ogniu. Zdjąć z ognia, dodać cukier, miód, sól, przecier pomidorowy, sos tabasco lub inny i papryki w proszku. Wymieszać i wystudzić. Podawać do upieczonego kurczaka obtaczając (smarując) w nim mięso. Sposób na surówkę z buraczków: składniki na 2 porcje: 250g buraków 1 mała cebula ½ jabłka sól pieprz sok z cytryny opcjonalnie łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: Buraki ugotować
Fabryka pomysłówBardzo gęsty przecier pomidorowy Pachnący ziołami i czosnkiem Składniki • 5 kg pomidorów • 1 opakowanie bazylii można dać świeżą (dodałam świeżej pęczek ) • 2 duże główki czosnku • sól • pieprz • kilka gałązek tymianku Sposób przygotowania 1. • Pomidory sparzyć obrać z skórki wykroić gniazda • Wycisnąć sok i pestki( nie wyrzucać soku zapraszam do drugiego przepisu ) • Wyciśnięte pomidory przełożyć do garnka
W królestwie smaków BeatyPomidorowe curry z ciecierzycy + basmati z awokado Składniki: - 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka garam masali - 100g ciecierzycy(...)sól - sok z cytryny - natka pietruszki - kawałek awokado
Wegańska kuchnia orientalnadanie powstawał w czasie gotowania... Zaczęłam od sosu pomidorowego, ale w czasie jego przygotowywania napatoczyło mi się jeszcze parę składników (ciecierzyca, pomarańcza, mleczko kokosowe). Tak trochę przez przypadek wyszło bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne danie. Składniki: puszka ciecierzycy puszka mleczka kokosowego 3 dojrzałe pomidory mała cebula sok z połowy pomarańczy kilka listków bazylii pół pęczka natki pietruszki łyżeczka mielonej
Kulinarne InspiracjeDoskonały pomysł na urozmaicenie tradycyjnego świątecznego stołu, tym bardziej że danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishOrientalny karp duszony w sosie pomidorowym(4 porcje)Składniki:1 karp oczyszczony i podzielony na dzwonka400 g puszka krojonych pomidorów400 g puszka mleka kokosowego1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę1 cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, posiekane1(...)rybnego1 łyżeczka cukru brązowego3 dymki posiekane wraz ze szczypiorkiemgarść świeżej posiekanej natki kolendrytabasco, sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj krojone pomidory, cebulę, czosnek, liście laurowe i sok z limonki, włóż rybę, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmij rybę z marynaty, wyrzuć liście laurowe i odstaw.Umieść pozostałą marynatę wraz
karmelowyspróbować. Jeśli śliwki nie byłby zbyt kwaśne, dodajemy sok z jednej cytryny, aby powidła nie wyszły mdłe. Całość mieszamy i wyłączamy gaz. Teraz zabieramy się za przygotowanie słoików do przechowywania powideł. Z 3 kg śliwek wyszły mi cztery słoiczki. Trzy malutkie - 200 g (takie po koncentracie pomidorowym) i jeden większy - ok. 300 g. Słoiki wraz z nakrętkami należy wygotować
Ratunku obiadprzypadku jego dodatek nie jest konieczny, ponieważ składniki są wystarczająco pyszne, aromatyczne i sycące. Warto przemyśleć zrobienie większej ilości genialnego sosu marinara. Jest aromatyczny, o intensywnym warzywno-pomidorowym smaku. Stanowi doskonałą bazę dla wielu dań: zup, sosów czy zapiekanek. Rewelacyjnie smakuje nawet podany sam z pełnoziarnistym makaronem spaghetti. Mając pod ręką takiego sojusznika gotowanie staje się o wiele prostsze(...)Kiedy masz zawczasu przygotowany sos (który nota bene też nie wymaga zbytniego zachodu), zrobienia lazanii to błyskawiczna sprawa. Wyrazista marinara świetnie współgra z kremowym sosem tofu. Podczas pieczenia warzywne soki przenikają płaty makaronu, dzięki czemu jego powierzchnia kurczy się i faluje, co sprawia, że danie wygląda bardzo apetycznie. Wygląd nie odwraca jednak uwagi od smakowitości - Kidy zaczniesz jeść, ciężko będzie
