sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:102/207)

POTRAWKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 157

witamin i niezbędnych składników w zdrowym żywieniu. Potrawka idealnie sprawdzi się na sobotni obiad, do picia proponuję mój ulubiony sok pomarańczowy #Hortex.     SKŁADNIKI 1 pierś kurczaka, opakowanie warzyw na patelnię Hortex z bazylią i tymiankiem, 100 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oleju, sól, pieprz 100 g kaszy bulgur WYKONANIE Kaszę gotujemy

słodki bratek
Gotuję, nie marnuję – recenzja 188

dania z mrożonek, czy kreatywne wykorzystanie resztek jak np. grzanki z suchego chleba czy wypieki z pulpy pozostałej po wyciskaniu soku. Wystarczy przypomnieć sobie patenty z naszych domów, gdzie w niedzielę jadło się rosół i ziemniaki, a w poniedziałek pomidorową i kopytka, więc nic się nie marnowało. Jedną z lepszych zup, które gotuje moja mama jest zero waste barszcz ukraiński

Ugotowane pozamiatane
Barszcz ukrański na zakwasie 169

kapusty włoskiej 1 puszka białej fasolki 1,5 litra bulionu 1 szklanka zakwasu z buraków ( z tego przepisu ), ocet lub sok z cytryny 2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka masła ghee 2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: obraną, pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu w garnku, w którym gotujesz zupę w międzyczasie obrać buraki, marchew, pietruszkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa gulaszowa na chlebie 136

łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 połówek pomidorów suszonych 4 pomidory z puszki + cała zalewa (opcjonalnie koncentrat pomidorowy) około 1 litra wody (jeśli zupa zrobi się za gęsta trzeba dolać więcej) 1/2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz i papryka do smaku   Przygotowanie: Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na roztopionym maśle.Przekładamy

Bon appetit mon amie
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 410

małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szt. goździku łyżka masła łyżeczka cukru sól pieprz śmietana (opcjonalnie do podania)   Jeśli korzystamy z suchej fasoli, należy

potrawyregionalne
Szybki aromatyczny sos z wędzoną papryką 191

przygotowania: 10 minut Składniki: 200ml śmietanki kremówki 30% tł 100ml mleka 3,2% tł łyżeczka wędzonej papryki 100g koziego sera sok z 1/3 cytryny szczypta ostrej papryki pół łyżeczki suszonej bazylii cukier i sól do smaku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 1/ Podgrzewamy śmietankę z mlekiem w garnku, gdy będą już gorące dodajemy pokruszony kozi ser i rozpuszczamy ciągle mieszając

Kuchnia PROzdrowotna
Pasztet sojowy (niepieczony) i Dochodzenie 178

kanapek. Idealnie pasuje do niego odrobina majonezu wegańskiego i jakieś warzywo. Smacznego!  Składniki: ½ szklanki soi 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ filiżanki wody 2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 filiżanka kaszy gryczanej sól, pieprz ocet winny lub sok z cytryny Soję namocz na noc. Następnego dnia ugotuj. Ugotuj również kaszę gryczaną. Zmiksuj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą, pieprzem

Qlinarnie i Qlinarnie
Mintaj z pikantną gruszką 173

Doprawić solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru i sosem chili. Zostawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku ( sok zachować do skropienia ryby).  Wymieszać z posiekaną drobno melisą. Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomidorowym.  Rybę wyjąć z marynaty i ponownie  osuszyć. Posolić. Posypać papryką . Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć filety

Buniabaje w kuchni
Okoń smażony z risottem pomidorowym 89

błyskawicznego, przeznaczonego do gotowania na mleku, gdyż zanadto zmięknie.   Okoń smażony z risottem pomidorowym 4 filety z okonia (ok. 150g) 2 cebule 20 g masła 250 g ryżu na risotto 1,5 l wywaru rybnego lub warzywnego 1 puszka pomidorów bez skórki 100 ml soku pomarańczowego 50 ml białego wina sól, pieprz, cukier 5 łyżek masła 5 łyżek oleju(...)puszki, winem i sokiem pomarańczowym. Pogotować 10 minut, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Garnek zdjąć z ognia i przykryć, by ryż zachował ciepło. Na patelni rozgrzać masło, dodać olej. Filety smażyć z każdej strony około 3-4 minut. Risotto przełożyć do naczynia, na wierzchu ułożyć usmażone filety.   Artykuł Okoń smażony z risottem pomidorowym pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Leczo warzywne 120

gorące kolacje. -- Skład: 1 kg papryki, 1 kg cukinii, 0,5 kg mini pieczarek, 3-4 cebule, 5-10 z. czosnku,  0,75 kg włoszczyzny, 2 koncentraty pomidorowe, 0,3-0,5 kg ogórków słodko kwaśnych, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, łyżka oregano, czubata łyżka papryki w proszku, kostka smalcu. Opcjonalnie ostre chili(...)poddusi dodajemy kolejne składniki: pieczarki, ogórki, włoszczyznę. -- -- Gdy wszystkie warzywa dobrze się podduszą, zmiękną i puszczą soki, to  przystępujemy do kolejnego etapu przygotowania naszej potrawy. -- Całość zalewamy gotującą wodą ~1,5-2 litry i dodajemy przyprawy. -- Na końcu dodajemy rozwodniony koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy razem około 3-5 min. i serwujemy na gorąco. Jeżeli przygotujemy taką ilość

