już wcześniej pisałam zapraszam tutaj . Tematem przewodnim warsztatów był meksyk "Vivá la fiesta" wspólnie przygotowaliśmy Zupę limonkową,chrupiącą quesadille z szarpaną wieprzowiną oraz tradycyjne taco z kurczakiem, quacamole, salsą pomidorową i sosem mango chilli. Tym razem na warsztaty namówiłam swoje przyjaciółki, było to nasze pierwsze wspólne gotowanie nie zabrakło śmiechu i wina :) kuchnia to takie magiczne miejsce, gdzie wszyscy się(...)magicznie przenosi w wakacyjny nastrój. Będziesz potrzebować 600 ml bulionu z kurczaka (przygotowanego na udkach, które zachowujemy do zupy) 3 duże pomidory malinowe 3 ząbki czosnku 1 cebula sok z 4 limonek (możesz też dodać startą skórkę z połowy limonki) 1 paptyczka chili 1 łyżka oliwy świeża kolendra tortille Etap I Pomidory obierz ze skórki, usuń pestki
Wylizany Rondeljuż wcześniej pisałam zapraszam tutaj . Tematem przewodnim warsztatów był meksyk "Vivá la fiesta" wspólnie przygotowaliśmy Zupę limonkową,chrupiącą quesadille z szarpaną wieprzowiną oraz tradycyjne taco z kurczakiem, quacamole, salsą pomidorową i sosem mango chilli. Tym razem na warsztaty namówiłam swoje przyjaciółki, było to nasze pierwsze wspólne gotowanie nie zabrakło śmiechu i wina :) kuchnia to takie magiczne miejsce, gdzie wszyscy się(...)magicznie przenosi w wakacyjny nastrój. Będziesz potrzebować 600 ml bulionu z kurczaka (przygotowanego na udkach, które zachowujemy do zupy) 3 duże pomidory malinowe 3 ząbki czosnku 1 cebula sok z 4 limonek (możesz też dodać startą skórkę z połowy limonki) 1 paptyczka chili 1 łyżka oliwy świeża kolendra tortille Etap I Pomidory obierz ze skórki, usuń pestki
Wylizany Rondeljeść więcej i więcej.... a to niestety nie wskazane:) Składniki: 3 piersi z kurczaka 2 tosty z ciemnego pieczywa 1/2 cytryny natka pietruszki 2 puszki pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz cukier 2 łyżki oliwy z oliwek marynata 4 łyżki musztardy delikatesowej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki miodu sól, pieprz Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie(...)złoty kolor. Marnujemy mięso. Pomidory z puszki doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Wykładamy mięso. Tosty kruszymy. Natkę drobno siekamy. Łączymy z chlebem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Chlebową pierzynką przykrywamy mięso. Pieczemy w 180 stopniach C. przez ok. 45 minut. Ilość porcji: 6 szt Czas przygotowania
Pobite gary BarbaryMożemy przygotować swój ulubiony sos bolognese. Oto proporcje na sos, który ja zawsze wykonuje: - 500 gr mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - puszka pomidorów w zalewie + 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 4 średnie marchewki - 3 łyżki oleju - 2 ząbki czosnku - 1 średnia cebula - sól, pieprz, pieprz cayenne, oregano Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach (jabłkowych). Czosnek pokroić w plasterki, cebulę(...)zbyt suchy, gdyż płaty makaronu podczas zapiekania muszą się w nim "ugotować" . Pieczarkowy sos beszamelowy: - 500 gr pieczarek - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. 1/5 odłożyć do wyłożenia na wierzch. Szeroki garnek rozgrzać, wrzucić pieczarki. Dusić na sucho do momentu aż po oddaniu soków pieczarki
kawawszklancelimonki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno starte 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki wody szczypta soli W rondlu zagotuj wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki i gotuj je przez 5-7 minut . Następnie dodaj imbir, sól i czosnek. Sos zdejmij z ognia i utrzyj lekko blenderem(...)stanie się klarowny. Odstaw do wystudzenia. Sos najlepszy jest na drugi dzień. Jednak z powodzeniem można go podawać po przestudzeniu do temperatury pokojowej. Domowy ketchup: 500 ml pasty pomidorowej 1 cebula 1 mała papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka nasion gorczycy ½ łyżeczki suszonego
Food Squarekurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo 1 szklanka pęczaku 1 szklanka mrożonej marchewki i groszku 100 g groszku cukrowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oliwy Pęczek posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, podobnie(...)oliwy. Wysyp wszystkie posiekane składniki na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu, mieszając regularnie przez 5 minut. Wsyp łyżeczkę wędzonej papryki. Krok 2 Dodaj do składników na patelni przecier pomidorowy i wsyp szklankę pęczaku. Smaż mieszając regularnie przez 3-4 minuty. Zalej całość 2 szklankami wody – powinna w całości przykryć składniki na patelni. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Nałóż pokrywkę, zmniejsz
Niedzielny kucharzoliwy. Wysyp wszystkie posiekane składniki na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu, mieszając regularnie przez 5 minut. Wsyp łyżeczkę wędzonej papryki. Krok 2 Dodaj do składników na patelni przecier pomidorowy i wsyp szklankę pęczaku. Smaż mieszając regularnie przez 3-4 minuty. Zalej całość 2 szklankami wody – powinna w całości przykryć składniki na patelni. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Nałóż pokrywkę, zmniejsz(...)krewetki, wymieszaj, znowu przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut. Krok 4 Dopraw danie solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kawałkami cytryny, żeby wycisnąć z nich sok wprost na talerz. Artykuł Czwartek: Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzrozgrzanej suchej patelni na brązowy kolor (złoto brązowy, nie spalony). Wymieszać wszystkie składniki sosu winegret – po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Szpinak wymieszać z pomidorami, migdałami i sosem winegret. Sałatkę posypać łyżką tartego parmezanu. Roladki podawać pokrojone, bądź w całości (wedle uznania, ale pokrojone(...)znajduje się 4,1WW i 4,8 WBT SMACZNEGO! Jeśli podoba Ci się film – subskrybuj mój kanał na Youtube . Artykuł Roladki z indyka i pęczak na parze z pomidorową sałatką ze szpinaku – Angie gotuje odc. 6 pochodzi z serwisu Dietolog
Dietolognastępnie dodałem do nich 2 łyżki oliwy. Istotnym jest, aby oliwę dodawać już po soleniu, gdyż sól nie rozpuszcza się w oliwie, rozpuszcza się natomiast w wodzie zawartej w soku z pomidorów, dzięki czemu uzyskują one lepszy smak. Makaron mafalde ugotowałem według przepisu na opakowaniu, aby był lekko twardawy w środku - jak ładnie mówią to Włosi "al' dente". Oczywiście(...)makaron odcedziłem na durszlaku i dodałem do znajdującego się na patelni sosu. Całość dokładnie wymieszałem, podgrzewając jeszcze przez kilkadziesiąt sekund, po czym wyłożyłem na talerze. Udekorowałem wcześniej przygotowaną sałatką pomidorową, którą ułożyłem dookoła makaronu
Wyprawy kulinarneksiążki "Złota księga makaronów".SKŁADNIKI500 g makaronu spaghetti*2 łyżki oliwy z oliwek6 zmiażdżonych ząbków czosnku1 pokrojona czerwona cebula2 płaty piersi z kurczaka, grubo pokrojone2 puszki całych pomidorów z sokiem¼ łyżeczki soli1 mała, suszona papryczka chilli, pokruszonapół pęczka natki pietruszkigarść świeżych liści bazylii4 ząbki czosnku200 g startego sera żółtego**200 g szpinaku (jeśli mrożony to całe liście)Do dzbanka blendera(...)zmiażdżony czosnek oraz cebulę, smażyć 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć kolejne 5-10 minut, aż się zrumieni. Teraz dodać wcześniej zrobiony sos pomidorowy i dusić przez 15 minut.Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez połowę czasu podanego na opakowaniu.Ułożyć makaron w naczyniu żaroodpornym, na niego położyć równomiernie liście szpinaku
Złote przepisySkładniki: (na 2 porcje) 10-15 dużych krewetek królewskich/tygrysich 2 duże pomidory 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki 10-15 g masła łyżka oliwy z
KreatywnePinynależy marynować przynajmniej kilka godzin, aby przeszła smakami orientu, a najlepiej zanurzyć ją w przyprawach dzień przed podaniem, wtedy będzie najlepsza! Rybę podałam z ziemniakami w mundurkach i salsą pomidorową , choć świetnie smakuje z ryżem i surówką ze świeżej kapusty skropioną marynatą do ryby. Smacznego! Print Łosoś orientalny .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Aromatyczny łosoś(...)łososia dzwonka lub filet ze skórą Składniki na marynatę 30 ml sosu sojowego 1 łyżka świeżo tartego imbiru 1 duży ząbek czosnku 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę sok i skórka z 1/2 limonki 30 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu Dodatkowo płatki chilli lub świeżo mielony czarny pieprz Instructions Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. W małej miseczce umieścić
SprawdzonaKuchnia.plPęczek pietruszki Pęczek bazylii Razem: ok. 122 zł Przyprawy: Sos sojowy (2 łyżki) Olej sezamowy (łyżka) Sos rybny (łyżka) Tymianek (łyżeczka) Oregano (łyżeczka) Słodka papryka (łyżka) Pieprz kajeński (łyżeczka) Sok z cytryny (łyżeczka) Imbir (łyżeczka) Ocet ryżowy (1/2 łyżeczki) Sól i pieprz Ze spiżarki: Szklanka mleka Olej Jogurt naturalny (3 łyżki) Miód (2 łyżeczki) Zanim ruszycie do sklepu z listą(...)tych warzyw o nieinwazyjnym charakterze, delikatne w smaku, bardzo dobrze łączące się z innymi wyrazistymi składnikami. W tym daniu charakteru nadaje jej lekko pikantny kurczak w delikatnym sosie pomidorowym. Ogromna przyjemność jedzenia bez wyrzutów sumienia, bo cukinia ma tylko 16,5 kcal/100 g. Przepis wymyśliliśmy sami. Wtorek – Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem w sosie jogurtowym Rzephetti jest
Niedzielny kucharzkurczaka, to przepis na szybkie i niezwykle smaczne danie. składniki dla czterech osób 650 g piersi z kurczaka 3 duże pory 1 puszka pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju 7-10 łyżek wody sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, oprószamy pieprzem, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka(...)Następnie kawałki piersi zdejmujemy z patelni ( odkładając je do miski), wlewamy na patelnię kolejne dwie łyżki oleju i dodajemy pokrojone pory. Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez trzy minuty. Teraz możemy do porów dodać koncentrat pomidory, kilka łyżek wody a kiedy całość ponownie się zagotuje, dodajemy mięso kurczaka, doprawiamy pieprzem ( i ewentualnie
Miód i pieprzpodgrzewać ogórki aż zmiękną, następnie dodać cukier (nie dawać całego cukru na raz; ja wsypałam połowę i w miarę podgrzewania dodałam resztę). Mieszać od czasu do czasu 4. Dodać sok z cytryny, kwasek cytrynowy oraz miętę. 5. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić dżemu. Smacznego(...)resztę zawsze biorę na kanapki do śniadanka) Pyszności! Zobacz także: Dżem pomidorowy na slodko
KreatywnePiny