sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:124/207)

Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka 148

cierpliwie to przyjmą. Więc jak chcecie szpinak możecie zastąpić innym warzywem – kalafior czy brokuły dobrze się tu sprawdzą. Do tych koletów możecie podać jakiś sos – jogutowy albo pomidorowy, no i miskę ulubionej surówki. I co poza tym? Bardzo już czekamy na wiosnę… na ciepłe podmuchy powietrza, słońce i ptaki. Ja to na wiosnę czekam już od początku(...)chwilę zmiksować. Dodać szpinak, kaszę, sok z cytryny, majonez, sól, pieprz i jajko- zmiksować na masę. Do masy dodać szczypiorek i cebulę ( i ewentualnie bułkę tartą), wymieszać, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu, Uformować małe kotlety, obtaczać z bułce i smażyć z obu stron na brązowo. Podawać z sosem ( jogurtowy, pomidorowy) i sałatką. 3.5.3226 The post Kotlety z kaszy

Cooking for Emily
Ziemniaczane bombay curry / Bombay potato curry 187

olej i wrzucam na niego posiekane szalotki z czosnkiem, papryczką i imbirem. Podsmażam około 3 minut, aż lekko zbrązowieją. Pomidory parzę i obieram ze skórek a następnie miksuję. Pomidorową masę dodaję do podsmażonych składników i dokładnie mieszam. dodaję sproszkowane chilli, słodka paprykę kolendrę, kumin i dodaję szklankę wody. Duszę około 10 minut. Ugotowane ziemniaki obieram i kroje na kawałki(...)wielkości - ziemniak na 8 kawałków) i dodaje do sosu. Dodaję garam masalę, brązowy cukier i doprawiam sola do smaku. Duszę na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu dodaje sok z cytryny. Podaję udekorowane świeżą kolendrą z dodatkiem ryżu albo z domowym chlebkiem naan

Magiczna kuchnia Darii
Kreteńska zapiekanka z bakłażanów 150

dużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram sera feta, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu.  Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Dwie duże szalotki drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do nich posiekane szalotki oraz 2 łyżeczki suszonego oregano. Po około minucie dodałem na patelnię również(...)bakłażanów sól oraz sok, który z nich się wydzielił, dzięki czemu uzyskałem pewność, iż nie będą one gorzkie. Następnie osuszyłem bakłażany papierowym ręcznikiem i delikatnie skropiłem oliwą. Smażyłem je na rozgrzanej suchej patelni do uzyskania ich delikatnego przyrumienienia, przez około 2 minuty z każdej strony. Na spód naczynie żaroodpornego dodałem niewielką ilość sosu pomidorowego, a na nim ułożyłem warstwę plastrów

Wyprawy kulinarne
Pizza misz masz... 114

mąka zabierze) Dodatkowo; 2 pomidory ser mozzarella 2 kulki lub inny żółty ser wędlina pokrojona w paseczki ( ok 20 dag) kilka pieczarek (ok. 25 dag) 2 łyżki przecieru pomidorowego pieprz, sól, bazylia lub zioła prowansalskie łyżka masła do podsmażenia pieczarek Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i zalewamy szklanką wody. Wierzch oprószamy mąką(...)nadmiaru soku na sitku. Wędlinę kroimy w paseczki. Pieczarki obieramy, kroimy na półplasterki i chwilę dusimy na patelni aby nieco zmiękły do czasu odparowania wody. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkiem lub ręcznie formujemy kształt koła ( wielkości naszej foremki) ja nie posiadam formy do pizzy więc upiekłam ją w normalnej foremce do tarty. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym ( 1 łyżka

