sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:130/207)

Sałata wiosenna z zaręconym kurczakiem w czerwonym sosie 200

Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oregano, skrapiamy sokiem z limonki. Okręcamy kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny sos pomidorowy

Mój Smak na Życie
Czwartek: Peperonata, czyli leczo po włosku 133

potrawy polega na długim, powolnym duszeniu, tak żeby papryki uwolniły całą słodycz i aromat. My zrobiliśmy peperonatę w nieco inny sposób: papryki najpierw upiekliśmy, a potem udusiliśmy z passatą pomidorową. Naszym zdaniem pieczenie wydobywa z papryk jeszcze więcej słodyczy i aromatu. Poza tym pieczenie to jeden z naszych głównych patentów na gotowanie obiadów na cały tydzień. Kiedy w niedzielę przygotowujemy(...)minut. Następnie ściągnijcie skórkę, pokrójcie w paski – wyrzućcie gniazdo nasienne i starajcie się zachować jak najwięcej soku, który wycieka z papryk. W czasie gdy papryki pieką się, podduście czosnek i cebulę, dodajcie passatę i gotujcie na wolnym ogniu. Posiekane papryki wraz z sokiem dodajcie do sosu i duście przez 10 minut. Gotowe. To proste danie z papryk pochodzi z południa

Niedzielny kucharz
Czwartek: Peperonata, czyli leczo po włosku 197

potrawy polega na długim, powolnym duszeniu, tak żeby papryki uwolniły całą słodycz i aromat. My zrobiliśmy peperonatę w nieco inny sposób: papryki najpierw upiekliśmy, a potem udusiliśmy z passatą pomidorową. Naszym zdaniem pieczenie wydobywa z papryk jeszcze więcej słodyczy i aromatu. Poza tym pieczenie to jeden z naszych głównych patentów na gotowanie obiadów na cały tydzień. Kiedy w niedzielę przygotowujemy(...)włóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika lub zawiążcie w woreczku foliowym. Odstawcie na kilka minut. Następnie ściągnijcie skórkę, pokrójcie w paski – wyrzućcie gniazdo nasienne i starajcie się zachować jak najwięcej soku, który wycieka z papryk. W czasie gdy papryki pieką się, podduście czosnek i cebulę, dodajcie passatę i gotujcie na wolnym ogniu. Posiekane papryki wraz z sokiem dodajcie do sosu

Niedzielny kucharz
Zupa tajska z groszkiem 95

mleczka kokosowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub kokosowego 1 sztuka papryczka chilli świeża 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki sos sojowy do smaku 100 g makaronu ryżowego waga dotyczy suchego makaronu 3/4 szklanki obranego zielonego groszku 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 2 pomidory duża ilość zielonej kolendry

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka z tuńczykiem,ciecierzycą i avocado w pietruszkowym sosie 169

wykorzystać do szybkiego sosu pomidorowego do makaronu albo sałatek. Ja lubię w sałatkach tuńczyka łączyć z ciecierzycą albo z ziemniakami. Sałatka z tuńczykiem, ciecierzycą, papryką i avocado w pietruszkowym sosie 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 1 avocado 1 papryka 2 pomidory 1 ogórek 1 puszka ciecierzycy 1 mała czerwona cebula SOS sok z połowy cytryny ¼ szklanki oliwy 1 ząbek

Smaczny zeszyt
Gofry falafelowe z ciecierzycy 212

oraz mąkę. Na koniec dosmacz sokiem z cytryny. Składniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut by masa nabrała kleistości. W zwilżonymi dłońmi formujemy kulki. Gofrownice nagrzewamy i natłuszczamy. Wkładamy kulki i spłaszczamy. Pieczemy 8-10 minut w zależności od mocy gofrownicy. Studzimy na kratce lub na ręczniku papierowym. Pysznie smakują z domowym sosem pomidorowym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 211

ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól do smaku 3 duże marchewki 3 duże pietruszki 1/2 bulwy selera 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 6 goździków 1-2 łyżeczki brązowego cukru (można astąpić stewią lub syropem agawy) 1 łyżeczki soli 2,5 szklanki przecieru pomidorowego (taki z butelki lub kartonika

Codziennik Kuchenny
Faszerowany schab pieczony w boczku 341

temperaturze, co sprawia, że wszystkie soki pozostają w środku mięsa. 2 kg schabu w kawałku ok 300 g wędzonego boczku najlepiej w plasterkach goździki całe sól pieprz ziołowy papryka słodka mielona NADZIENIE: 300 g mięsa mielonego z łopatki 1 mała cebula 1 jajko 4 łyżki sosu z pieczonej papryki ajvar 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płatków owsianych sól pieprz

https:KKuchniaMniam
Ogórki z koncentratem 207

łyżki soli 1 koncentrat pomidorowy 200 g. Zalewa: 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Wszystko posolić, wymieszać i pozostawić na co najmniej 2 godziny, aż ogórki puszczą sok (ja zostawiłam na całą noc). Następnie odlać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Guacamole z suszonymi pomidorami 183

słoika, dodając nieco pomidorowego oleju. Nie dodałam tym razem kolendry tylko świeżą bazylię. I było smacznie :) składniki 2 dojrzałe awokado 4- 5 łyżek (ok 150 g) pasty z suszonych pomidorów (lub zmiksowane suszone pomidory z oleju) 2 ząbki czosnku,  1 papryczka chili 5 g - spora garść świeżej bazylii oliwa z oliwek sok z 1/2 cytryny

Stare Gary
Sos pomidorowy z duszoną cukinią 171

proponuję gęsty, pełen warzyw sos pomidorowy, którego głównym składnikiem (poza pomidorami oczywiście) jest cukinia. 1 średnia cukinia 500 ml przetartych pomidorów (gotowe można kupić w puszce lub kartoniku) 1 cebula 1 marchewka 1/8 żółtej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżka mąki 1/2 kostki rosołowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka siekanego koperku

Trzeci talerz
Kofta tofu - że co? ;) 238

zdjąć z ognia Tofu zmielić z sokiem z cytryny na w miarę gładka masę. Dodać cebulę z przyprawami Dodać mąkę dyniową, chia i suszone pomidory, wymieszać - masa jest dość klejąca Formować małe kulki (najlepiej moczyć ręce w zimnej wodzie - łatwiej się formuje) Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor Podałam z sosem pomidorowym z cynamonem - super połączenie :) Smacznego

pyszne zdrowości
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 249

świeżych małych śledzi 8 ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki tymianku świeżego 5 czarnych oliwek 25 ml oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej(...)posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę

Kulinarny karnet Christophera
Szybki i prosty Sos pomidorowy 119

mocno pomidorowy (troszkę w smaku przypominający koncentrat pomidorowy) i od razu został częściowo spałaszowany. Myślę że będzie świetną bazą pod zupki, sosy… a po dodaniu czosnku, bazylii, i innych przypraw doskonale sprawdzi się jako sos bazowy do pizzy. Składniki na 4 słoiki 0,5 litrowe i 4 słoiki 330 ml. (składniki na około 3,5 litra soku

moj przepis na
Forszmak lubelski 238

pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kiszone ogórki pokrojone na paseczki (w ósemki) oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę (ewentualnie boczek podsmażony na suchej patelni). Gotujemy przez 15 minut. Przyprawiamy – tym razem do smaku – solą i pieprzem (jeśli jeszcze potrzeba) oraz majerankiem. Forszmak możemy zabielić kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki (ja wolę bez) lub dodatkowo zakwasić sokiem z kiszonych ogórków. Jeśli chcemy

Poezja smaku