sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:130/207)

Szybkie curry z łososiem i groszkiem 133

szybkie curry z łososiem i groszkiem w pomidorowym sosie. Author: Cooking for Emily Serves: 5 Ingredients 2 łyżki oleju 1 duża cebula po ½ łyżeczki - kminu rzymskiego, kolendry i kurkumy 2 puszki krojonych pomidorów 200 ml rosołku warzywnego ( albo wywaru rybnego) 300 g mrożonego groszku ok 800 g łososia ( filet) sok z 1 limonki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz

Cooking for Emily
Pizza z kurczakiem i sosem barbecue 127

innego. Trochę znudził mi się sos pomidorowy do pizzy, dlatego tą pizzę zrobiłam z sosem barbecue.  Składniki 1 pierś z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 70 g tartego żółtego sera 1 mozzarella Ciasto 10 g drożdży 150g mąki 75 ml letniej wody Sos barbecue: 1 szklanka ketchupu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy  1 łyżeczka sosu worcesterchire

Delusional Trine
Spotkanie w warszawskiej La Vinotheque Vine Bar 143

tuńczyka z kaparami podany z marynowanym w pomarańczowym soku koprem włoskim i świeżą kolendrą. Do tego bagietka francuska bagietka na gryczanym zakwasie. Z przystawek mogliśmy jeszcze skosztować roladek z bakłażana na ciepło z pysznym kozim serem  w środku, podanych z rukolą i koktajlowymi pomidorkami. Następnie podano nam małże z sosie pomidorowym oraz smażone krewetki  z chili. Uwielbiam owoce

Kulinarne przygody Gatity
Śmietana ryżowa - najprostsza z makaronu ryżowego 171

Dzisiaj na obiad miałam zupę pomidorową z makaronem ryżowym w kształcie muszelek. Ponieważ za dużo go ugotowałam, postanowiłam resztę przerobić na śmietanę. Lepszą i zdrowszą alternatywę dla śmietany z mleka krowiego czy kupnej śmietany roślinnej.  Składniki: - ok 1 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego (u mnie muszelk i), - wyciśnięty sok z połowy cytryny, - dowolne mleko roślinne (tak by uzyskać odpowiednio płynną

Co na wege obiad?
Chleb orkiszowy, pomidorowy ubijany 113

Chlebek dziś przedstawiony jest leciutki, aromatyczny, ma dziury tak przez niektórych uwielbiane. Dzięki dodatkowi przecieru pomidorowego jest wilgotny i nie wysycha. Zachęcam do pieczenia tak jak

Moje Małe Czarowanie
Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem i jogurtem greckim 240

oliwy, czosnku i tymianku, podany z gorącym sosem pomidorowym i brązowym ryżem oraz kleksem jogurtu greckiego. Błyskawiczne danie, które naprawdę robi wrażenie! Jest przy tym niezwykle proste i zdrowe, wręcz dietetyczne :) Marynata i mięso: 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione 1 łyżka tymianku 1 łyżka soku z cytryny 600 g fileta z indyka lub kurczaka

Chocolate Muffin Blog
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 244

CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 271

CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE

OstryKęs
Piątek: Calzone z warzywami i chorizo 4045

Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki, które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na każde calzone: Łyżeczka słodkiej(...)sok, smaki przemieszają się. Jeśli nie masz czasu, nie zawracaj sobie głowy smażeniem, wrzuć surowe warzywa do calzone, upieką się razem z ciastem. Krok 3 Posyp stolnicę mąką, chwilę wyrabiaj ciasto, a potem utocz kulę i podziel na cztery części, z których zrobisz cztery mniejsze kulki. Każdą kulkę rozwałkuj, starając się nadać plackowi okrągły kształt. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym

Niedzielny kucharz
Ryba po grecku – nie tylko na wigilię 169

przepis prosty i zarazem nasz ulubiony. Zapraszamy do wypróbowania… nie trzeba czekać do wigilii. Przepis Składniki: 800g ryby 600g marchewki 400g cebuli 200g selera 200g korzenia pietruszki przecier pomidorowy sól cukier pieprz olej jajko bułka tarta wegeta My kupujemy mrożonego mintaja w kostkach. Kostki są dość grube i ryba nie rozpada się, dlatego nie trzeba jej szukać w warzywach(...)bułce tartej. Rybę smażymy na złoto na patelni lub we frytkownicy. Cebulę obieramy, kroimy na półplasterki i smażymy na oleju. Dodajemy do cebuli trochę soli i pieprzu, żeby puściła soki. Smażymy, aż nabierze złotego koloru. Pozostałe warzywa obieramy i trzemy na grubej tarce. Gdy cebula będzie już złota wrzucamy do niej resztę warzyw. Wlewamy około szklanki wody, dodajemy łyżkę cukru