Radość kipiąca uśmiechem.
Wyglądają jak kotlety, smakują jak gołąbki, czyli... Kotlety jak gołąbki 150

duża cebula 2 ząbki czosnku 165 g (1 szklanka) kaszy manny 2 jajka 50 g białego ryżu 1 łyżeczka soli pieprz świeżo zmielony ½ łyżeczki oregano olej do smażenia Sos pomidorowy wg tego przepisu: Składniki na sos: słoik pomidorów z domowej spiżarni lub... 1 puszka pomidorów bez skóry 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu (domowego) 1 łyżeczka(...)poszatkowałam, posoliłam obficie lekko ją przy tym zagniatając. Zostawiłam na około godzinę, żeby zmiękła. Ryż ugotowałam w osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekałam. Czosnek przepuściłam przez praskę. Z kapusty odcisnęłam sok i przełożyłam ją miski, dodałam mięso, wbiłam jajka i dodałam 4 łyżki ryżu, następnie wsypałam kaszę mannę. Całość przyprawiłam solą, pieprzem i oregano Teraz już wystarczyło masę mięsno-kapuścianą dobrze

Kuchnia u Krysi
Zanim skonczy sie cukinia 224

sezonie nic z tego nie bedzie.Poki co dzis przepis na male, cukiniowe rurki napelnione miesem mielonym z dodatkiem cukini i parmezanu, a wszystko to w sosie pomidorowym. Goraco polecam.Cukiniowe rurki z nadzieniemskladniki: 250g miesa mielonego okolo 6 srednich cukini 1 jajko 30g parmezanu 1 zabek czosnku sol, pieprz 1 lyzka natki pietruszki puszka pomidorow 2 lyzki koncentratu pomidorwego 300ml bulionu(...)soku i podsmazamy przez okolo 3 minuty na 2 lyzkach oliwy z oliwek. Delikatnie solimy.Do podsmazonej cukini dodajemy mielone mieso, jajko, starty parmezan, posiekana pietruszke. Calosc doprawiamy sola. Przygotowanym farszem napelniamy cukiniowe rurki.Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmazamy przez okolo 4 minuty nasze rurki z cukini, a nastepnie zalewamy je bulionem, pomidorami z puszki. Dodajemy koncentrat pomidorowy i oregano, doprawiamy

Przysmaki Karolki
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 151

już przepyszne RIGATONI z jego dodatkiem , które totalnie zawładnęło podniebieniami domowników … a dziś mam dla Was tartę z ciasta francuskiego właśnie z dodatkiem bakłażana.Chrupiące ciasto pokryte kremowym pomidorowym sosem zapieczone z bakłażanami i mozzarellą są fajnym pomysłem na letni obiad. SKŁADNIKI :* ciasto francuskie – 1 płat* żółtko – 1 sztNADZIENIE :* bakłażan – 1 szt* pomidor(...)sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Formę do tarty lub tortownicę delikatnie natłuszczamy.Dokładnie wyklejamy ciastem francuskim.Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.NADZIENIE :Bakłażana kroimy w plastry , posypujemy solą i odstawiamy do momentu aż puści sok ( ok. 30-45 minut ).Płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Pomidory obieramy ze skórki , kroimy w kosteczkę i miksujemy wraz z oliwą i octem.Doprawiamy oregano , bazylią , solą i pieprzem.Dodajemy przeciśnięty przez

Ostra na Słodko
3 przepisy na koktajle odchudzające, które warto znać! 136

pół szklanki wody zwykłej lub kokosowej Warzywa myjemy, a następnie, pozbywamy się łodyg jarmużu, obieramy seler oraz jabłka i kroimy je na mniejsze kawałki. Z cytryny oraz limonki wyciskamy sok, a następnie, wszystkie składniki blendujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Orzeźwiający koktajl z pomarańczy i ananasa Pomarańcze są znakomitym źródłem witaminy C, β-karotenu, a także witamin z grupy B. Natomiast(...)małego ananasa kawałka imbiru ok. pół szklanki wody zwykłej lub kokosowej Wyciskamy sok z pomarańczy, a ananasa obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki, łączymy z wodą i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Niskokaloryczny koktajl pomidorowy Pomidory to pyszne warzywa, które ze względu na swoją niską kaloryczność