chleba naszego
Faszerowany bakłażan - Karniyarik 200

mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 20g orzeszków pinii 2-3 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół puszki krojonych pomidorów (200g) sól, pieprz oliwa Sos : 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 2 laski cynamonu Przygotowanie :  Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół(...)wyciśnięty przez praskę wymieszane z kminem, papryką i cynamonem. Smażyć do czasu aż cebula zmięknie i zaczną wydobywać się aromaty. Dodać mieloną jagnięcinę, orzeszki pinii, posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie usmażone. Dodać krojone pomidory, sól (1 łyżeczkę) i pieprz (sporo

Codzienne Gotowanie
Lasagne z mięsem mielonym 372

Puszka pomidorów krojonych bez skórki (waga netto 400 g); 100 g koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku; Szczypta chili; Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny; 1 żółtko jaja; Szczypta białego cukru; Szczypta gałki muszkatałowej(...)puszczą wodę dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili, tabasco i podsmażać, aż mięso będzie zarumienione. Do zarumienionego mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Sos beszamel: W rondelku lub małym garnku rozpuścić masło.  Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką

Gospodyni Miejska
GULASZ Z JELENIA (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu) 202

jelenia: 800 g mięsa na gulasz z jelenia 100 g smalcu z gęsi lub oleju kokosowego (przypominam o rabacie 5% na hasło KETO5 w Muscle Zone ) 400 ml przecieru pomidorowego 60 g pietruszki 180 g marchewki 3 ząbki czosnku 120 g cebuli 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki rozmarynu 5 ziarenek pieprzu czarnego 3 ziarenka jałowca sól himalajska Mięso umyć(...)strony ok 4-5 minut. Gotować pod przykryciem. Nie ma konieczności podlewania wody ponieważ mięso wypuści soki, z których w połączeniu z tłuszczem powstanie gęsty sos. Obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek dołożyć do mięsa. Dodać przecież pomidorowy oraz wszystkie przyprawy poza rozmarynem. Dusić na małym ogniu ok 2,5h od czasu do czasu mieszając

Ola la LCHF
Chili con carne, podawane z guacamole 98

czosnku 200 ml bulionu wołowego 500 ml pasty pomidorowej 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego 1 łyżeczka cukru 1  łyżeczka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sos Tabasco (opcjonalnie) Guacamole: 2 miękkie awokado sok z ½ cytryny 1 ząbek czosnku 1 mała cebulka sól(...)Partiami dodawaj mielone mięso. Doprowadź do zarumienienia. Wlej połowę bulionu i gotuj na małym ogniu, aż całkowicie wyparuje. Dolej pozostałą połówkę i powtórz czynność.  Wlej pastę pomidorową i doprowadź ją do wrzenia. Wrzuć czerwoną paprykę i papryczki chili.  Danie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj pozostałe przyprawy: pieprz cayenne, oregano

Food Square
Tradycyjny kapuśniak z wędzonym boczkiem 214

pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, majeranku i kminu- 2 liście laurowe- 3 łyżki koncentratu pomidorowego- sól, pieprz, maggi Przygotowanie:Zagotować 2,5 litra wody z kostkami warzywnymi. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałki marchewki. Po ok. 5 minutach dodać pokrojoną kapustę (razem z sokiem), ziele angielskie, kmin, majeranek i pieprz ziarnisty. Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć

W poszukiwaniu inspiracji
Dorsz w paprykowo - pomidorowym sosie - dietetycznie 152

dorsza 2 czerwone spiczaste papryki 1 malutka ostra papryczka chili 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oleju rzepakowego pieprz do smaku sok z cytryny zielenina - szczypiorek lub pietruszka Wykonanie: dorsza umyć, osuszyć, poporcjować, skropić sokiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami, w sosie pomidorowym 171

szkl.) passaty pomidorowej  1 szklanka wody 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1/3 łyżeczki mielonej papryki (najlepiej wędzonej) 1/3 łyżeczki soli szczypta czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Bakłażana pokroić na 2 cm plastry, każdy plaster oprószyć solą i ułożyć na sicie. Po kilku minutach z plastrów bakłażana zacznie wypływać gorzki sok. Po ok. 15 minutach przełożyć plastry bakłażana(...)przykryć drugim arkuszem ręcznika, mocno przycisnąć dłonią, aby usunąć jak najwięcej gorzkiego soku i sól. Po osuszeniu na każdym plastrze bakłażana ułożyć pokrojonego suszonego pomidora (odsączonego z zalewy) i cienki plaster sera pleśniowego. Bakłażana przełożyć na dużą patelnię z grubym dnem. Następnie wymieszać składniki sosu pomidorowego, przelać na patelnię taką ilość sosu, aby plastry bakłażana były zakryte do 3/4 wysokości

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania