sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:136/207)

Kurczak Tikka Masala 288

Kurczak Tikka Masala Dziś w mojej kuchni smaki orientalne. Marynowane w jogurcie mięso drobiowe duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego. Danie smakuje rewelacyjne podane z keksem gęstego jogurtu naturalnego i białym ryżem lub makaronem. Polecam!     Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz – po około pół łyżeczki szczypta chilli(...)łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju Sos: ok. 0,8 kg pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła ok 3-4 łyżki mleka kokosowego lub śmietanki 30% sól, pieprz, szczypta chilli, 1 łyżeczka cukru

Blog z Apetytem
Wegańskie pasty kanapkowe 145

200g ugotowanej fasoli typu Jaś 1 ugotowany burak (130g) 20g oleju kokosowego około 50 ml wody lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki listków mięty 2 cm świeżego imbiru ½ łyżeczki miodu szczypta płatków chilli 1 łyżeczka soli   Sposób przygotowania: Imbir obierz ze skórki, zetrzyj(...)malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.   Wegańska pasta pomidorowa:   Składniki: 200g ugotowanej fasoli typu Jaś 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 20g oleju kokosowego 1 łyżeczka przyprawy curry 80ml wody lub wywaru warzywnego 2 łyżki orzeszków piniowych

kuron.com.pl
Bigos Z Cukinii - Wersja Z Dodatkiem Papryki 149

pomidorowego 1 mała czerwona papryka - niekoniecznie sól i pieprz do smaku oraz słodka papryka w proszku 1. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki ( jeśli to młoda cukinia to nie musimy jej obierać) Kroimy w kostkę. Do garnka w którym będziemy przygotowywać bigos, wlewamy ze dwie łyżki oleju i podsmażamy/szklimy cukinie na nim. Solimy ją oczywiście aby puściła sok

Gotowanie...to proste !
Batatowe frytki z piekarnika. 106

oliwek sól, łyżeczka rozmarynu(może być suszony)  2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie; Bataty należy obrać a następnie pokroić w słupki. Włożyć do miski, dodać sól, rozmaryn, oliwę, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie wyłożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Frytki należy tak układać aby na siebie nie nachodziły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C(...)około 15 min, po tym czasie blaszkę wyjmujemy a frytki odwracamy na druga stronę i znów pieczemy około 15 min. do momentu aż będą miękkie. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 180

pozbawić środków i zblenderować na  mus. Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo  dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać  sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam  ostrożność przy stosowaniu - ostry ! II miejsce – Blender (pałka) MBL-04   Magdalena Skrzypek wygrywa, bo jej przepiękny i smakowity(...)moje serce zdobywa. Schab z morelami suszonymi i włoskimi orzechami. Składniki: około 1,2 kg schabu, 3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów, 100 g suszonych moreli, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 100 g sera żółtego, przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki marynaty staropolskiej, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku

Moniki Smakołyki
Szybko i smacznie- Tzatziki 351

pomidorowej, niezwykle łatwy w wykonaniu, niezbędnik grillowy. Tzatziki! Potrzebne nam będą: ogórki- najlepiej świeże prosto z działki- 3 duże lub kilka mniejszych jogurt grecki- 1 duże opakowani 400g ząbek czosnku- albo i dwa oliwa z oliwek sól, pieprz, łyżka octu, kilka listków świeżej mięty Ogórki ścieram na tarce o małych oczkach, lekko solę i po paru minut odciskam sok. Mieszam

Zapiski Młodej Żony
Udany majonez podstawowy 265

dolewania soku do majonezu próbowałam by nie był za kwaśny. Dodałam go nie więcej jak 2 łyżki, może dlatego, że musztarda była dość ostra.Przekonałam się, że majonez nie udaje się z olejami tłoczonymi na zimno, nawet z tymi najlepszymi.A Wy jakie macie doświadczenia w robieniu majonezu ?Ja na pewno wypróbuje taki majonez z dodatkiem keczupu lub koncentratu pomidorowego

Proste Potrawy
Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 154

pomidorową, które spisałam na początku akcji i niestety już wiem, że odpowiedź brzmi: "nie".  Może to i dobrze, bo mam nadzieję, że będą jeszcze konkursy z zupą pomidorową lub w ogóle z zupami. Ja zupy uwielbiam i wciąż mnie to zaskakuje, jak wielkie pole dają do popisu. Oczywiście wszelkie konkursy są świetnym katalizatorem takich pomysłów, inspiracji i odrobiny rywalizacji(...)cytryny szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek woda o temperaturze 40-50°C Farsz: 125 g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku (lub 2 jeśli są duże) 2 łyżki soku z cytryny 1 duża łyżka sera riccotta biały pieprz i sól do smaku 1 łyżka masła 1 . Szpinak rozmrozić, czosnek grubo posiekać i zeszklić na łyżce masła, dołożyć szpinak, posolić

Kuchnia Prezydentowej
Pomidorowe ćwiartki z kurczaka na gotowanym ryżu 663

też sposób na wykorzystanie ugotowanego ryżu. 1 kg ugotowanego ryżu 1 kg ćwiartek z kurczaka 2 małe cukinie 1 mała puszka kukurydzy MARYNATA: 2 cebule 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 4 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz czarny Cebule pokroić w piórka, czosnek rozgnieść i połączyć(...)godziny, można też zamarynować kurczaka na całą noc. Pół jednej cukinii pokroić w plasterki, a resztę zetrzeć na tarce jarzynowej i zasypać 1 łyżką soli. Kiedy puści sok przepłukać zimną wodą na sicie. Cukinię pokrojoną w plasterki odłożyć, a resztę odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do ugotowanego ryżu razem z kukurydzą. Wymieszać przyprawiając pieprzem i solą. Naczynie do zapiekania

https:KKuchniaMniam
Bigos z cukinii z kapustą białą 199

kapusty. Polecam spróbować, ja odkąd mamy sezon na cukinię robię go dość często.  Znika bardzo szybko :-) Polecam serdecznie SKŁADNIKI -około 2 kilogramy cukinii -1 słoiczek  koncentratu pomidorowego dobrej jakości  190g  -500g marchewki  -3 średnie cebule -500g kiełbasy -300g białej kapusty -pieprz ziołowy 1 łyżeczka -papryka słodka 3 łyżeczki -zioła prowansalskie około(...)ząbki czosnku -5 łyżek ketchupu  -sól do smaku -trochę oleju Cukinię trzemy na tarce jarzynowej, dajemy do miski i posypujemy około 1 łyżeczką soli. Odstawiamy by puściła sok. W osobnym dużym garnku na małej ilości oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę, oraz startą na tarce jarzynowej  lub poszatkowaną marchew.  Gdy wszystko się troszkę podsmaży dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sałatka z ogórków z koncentratem pomidorowym 629

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki 2,5 kg ogórków 4 cebule 2 łyżki soli 200 g koncentratu pomidorowego zalewa: ½   szklanki oleju ½   szklanki octu 10% ½   szklanki cukru ½   łyżki mielonego pieprzu czarnego ½ łyżki soli Ogórki obieramy ze skóry, ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Cebulę kroimy(...)składniki przekładamy do dużej miski, posypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny. W tym czasie składniki zalewy podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru, studzimy. Po odstaniu z ogórków wylewamy powstały sok, dodajemy koncentrat i zalewę, mieszamy.  Przekładamy do słoików, ugniatając łyżką. Do ogórków dolewamy pozostałą w misce zalewę.   Zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.   SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
KURCZAK NACHOS Z SALSĄ 166

Pieczone kąski z kurczaka w chrupiącej panierce z ostrych chipsów nachos, a do tego orzeźwiająca salsa paprykowo-pomidorowa.  Na ten przepis natknęłam się przeglądając stare magazyny kulinarne i od razu wpadł mi w oko (lekko go skorygowałam pod siebie 😉). Pyszny obiad lub przekąska kolacyjna, którą na pewno nikt nie pogardzi...Ja nie mogłam przejść obok niej obojętnie(...)Składniki: 2 filety z kurczaka 200 g chipsów nachos (ostrych) 1 papryka czerwona 2-3 pomidory 1/2 czerwonej cebuli sok z 1/2 limonki pęczek kolendry świeżej 1/2 szklanki mąki 2 jajka sól, pieprz Wykonanie: Salsa: Paprykę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika ustawionego na funkcję grilla, do momentu

Kuchnia MagdaLeny
Rybna zapiekanka (fit). Dorsz pieczony z ryżem, pod pomidorową kołderką. 206

pomidorowy. Musi być słodkawy ale i pikantny - mocno wyrazisty. Ryż najlepiej ugotować na rosole, a już z pewnością musi być ugotowany w słonej wodzie, by nie był mdły. No i ryba - konieczna dobra gatunkowo. Powinna być smaczna, pachnąca i bez ości (filet). Do tego garść aromatycznej zieleniny. Pycha! Składniki (4 porcje): 4 kawałki filetu z dorsza sól i pieprz sok

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaron z bakłażanem 167

czymś pływa- może to być sos, może być też przecier pomidorowy . Takie właśnie jest to danie. Makaron z bakłażanem i pysznym pomidorowym sosem. Przepyszne. Polecam Składniki: 50 dag przecieru pomidorowego 1 podwójny filet z kurczaka 2 bakłażany 50 dag pomidorków koktailowych  4 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek sol, pieprz, cukier słodka papryka(...)parmezanu 40 dag makaronu "Malma" Sposób przygotowania: Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w cienkie plastry. Z każdej strony posypujemy delikatnie solą. Odstawiamy na 30 minut, żeby puściły sok. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki przekrawamy na pół. Kurczaka i cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do czasu aż kurczak stanie

Pobite gary Barbary
Tiramisu pomidorowe z prosciutto 226

Wytrawna wersja tiramisu z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, prosciutto, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem z bazylią i pomidorami. Ekspresowa i pyszna przekąska.  Czas przygotowania:15

SzczyptaSmaQ
Sos paprykowo-pomidorowy (Lutenica) 136

Lutenica, a właściwie Ljutenica to sos paprykowo-pomidorowy pochodzący z Bałkanów. Niezwykły smak i aromat pieczonych warzyw sprawia, że sos świetnie pasuje do pieczonych mięs, jak również kanapek. Podobno każda gospodyni na Bałkanach robi go na swój sposób. Polecam również przepis na ajvar . Zerknij również do działu PRZETWORY . Składniki: 3 kg pomidorów lima 1,5 kg bakłażanów 3 kg papryki(...)zalać wrzątkiem. Następnie przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Można je zblendować lub pokroić w kostkę, a następnie przełożyć do garnka i dusić na niewielkim ogniu, aż sok zredukuje się o połowę. Trzeba je mieszać od czasu do czasu żeby nie przywarły. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ponakłuwane widelcem bakłażany

Pasja Smaku
Boeuf Strogonow 186

pieczarek 1 duża cebula – ok. 180 g 1 duża papryka – ok. 300 g 4 średnie ogórki kiszone – ok. 360 g 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta pieprzu chilli cayenne ok. 3-4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki(...)kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego i podsmażyć wołowinę (patelnia powinna być odpowiednio duża, by mięso ładnie się podsmażyło, zamknęło pory i nie puściło soków – inaczej stanie się twarde). Podczas smażenia co jakiś czas przemieszać. Podsmażone mięso przerzucić do większego garnka. Na tej samej patelni, na którym smażyło się mięso rozgrzać kolejne 2 łyżki

Kulinarne Przeboje
Gulasz z ciecierzycy, szpinaku i passaty pomidorowej 158

ostry, surowy zapach.   Wlewamy do rondla wołowy rosół, wsypujemy utłuczoną w moździerzu kolendrę i suszony tymianek. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty. Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz obie sproszkowane papryki. Mieszamy i doprowadzamy gulasz do wrzenia. Wrzucamy cały szpinak i parzymy go w zupie – nie potrzebuje długiego gotowania, wystarczy minuta-dwie żeby(...)lepsze – będzie miało bardziej zawarte, a nie wodniste białko. Jeśli nie wiecie, jak wiekowe są Wasze jajka, dla bezpieczeństwa i lepszego ścinania białka można dodać do wody łyżkę soku z cytryny albo octu ryżowego – nie będą wyczuwalne. UWAGA! Jeśli chcecie, nie ma problemu żeby ten gulasz zrobić w wersji całkowicie wegańskiej lub wegetariańskiej – pomińcie w przepisie boczek i zamiast niego

Karo in the Kitchen
Barszcz ukraiński 1006

ciotek w rodzinie i poszperałam w starej książce kucharskiej, gdzie znalazłam przepis na barszcz w takim wydaniu. Trochę go zmodyfikowałam, bo dodałam kapustę włoską i pominęłam pomidory oraz przecier pomidorowy. Efekt końcowy moim domownikom przypadł do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 nieduży por 3 ziemniaki 100 g białej fasoli(...)buraków czerwonych 1 cebula 1/4 główki włoskiej kapusty 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz sok z cytryny lub ocet (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Fasolę wsypać do garnka, zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić na noc, aby napęczniała. Marchew, seler i pietruszkę obrać, umyć. Pokroić w kostkę

Danka Pichci
sałatka caloroczna do sloikow z ogorka i fasoli szparagowej 113

soli 1 kg cebuli + 1/2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu jabłkowego  tu ,lub szampana -jest delikatniejszy tu 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 600- 800 g koncentratu pomidorowego jak ktoś lubi gęściejsze to więcej koncentratu ,ale i przy 600g jest pyszna,daje wiecej ,bo moje dziecko takie lubi Wykonanie Ogórki obrać ,pokroić w grubsze plastry,posypać dwiema łyżkami(...)soli, pozostawić na 60 minut . Odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko posolić i pozostawić na 60 minut,a następnie odcedzić na sicie z soku. Fasolkę umyć, gotować na parze lekko posolona al dente( około 20-25 minut od zagotowania wody) . Gotową pokroić na 2-3 cm kawałki , ostudzić . Zagotować składniki zalewy do rozpuszczenia cukru

mojej kuchni
sałatka caloroczna do sloikow z ogorka i fasoli szparagowej 335

soli 1 kg cebuli + 1/2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu jabłkowego  tu ,lub szampana -jest delikatniejszy tu 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 600- 800 g koncentratu pomidorowego jak ktoś lubi gęściejsze to więcej koncentratu ,ale i przy 600g jest pyszna,daje wiecej ,bo moje dziecko takie lubi Wykonanie Ogórki obrać ,pokroić w grubsze plastry,posypać dwiema łyżkami(...)soli, pozostawić na 60 minut . Odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko posolić i pozostawić na 60 minut,a następnie odcedzić na sicie z soku. Fasolkę umyć, gotować na parze lekko posolona al dente( około 20-25 minut od zagotowania wody) . Gotową pokroić na 2-3 cm kawałki , ostudzić . Zagotować składniki zalewy do rozpuszczenia cukru

w mojej kuchni
Wolno pieczona, szarpana wołowina z papryczkami peperoni 179

wcześniej, przechować w lodówce i następnego dnia podgrzać na płycie gazowej/indukcyjnej/itp., na małym ogniu (po wyjęciu z lodówki należy zdjąć wytworzony na wierzchu mięsa tłuszcz). Mięso podawać wraz z sokami powstałymi podczas pieczenia. Do przepisu należy użyć ostrych papryczek peperoni, ponieważ to one (oraz zalewa od nich) nadają smak wołowinie. Do tego przepisu najlepiej nadaje się tłuste mięso wołowe, jakim(...)jest kark. Nie sprawdzą się natomiast udziec czy łopatka wołowa, gdyż są zbyt chude. Szarpaną wołowinę można wykorzystać jako dodatek do tortilli, sałatek, kanapek. Świetnie smakuje zatopiona w sosie pomidorowym czy bbq. Źródło przepisu: The Pioneer Woman

Gospodyni Miejska
Sos pomidorowy na mleku kokosowym 272

Mój poniedziałkowy obiadek :) Składniki (2 porcje): puszka pomidorów słoiczek koncentratu pomidorowego 250ml mleka kokosowego około 300g piersi z kurczaka sól. pieprz, chilli, słodka i ostra papryka, imbir, kurkuma jako dodatek ryż brązowy  Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i odstawiamy do lodówki na około 30 minut mięso smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni kiedy kurczak nie będzie(...)surowy dodajemy pomidory i koncentrat dusimy na małym ogniu aż nadmiar soku z pomidorów wyparuje dodajemy mleko kokosowe, mieszamy jeszcze chwilkę smażymy doprawiając do smaku dorzucamy ugotowany ryż ;] SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Por duszony z papryką i pomidorem 212

rodzaju mięs.  Ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie składniki  dla czterech osób 2  pory 1 cebula czrewona 2 czerwone papryki 5 pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz sposób przygotowania Dokładnie myjemy warzywa. Pory  i cebulę kroimy w cienkie krążki ( tylko białe części pora(...)rozgrzanej  dużej patelni ( z przykrywką i grubym dnem) wlewamy łyżkę oleju,   dodajemy masło, a następnie wrzucamy pokrojone pory i cebulę. Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez pięć minut. Teraz możemy do garnka z porami  dodać paprykę i całość smażyć przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w cząstki, oraz koncentrat  pomidory, całość

Miód i pieprz
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z mlekiem kokosowym 123

pieczonych pomidorów i papryki z mlekiem kokosowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg pomidorów 2 papryki 6 łyżek mleczka kokosowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub domowego przecieru/pulpy pomidorowej 1 l bulionu 1/2 łyżeczki ostrej papryki Feta do podania Sposób przygotowania Pomidory kroimy w ćwiartki, wykładamy na blachę. Papryki oczyszczamy i wkładamy na blachę. Pieczemy pomidory i paprykę(...)papryce powinna przypiec się skórka. Z pomidorów zdejmujemy skórkę. Paprykę zamykamy w foliowej torebce na ok 20 min. Obieramy. Do garnka wrzucamy pomidory z całym sokiem. Dodajemy paprykę. Wrzucamy koncentrat lub pulpę i paprykę w proszku. podlewamy całość bulionem. gotujemy jeszcze 10-15 min. Dodajemy mleczko. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z feta. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-pieczonych-pomidorow-papryki-mlekiem-kokosowym/ BosowKuchni   Artykuł

Mieszam w Garnku
Stek z kalafiora z pikantną salsą 179

Dziś zapraszam na nietypowego "steka" :) Jest to pyszny, pieczony kalafior podany z pomidorową pikantną salsą i jogurtem naturalnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: 1 mały kalafior oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz do smaku mała kiść pomidorków koktajlowych świeże liście kolendry do posypania Składniki na salsę: mała kiść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w kostkę(...)dymki (biała część), drobno posiekane 1/2 zielonej papryczki chilli, bez pestek, drobno posiekanej sok z 1 limonki szczypta cukru sól, świeżo mielony pieprz do smaku Składniki na jogurt (opcjonalnie): 100 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Z głowy kalafiora odrywamy liście

My Culinary Art
Gazpacho - andaluzyjski chłodnik pomidorowy 140

Coś tu ostatnio mało słowiańsko... Ale sezon pomidorowy w pełni, korzystam więc z przeróżnych przepisów zawierających to przepyszne warzywo. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, to samo (tylko bez sparzania ;) ) czynimy z ogórkiem. Z papryki wykrajamy gniazdo nasienne. Warzywa, również obrane czosnek i cebulę, kroimy w kostkę i umieszczamy w blenderze, po czym miksujemy je na gładką masę(...)trakcie miksowania dorzucamy zioła, ocet (można użyć soku z cytryny) oraz przyprawy do smaku według gustu. Ja najczęściej zamiast soli wsypuję warzywną przyprawę i sporą ilość pieprzu. To samo zrobiłam w tym wypadku. Podajemy przykładowo z czosnkowym pieczywem, jak również z pokrojonymi w kostkę ogórkiem i papryką, wrzuconymi do środka zupy

Kuchenna Kontrrewolucya