Okiem Blondynki by McBlondi
Tagliatelle z ragu bolońskim 120

podsmażonych warzyw dodajemy zmielone mięso. Te podsmażamy tak długo, aż cały sok wyparuje, a mięso się lekko zarumieni. Do zarumienionego mięsa dodajemy wino i je również odparowujemy. Ma po nim pozostać sam smak. Do suchej podstawy sosu dodajemy słoiczek ragu di verdure a cubetti, czyli sos pomidorowy z dużą ilością warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.  Makaron gotujemy w osolonej

MamaOskarka
Coelho ensopado czyli gulasz z królika po brazylijsku 205

solimy i skrapiamy octem winnym białym. Miksujemy razem paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz kumin. Nacieramy królika. Bierzemy głęboką patelnię lub wok. Rozgrzewamy olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy królika wraz z przyprawami. Obsmażamy na patelni przez 5 - 10 minut. W przeciwieństwie do kurczaka, który "puszcza soki", do królika musimy dodać wody (szklanka gorącej wody). Dodajemy posiekaną kolendrę, liście

Smaki Brazylii
Bakłażan z sardynkami w pomidorach – ekspresowy sos do makaronu 148

kaparów. Chwilę razem smażyć. Wlać do rondla pomidory z puszki razem z sokiem – jeśli są całe – rozgnieść je dłonią lub widelcem. Do rondla dodać olej z puszki sardynek i wrzucić rybki, po uprzednim wyjęciu im kręgosłupów. Całość dokładnie wymieszać, aż sardynki się rozpadną na drobne kawałki. Sos pomidorowy zredukować o jedną czwartą, gotując go bez przykrycia na średnim ogniu. Przyprawić

Karo in the Kitchen
recenzja - Pizzeria Stopiątka w Łodzi / Pizza Portal 157

makaron i pierogi. W zamian za opóźnienie, dostaliśmy wspomniany rabat i sok. Duży plus dla Pizzerii za dbanie o dobro klienta. Teraz przyszła pora na degustację.  Wszystko wyglądało mega apetycznie i jak pachniało. Pizze bogate w składniki i dobrze wypieczone, na pysznym cieście i z pysznym pomidorowym sosem. Makaron - dobry, chociaż delikatnie za słony, podobnie jak pierogi

CookYourself
Coś na przegryzkę czyli nie ma to jak skrzydełka! 218

Skrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu.  Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy?Po

Smaki Brazylii
Lekka zupa pomidorowa z selerem naciowym i imbirem 179

obiad znowu pomidorowa...ileż można jeść ją z ryżem. Czas na zmiany. Dzisiaj pierwsza odsłona innej pomidorówki niż tradycyjna.Składniki; 1 puszka pomidorów, 4 łodygi selera naciowego,/pokrojony w kostkę/ 2 dymki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, 1/2 szklanki soku jabłkowego z kartonu, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu, łyżka startego korzenia

Anioły w kuchni
Kurczak w sosie mole 174

łyżki oleju  1/2 puszki krojonych pomidorów 150 ml przecieru pomidorowego ¼ szklanki rodzynek  1 płaska łyżeczka mielonego kuminu sól, pieprz szczypta nasion kolendry 2-3 goździki  ½ łyżeczki mielonego cynamonu  1 łyżka słodkiej mielonej papryki  60 g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao) 1 łyżeczka soku z limonki Przygotowanie:Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy

Mania Gotowania
9. Listopadowy wieczór na słono, czyli serowo-czosnkowe krakersy z dipem sezamowo-pomidorowym 158

zabieramy się do sporządzenia dipu.  Dip sezamowo-pomidorowy z nutą migdałów    1/2 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki płatków migdałów 1 łyżka oliwy z oliwek Ok. 15 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki 1 ząbek posiekanego czosnku (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka keczupu Kilka listków świeżej mięty Słodka papryka, kilka kropelek tabasco

Symfonia Smaków