sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:127/207)

Ryba po grecku – nie tylko na wigilię 195

przepis prosty i zarazem nasz ulubiony. Zapraszamy do wypróbowania… nie trzeba czekać do wigilii. Przepis Składniki: 800g ryby 600g marchewki 400g cebuli 200g selera 200g korzenia pietruszki przecier pomidorowy sól cukier pieprz olej jajko bułka tarta wegeta My kupujemy mrożonego mintaja w kostkach. Kostki są dość grube i ryba nie rozpada się, dlatego nie trzeba jej szukać w warzywach(...)bułce tartej. Rybę smażymy na złoto na patelni lub we frytkownicy. Cebulę obieramy, kroimy na półplasterki i smażymy na oleju. Dodajemy do cebuli trochę soli i pieprzu, żeby puściła soki. Smażymy, aż nabierze złotego koloru. Pozostałe warzywa obieramy i trzemy na grubej tarce. Gdy cebula będzie już złota wrzucamy do niej resztę warzyw. Wlewamy około szklanki wody, dodajemy łyżkę cukru

KasiaiKrzysiu.pl
Bigos z cukinii 100

dużo, ale cukinia ma w sobie dużo wodoy i zredykuje się niemal o połowę dużej cebulę ząbka lub dwóch czosnku 6 dużych pomidorów lub 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego, ja zwykle dodaję i to i to (6 pomidorów i łyżka koncentratu) 200 g ulubionej kiełbasy, może być śląska, toruńska, ale także chorizo- wedle uznania. Ja tym razem użyłam toruńskiej dwóch(...)pasy a następnie na drobniejsze kawałki w poprzek. Wrzucam do garnka, lekko solę i duszę na niewielkim ogniu. Często mieszam, by się nie przypaliła, dość szybko zacznie puszczać soki. Skórkę pomidorów nacinam lekko w krzyżyk, na przeciwległym końcu niż znajduje się szypułka, zalewam wrzątkiem i ściągam skórkę, kroję w kostkę i dorzucam do cukinii. Na patelni podsmażam pokrojoną w połówki

Pichceniomania
Ketchup z cukinii 168

obraniu) 0,8 kg (7 szt.) cebuli (0,62 kg po obraniu) 1 kg pomidorów 380 g (2 szt.) koncentratu pomidorowego 0,6 kg (2 duże szklanki) cukru 250 ml (1 szklanka) octu spirytusowego 10% (można użyć także octu jabłkowego) 4 łyżki soli 4 goździki 4 ziarna ziela(...)zetrzeć na grubej tarce. Cebule obrać i pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Warzywa posolić i odstawić na 1-8 godzin, aby puściły sok. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce. Warzywa odciśnij

KuchniaWeDwoje.pl
Dżem pomidorowy 163

Dżem z pomidorów jest przepyszny. Poznaliśmy przepis będąc w Hiszpanii. Idealny do pieczywa, słodkich i drożdżowych bułeczek, czy przystawek. Sprawdźcie koniecznie na naszej stronie kategorie->

KreatywnePiny
Gołąbki z meksykańską nutą 139

czerwone dojrzałe kawałek wędzonego boczku 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżka słodkiej ,mielonej wędzonej papryki 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka ostrej ,mielonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu sól do smaku 1 łyżka smalcu Kapustę spażamy i oddzielamy od siebie liście , dokładnie tak samo jak do tradycyjnych gołąbków . Cebulę siekamy drobniutko i podsmażamy na patelni(...)słodką paprykę mieszamy i smażymy jeszcze około minutki . Odstawiamy do wystygnięcia . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy do niego surowy ryż . Ugotuje się on już w gołąbkach częściowo pochłaniając soki z mięsa ,a gołąbki będą smaczniejsze . Następnie jajka , siekane drobniutko jalapeno , mielony kumin , paprykę wędzoną , sól do smaku , ketchup i smażoną wystudzoną cebulę . Wyrabiamy na gładką masę . Każdy liść kapusty

Ogrodnik w podróży
Gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą 187

wszystkich stron. Zawartość patelni dodać do garnka, zalać sokiem i wodą, dodać morele i dusić ok 30 minut. Dodać ciecierzycę i pure z dyni, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 15 minut. Podawać z kuskusem, posypane prażonymi płatkami migdałów. Notes Jeżeli nie posiadać pure z dyni można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i łyżeczkę miodu

Cooking for Emily
Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorkiem i marchewką 257

kurczaka lub naszych ulubionych pulpecików w sosie pomidorowym (przepis znajdziecie tutaj ). Polecam Wam spróbować. Szukając innych przepisów na pyszne surówki zajrzyjcie tutaj . Do przygotowania surówki użyłam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska .   Składniki: pół główki czerwonej kapusty (lub ciut więcej) 2 marchewki pęczek szczypiorku około 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę drobno

