miły akcent w postaci nasion słonecznika. Skład również niczego sobie: pomidory 42%, nasiona słonecznika, marchew 10%, olej słonecznikowy, por 8%, przecier pomidorowy 5%, syrop z agawy, skrobia ziemniaczana, suszone pomidory 1,5%, czosnek 1,5%, zagęszczony sok z cytryny, sól morska, przyprawy (cebula w proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa . * Allos sos z wiśni amarena Skład: wiśnie* 55%, syrop(...)tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa z pomidorów. Skład: woda, olej kokosowy*, koncentrat pomidorowy* (14%), tofu* (woda, soja*, koagulant: siarczan wapnia), pomidory* (8%), cebula*, skrobia ziemniaczana*, drożdże*, zagęszczony sok jabłkowy*, białko roślinne*, sól morska, przyprawy*, olej słonecznikowy*, czosnek*, sos sojowy* (woda, soja*, sól), pietruszka*, bazylia*, substancja zagęszczająca: guma guar* Skład już trochę
Poranek na słodkopieprz mielony DIP ZIOŁOWY - 250 ml jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego kilka gałązek koperku 2 łyżki szczypiorku kilka liści mięty sok z cytryny do smaku - sól, pieprz mielony DIP POMIDOROWY - 250 ml jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego 10 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oleju szczypta cukru do smaku - sól, kumin mielony, imbir(...)Doprawiłam do smaku odrobiną cukru, soli i pozostałymi przyprawami. Masę pomidorową przełożyłam do miseczki z jogurtem i zblendowałam na gładki sos. DIP ZIOŁOWY - zieleninę opłukałam, dobrze osuszyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Dorzuciłam do miseczki z jogurtem i zblendowałam na gładki, zielony sos. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Warzywa należy kroić tuż przed podaniem, ale sosy
Smaczna Pyzaładniki na 2 porcje:2 duże piersi z kurczakamarynata: 1 łyżeczka garam masala sok wyciśnięty z połowy limonkisos: 200 g jogurtu naturalnego 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka(...)oliwa z oliwekWymieszać sok z cytryny z przyprawą garam masala, kurczaka pokroić w większa kostkę i zalać go marynatą. Wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.Zamarynowane kawałki kurczaka usmażyć na patelni lub zgrillować. Na innej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć uważając, aby się nie spaliły. Dodać passatę pomidorową, kurkumę, garam masalę i całość
wyzwania kuchennedomowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti ziele angielskie liście laurowe 3 łyżeczki cukru 4 łyżki octu winnego sól, świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny mąka do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Pomidorowy sos słodko –kwaśny : Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier intensywnie mieszamy by się nie przypalił
Pyry na Gazdomowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti ziele angielskie liście laurowe 3 łyżeczki cukru 4 łyżki octu winnego sól, świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny mąka do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Pomidorowy sos słodko –kwaśny : Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier intensywnie mieszamy by się nie przypalił
Pyry na Gazśrednie filety z kurczaka - 2 szalotki - 1 łyżka oleju - 400 g młodych ziemniaków - 1 mango - 1 puszka mleczka kokosowego - 1 łyżeczka sosu rybnego - 1 łyżka soku tajskiej limonki - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub pomidorowej - 2 łyżeczki pasty tom yum - świeża kolendra Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku grzejemy olej i wrzucamy pokrojone drobno szalotki. Następnie dodajemy pastę
Kuchenne Wariacjepełnoziarnista – 1 sztuka Oliwa z oliwek Czosnek – 2 ząbki Oliwki – kilka sztuk Mozarella kulki - 1 opakowanie Łosoś wędzony - kilka plasterków Składniki – pasta pomidorowa: Pomidory – 2 sztuki Świeża bazylia – kilka listków Sól, pieprz Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka Sok z cytryny – 1 łyżeczka Składniki – pasta paprykowa: Papryka czerwona – 2 sztuki Suszone pomidory – 4 sztuki Parmezan – 2 łyżki potartego Migdały – 1 garść(...)Składniki – tapenada oliwkowa: Zielone oliwki – 1 szklanka Kapary – 1 łyżka Parmezan – 1 łyżka potartego parmezanu Sól, pieprz Wykonanie – pasta pomidorowa: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Drobno posiekać razem z bazylią. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać razem z oliwą z oliwek. Wykonanie – pasta paprykowa: Papryki upiec w piekarniku aż skórka będzie czarna
Kuchnia Bon Appetitłagodzi kwasowość czerwonego wina, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout i wiele innych, równie wspaniałych rzeczy?! A czy Ty Przyjacielu sok z marchwi pijasz? A czy próbowałeś marchwi żółtej, jeszcze słodszej i bardziej zniewalającej w smaku? Jej obecność to jeden z sekretów prawdziwego bograczu. Kończę, bo muszę coś dosłownie(...)talerzu rosołu (w rosole - tak, ale nie na talerzu). Uważam, że to kiepski pomysł, żeby dodawać ją do wielu zup (na przykład ogórkowej, grochowej czy pomidorowej), bo wtedy robią się nieprzyjemnie słodkawe. Ale sok! Parę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni. Lubię też tartą