KasiaiKrzysiu.pl
Bigos z cukinii 73

dużo, ale cukinia ma w sobie dużo wodoy i zredykuje się niemal o połowę dużej cebulę ząbka lub dwóch czosnku 6 dużych pomidorów lub 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego, ja zwykle dodaję i to i to (6 pomidorów i łyżka koncentratu) 200 g ulubionej kiełbasy, może być śląska, toruńska, ale także chorizo- wedle uznania. Ja tym razem użyłam toruńskiej dwóch(...)pasy a następnie na drobniejsze kawałki w poprzek. Wrzucam do garnka, lekko solę i duszę na niewielkim ogniu. Często mieszam, by się nie przypaliła, dość szybko zacznie puszczać soki. Skórkę pomidorów nacinam lekko w krzyżyk, na przeciwległym końcu niż znajduje się szypułka, zalewam wrzątkiem i ściągam skórkę, kroję w kostkę i dorzucam do cukinii. Na patelni podsmażam pokrojoną w połówki

Pichceniomania
Ketchup z cukinii 124

obraniu) 0,8 kg (7 szt.) cebuli (0,62 kg po obraniu) 1 kg pomidorów 380 g (2 szt.) koncentratu pomidorowego 0,6 kg (2 duże szklanki) cukru 250 ml (1 szklanka) octu spirytusowego 10% (można użyć także octu jabłkowego) 4 łyżki soli 4 goździki 4 ziarna ziela(...)zetrzeć na grubej tarce. Cebule obrać i pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Warzywa posolić i odstawić na 1-8 godzin, aby puściły sok. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce. Warzywa odciśnij

KuchniaWeDwoje.pl
Dżem pomidorowy 131

Dżem z pomidorów jest przepyszny. Poznaliśmy przepis będąc w Hiszpanii. Idealny do pieczywa, słodkich i drożdżowych bułeczek, czy przystawek. Sprawdźcie koniecznie na naszej stronie kategorie->

KreatywnePiny
Gołąbki z meksykańską nutą 111

czerwone dojrzałe kawałek wędzonego boczku 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżka słodkiej ,mielonej wędzonej papryki 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka ostrej ,mielonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu sól do smaku 1 łyżka smalcu Kapustę spażamy i oddzielamy od siebie liście , dokładnie tak samo jak do tradycyjnych gołąbków . Cebulę siekamy drobniutko i podsmażamy na patelni(...)słodką paprykę mieszamy i smażymy jeszcze około minutki . Odstawiamy do wystygnięcia . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy do niego surowy ryż . Ugotuje się on już w gołąbkach częściowo pochłaniając soki z mięsa ,a gołąbki będą smaczniejsze . Następnie jajka , siekane drobniutko jalapeno , mielony kumin , paprykę wędzoną , sól do smaku , ketchup i smażoną wystudzoną cebulę . Wyrabiamy na gładką masę . Każdy liść kapusty

Ogrodnik w podróży
Gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą 155

wszystkich stron. Zawartość patelni dodać do garnka, zalać sokiem i wodą, dodać morele i dusić ok 30 minut. Dodać ciecierzycę i pure z dyni, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 15 minut. Podawać z kuskusem, posypane prażonymi płatkami migdałów. Notes Jeżeli nie posiadać pure z dyni można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i łyżeczkę miodu

Cooking for Emily
Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorkiem i marchewką 214

kurczaka lub naszych ulubionych pulpecików w sosie pomidorowym (przepis znajdziecie tutaj ). Polecam Wam spróbować. Szukając innych przepisów na pyszne surówki zajrzyjcie tutaj . Do przygotowania surówki użyłam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska .   Składniki: pół główki czerwonej kapusty (lub ciut więcej) 2 marchewki pęczek szczypiorku około 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę drobno

Słodkie okruszki
GOŁĄBKI MIĘSNE Z ZIEMNIAKAMI - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 172

łyżeczka - 1.5 koncentratu pomidorowego 1 szkl.soku pomidorowego 200 ml  *******************************************"**" Mielone mięso dokładnie wymieszać z jajem , startą na tarce cebulą , pieprzem.Sparzone liście kapusty ,napełnić mięsem , zawinąć w "gołąbka" i dusić w małej ilości wody z koncentratem, aż kapusta będzie miękka.Podajemy z piure z ziemniaków posypane koperkiem, z ogórkiem i sokiem porzeczkowym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi 105

Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi Składniki: - 100g ryżu basmati                           - ½ łyżeczki curry madras - 1 mały ziemniak                               - ¼ łyżeczki kuminu - 34g czerwonej soczewicy(...)łyżeczki cukru - kawałek papryczki chili                   - ½ łyżeczki mielone - ½ łyżeczki nasion konopi          - sok z cytryny SURÓWKA: - kilka plastrów białej rzodkwi - 1 łodyga selera naciowego - 1 marchewka - natka pietruszki - sok z cytryny * Najbardziej polecam pomidory koktajlowe w puszce- słodsze i intensywniejsze w smaku

Wegańska kuchnia orientalna
Chłodnik: pomidory, ogórek 174

miedzy innymi gazpacho, chłodnik ogórkowy i chłodnik pomidorowy, ale nie mogę się zdecydować, którym mi najbardziej przypadł do gustu ? Trzeba więc spróbować kolejnego... Chłodnik: pomidory, ogórek Składniki:800 g jogurtu naturalnego330 g pomidorów obranych ze skórki350 g zielonego ogórka200 g kiszonego ogórka1 ząbek czosnku100 ml soku z kiszonych ogórków2 łyżki posiekanego koperku2 łyżki posiekanego szczypiorkusól, pieprz

Kulinarne przygody Gatity