już przepyszne RIGATONI z jego dodatkiem , które totalnie zawładnęło podniebieniami domowników … a dziś mam dla Was tartę z ciasta francuskiego właśnie z dodatkiem bakłażana.Chrupiące ciasto pokryte kremowym pomidorowym sosem zapieczone z bakłażanami i mozzarellą są fajnym pomysłem na letni obiad. SKŁADNIKI :* ciasto francuskie – 1 płat* żółtko – 1 sztNADZIENIE :* bakłażan – 1 szt* pomidor(...)sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Formę do tarty lub tortownicę delikatnie natłuszczamy.Dokładnie wyklejamy ciastem francuskim.Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.NADZIENIE :Bakłażana kroimy w plastry , posypujemy solą i odstawiamy do momentu aż puści sok ( ok. 30-45 minut ).Płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Pomidory obieramy ze skórki , kroimy w kosteczkę i miksujemy wraz z oliwą i octem.Doprawiamy oregano , bazylią , solą i pieprzem.Dodajemy przeciśnięty przez
Ostra na Słodkopół szklanki wody zwykłej lub kokosowej Warzywa myjemy, a następnie, pozbywamy się łodyg jarmużu, obieramy seler oraz jabłka i kroimy je na mniejsze kawałki. Z cytryny oraz limonki wyciskamy sok, a następnie, wszystkie składniki blendujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Orzeźwiający koktajl z pomarańczy i ananasa Pomarańcze są znakomitym źródłem witaminy C, β-karotenu, a także witamin z grupy B. Natomiast(...)małego ananasa kawałka imbiru ok. pół szklanki wody zwykłej lub kokosowej Wyciskamy sok z pomarańczy, a ananasa obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki, łączymy z wodą i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Niskokaloryczny koktajl pomidorowy Pomidory to pyszne warzywa, które ze względu na swoją niską kaloryczność
Okiem Blondynki by McBlondipodsmażonych warzyw dodajemy zmielone mięso. Te podsmażamy tak długo, aż cały sok wyparuje, a mięso się lekko zarumieni. Do zarumienionego mięsa dodajemy wino i je również odparowujemy. Ma po nim pozostać sam smak. Do suchej podstawy sosu dodajemy słoiczek ragu di verdure a cubetti, czyli sos pomidorowy z dużą ilością warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej
MamaOskarkasolimy i skrapiamy octem winnym białym. Miksujemy razem paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz kumin. Nacieramy królika. Bierzemy głęboką patelnię lub wok. Rozgrzewamy olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy królika wraz z przyprawami. Obsmażamy na patelni przez 5 - 10 minut. W przeciwieństwie do kurczaka, który "puszcza soki", do królika musimy dodać wody (szklanka gorącej wody). Dodajemy posiekaną kolendrę, liście
Smaki Brazyliikaparów. Chwilę razem smażyć. Wlać do rondla pomidory z puszki razem z sokiem – jeśli są całe – rozgnieść je dłonią lub widelcem. Do rondla dodać olej z puszki sardynek i wrzucić rybki, po uprzednim wyjęciu im kręgosłupów. Całość dokładnie wymieszać, aż sardynki się rozpadną na drobne kawałki. Sos pomidorowy zredukować o jedną czwartą, gotując go bez przykrycia na średnim ogniu. Przyprawić
Karo in the Kitchenmakaron i pierogi. W zamian za opóźnienie, dostaliśmy wspomniany rabat i sok. Duży plus dla Pizzerii za dbanie o dobro klienta. Teraz przyszła pora na degustację. Wszystko wyglądało mega apetycznie i jak pachniało. Pizze bogate w składniki i dobrze wypieczone, na pysznym cieście i z pysznym pomidorowym sosem. Makaron - dobry, chociaż delikatnie za słony, podobnie jak pierogi
CookYourselfSkrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu. Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy?Po
Smaki Brazyliiobiad znowu pomidorowa...ileż można jeść ją z ryżem. Czas na zmiany. Dzisiaj pierwsza odsłona innej pomidorówki niż tradycyjna.Składniki; 1 puszka pomidorów, 4 łodygi selera naciowego,/pokrojony w kostkę/ 2 dymki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, 1/2 szklanki soku jabłkowego z kartonu, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu, łyżka startego korzenia
