sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:123/207)

Bigos staropolski 140

łyżki koncentratu pomidorowego Garść śliwek suszonych-najlepiej wędzonych Garść suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu 6 ziaren jałowca 100 ml. wina wytrawnego Sól Przyprawa do bigosu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka.Mi(...)wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem,do miękkości mięsa i kapusty.Co jakiś czas bigos mieszamy żeby nam się nie przypalił.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy ,wino, przyprawę do bigosu,ewentualnie doprawiamy solą. Bigos jest najlepszy jeśli będziemy go gotować 2-3 dni po kilka minut

Bajeczna Kuchnia
Domowy kompot 169

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami 91

Czas przyrządzania: 60 minut Ilość porcji: 1-2 butelki po 500 ml Drukuj Domowy przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami By Piotr 19 października 2018 Składniki: pomidory - 1,5 kg sól - ok. 1/2 łyżki pieprz - ok. 2/3 łyżki papryka słodka - 1,5 łyżeczki oregano - 3/4 łyżeczki czosnek - 2-3 ząbki, drobno posiekanego cukier - 1/2 łyżki (opcjonalnie) bazylia świeża - kilka gałązek(...)posiekanej Wykonanie: Pomidory myjemy i przekrawamy na mniejsze części. Umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI z grubym sitem i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Wyciśnięty sok przelewamy do niewielkiego garnka i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się soku dodajemy sól, pieprz, oregano, drobno posiekany czosnek i paprykę słodką. Mieszamy i gotujemy (mieszając co jakiś czas

Pogotujmy.pl
Bigos 281

pieprz, kminek, majeranek…) opcjonalnie przecier pomidorowy (100-150 g) opcjonalnie lampka czerwonego wina Białą kapustę poszatkuj (pokrój na drobne paseczki), wrzuć do dużego garnka z pokrywką, zalej dwiema szklankami gorącej wody i razem z grzybami postaw na gazie. Kapustę kiszoną przepłucz bieżącą wodą (szczególnie dobrze, kiedy gotujesz tylko z kiszonej), odciśnij nadmiar soku, pokrój niezbyt drobno i dodaj(...)dużo ludzi dodaje także suszone śliwki, owoce jałowca, jedną łyżeczkę kminku, chili, majeranku i/lub kolendry). Wtedy też możesz wlać do garnka czerwone wino, a na samym końcu dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Bigos doprawiaj, aż uzyskasz przeciętny smak, bo świeży, zaraz po ugotowaniu, nie jest taki pyszny. Najlepiej nie dodawaj zbyt wiele przypraw, mają one być tylko dodatkiem

PaleoSMAK
Pomidorowy dżem z chilli i tymiankiem 76

Dzień dobry :-) Jakiś czas temu dostałam paczuszkę z przygotowanymi produktami i przepisem na dżem pomidorowy z chilli i tymiankiem. Paczuszka przyszła od marki Diamant . Na stronie marki od 25 maja do 19 lipca trwa zakręcony konkurs z ciekawymi nagrodami i zadaniami. Co tydzień są nowe wyzwania i nowe nagrody. Jest też mnóstwo ciekawych, zakręconych przepisów :-) Dżem, który ja zrobiłam jest(...)otartą skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z cytryny.  Gotujemy. 3. Papryczki chilli drobno siekamy, liście tymianku też. Mieszamy z naszym przecierem i dodajemy cukier żelujący 2:1 Diamant.  4. Dokładnie mieszamy. Teraz musimy gotować masę przez 4 minuty na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu.  5. Gorący dżem pomidorowy przelewamy do słoiczków, dobrze zakręcamy

kruche babeczki
Pikantny koncentrat pomidorowy 100

Czerwone mięsiste pomidory świetnie sprawdzą się do przygotowania wszelkiego rodzaju sosów, soków i przecierów. Wystarczy kilka minut zapiec w piekarniku,  zdjąć skórkę i zmiksować. Jest tak prosty do zrobienia, że każdy kto go zrobił chociaż raz, szykuje go już co roku! Świetny do pizzy, zupy pomidorowej i sosów. Sprawdzony i idealny sposób na zamknięcie pomidorów do słoików. Składniki

