Makaron fusilli z pulpetami i bazyliowym sosem pomidorowym. Trudno powstrzymać się od zjedzenia dwóch porcji. Pyszny, aromatyczny sos i delikatne pulpeciki. Dacie się skusić? Składniki na pulpety (porcja dla 3 osób): 350 g mielonej łopatki 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki 1 jajko 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka majeranku 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)vergine. Do miękkiej cebulki dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy 3 minuty. Dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Jeśli używamy pomidory z puszki, wlewamy również sok z puszki. Dodajemy cukier, sos doprawiamy solą i pieprzem. Do doprawionego sosu wkładamy pulpety i całość dusimy pod przykryciem 20 minut. W połowie czasu duszenia pulpety odwracamy
Smak mojego domuwędzone i mięso wieprzowe zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy (prawie do miękkości). Z kapusty kwaszonej odciskamy sok (nie wylewamy go – jeżeli bigos będzie za mało kwaśny, możemy dolać soku. Zawsze można go też wypić). Grzyby kroimy w plasterki i dodajemy wraz z kapustą do garnka z mięsem – mieszamy. Szatkujemy kapustę białą (na taką samą grubość, jaką ma kapusta(...)każdym dniu chłodzimy go. O jego smaku decyduje również różnorodność gatunków dodawanych mięs. W tym przypadku – im więcej tym lepiej, i smak bogatszy. Do bigosu staropolskiego nie dodajemy koncentratu pomidorowego, wystarczą powidła, śliwki i czerwone wino. Po moim bigosie nie zostału już śladu (no, nie do końca, bo są zdjęcia) i mogę zapewnić, że pierwszego dnia był pyszny, ale ostatniego
mojewypiekiinietylkoświętach i wielu wielu tradycyjnych polskich, klasycznych daniach mam ochotę na coś zupełnie innego w smaku i formie. Mąż podziela moje chęci, dzieci niekoniecznie ale tutaj sytuację ratuje pomidorowa, którą zawsze mam w lodówce zawekowana w słoiczki (zobacz poradnik Jak wekować zupy ). W tamtym tygodniu zajadaliśmy się sajgonkami z sosem hoisin, ten tydzień rozpoczynamy od zupy krewetkowej z Tajlandii. Jeśli(...)gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy starty imbir, oraz krewetki i gotujemy jeszcze 10 min. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Finalnie doprawiamy do smaku solą, chili i sokiem z limonki. Podajemy z posiekanymi listkami kolendry. Artykuł Tajska zupa krewetkowa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeBędą się też pewnie pojawiać częściej na blogu bo ostatnio nie było ich wcale. Tymczasem – korzystajcie z pomidorów póki są pyszne i pełne smaku, bo czas tekturowych atrap pomidorowych też się nieubłaganie zbliża. 5.0 from 1 reviews Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa Drukuj Prep time 10 min Cook time 50 min Total(...)turach). Zblendowne pomidory przelać do garnka przez sitko, przetrzeć, żeby na sitku zostały tylko pozostałości skórki i pestki. Całość zagotować, doprawić solą, pieprzem i cukrem ( można też dodać sok z limonki) Śmietanę przełożyć do miski, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i przelać do zupy. Zamieszać i wyłączyć gaz. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, formę do pieczenia wyłożyć papierem. Kaszę
