Czas przygotowania: 30 minut Składniki do zrobienia szakszuki: 6 - 8 dojrzałych pomidorów 1 duża czerwona papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 6 - 7 jajek 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki do posypania pieprz i sól do smaku szczypta cukru 1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie) 5 łyżek oleju lub oliwy do smażenia Jak zrobić szakszukę? Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich(...)kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę aż będzie miękka, dodać paprykę, czosnek i przyprawy. Smażyć kilka minut ciągle mieszając, aby czosnek się nie przypalił. Dodać pomidory odciśnięte z soku, cukier i koncentrat, dusić około 8 - 10 minut, aż sos będzie dość gęsty. Zmniejszyć moc palnika, w pomidorach zrobić małe dołki i wbić w nie jajka, posolić. Przykryć patelnię pokrywką
Kuchcik gotujekostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem oraz słodką i wędzoną papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. W garnuszku wymieszać mąkę z 1/2 szklanki zimnej wody oraz słodką śmiwetanką, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić(...)włoskich ziół 2 ząbki czosnku pół łyżeczki ziaren kminku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce razem ze skórą. Posolić, by puściła sok. Po kilkunastu minutach dobrze odcisnąć. Dodać rozmieszane jajka, zioła, kminek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekaną lub zblendowaną cebulę i mąkę. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Masa powinna
Czerwień i błękitsól i pieprz 2 jajka 1 mała sucha kajzerka mąka do panierowania puszka krojonych pomidorów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól, cukier i świeżo mielony pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka w proszku pół pęczka natki pietruszki Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze(...)wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kilkanaście minut. Pomidory przełożyć do mięsa. Dusić do odparowania części soku. Dodać koncentrat i słodką śmietankę. Rozprowadzić do rozpuszczenia. Przyprawić solą, cukrem, ziołami, mielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki
Czerwień i błękitsamą karkówką człowiek żyje ... :)) A dowodem na to niech będą te pyszne, bezmięsne kotleciki, które podane z domowymi kopytkami i pikantnym sosem pomidorowym stanowiły pyszny obiad. Składniki: 2 kapusty pekińskie 1/2 czerwonej papryki 250g pieczarek 3 cebule 1 jajko pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta olej Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce(...)całość chwilę, po czym dodajemy zmieloną (lub drobno pokrojoną) pekinkę. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami: ja dodałam trochę przyprawy do gyrosa oraz pieprz. Smażymy do momentu, kiedy kapusta zmięknie, a sok, który puściła kapusta i pieczarki odparuje. Masę przekładamy do miski, studzimy. Następnie dodajemy do niej jajko i tyle bułki tartej, aby masa stała się kleista i można było formować
Walijskie Pichceniemoże hot-dog, hamburger czy .... Czy tylko ja uważam, że towar w sklepiku nadaje się do całkowitej wymiany? Czy nie można zamienić żelek na owoce, wstrętnie żółtej oranżady na soki owocowe, a ociekającego keczupem hot-doga na świeżą drożdżówkę? Czy dzieci zahipnotyzowane ilością słodyczy i chipsów będą miały ochotę na miskę sałaty, domowy obiad? Wciąż mam nadzieję(...)ciastem. Jeśli tylko mamy czas organizujmy dzieciom kuchenne "prace ręczne" i uczmy ich, jak zostać smakoszem zdrowego jedzenia. U mnie na ostatnich zajęciach z "prac ręcznych" powstał domowy pomidorowy makaron orecchiette . Ciasto jest niebywale plastyczne, właściwie do złudzenia przypomina plastelinę, co gwarantuje dzieciom wspaniałą zabawę i ogromne chęci do współpracy. Po ugotowaniu makaron jest miękki i sprężysty. Ja podałam
