sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:128/207)

Najprostsze placki z cukinii 185

tarce o dużych oczkach. Odciśnij lekko sok. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i bułkę tartą. Przypraw solą i pieprzem – całość dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.   Do podania: gęsta śmietana, surówka, sałatka obiadowa, twarożek, sos (np. grzybowy, mięsny, serowy), dip (np. czosnkowy, pomidorowy, sos tzatziki), keczup, chrzan, gulasz, pieczarki duszone

Kulinarne S.O.S.
Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą 196

płukać) i pomidory z puszki razem z sokiem. Całość przyprawić finalnie do smaku i gotować razem przez około 1 minutę.  Zupa najlepsza jest następnego dnia. Odgrzewana nabiera smaku, więc dobrze jest ją przygotować dzień wcześniej. Można podawać z ulubionymi ziołami (pietruszka, bazylia, etc.) i kleksem kwaśnej, gęstej śmietany. Jeśli lubisz zupy pomidorowe, to spróbuj także i tych: [kliknij

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona fasola w sosie pomidorowym 181

Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pieczoną fasolę w pomidorowym sosie z dodatkiem papryki, sera typu feta i świeżej bazylii. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - 1 puszkę białej fasoli - 1 puszkę krojonych pomidorów - 1 czerwoną paprykę - 1 żółtą paprykę - pół opakowania sera typu feta - 3 ząbki czosnku - 1 szklankę wody - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki

Bez Cebuli
Ketchup z dyni 207

zalewy: 0,8 kg przecieru pomidorowego (najlepiej własnego) 1 szkl. octu 0,4 kg cukru  2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano  1 łyżka curry 1 łyżka papryki słodkiej Przygotowanie:    Dynię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, posypać solą, zamieszać i zostawić na 2 godz. Po 2 godz. odlać nadmiar soku, dodać pokrojoną paprykę chili i całość

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ogórkowa 231

jedna z moich ulubionych zup, zaraz obok pomidorowej . Zawsze lubiłam ostre i kwaśne smaki. Już dawno temu słyszałam o zupie  ze świeżych ogórków. Długo zwlekałam z wypróbowaniem zupy ogórkowej właśnie w takiej wersji. Ku mojemu zaskoczeniu tak lubiane przeze mnie danie nie okazało się ani mdłe, ani zbyt mało kwaśne. Dzięki soku z cytryny i świeżemu koperkowi zupa

Pobite gary Barbary
Musaka 170

dużych dojrzałych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii pół szklanki oliwy sól pieprz Sos beszamelowy : 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 3 szklanki mleka 3 żółtka 3 łyżki startego twardego sera (u mnie cheddar)   Przygotowanie   Bakłażany umyłem, pokroiłem w plastry. Posoliłem, aby pozbyć się gorzkiego soku. Po pół godzinie opłukałem je, osuszyłem

R'n'G Kitchen
Ryba z warzywami sezonowymi według Pascala 214

sosu pomidorowego i odstawiamy. Do sosu pomidorowego dolewamy pół litra wody i wrzucamy resztę warzyw. Dusimy często mieszając. Gdy marchewka zmięknie według przepisu powinniśmy dodać szklankę wody i 600 g ryżu ale ja z czystego lenistwa zamiast ryżu wrzuciłam kuskus - nie dolewałam już dodatkowej wody tylko pozwoliłam mu napęcznieć w soku z warzyw. Wyszło naprawdę pysznie! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą i ziołami 248

zioła. Dodać wystudzoną quinoę. Polać oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Delikatnie wymieszać. Podawać schłodzoną. Można posypać serem feta. Jak wspomniałam, tabbouleh libańska sałatka z bobem, quinoą i ziołami jest nie tylko świetny samodzielnie, ale stanowi przepyszny, odświeżający dodatek do grillowanych mięs.   Podobne przepisy Makaron z owocami morza Lemoniada truskawkowa pomidorowa fasolka z bankietówkami Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów

Pociąg Do Kuchni
Fakes czyli Grecka zupa inaczej 289

wody.  Rozrabiam koncentrat pomidorowy w szklance z niewielką ilością wody, wlewam do garnka. Dodaję ziele angielskie, sól himalajską i liść laurowy.  Gotuję około 1 godziny co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone pomidory – jeśli świeże to obrane ze skórki,  sparzone lub gotowe  z puszki, skrapiam sokiem z cytryny. Duszę jeszcze ok 10-15 minut

IzaGotuje
Harira - pożywna zupa marokańska 186

kostkę  250 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 - 2 gałązki selera naciowego pokrojone w kostkę  1 por pokrojiny w kostkę 3/4 szklanki suchej zielonej lub czerwonej soczewicy 1/2 szklanki suchych ziaren ciecierzycy 3  łyżki oliwy z oliwek   3 łyżki posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki soku z cytryny   1/2 szklanki długoziarnistego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Curry z kurczaka z warzywami 425

mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 2 garści zielonej fasolki ½ cukinii lub bakłażana 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżeczki mieszanka przypraw

Mania Gotowania
Pomidory faszerowane mięsem 209

jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane za roślinę trującą i hodowane jedynie dla ozdoby. Na szczęście jednak to się zmieniło i odkryto imponującą(...)zapiekam. Zazwyczaj do faszerowania mięso miesza się z ryżem, aby wchłonął nadmiar wody. Ja postanowiłam jednak danie zapiec na ryżu z dodatkiem zmiksowanego miąższu, co pozwala Królowi Pomidorowi całkowicie zawładnąć smakiem. Składniki dla 4 osób: 4-6 dużych pomidorów 500 g zmielonej wołowiny 3 ząbki czosnku 125 g mozzarelli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano sól

Pełny talerz
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 206

bardzo swojej objętości. No i jeszcze papryka i ogórki. Właściwie ile kuchni, tyle wersji Strogonowa, z papryką albo bez, z ogórkami kiszonymi albo konserwowymi, z sosem śmietanowym albo pomidorowym... Ja robię z ogórkami konserwowymi , pokrojonymi, jak wszystko, w paseczki oraz z papryką czerwoną również pokrojoną w paski ale uwaga! na razie tylko kroję wszystko i zostawiam na desce. Kiedy wszystko(...)łyżki śmietany (tym razem dodałam czosnkowego dipu słonecznikowego, który został mi w lodówce z poprzedniego dnia ale może to być śmietana owsiana, sojowa czy nawet bez śmietany całkiem), wyciskam sok z połówki cytryny, dolewam szklankę wody , sprawdzam, czy nie trzeba dodać pieprzu albo soli, mieszam wszystko bardzo dokładnie i całość podgrzewam DOPIERO PRZED PODANIEM. Dzięki temu ogórki nie zmieniają się

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy 302

będzie pyszna do wypicia. Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy   Drukuj Prep time 10 min Cook time 30 min Total time 40 min   Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy z pieczonych i przecieranych pomidorów. Author: cooking for Emily Ingredients 1,5- 2 kg pomidorów 3-4 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku opcjonalnie trochę cukru świeże zioła(...)połowę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać oliwą. Czosnek obrać i całe główki włożyć między pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec aż pomidory popękają, puszczą sok a te z z wierzchu lekko zczarnieją (ok 20-25 minut). Pomidory lekko przestudzić i przełożyć do miski. Jeżeli chcemy rzadszy sos (np do zrobienia zup) to razem z wodą

Cooking for Emily
Zucchini z pulpecikami z indyka 146

Zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym – to bardzo proste danie, które jednocześnie jest pełne smaku. Przyrządzisz je w 30 minut i łatwo zapakujesz do pojemnika. Nadaje się do odgrzewania, co czyni je idealnym na lunch do pracy. Mięso z indyka pełne białka, warzywa i lekki sos sprawiają, że jest to potrawa uwielbiana przez fitmenów, którzy planują posiłki(...)aktywnych Są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a jedną z nich jest z pewnością spaghetti z cukini, czyli zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym. Danie niebywale proste i smaczne, doskonale imitujące glutenowy odpowiednik, ale za to o wiele mniej kaloryczne. Cukinia ma tę piękną cechę, że sama będąc lekko mdła, doskonale przyjmuje smaki innych