Życie zaczyna się w kuchni
Enchiladas - wersja z grzybami. Yummy :) 138

pietruszki. Surówka z rukoli z fasolą, pomidorem i szalotką. Polana jedynie sokiem z cytryny i posypana świeżo startym pieprzem. Sos zrobiliśmy z passaty, pomidorów koktailowych, kukurydzy, szalotki i konserwowym jalapeno. Całość doprawiona pieprzem, oregano, oliwą z oliwek, nieco soli i na koniec dodaliśmy trochę koncentratu pomidorowego, aby całość zagęścić. Dla nas danie było genialne. Napiszcie jak wam smakowało

vegetanie
Przecier pomidorowy na zimę 114

ziołami Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Przecier pomidorowy na zimę Czas przygotowania: Składniki: 5000 g dojrzałych pomidorów polnych 2 szczypty cukru Wykonanie: Pomidory kroimy na 4 części, wkładamy je do garnka. Garnek przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu. Gdy pomidory puszczą sok delikatnie zwiększamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Garnek odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Boczniaki po kaszubsku 164

cebula się ugotuje a nie przyrumieni) Jak się cebula zezłoci dodaj koncentrat pomidorowy, mus jabłkowy oraz sól i sos sojowy (możesz oczywiście spróbować potrawę w trakcie i sam zdecydować, czy dodawać sos sojowy, kwestia gustu) Dodaj jeż około 150 ml wody, no chyba że użyłeś/łaś soku jabłkowego zamiast musu, sos ma być gęsty, ale bez przesady Do naczynia przełó

greenscarf
PROSTA SAŁATKA Z KOLOROWYCH POMIDORÓW 160

czerwoną paprykę czy - jak tym razem rzodkiewkę i ugotowane jajka. Oczywiście taką pomidorową sałatkę możemy wzbogacić o lekki sos, dressing, ocet z czerwonego wina, odrobinę oliwy ... ja jednak pomijam ten dodatek, bo sałatka smakuje mi w właśnie w takiej "czystej" wersji, wyłącznie z sosem własnym :)) czyli sokiem, który puściły warzywa :)) Do poniższej sałatki wykorzystałam pomidory czarne - jeszcze mało popularne

Walijskie Pichcenie
Tarta francuska - absolutna rewelacja 184

oliwa extra virgine świeżo mielony czarny pieprz Składniki na pesto pomidorowe: 150 g odsączonych suszonych pomidorów 4 łyżki zalewy ze słoika z suszonymi pomidorami  1/2 łyżki oliwy extra vergine   1 pomidor - sam miąższ bez pestek i skórki garść świeżych listków bazylii  4 ząbki czosnku sok z połówki cytryny sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Bonus: jeśli

Spektrum Smaku
Pizza na cienkim spodzie 158

minut rozwałkowujemy je i układamy na blasze. Tak przygotowane ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami. Teraz przychodzi czas na własną inwencję :) na ciasto kładziemy wszystko na co mamy ochotę. Pamiętajmy jednak aby warstwy kłaść tak aby na wierzchu znalazły się produkty które mogą wypuścić dużo soku. Jeżeli je przykryjemy sok, który pod wpływem temperatury wypuszczą wejdzie nam w ciasto

Qchnia po prostu
Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym 151

oliwy z oliwek 400 g mielonego mięsa garść kaszy bulgur sos pomidorowy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku  sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk 2-3 łyżki bułki tartej do posypania Bakłażany umyć i pokroić  na połówki, wybrać miąższ, posolić i odstawić na chwilę, gdy puszczą sok wypłukać  i osuszyć. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i podsmażyć

MarciochaKucharzy
Keczup z cukinii 128

Moja kuzynka robi masę fajnych przetworów, między innymi ten keczup. Też mi posmakował, więc postanowiłam zrobić swoje zapasy. Recepturę mam od kuzynki - polecam serdecznie!Składniki:1

Kuchnia domowa Ani
Pulpeciki w sosie cygańskim 168

mięsa mielonego 2 duże cebule,ewewntualnie ciut cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % - 230 g 1/2 słoiczka keczupu o takiej samej objętości Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć na szklisto - wyłożyć na talerz Umyte pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na oleju do wyparowania soku - wyłożyć na talerz Z mięsa mielonego formować kotleciki wielkości dużych orzechów włoskich- obtaczać

Proste Potrawy