KUCHARNIApostanowiłam zrobić szakszukę ze szpinakiem. Podstawowymi składnikami tego dania są świeże pomidory, papryka, cebula oraz jajka. Przygotowując szakszukę nie mieszamy jajek, muszą one tak jakby gotować się w sosie pomidorowym. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Szakszukę ze szpinakiem robię zazwyczaj na śniadanie lub kolację i podaję z pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 pomidory malinowe 1 cebula(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Dodać umyte, pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażyć, aż pomidory puszczą sok. Na patelnię dodać pokrojony szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę masła. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, bazylią. Jak szpinak zmniejszy swoją objętość, wbić 2 jajka. Dodać kulki mozzarelli. Jajka
Danka PichciDzisiaj wersja z bazyliowym pesto. Wszystko domowej roboty w związku z czym przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy jest wart tego o oczekiwania. Przepis na klasyczny i pomidorowy hummus już jest jakiś czas na blogu, dzisiaj hummusowe wariacje. I love hummuses, all kinds, classic, with dried tomatoes, with pepper… Today I’m making basil pesto hummus. Everything(...)time now, today we’ll be doing only the hummus variations. SKŁADNIKI: Hummus: 100 g suchej ciecierzycy 10 g oliwy z oliwek 100 g pesto 2 łyżki tahini sok z cytryny, czosnek woda, sól Pesto: 100 g świeżej bazylii 90 g oliwy z oliwek 50 g nasion słonecznika 50 g cheddara czosnek Tahini: 100 g sezamu 50 g oleju/oliwy
Martyna CooksDzisiaj wersja z bazyliowym pesto. Wszystko domowej roboty w związku z czym przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy jest wart tego o oczekiwania. Przepis na klasyczny i pomidorowy hummus już jest jakiś czas na blogu, dzisiaj hummusowe wariacje. I love hummuses, all kinds, classic, with dried tomatoes, with pepper… Today I’m making basil pesto hummus. Everything(...)time now, today we’ll be doing only the hummus variations. SKŁADNIKI: Hummus: 100 g suchej ciecierzycy 10 g oliwy z oliwek 100 g pesto 2 łyżki tahini sok z cytryny, czosnek woda, sól Pesto: 100 g świeżej bazylii 90 g oliwy z oliwek 50 g nasion słonecznika 50 g cheddara czosnek Tahini: 100 g sezamu 50 g oleju/oliwy
Martyna Cookspodałam z ugotowanym ryżem. Składniki: 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 marchewka kawałek selera puszka krojonych pomidorów bez skórki ok. 700 ml passaty pomidorowej ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru mięsnego (użyłam bulionu, w którym dusiły się roladki ze schabu z suszonymi pomidorami) 2 łyżki słodkiej papryki w proszku szczypta chili, sól i pieprz do smaku(...)niepełna szklanka ryżu (użyłam basmati) Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek. Pomidory z puszki przecedzić, sok zachować. Smażyć razem kilka minut, by wydobyć z pomidorów i czosnku aromat. Pod koniec smażenia dodać jeszcze paprykę słodką i wędzoną w proszku. Obrane i pokrojone na kawałki marchew
Czerwień i błękitchili lub chili w proszku. Mięso mielimy wraz z cebula i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie przecier pomidorowy. Dusimy kilka minut, dodajemy przyprawy, fasolę i kukurydzę i po około 5 minutach zestawiamy z ognia- ta część farszu gotowa. Polecam doprawić na dość ostro- reszta składników tę ostrość lekko(...)oraz zielone części kapusty pekińskiej, ser ścieramy na tarce. Następnie przygotowujemy cudownie zielone, aromatyczne guacamole. Awokado myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i łyżeczką wyciągamy miąższ. Do awokado wyciskamy sok z jednej limonki oraz czosnek, dodajemy sól, około 1/3-1/2 łyżeczki i wszystko mieszamy rozgniatając widelcem lub, jeśli awokado nie jest zbyt miękkie, możemy posłużyć się blenderem. Gotowe. Teraz czas