Cooking for Emilyaromatycznych przypraw. produkty rozgrzewające i bakteriobójcze takie jak czosnek, cebula,por produkty strączkowe: fasola groch, soczewic a. Tą ostatnią dosypuję do d o gotowej zup y pomidorowej, którą gotuję jeszcze 15 minut. Jest pyszna , rozgrzewająca i sycąca. Ponieważ rośliny strączkowe na leżą do ci ę żko strawnyc h, dobrze jest dodać p rzyprawy ułatwiające trawienie takie jak kurkuma(...)kakao,zbożową kawę. A ponieważ najważniejsze są dodatki i przyprawy , które nie tylko do sta rczają niebiańskiego smaku ale również pomagają zwalczać infekcje , dolewam na potęgę szczególnie miodu i soku z malin (babcinego, najlepszego). O czywiście pamiętam, żeby te skarby dodawać o ciepłego a nie gorącego napoju . Do grzanego wina świetnie pasuje skórka pomarańczowa , idealna również do ciast. Zawarte
WYSPA SZCZĘSLIWAprzepis pochodzi z książki " Vege kociołkowanie" Ewy Hangel (tu: recenzja ), a ten poniżej został lekko przeze mnie zmodyfikowany. Przede wszystkim zmniejszyłam porcję do 3-4 osób i wymieniłam przecier pomidorowy na pomidory krojone w puszce. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a najważniejsze - jednogarnkowe i zdrowe 😀 Idealnie do tej potrawy sprawdził się garnek żaroodporny ze sklepu TarkaiMiarka.pl . Wykonany(...)chwili do bakłażanów - czosnek przeciśnięty przez praskę, a imbir starty na tarce. Następnie dodajemy pomidory w puszce, podlewamy całość odrobiną wody i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy sok z limonki oraz sezam. Doprawiamy papryką ostrą mieloną oraz solą. Podajemy z pieczywem. P.S. Garnek Nyko 1,5 l Simax dostępny jest w sklepie TarkaiMiarka.pl
Kuchnia MagdaLenyniedzieli już piekłam je trzy razy. Składniki: 2,5 szklanki mąki przesianej 1 żółtko, 1 szklanka mleka, Drożdże, Łyżka cukru, Sól, 3 łyżki oliwy Na wierzch pizzy: Przecier pomidorowy, dodałam taki z kartoniku, Ser, może być mozzarella, Cebula, Salami, Oregano. Oczywiście można zrobić pizze inaczej, według własnych upodobań, ale polecam to ciasto. Jest smaczne, ma świetny kolor wychodzi wspaniale(...)przecierem i na to dalej kolejno ser, salami, cebulka co lubicie. Piec około 15-20 min 210 stopniach. Po wyjęciu posypać oregano i gotowe. Do tego polecam świeżo wyciskany sok z pomarańczy
Smaki Przyprawy i Koloryniedzieli już piekłam je trzy razy. Składniki: 2,5 szklanki mąki przesianej 1 żółtko, 1 szklanka mleka, Drożdże, Łyżka cukru, Sól, 3 łyżki oliwy Na wierzch pizzy: Przecier pomidorowy, dodałam taki z kartoniku, Ser, może być mozzarella, Cebula, Salami, Oregano. Oczywiście można zrobić pizze inaczej, według własnych upodobań, ale polecam to ciasto. Jest smaczne, ma świetny kolor wychodzi wspaniale(...)przecierem i na to dalej kolejno ser, salami, cebulka co lubicie. Piec około 15-20 min 210 stopniach. Po wyjęciu posypać oregano i gotowe. Do tego polecam świeżo wyciskany sok z pomarańczy
Kulinarna rozmowaoliwek (opcjonalnie) Domowy gęsi smalec (opcjonalnie) Domowy sos pomidorowy (jeśli nie macie domowego sosu pomidorowego będziecie potrzebowali składników z przepisu na domowy sos pomidorow y lub trzyskładnikowy sos pomidorowy) Z tych składników przygotowaliśmy menu na cały tydzień. Niżej opisaliśmy jak to wszystko gotowaliśmy. Na blogu znajdziecie każdy nasz przepis z osobna, ale zachęcamy Was abyście przygotowali całe menu – tak jest(...)przyrządzania jarmużu jest idealny dla dzieci, które często nie przepadają za zieleniną na talerzu. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Przepis na pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej. Tak wyglądał nasz niedzielny obiad. Poniedziałek – Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki Wszystkie składniki tej sałatki
