sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:113/207)

Drobiowe klopsiki zapiekane z makaronem z cukinii 124

tego dania. Makaron wychodzi z niej równiutki i cienki. Postanowiłam połączyć go z sosem pomidorowym, kilkoma aromatycznymi przyprawami oraz wspomnianymi klopsikami. Takie danie może stanowić pyszny obiad, lunch do pracy czy nawet ciepłe danie na spotkaniu z przyjaciółmi. Składniki: 4 cukinie średniej wielkości sok z połowy cytryny 1/2 kg mielonego drobiowego mięsa 1 cebula, pokrojona w drobna kostkę i podsmażona(...)wodę. Cukinie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron. Dodajemy go do sosu i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła. Makaron wraz z sosem pomidorowym przelewamy do naczynia. Na wierzchu układamy klopsiki i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Życie ze smakiem
Kotlety Mielone – Pikantne 209

mięsa mielonego 250 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 kopiastą łyżkę bułki tartej 1 jajko około 80 ml letniego mleka 1 cebulę (100 g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu pikantnego przyprawy : duża szczypta majeranku do smaku sól , pieprz , pieprz cayenne olej do smażenia oraz bułka tarta do obtoczenia kotletów mielonych przed smażeniem . Link do filmu z przygotowania(...)Teraz na patelni na rozgrzanym oleju smażę cebulę z pieczarkami do momentu odparowania soku z pieczarek ( smażyłam około 5 minut ) . Po usmażeniu odstawiam do wystudzenia . Końcowe przygotowanie masy na kotlety mielone : Do miski z namoczoną bułką tartą dodaję wystudzone pieczarki z cebulą , jajko , mięso , ketchup , koncentrat pomidorowy , ser żółty , doprawiam solą , pieprzem , majerankiem . Całość dokładnie mieszam aby składniki dobrze się

Uwaga Babcia Gotuje
PULPETY Z INDYKA I CUKINI 210

następnie odcedzam z nadmiaru soku. Dodaję przyprawy, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą oraz jajka. Na sam koniec dodaję mięso mielone z indyka. Całość dokładnie mieszam. Formuję kotlety. Smażę na rumiano z obu stron bardzo krótko tylko by skórka się zarumieniła. Przekładam do naczynia żaroodpornego. Kotleciki przekładam do żaroodpornego naczynia, zalewamy na koniec przecierem pomidorowym. Posypuję natką pietruszki. Doprawiam. Piekę w piekarniku

Gotowanie Patki
Harira 104

pietruszka, kolendra, szafran, imbir, pieprz a także oliwę i zagęstnik w postaci kuskusu, makaronu lub ryżu. Całość gotuje się w wielkich garnkach dla dużych rodzin i podaje skropione sokiem z cytryny lub limonki, z jajkami gotowanymi na twardo, plackami lub suszonymi figami. A poniżej moja wersja hariry. Składniki: (6 porcji) 400 g. wołowiny (np. łopatki(...)łodygi selera naciowego 1 marchewka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki, cynamonu po 1 płaskiej łyżeczce nasion kminu rzymskiego, nasion kolendry, mielonego imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 ziela angielskie sól, świeżo mielony czarny pieprz 1,5 litra wody listki świeżej pietruszki lub kolendry do skropienia: sok z limonki lub cytryny, oliwa z oliwek Ciecierzycę mocz

Delicious Place
Pizza z cukinii 123

cukinię w ściereczkę i wycisnąć sok). Odsączoną cukinię włóż do miski, dodaj jajka, parmezan i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż całość na blaszkę (ja użyłam okrągłej o średnicy 30 cm.), wyrównaj i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 min. w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij ciasto i posmaruj je przecierem pomidorowym. Ułóż na nim kawałki sera

Przepisy na widelcu
Sos z cukinii i pomidorów 148

łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 3 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki cukru garść świeżych listków bazylii garść świeżych listków oregano pieprz około 2 łyżki soli Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do cukinii. Wszystko zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odkładamy na 3 godziny. Cukinia w tym czasie puści soki, których nie odciskamy(...)dnem umieszczamy cukinię wraz z sokami, które puściła. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut. Po tym czasie dorzucamy pomidory i chilli (ja lubię ostre sosy więc dodałam papryczkę z pestkami, jeśli wolicie łagodniejszy smak, usuńcie je). Doprawiamy octem i cukrem, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy posiekane zioła, koncentrat pomidorowy i pieprz. Całość blendujemy

PatiGotuje
Odchudzony bigos 386

osób na dietach odchudzających. 4 porcje ok. 600 gramów kiszonej kapusty 250  gramów pieczarek 1 średnia cebula ok. 40 gramów 150 gramów włoszczyzny użyłam mrożonej 60 gramów przecier pomidorowy 30 gramów olej rzepakowy ok. 2 łyżki 250 gramów fileta z kurczaka sól pieprz 1 łyżka majeranek pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej szczypta cukru  4-5 kulek ziela angielskiego(...)plasterki pieczarki dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy pieczarki puszcza sok dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i czosnkiem chwilę smażymy już bez przykrycia i dodajemy włoszczyznę. Całość dusimy aż warzywa będą miękkie. Do ugotowanej kapusty dodajemy zawartość patelni wraz z przecierem pomidorowym i majerankiem całość mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu ok. pół godzinki