PichceniomaniaDzisiaj wersja z bazyliowym pesto. Wszystko domowej roboty w związku z czym przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy jest wart tego o oczekiwania. Przepis na klasyczny i pomidorowy hummus już jest jakiś czas na blogu, dzisiaj hummusowe wariacje. I love hummuses, all kinds, classic, with dried tomatoes, with pepper… Today I’m making basil pesto hummus. Everything(...)time now, today we’ll be doing only the hummus variations. SKŁADNIKI: Hummus: 100 g suchej ciecierzycy 10 g oliwy z oliwek 100 g pesto 2 łyżki tahini sok z cytryny, czosnek woda, sól Pesto: 100 g świeżej bazylii 90 g oliwy z oliwek 50 g nasion słonecznika 50 g cheddara czosnek Tahini: 100 g sezamu 50 g oleju/oliwy
Martyna Cookspokrętło w pozycji obniża ciśnienia. Kiedy ciśnienie zostanie obniżone, można zdjąć pokrywkę. Teraz należy przyprawić zupę do smaku, jeśli okaże się, że zupa jest za mało kwaśna można dolać soku z ogórków. Przed podaniem zabielić zupę śmietaną i dodać siekany koperek. 🍖 Opcja na rosole Mój przepis jest na zupę wegetariańską, ale możecie przygotować ją na rosole. Chcąc przygotować wersję zupy(...)koniecznie w 4 minuty. 🥣 Inne zupy Zupa ogórkowa jest wspaniała, ale może będziecie chcieli spróbować innych równie pysznych zup. Zapraszam częstujcie się, przepisy są poniżej. Zupa kurkowa Zupa pomidorowa Zupa cebulowa-francuska Zupa szczawiowa 📖 Przepis Print Zupa ogórkowa w 4 minuty .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszna i bardzo prosta zupa. Course Obiad Cuisine Polska
SprawdzonaKuchnia.plbakłażana o dosyć ostrej nucie chilli. Spróbujcie, jeśli lubicie wyraziste smaki. Nie będę ukrywać, że smak tej pasty jest specyficzny i zupełnie inny niż klasycznego hummusu czy ostatnio dodanej pomidorowej pasty z czerwonej soczewicy . Jednakże chyba o to chodzi, żeby jeść różnorodnie, nieprawdaż? Ja lubię od czasu do czasu zaszaleć i przyrządzić coś zupełnie odmiennego – no dobra(...)pieczonego bakłażana: średniej wielkości bakłażan mały ząbek czosnku 1 łyżka ziaren sezamu szczypta mielonego kuminu 1 łyżka oleju słonecznikowego 2 łyżeczki oleju o smaku ostrej papryki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku płatki chilli do podania (opcjonalnie) Bakłażan umyć, ponakłuwać jego skórkę widelcem i upiec w piekarniku – ja piekłam go 45 minut w temperaturze 180 stopni
Dietologposzedł zaś pomidor- dla złamania koloru. 🙂 W związku z tą jakże udaną próbą włączenia chłodników do letniego menu, wkrótce mam zamiar wypróbować także najbardziej znaną wersję gazpacho, czyli tę pomidorową. Tymczasem jeśli macie ochotę na odrobinę orzeźwienia, to keto gazpacho ogórkowe będzie rozwiązaniem idealnym. Gazpacho ogórkowe Orzeźwiające keto gazpacho ogórkowe prosto z lodówki pomoże przetrwać największe upały. W dodatku jest(...)Czas przygotowania 5 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki 350 g ogórka świeżego 1/2 szklanki rucoli 1 szklanka gęstego jogurtu kokosowego 1 ząbek czosnku 1/2 niewielkiej cebuli 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej kilka kropli tabasco green pepper (ominąć na AIP) 1 szczypta pieprzu świeżo mielonego (ominąć
Modern Cave Girlłyżki * sos sojowy- 1 łyżka * suszona kolendra- 1 łyżeczka * oliwa z oliwek- 2 łyżki * czosnek- 1 ząbek * sól, pieprz- do smaku Krewetki oczyścić i zamarynować w sosie sojowym, soku i skórce z cytryny, sprasowanym czosnku, suszonej kolendrze oraz startym imbirze. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać zamarynowane krewetki (wraz z marynatą) i smażyć 3-4 minuty, w międzyczasie(...)się nie zważył, należy wymieszać go z 1- 2 łyżkami powstałego sosu), wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem, posypać odrobiną suszonej kolendry. 2. Piersi z kurczaka z kaparami w sosie pomidorowym, 2 porcje: * piersi z kurczaka- 2 sztuki * pomidory krojone w puszce Łowicz- 1 puszka * cebula- 1 sztuka * czosnek- 2 ząbki * kapary- 2 łyżki * jogurt naturalny- 2 łyżki * słodka papryka, oregano
Kraina Miodem Płynąca