Niedzielny kucharz
CORN - DOGI 205

miski, dodajemy jaka, mleko i sok  z cytryny. Wyrabiamy ciasto, powinno być gęstsze niż na naleśniki. Ciasto przelewamy do wysokiego naczynia lub długiej szklanki. Parówki obieramy z osłonki, przecinamy na pół i maczamy całe w cieśnie. Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju z jednej i drugiej strony. Podajemy ciepłe z sosami pomidorowym i czosnkowym

Kulinarne Fantazje Marioli
Lazania z boczniakami i szpinakiem 120

przepis Składniki: * pół opakowania makaronu lazania * 15-20 dkg liści szpinaku * 30 dkg boczniaka * 30 dkg żółtego sera * 2 łyżki masła * 1 szklanka mleka * gałka muszkatołowa * sól, pieprz * passata pomidorowa ok. 3/4 szklanki * bazylia, oregano, cukier * 1 ząbek czosnku * 1 cebulka * 1 łyżka mąki 1. Roztopiłam łyżeczkę masła na patelni i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę przesmażyłam(...)Odstawiłam. 2. W drugim naczyniu roztopiłam łyżeczkę masła i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszkliłam. Dołożyłam pokrojonego w paski ok 1 cm boczniaka. Smażyłam do momentu aż boczniak puści soki i zmniejszy objętość. Odstawiłam. 3. W rondelku rozpuściłam 1 łyżkę masła i dodałam mąkę. Za pomocą trzepaczki do jajek rozgoniłam grudki. Małymi porcjami dolewałam mleko. Kiedy już się wszystko zagotowało

Pieprzyć z Fantazją
Lazania z boczniakami i szpinakiem 207

przepis Składniki: * pół opakowania makaronu lazania * 15-20 dkg liści szpinaku * 30 dkg boczniaka * 30 dkg żółtego sera * 2 łyżki masła * 1 szklanka mleka * gałka muszkatołowa * sól, pieprz * passata pomidorowa ok. 3/4 szklanki * bazylia, oregano, cukier * 1 ząbek czosnku * 1 cebulka * 1 łyżka mąki 1. Roztopiłam łyżeczkę masła na patelni i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę przesmażyłam(...)Odstawiłam. 2. W drugim naczyniu roztopiłam łyżeczkę masła i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszkliłam. Dołożyłam pokrojonego w paski ok 1 cm boczniaka. Smażyłam do momentu aż boczniak puści soki i zmniejszy objętość. Odstawiłam. 3. W rondelku rozpuściłam 1 łyżkę masła i dodałam mąkę. Za pomocą trzepaczki do jajek rozgoniłam grudki. Małymi porcjami dolewałam mleko. Kiedy już się wszystko zagotowało

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz węgierski 184

oliwy) 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki ok. 1 l gorącego bulionu 2 łyżki sosu sojowego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g pieczarek 2 łyżki masła – opcjonalnie 2 łyżki mąki – opcjonalnie Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę (około 1,5-2 cm). Cebulę(...)niego tłuszcz dodajemy cebulę, smażymy razem. Po chwili dorzucamy marchewkę oraz paprykę. Smażymy kilka minut. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu (olej lub smalec), podsmażamy mięso (wszystkie ewentualne soki z mięsa muszą się zredukować, a samo mięsko lekko przyrumienić). Pod koniec doprawiamy je solą oraz pieprzem i dodajemy do garnka z warzywami. Całość podlewamy gorącym bulionem w takiej ilości

Smaki Na Talerzu
Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami 181

drobno posiekanych trufli. Wlać śmietankę, sok z cytryny i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać startym serem i udekorować kilkoma plasterkami trufli. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem → Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą → Spaghetti z pesto (pesto alla

Oryginalny smak
Tak bardzo pysznie i zdrowo. Suflet awokado naszym kulinarnym odkryciem [PRZEPIS] 167

też białko oddzielone od żółtek i sok z ćwiartki cytryny. Wszystko rozgnieć widelcem, można użyć też tłuczka do ziemniaków. Masą wypełnij wydrążone połówki, na środku każdej z nich zrób zagłębienie, w którym umieść żółtko. Piecz przez 20-25 min. w temp. 180 stopni. Jedliśmy z ryżem ugotowanym na sypko dodatkiem odrobiny pasty pomidorowej i świeżej chilli. Artykuł Tak bardzo pysznie

Kulinarna Polska
Zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami / Meat, zucchini and potato bake 230

pokrojonych w kostkę 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1 x400 g puszka krojonych pomidorów ½ szklanki bulionu drobiowego zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, oregano szczypta cukru 100 g startej mozzarelli lub sera żółtego sól, pieprz do smaku Składniki na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 ¼ szklanki zimnego mleka 1-2 łyżeczki soku z cytryny mielona gałka muszkatołowa sól, biały

karmelowy
Wtorek: Spaghetti ze szparagami, ziemniakami i pesto 198

Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Spaghetti z pesto, szparagami i ziemniakami   Składniki: Pęczek szparagów Pęczek bazylii 1/4 szklanki orzechów (najlepiej piniowych, ale sprawdzą się też orzechy laskowe i migdały) 2 ząbki czosnku 4 małe ziemniaki 1/2 szklanki parmezanu 1/2 szklanki oliwy Sok z połowy cytryny 200 g spaghetti

Niedzielny kucharz
ZUPA GULASZOWA 211

najlepiej wędzona) puszka pomidorów bądź passata pomidorowa bądź pomidory  1,5 l bulionu warzywnego bądź przegotowanej wody Mięso pokroić w średnią kostkę,przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem ( mała główka) oraz kminkiem.Odstawić do lodówki na parę godzin. Następnie pokroić w kostkę cebulę - zeszklić ją na smalcu w większym garnku. Dodać mięso - gdy puści sok dodać liść laurowy oraz ziele angielskie.Zala

Niespełnione zdolności kulinarne
Niezwykła moc kaszy jaglanej !!! 935

banana lub jabłko, ewentualnie dodać trochę soku i mamy pyszny i zdrowy deserek dla naszego dziecka.  Zapraszam na kilka moich przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej: 1. Kotlety z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i oliwkami 2. Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej 3. Pulpety z kaszy jaglanej w sosie paprykowo-pomidorowym 4. Wegański pasztet z czerwonej soczewicy

kulinarne odsłony pati
Placki ziemniaczane z mięsem i pieczarkami 198

łyżki oleju rzepakowego 700 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra) suszony majeranek, czosnek granulowany dodatkowo: olej do smażenia, gęsta śmietana Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce, a następnie przekładamy na sitko (umieszczone na garnku lub salaterce) i zostawiamy na 20 - 30 minut żeby odsączyć sok. Po tym czasie przekładamy ziemniaki do miski

Czary - gary w kuchni
Sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej 174

łyżki Vegety 1 słoik koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego Sposób przygotowania: Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obrane cebule kroimy w plasterki, obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki soli, mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny żeby warzywa puściły sok. Odciskamy z nadmiaru soku. Składniki zalewy zagotowujemy, studzimy

Bajeczna Kuchnia
Meksykańska fajita drobiowa w tortilli 260

cebula Sos guacamole: 1 awokado dojrzałe sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 malutka cebula biała 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy szczypta soli i pieprzu do smaku Sos salsa: 2 drobno pokrojone pomidory 1 papryczka pepperoni 2 szczypty chili w proszku 1 ząbek czosnku 1 mała cebulka biała 1 łyżka przecieru pomidorowego szczypta soli i pieprzu do smaku

Kuchnia w czekoladzie
Cukinia faszerowana podana z białym ryżem długoziarnistym 228

dodajemy poszatkowane pomidory (wlewamy również sos pomidorowy, który był w puszce) i bulion warzywny. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz i dusimy kolejne 4 minuty. Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy środek łyżeczką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 6 łyżek wody. Z cukinii podczas pieczenia będzie wyciekał sok i dzięki wodzie nie będzie się

Smak mojego domu
Cukinia z mięsnym farszem 225

Te małe żółte, zielone czy też żółto-zielone cukinie je się oczami ! Są przepiękne i czasami po prostu żal je włożyć do garnka ;-). Ale niestety przychodzi

Kulinarne przygody Gatity