Andzia Pichci
Curry z dynią i kurczakiem 130

papryczka chili 1 puszka mleka kokosowego 1 puszka krojonych pomidorów 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie jakby sos był za rzadki) Składniki na marynatę do kurczaka: ok. 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry 6 łyżek oliwy sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dodatkowo: ryż świeży tymianek cytrynowy(...)chili (bez pestek) i chwilę podsmażamy (nie musimy dodawać już żadnej oliwy lub oleju, bo do marynaty była użyta oliwa. Do warzyw z kurczakiem dodajemy mleko kokosowe, pomidory, koncentrat pomidorowy i całość dusimy do miękkości Jeżeli sos będzie za rzadki dodajemy łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszanej w wodzie. Gotujemy ryż i gotowe. Gotowe danie można posypać drobno pokrojonym tymiankiem cytrynowym. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Sałatka pomidorowa z czerwoną fasolą 158

Smaczna sałatka, którą bardzo szybko przygotujemy. -- Skład: 4 pomidory  , puszka fasoli, 1 papryka, duży ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny, łyżka oleju. Do przyprawienia tylko

chleba naszego
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6317

ziemniaków jak i do chleba :) i są bardzo sycące! Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę. Do tej pory nie odciskałam soku, ale zdecydowanie lepiej się formują, gdy się tak postąpi. Widziałam przepisy, w których piecze się je w piekarniku zamiast gotować - kiedyś spróbuję :) Ps. Tak w ogóle kostek rosołowych czy przyprawy(...)litr wody): 1 kostka rosołowa (lub mięsna) 6 łyże koncentratu pomidorowego 6 łyżek ostrego i gęstego keczupu 3-4 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Solimy lekko i zgniatamy rękoma. Odstawiamy na pół godziny i po tym czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Z masy

Kolorowy Przepisownik
Strogonow 82

cebula *6 średniej wielkości ogórków kiszonych * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, papryka ostra i słodka * 2 łyżki oleju * 3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1 łyżka masła do podsmażenia ogórków Wołowinę pokroiłam w paski i podsmażyłam na rozgrzanym oleju w garnku. Kiedy wołowina puściła sok podlałam wodą 5 cm powyżej objętości mięsa. Przykryłam i gotowałam(...)Kiedy wołowina już była prawie miękka dodałam cebulę, pieczarki, paprykę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dusiłam do miękkości warzyw. Posoliłam. Dodałam podsmażone ogórki.  Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Zagotowałam. Wlałam śmietanę, wymieszałam i wyłączyłam ogień pod garnkiem. Przyprawiłam do smaku solą i dodałam po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej.  Odstawiłam na 15 minut by strogonow przeszedł

Pieprzyć z Fantazją
Strogonow 97

cebula *6 średniej wielkości ogórków kiszonych * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, papryka ostra i słodka * 2 łyżki oleju * 3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1 łyżka masła do podsmażenia ogórków Wołowinę pokroiłam w paski i podsmażyłam na rozgrzanym oleju w garnku. Kiedy wołowina puściła sok podlałam wodą 5 cm powyżej objętości mięsa. Przykryłam i gotowałam(...)Kiedy wołowina już była prawie miękka dodałam cebulę, pieczarki, paprykę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dusiłam do miękkości warzyw. Posoliłam. Dodałam podsmażone ogórki.  Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Zagotowałam. Wlałam śmietanę, wymieszałam i wyłączyłam ogień pod garnkiem. Przyprawiłam do smaku solą i dodałam po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej.  Odstawiłam na 15 minut by strogonow przeszedł

Pieprzyć z Fantazją
Gołąbki bez zawijania 207

tarta 1,5 litra bulionu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30% 2-3 łyżki mąki chilli, sól, pieprz masło klarowane lub oliwa  Przygotowanie : Kapustę drobniutko szatkuję, solę i odstawiam na ok 30 minut, ryż gotuję ale nie do końca na miękko a drobno pokrojoną cebulę podsmażam na złocisto. Jeśli kapusta puści soki to odciskam je i kapustę dodaję do misy(...)posolona) i pieprzem. Formuję kotleciki na kształt klasycznych gołąbków. Masło klarowane rozgrzewam na patelni i podsmażam wszystkie kotleciki z obu stron na złocisto. Bulion zagotowuję, dodaję do niego koncentrat pomidorowy, mieszam i wkładam do niego wszystkie podsmażone gołąbki i duszę na małym ogniu przez ok 35-40 minut. W szklance przygotowuję wodę z mąką, wyciągam gołąbki i wlewam do powstałego

Mechanik w kuchni
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym 168

cebuli, 5 łyżek wody, 100 ml keczupu łagodnego, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ROLESKI, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bazylia suszona. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieram na tarce o dużych otworach. Solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały sok. 2. Do kapusty dodaję mięso mielone, ryż, kaszę mannę, jajka oraz sól(...)wodę, keczup oraz koncentrat. Mieszam i gotuję na małym ogniu około 5 minut. Sos doprawiam do smaku bazylią, solą oraz pieprzem. 5. Gołąbki wykładam na talerz i polewam sosem pomidorowym. Do przygotowania gołąbków wykorzystałam koncentrat pomidorowy, który otrzymałam do testowania od firmy ROLESKI . Koncentrat pomidorowy to składnik niezbędny w każdej kuchni. Jest głównie używany jako dodatek do zup, sosów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron Fregola - super sałatka 216

mało. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy grzyby. Teraz przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, sosem chili i sokiem z cytryny. Jeszcze raz mieszamy i na samym końcu dodajemy pomidorki koktajlowe przecięte na połówki. Podajemy z grzankami, w naszej wersji to bagietka posmarowana koncentratem pomidorowym z żółtym serem i oregano.  Sałatka gotowa :) Życzymy smacznego i czekamy na Wasze opinie

vegetanie