Niedzielny kucharzzamiast ich gotowania w płynie, wyodrębnia, wyokrągla i kondensuje cały ich smak, przy okazji zachowując kolor i moc witamin. Pokazywałam już tutaj na blogu jedną z naszych ulubionych zup pomidorowych, na pieczonych pomidorach . Dzisiaj chodźmy poziom wyżej – prosto, sezonowo, pysznie jak zawsze –zupa z mieszanych czerwonych warzyw. Niebo w gębie i do tego zdrowo! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz(...)garnku rosół. Wrzucamy do niego upieczone cebule, czosnek i upieczone papryki. Gorącym pomidorom łatwo teraz zdjąć skórkę – robimy to, a pomidory wrzucamy do rosołu. Dodajemy upieczoną dynię i cały sok z tłuszczem i przyprawami z blaszki. Wszystko blendujemy razem na gładką zupę, podgrzewamy do zagotowania. Zupa była już przyprawiana w trakcie pieczenia warzyw, ale sprawdzamy na wszelki wypadek
Karo in the Kitchenurządzania mojej nowej kuchni (jeśli wygram, a chciałabym bardzo:)). Składniki: Pulpety: 500g wołowego mięsa mielonego 20g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Muffiny: 80g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem(...)minut w 180 stopniach. Z foremek nie wyjmujemy gorących, a lekko przestudzone. Podawać można na ciepło i na zimno. Sos kukurydziany: Kukurydzę z jogurtem, kwaskiem (można też użyć soku z cytryny) i ostrą papryką blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
Kolorowy Przepisownikosuszyć, pokroić w plastry. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Ogórki kiszone odsączyć z soku, pokroić w plastry. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Na rozgrzany(...)podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smak gulaszu można wzbogacić o podsmażoną z pieczarkami paprykę, starte na tarce pietruszkę czy seler, lub o kukurydzę. Gulasz można dodatkowo doprawić koncentratem pomidorowym, sosem sojowym lub pikantnym sosem z chilli. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaZupa pomidorowa krem to jedna z najbardziej popularnych pozycji na moim blogu. Dlaczego? Jest oczywiście przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Dziś przychodzę do jej nieco odmienioną wersją ze świeżych pieczonych pomidorów. Genialna letnia propozycja, wtedy kiedy pomidory są najsłodsze i najlepsze. Możesz użyć dowolnych pomidorków i dodatków, wystarczy wszystko najpierw upiec a później zblendować. Efekt jest genialny! Koniecznie zajrzyjcie(...)dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piecz warzywa przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjmij warzywa, przełóż je do garnka wraz z sokami. Część ziół tych najtwardszych lub tych z gałązkami musisz teraz wyjąć. Bulion warzywny podgrzej. Dodaj do pomidorów połowę bulionu i zblenduj, w razie potrzeby dodawaj więcej przygotowanego bulionu. Jego ilość
nietylkopasta.plGdy dopadnie Cię ochota na coś słodkiego warto przygotować zielone ciasto Shrek. Co prawda przepis na Shreka jest nieco skomplikowany i czasochłonny, ale warto się poświęcić
sierotka maRysia w kuchnijajko przypada ok. 80-90 gram gotowego purée z warzyw, dobrze odsączonego z wody. CZERWONY MAKARON - do ciasta dodajemy ok. 3 łyżek koncentratu pomidorowego (wcześniej mieszamy je z odrobin ą wody). ŻÓŁTY MAKARON - do ciasta dodajemy odrobinę szafranu lub kurkumy. BR Ą ZOWY MAKARON - do ciasta dodajemy ok. 50-60 gram kakao(...)ciasta dodajemy pomidory. Składniki: 500 g m ą ki 400 g świeżych pomidorów 3 jajka szczypta soli Przygotowanie: Z pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy nasiona i sok. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym blendujemy. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku
La grande e la piccola cuoca