sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:133/207)

Mercimek köftesi - tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur 210

Salça - co to jest? * Salça to koncentrat. W przypadku naszych klopsików używa się koncentratu pomidorowego i paprykowego. Salça jest bardzo popularna (popularny?) w Turcji, a tradycyjnie powstaje fermentując w gorącym, nasłonecznionym miejscu. Dokładniejsze informacje możecie znaleźć w internecie.  Ja użyłam naszego tradycyjnego koncentratu pomidorowego i  połowy czerwonej papryki, którą opiekłam, zdjęłam z niej skórkę i przetarłam przez sito(...)spróbowaniu - przyprawić ostatecznie. Przepis na pikantny dip pomidorowy Składniki: 1 puszka pomidorów bez skórki (około 400 g) 1 mała cebula 1 większy ząbek czosnku 1 mała papryczka chilli 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki sól do smaku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy  1-2 łyżki octu jabłkowego Jak zrobić pomidorowy dip Cebulę i czosnek obrać. Cebulę posiekać drobno, czosnek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w sosie pomidorowym 162

łyżeczka koncentratu pomidorowego W/w składniki miksujemy na gładką masę. W rozgrzanym woku rozgrzej oliwę, i obsmaż z każdej strony kurczaka zamarynowanego w przyprawie. Dodaj posiekany czosnek i cebulę, dalej podsmażaj przez 10 minut. Dodaj pomidorki, 1/4 szklanki wody i przykryj pokrywką, całość dusimy przez 5 minut, dodajemy zioła. Tak aby pomidorki popękały i oddały sok. Dodaj pastę paprykową i duś

SMYKWKUCHNI
Placki z cukinii 179

nadmiaru soku. Możemy odcisnąć w dłoniach. Dodajemy cebulę  startą na tarce oraz czosnek wyciśnięty przez praskę,  Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nakładamy łyżką placki. Smażymy aż będą  rumiane. Odsączamy na papierowym ręczniku.  Placki możemy podać z ulubionymi dodatkami, np z jogurtem naturalnym, sosem pomidorowym. SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Rozgrzewający gulasz z kurczakiem, batatem, dynią 195

łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 g mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry cynamon chilli sól pieprz pół cytryny Przygotowanie: Przygotowujemy warzywa - myjemy, cebulę w drobną kostkę, pomidory w większą kostkę, ząbek drobno. Kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę. Marynujemy kurczaka - do miski przekładamy pokrojonego kurczaka, dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty z połowy cytryny sok, chilli bez pestek pokrojone drobno

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Kotleciki z młodej kapusty 411

świeżo zmielony bułka tarta do panierki olej do smażenia Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z solą i odstawić na 2 godziny aby puściła sok. Warto przykryć ją talerzykiem i obciążyć czymś ciężkim. Po tym czasie dokładnie odcisnąć sok w dłoniach. Do kapusty dodać jajka, posiekany koperek, wyciśnięty w prasce czosnek oraz mąkę i bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać. Gdyby była zbyt(...)wodnista można dodać jeszcze trochę mąki. Formować okrągłe kotleciki, które następnie panierować w bułce tartej. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Można podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym lub z ulubioną surówką

Smakołyki Asi
Ryba w sosie pomidorowym 148

wywaru warzywnego, może być z kostki posiekana natka pietruszki sok z 1/2 cytryny sól, pieprz olej lub masło klarowane Filety pokroić na mniejsze kawałki. posolić, posypać pieprzem odstawić do lodówki. Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać tłuszcz w rondelku, zeszklić posiekane warzywa. Dodać pomidory z puszki, bulion warzywny, sok z cytryny. Doprawić szczyptą imbiru, kurkumą, curry, solą i pieprzem. Dusić około(...)przykryciem około 10 minut. W połowie gotowania przewrócić rybę na drugą stronę. Na koniec posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego:) Artykuł Ryba w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Ketchup z cukinii 119

koncentratu pomidorowego Wykonanie: Cukinię wydrążamy i obieramy ze skórki. (Dużą cukinię obieramy. Młodej, małej cukinii nie trzeba obierać, ale kolor keczupu będzie wpadał bardziej w brąz. Smak będzie taki sam.) Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Cukinię i cebulę wkładamy do garnka. Dodajemy sól i odstawiamy na 1 godzinę. W tym czasie cukinia puści sok. Po tym czasie garnek stawiamy

Smak mojego domu
Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem. 178

pomyślcie, czy ten pomidorowy, to nie jest jednak trochę używany wszędzie siłą przyzwyczajenia i rozpędu... No dobrze, jeśli chcecie spróbować pizzy bez sosu, ale za to z młodymi ziemniaczkami, czosnkowym twarożkiem, karmelizowaną szalotką, rozmarynem i cytryną - to zapraszam do przepisu :) PS Dzięki Agatko :) Składniki: Na wierzch: 4 młode ziemniaki 150 g czosnkowego białego serka 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka otarta

zadanie-gotowanie
Dietetyczne naleśniki po bolońsku 205

koncentratu pomidorowego przyprawy wg gustu, ja dałam sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, ostrą paprykę oraz przyprawę do spaghetti firmy Prymat 200g serka wiejskiego na wierzch naleśników Sposób przygotowania: Mięso smażymy/ dusimy z niewielką ilością wody dość często mieszając i dolewając wody, żeby się nie spaliło kiedy mięso będzie dobre dodajemy pokrojone pomidory razem z sokiem i koncentrat