Roślinna - blog wegańskipieprz 4-8 łyżek bułki tartej Sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (obrany) 1-2 papryczki pepperoni (opcjonalnie) 680 g (1 butelka) bardzo gęstego przecieru pomidorowego (użyłam Cirio Passata Rustica klik )* 3 gałązki świeżego oregano Cukinie umyć, odciąć końce, przekroić w poprzek na połówki. Środki wydrążyć uważając, żeby nie naruszyć skóry. Wydrążony miąższ pokroić w kawałki. Cebulę(...)piórka. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Dodać miąższ z cukinii, lekko posolić. Dusić na średniej mocy ok. 15-18 minut, aż cukinia się rozgotuje i odparuje większość soku. Odstawić do przestudzenia. Mięso wyrobić z ziołami, podsmażoną cebulą z cukinią i jajem. Dodać parmezan, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tartą. Masa powinna dawać się dość łatwo
Pełny talerzbarwnik spożywczy (opcjonalnie) Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu. Kroimy go w sporą kostkę. Przekładamy do miski z pokrywką, dodajemy do niego jogurt, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną drobno dymkę. Dodajemy wszystkie przyprawy, sól i pieprz do smaku i odrobinę czerwonego barwnika spożywczego, jeśli chcecie, by danie miało bardzo intensywny(...)lodówki. Kurczak powinien marynować się co najmniej 2 h, a najlepiej, by został w marynacie przez całą noc. Sos: 1 szklanka bulionu drobiowego (opcjonalnie) 500 ml passaty pomidorowej 100 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka przyprawy tikka masala 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, z miseczki z marynatą
Cooking Monsterbrokułów z serem pleśniowym, z pomidorów z bazylią, z soczewicy z chili oraz z kalafiora z dodatkiem koperku. Skład: marchew 55%, woda 31%, sok z limonki z soku zagęszczonego 7%, mleko kokosowe 4%, kolendra 1%, czosnek, imbir, sól, pieprz cenne. Zupa krem Pan Brokuł & Szpinak 500 g - 6,99 PLN Zupy proponowane przez Pan Pomidor(...)konserwantów i ulepszaczy, co potwierdza krótki termin przydatności do spożycia. Znajdziecie w nich wyłącznie naturalne składniki, warzywa, przyprawy i zioła. W ofercie zup jest m.in. tradycyjna pomidorowa oraz ogórkowa, barszcz ukraiński, grzybowa, czy też szczawiowa oraz połączenie brokułu i szpinaku. Zdecydowałam się na tę ostatnią i muszę przyznać, że Pan Brokuł smakował mi bardziej niż wcześniej
Bez CebuliTo najlepsza pora na sałatki z pomidorów. Pomidory są teraz najsmaczniejsze, a i wybór różnych gatunków coraz większy. Chciałam zrobić sałatkę jaką znalazłam na
Stare Garyoliwek 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, cukier Sposób wykonania: Rybę rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje i wrzucamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, paprykę w proszku, sól i pieprz. Każdy kawałek ryby nacieramy składnikami marynaty. Odstawiamy na 20 minut. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy a następnie podsmażamy(...)pomidory odparują i staną się gęste. Piekarnik nagrzewamy do 200°C,. Rybę obtaczamy w mące ziemniaczanej i układamy na blaszce wysmarowanej olejem rzepakowym. Na każdy kawałek nakładamy porcję sosu pomidorowego. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, posypujemy rybę mozzarellą oraz suszonym oregano i zapiekamy przez kolejne 5-10 minut
Qchnia po prostułyżka koncentratu pomidorowego 300 g ryżu do paelli np. arborio oliwa PRZYPRAWY : 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, po pół łyżeczki kurkumy i wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki chili w proszku, sól morska, pieprz PESTO Z PIETRUSZKI : 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 2 ząbki czosnku starte na tarce, 2-3 łyżki oliwy, 2 -3 łyżki soku z limonki lub cytryny(...)sól DO PODANIA : cząstki limonki do wyciśnięcia, posiekany szczypiorek WYKONANIE PESTO: W miseczce mieszamy natkę z czosnkiem i odrobiną soli. Dodajemy sok z limonki, a na koniec oliwę. Dokładnie mieszamy. PAELLA : W rondelku zagotowujemy bulion (lub wodę) z szafranem. Zmniejszamy ogień do minimalnego, przykrywamy pokrywką. Chorizo kroimy w cieniutkie plasterki, kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Paprykę kroimy
