapiekane w sosie pomidorowym bakłażany nie są suche i gąbczaste, a fantastycznie aromatyczne. Polecam! 1 duży bakłażan 4-5 ząbków czosnku 1 kartonik passaty pomidorowej (500ml) 1 kulka mozarelli 1 duży pomidor suszone zioła (tymianek, bazylia) świeżo mielona sól morska przyprawa uniwersalna /kostka rosołowa pieprz czarny, świeżo mielony Bakłażana po umyciu kroimy wzdłuż na cienkie(...)zdjęciu, około pół centymetrowe). Każdy plaster oprószamy solą morską z obydwu stron i układamy je na ręczniku papierowym lub ściereczce, po czym pozostawiamy na pół godziny, by puściły sok. W tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę oraz przygotowujemy sos. Jest on bardzo prosty, ponieważ taki najlepiej pasuje. Passatę przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy ją lekko
Kuchenna Kontrrewolucyatego przepisu inne składniki, na które macie ochotę i zużyć resztki. Wczoraj zrobiłam go w wersji z dodatkiem kawałka cukinii i kilku szparagów, zamiast pomidorów z puszki dałam koncentrat pomidorowy, a zamiast śmietany resztę ricotty. W menu zamieściłam także dwa przepisy wykorzystujące koper włoski zwany fenkułem. Z Mężem bardzo lubimy to warzywo, choć wiem, że jest mało popularne. Mam nadzieję(...)wariacja na temat tradycyjnej włoskiej potrawy, saltimbocca alla romana . Zamiast sznycli cielęcych wykorzystujemy piersi z kurczaka, które owijamy plasterkami szynki parmeńskiej z dodatkiem listków szałwii. Na koniec wyciskamy sok z cytryny, który razem z sokami z patelni tworzy apetyczny sos. Saltimboccę z kurczaka polecam podać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Zamiast włoskiego prosciutto możecie wykorzystać
Chilli Czosnek i Oliwaćwikle. Sałatka z pieczonych warzyw i świeżych zawiera wśród składników ser halloumi, ale możesz go zastąpić fetą, albo oscypkiem. Na naszym blogu znajdziesz mnóstwo przepisów z pieczonych warzyw, np. pomidorową z pieczonych warzyw , kapuśniak z pieczonej kapusty, zupa krem z pieczonej papryki, filet z czipsami z jarmużu i pieczonymi warzywami Składniki: 6 średnich ziemniaków 4 buraczki razem z liśćmi(...)mała główka sałaty lub duża garść szpinaku 1 cukinia 1 duże jabłko Kilka łyżek siekanego szczypiorku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego czosnku Sok z połowy cytryny Kilka łyżek oleju Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa. Ziemniaki przekrój na połowy, marchewki i buraczki w plastry, brokuła w małe różyczki. Przełóż na tackę do pieczenia. Polej
Niedzielny kucharzBazylia pewnie większości z nas kojarzy się z pysznym i aromatycznym pomidorowym sosem Ale okazuje się, że z bazylii można zaparzyć smakowitą i zdrową herbatę! Otóż m.in. bazylia obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo. (Więcej informacji o leczniczych właściwościach bazylii można znaleźć tutaj .) A w letnie upały podana z lodem skutecznie chłodzi! Polecam Składniki: 10 listków(...)bazylii 500 ml wrzątku 2 łyżeczki syropu z agawy (lub do smaku) świeżo wyciśnięty sok z cytryny (do smaku) kostki lodu do podania (opcjonalnie) Wykonanie: Do szklanego czajnika lub żaroodpornego naczynia wrzucamy umyte listki bazylii i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie, przelewamy herbatę do szklanek i słodzimy do smaku. Podajemy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Latem
Lamarida.pl