Anioły w kuchniłyżki oleju 1/2 puszki krojonych pomidorów 150 ml przecieru pomidorowego ¼ szklanki rodzynek 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu sól, pieprz szczypta nasion kolendry 2-3 goździki ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 60 g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao) 1 łyżeczka soku z limonki Przygotowanie:Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy
Mania Gotowaniazabieramy się do sporządzenia dipu. Dip sezamowo-pomidorowy z nutą migdałów 1/2 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki płatków migdałów 1 łyżka oliwy z oliwek Ok. 15 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki 1 ząbek posiekanego czosnku (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka keczupu Kilka listków świeżej mięty Słodka papryka, kilka kropelek tabasco
Symfonia SmakówSkładniki : * szklanka ulubionego makaronu - u mnie małe kokardki * pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki * łyżka oliwy smakowej - u mnie z suszonych pomidorów * plaster schabu * 100g chorizo * pół łyżeczki cynamonu * 2 łyżeczki cukru trzcinowego * ząbek czosnku * opcjonalnie 2 suszone pomidory * garść świeżych ziół - natka pietruszki, oregano, bazylia * plasterek soku z cytryny Przygotowanie : Rozgrzać oliwę, schab pokroić w mniejszą kostkę, przyprawić
Magiczne Życie Martykurczaka;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sos:2 średnie, czerwone papryki;2 średnie, żółte papryki;1 kg pieczarek;3 duże cebule;4 duże ogórki kiszone;400 g koncentratu pomidorowego;500 g ketchupu pikantnego;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, przyprawę do kurczaka i wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą(...)kiszone odsączyć z soku i pokroić w cienkie, długie paski.Na rozgrzany na głębokiej patleni olej wrzucić pokorojoną w pióra cebulę i zeszklić.Do zeszklonej na patelni cebuli dodać pokorojone w plasterki pieczarki i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Gdy pieczarki będą już prawie gotowe, na patalnię dodać pokorojone w paski ogórki i paprykę, koncentrat pomidorowy i ketchup pomidorowy. Wymieszać
Gospodyni Miejskatarty parmezan Wykonanie: Pomidory z puszki razem z sokiem zmiksować na gładką masę. Wlać na patelnię i podgrzewać. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować kilka minut (około 8). Makaron ugotować bardzo al dente (powinien być lekko niedogotowany), odcedzić, nie przelewać zimną wodą! Makaron dokładnie wymieszać z sosem pomidorowym. Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować oliwą z oliwek. Nawijać
Pociąg Do Kuchniwięc taka zupę ugotować w domu. Nieskromnie przyznam, że moja zupa smakowała jeszcze lepiej niż ta którą jedliśmy. Może to zasługa bardzo dobrych, naszych własnych, kiszonych ogórków i smacznego soku, może dobrych mięs - nie wiem. W każdym razie, bardzo zachęcam do ugotowania takiej zupy. Wbrew nazwie, nie jest wcale zbyt słona :) Ponieważ pierwsza solianka jaką jadłam, była autorstwa Magdy(...)Dodać pastę pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do wywaru z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i wędzony boczek. Przełożyć do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę i też dodać do zupy. Chwilę pogotować i dolać do zupy sok z ogórków
Stare Garytylko na wygląd, ale i na smak dania. Spaghetti z klopsikami wołowymi 2016-01-14 14:19:19 Popularne spaghetti z klopsikami wołowymi – delikatnymi i ziołowymi, duszonymi w sosie pomidorowym. Efektowne i proste danie smakujące niemal każdemu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) Klopsiki 300g mielonej wołowiny 75g średnio przerośniętego wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko z dużego(...)łyżeczki tymianku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego Sos 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów w soku (po 400g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku sól (1-2 łyżeczki do smaku) 2-3 łyżeczki słodkiej papryki – opcjonalnie, aby nadać sosowi głębszego koloru 4 łyżki oliwy
Kulinarna Pokusa