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sos pomidorowy do makaronu 223

sosem pomidorowym. Sos pomidorowy do makaronu Składniki: 3 kg pomidorów 300 g marchwi 250 g selera naciowego 300 g cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Wykonanie: Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól. Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę

Kulinarne przygody Gatity
Muszle faszerowane dynią, kurkami i orzechami 176

osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, żeby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się nie sklejały. Sos pomidorowy: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych (lub w całości-musimy je wtedy lekko rozgnieść) 4-5 łyżek octu balsamicznego 1 mała pikantna papryczka lub papryka ostra(...)smaku Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, papryczkę w plasterki i smażymy wszystko na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Uważamy, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory wraz z sokiem, w którym są zanurzone i gotujemy często mieszając, aż pomidory rozpadną się na drobne cząstki. W międzyczasie doprawiamy octem, cukrem (u mnie ok 4 łyżeczek), solą i pieprzem. Sos powinien

Zawsze głodna!
Pierożki z serem i czarnuszką 179

Mnie też nie zawsze się udaje, jeśli zaczynam kombinować. Jednak domowe pierogi są najlepsze a pomysłów na ciasto bardzo wiele. Część wody można zastępować różnymi naturalnie barwiącymi dodatkami typu soki warzywne czy owocowe, które zabarwią nam ciasto a pierogi stają się niebanalne i o wiele smaczniejsze. Ciasto w pierogach jest bardzo ważne albo i najważniejsze. Powinno dać się wałkować cieniutko(...)ilością ciasta do farszu na pierogi. Podpłomyki można upiec na dobrze rozgrzanej suchej patelni, wałkując ciasto bardzo cieniutko. Pierożki z serem i czarnuszką Ciasto 500g mąki pszennej, 200g koncentratu pomidorowego, 150g wody, 70ml roztopionego masła, 1 żółtko jajka, szczyptę soli. Mieszamy wodę z koncentratem pomidorowym, masłem, żółtkiem i szczyptą soli do dobrego połączenia. Mąkę przesiewamy do miski i stopniowo dodajemy

Leśny Zakątek
Turcja - Çorba z czerwonej soczewicy (Kırmızı Mercimek Çorbası) 124

soczewicy, czyli kırmızı mercimek çorbası 🇹🇷 Składniki (4 porcje): - 1 szklanka czerwonej soczewicy  - 4 szklanki wody - 1 duża cebula  - 1 mały ziemniak - 1 spora marchewka - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka soli - pieprz (do smaku, szczypta) - 3 łyżki oleju - 0.5 łyżeczki słodkiej papryki  - odrobina ostrej papryki lub płatków chilli (do smaku) - 1 płaska łyżeczka suszonej mięty (można zastąpić(...)Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Dokładnie blendujemy.  4) W małym garnuszku rozgrzewamy olej, na rozgrzany dodajemy słodką i suszoną paprykę oraz miętę (suszoną lub dokładnie posiekaną świeżą). Mieszamy i smażymy przez 20-30 sekund. 5) Zupkę serwujemy w miseczkach, lekko polewamy naszym zaczerwienionym paprykowo-miętowym olejem (około 2 łyżeczki na porcję). Możemy dodać odrobinę soku z cytryny

Roślinożerni urlopowicze
Gołąbki bez zawijania 126

tradycyjnych gołąbków, no właśnie takie gołąbki kotleciki. Podane z lekko pikantnym sosem pomidorowym idealnie rozgrzewają i sycą. 500 g łopatki wieprzowej 500 g białej kapusty 2 cebule 2 jajka L 100 g ryżu 1/2 szklanki kaszy manny sól pieprz olej do smażenia Na sos: 200 g koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pasty(...)litr bulionu warzywnego 3 łyżeczki mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  Ryż ugotować w posolonej wodzie..Kapustę posiekać drobno, posolić i odstawić aby puściła sok. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Kapustę odcisnąć z soku i dodać do zmielonego mięsa. Cebulkę posiekać i zeszklić, dodać do mięsa. Następnie dodać kaszę, jajka, ugotowany ryż

Krylowa Kuchnia
Pasta jajeczna z awokado 293

miseczki, dodać sok z cytryny, majonez, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut, by smaki się przegryzły. Pastę jajeczną z awokado podawać ze świeżym pieczywem lub z krakersami jako formę przekąski. Smacznego!   Zobacz również moje przepisy na inne pasty kanapkowe : Pasta z makreli wędzonej i jajek Pomidorowa pasta

Kulinarne Przeboje