Słodkie okruszki
Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi 137

Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi Składniki: - 100g ryżu basmati                           - ½ łyżeczki curry madras - 1 mały ziemniak                               - ¼ łyżeczki kuminu - 34g czerwonej soczewicy(...)łyżeczki cukru - kawałek papryczki chili                   - ½ łyżeczki mielone - ½ łyżeczki nasion konopi          - sok z cytryny SURÓWKA: - kilka plastrów białej rzodkwi - 1 łodyga selera naciowego - 1 marchewka - natka pietruszki - sok z cytryny * Najbardziej polecam pomidory koktajlowe w puszce- słodsze i intensywniejsze w smaku

Wegańska kuchnia orientalna
Chłodnik: pomidory, ogórek 201

miedzy innymi gazpacho, chłodnik ogórkowy i chłodnik pomidorowy, ale nie mogę się zdecydować, którym mi najbardziej przypadł do gustu ? Trzeba więc spróbować kolejnego... Chłodnik: pomidory, ogórek Składniki:800 g jogurtu naturalnego330 g pomidorów obranych ze skórki350 g zielonego ogórka200 g kiszonego ogórka1 ząbek czosnku100 ml soku z kiszonych ogórków2 łyżki posiekanego koperku2 łyżki posiekanego szczypiorkusól, pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Kuchnia gruzińska 362

kurczak przyrządzany jest na wiele sposobów. Tradycyjnym daniem jest kurczak marynowany i pieczony w mleku z bardzo dużą ilością czosnku.Kurczak w wersji fusion (nie tradycyjny) - w sosie sojowym z sokiem granatu Tradycyjny kurczak czosnkowy - marynowany i pieczony w mlekuCielęcina – na jednym zdjęciu w śmietanowym sosie z pieczarkami, posypana papryką, na drugim pieczona w folii z mnóstwem kolendry(...)najlepsza cielęcina jaką miałam okazję jeść. To dlatego, że jestem kolendrożercą.Cielęcina z pieczarkami w sosie śmietanowymCielęcina w sosie ze świeżej kolendryWołowina, oprócz szaszłyków podawana jest tradycyjnie w sosie pomidorowym lub innym w stylu a’la curry np. w aromatycznym sosie z orzechów włoskich.Pikantna wołowina w sosie pomidorowym, udekorowana pestkami granataTu także wołowina w pomidorach, ale nieco inna

Poezja smaku
Zapiekanka pasterza 183

porcje): 500g mielonej wołowiny 3 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 mały por 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku pół szklanki mrożonego groszku 500g pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego 200ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju 1kg ziemniaków 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku   Zacznijmy od ziemniaków, które będą się chwile gotować – ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy(...)odstawiamy w ciepłe miejsce.   W międzyczasie przygotowujemy mięsą warstwę – na patelnie wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy mięso mielone – smażymy je, rozdrabniając na mniejsze kawałki, aż soki odparują i zacznie się zrumieniać. Usmażone, przekładamy na talerz.   Gdy smażymy mięso, możemy przygotować resztę składników – marchewki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w półplasterki. Cebulę, por oraz

Smaczna Strona
Najprostsze placki z cukinii 170

tarce o dużych oczkach. Odciśnij lekko sok. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i bułkę tartą. Przypraw solą i pieprzem – całość dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.   Do podania: gęsta śmietana, surówka, sałatka obiadowa, twarożek, sos (np. grzybowy, mięsny, serowy), dip (np. czosnkowy, pomidorowy, sos tzatziki), keczup, chrzan, gulasz, pieczarki duszone

Kulinarne S.O.S.
Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą 178

płukać) i pomidory z puszki razem z sokiem. Całość przyprawić finalnie do smaku i gotować razem przez około 1 minutę.  Zupa najlepsza jest następnego dnia. Odgrzewana nabiera smaku, więc dobrze jest ją przygotować dzień wcześniej. Można podawać z ulubionymi ziołami (pietruszka, bazylia, etc.) i kleksem kwaśnej, gęstej śmietany. Jeśli lubisz zupy pomidorowe, to spróbuj także i tych: [kliknij

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona fasola w sosie pomidorowym 158

Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pieczoną fasolę w pomidorowym sosie z dodatkiem papryki, sera typu feta i świeżej bazylii. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - 1 puszkę białej fasoli - 1 puszkę krojonych pomidorów - 1 czerwoną paprykę - 1 żółtą paprykę - pół opakowania sera typu feta - 3 ząbki czosnku - 1 szklankę wody - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki

Bez Cebuli
Ketchup z dyni 182

zalewy: 0,8 kg przecieru pomidorowego (najlepiej własnego) 1 szkl. octu 0,4 kg cukru  2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano  1 łyżka curry 1 łyżka papryki słodkiej Przygotowanie:    Dynię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, posypać solą, zamieszać i zostawić na 2 godz. Po 2 godz. odlać nadmiar soku, dodać pokrojoną paprykę chili i całość

Dieta Rozdzielna i Zdrowie