cool and mintysalsą. Czyli małże św. Jakuba, albo scallopsy z salsą. Salsa to dość gęsty pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw albo owoców. Delikatność przegrzebków jest przełamana pikantną salsą pomidorową (oczywiście ze świeżych pomidorów). Składniki: – ok. 12 przegrzebków – 50 ml oliwy z oliwek – ok. 200 g pomidorów (świeżych) – 1 łyżka octu winnego białego (można(...)chili – bazylia, pietruszka, kolendra (świeże) Wykonanie: Pomidory obrać (zalać na 2-3 minuty wrzątkiem, wtedy skórka łatwo schodzi). Pokroić w kostkę i odsączyć (najlepiej pozbyć się pestek i soku, żeby salsa nie wyszła wodnista). Dodać sól, pieprz, ocet, poszatkowane zioła i papryczkę; oliwę rozgrzać na patelni, dodać do niej rozdrobniony czosnek, chwilę smażyć (nie za długo, żeby czosnek
Pociąg Do Kuchnimąki z ciecierzycy - 50g mąki ryżowej/kukurydzianej - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - przyprawy (u nas czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, zioła) Nadzienie - 100g słonecznika - 2 łyżki przepłukanej pokrzywy ze słoika (pasteryzowana w soli) - olej dyniowy - 50g płatków ryżowych (jeśli nie masz zamień na dodatkową porcję słonecznika) - ząbek czosnku, przyprawy - 2-3 łyżki soku z cytryny 1. Słonecznik zalać gorącą wodą
Candy Pandasdać nawet z 5 sztuk -1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej jakości 190g -2 duże marchewki -3 średnie cebule -2-3 laski kiełbasy -troszkę vegety -pieprz -papryka słodka -3 ząbki czosnku Cukinię trzemy na tace jarzynowej, dajemy do miski i posypujemy około 1 łyżeczką soli. Odstawiamy by puściła sok. W osobnym dużym garnku na małej ilości oleju podsmażamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugłowy kolejne zastosowania i zestawienia. Tak - lubię ten pomidorowy dżem, bo nie od dzisiaj wiadomo, że lubię nieoczywistości! PS Dżem należy stosować w małych ilościach, choć doskonale wiadomo, że everything counts in large amounts ! (nie mogłem się powstrzymać) ;) Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 4 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki startego imbiru
zadanie-gotowaniecieciorki w zalewie 2 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 5 łyżek oliwy 2 szklanki wrzącej wody Przygotowanie Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na oliwie. Umyć mięso i pokroić w większą kostkę. Dodać do garnka. Przykryć i dusić, aż sok z mięsa odparuje. Dodać koncentrat i pomidory pokrojone w kostkę. Zamieszać. Dodać
Tureckie Przepisypotrzeba dolać odrobiny wody (a najlepiej zamiast wody podlać sokiem z kiszonych ogórków - ja tak robię i tym razem też tak zrobiłam). Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki czerwoną paprykę i posiekaną cebulę zeszkloną na 1 łyżce masła, dusimy około 10 minut. Danie przyprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem, szczyptą kminku, papryką słodką, ostrą i wędzoną, ziołami prowansalskimi, bazylią
Kolorowy Przepisownikmiski przełożyć do woreczka do pieczenia. Dodać pieczarki i koncentrat pomidorowy. Woreczek zamknąć i nieco wszystko wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 1,5 godziny, w połowie pieczenia woreczek przekręcić na drugi bok aby mięsko równomiernie się piekło we własnych sokach
Monia miesza i gotujeprzygotowania: Baklażany umyć, osuszyć i pokroić w centymetrowe plastry, skropić sokiem z cytryny, posypzć solą, pieprzem i deobno pokrojonymi ziołami. Rozgrzać patelnię grilową, wysmarować ją olem i układać warzywo. Piec z obu strn po około 3-5 minut, aż waezywo będzie miękkie, ale się nie rozpadnie. Podawać z sałatką pomidorową...Smacznego
Gosia gotujeoleju zrumienić, można dodać jeszcze papryki ostrej następnie dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, wlać wodę i zamieszać, dusić do miękkości karkówki około 30 minut, co jakiś zamieszać aby nadmiar wody odparował i nie przypalił mięsa obrane młode ziemniaki w pojemniku rozdrabniacza dobrze zmiksować i odstawić na 30 minut, odlać nadmiar soku dobrze wymieszać ziemniaki z resztą podanych składników /bez oleju
W Mojej Kuchni Lubię