KUCHARNIAśrednie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę(...)pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem z cytryny. Gotowałem na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Taka zupa jest najlepsza kilka razy odgrzewana. Smakuje wybornie nawet na następny
R'n'G Kitchenwarto - są bardzo smaczne!Przepis z książeczki dla turystów :)składniki2 szklanki suchej ciecierzycy300 g jagnięciny4 łyżki masła2 spore cebule2 duże , dojrzałe pomidory2 łyżki pasty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego np "Pudliszki"1 zielona lub 1 czerwona paprykasuszone chiliłyżka ostrej tureckiej pasty paprykowej (opcjonalnie)sólpieprz+ ok 2 szklanek bulionu lub wody do podlaniaPrzygotowanieCiecierzycę namoczyć w osolonej wodzie(...)mniejsze kawałki, papryki wypestkować , pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i zrumienić na nim cebulę. Dodać mięso, przesmażać mieszając aż soki odparują. Dorzucić chili i pastę lub koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, rozprowadzić równomiernie, chwilę jeszcze smażyć a następnie dodać pomidory, paprykę, 2 łyżeczki soli, dodać trochę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu
Stare Garybakłażanów 1kg cukinii 1kg ziemniaków 300g cebuli 800g pomidorów pelati z puszki 140g koncentratu pomidorowego 250ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 laski cynamonu 2 łyżeczki miodu 15 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku w całości sok z 1/2 cytryny 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego 2-3 łyżki bułki tartej 80g startego sera(...)cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Kiedy będzie szklista, dodajemy mięso, smażymy do zarumienienia się mięsa. Następnie do zawartości garnka dodajemy pomidory pelati i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku ( wrzucamy w całości ). Mieszamy dokładnie całą zawartość garnka i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut. Pod koniec gotowania
NiePieprz.plUżyłam mięsa z drobiu oraz soku ze świeżych marchewek i połączyłam z zieloną nutką ziół i warzyw. Tak przygotowany makaron dzieci zjadają z wielkim apetytem:) Składniki:500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki,cebula, sól, pieprz, jajko, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, seler naciowy do posypania i bazylia(...)solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią. Smacznego:) Przepis
Z miłości do słodkościłyżki pikantnego keczupu • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz do smaku Guacamole • 2 miękkie awokado • 2 łyżki soku z cytryny • 2 ząbki czosnku • 1 mała ostra papryczka • sól, pieprz do smaku Salsa pomidorowa • 5 pomidorów • 1 mała ostra papryczka • 2 cebule czerwone • 2 łyżki posiekanej kolendry • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Fasolę zmiksować pozostawiając(...)łyżki dodać do guacamole. • Resztę doprawić, dodać sok z cytryny i posiekaną papryczkę oraz kolendrę. • Naczosy ułozyć na blaszce, posypać startym serem żółtym i zapiec w 200 st.C przez 3 minuty. • Na talerzu ułożyć warstwami pastę fasolową, guacamole i salsę pomidorową. Udekorować śmietaną. • Podawać z naczosami, które traktować jak łyżeczki
To co kochamburaczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie ORIENTALNA POMIDOROWA PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 2 puszki krojonych pomidorów 2 x 400g – 1 łyżka oliwy – 2 ząbki czosnku – 1 cm imbiru(...)sproszkowaną kolendrą, a następnie zblenduj na jednolity krem. Przełóż zupę do miseczek, dodaj po łyżce jogurtu greckiego lub śmietany i listki świeżej kolendry. Skrop sokiem z limonki i podawaj. Smacznego! Artykuł Orientalna pomidorowa pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plmojego przepisu. Jest on łatwy w przygotowaniu, pyszny i zdrowy. Do przygotowania chłodnika użyłem: 2 bakłażanów, 3 czerwonych papryk, 1/2 cytryny, 2 cebul, główki czosnku, 500 ml passaty pomidorowej, świeżego oregano, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania, chociaż to chłodnik paradoksalnie zacząłem od rozgrzania piekarnika do 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Na blasze umieściłem trzy czerwone papryki(...)łupin. Wszystkie obrane warzywa umieściłem w jednym naczyniu i dokładnie zmiksowałem na gładką masę. Następnie dodałem do nich pół pęczka świeżego oregano, 5 łyżek oliwy, sok z połowy cytryny i 500 ml passaty pomidorowej i całość ponownie zmiksowałem. Zmiksowane warzywa doprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i włożyłem do lodówki na co najmniej godzinę. Podałem udekorowane gałązkami świeżego
Wyprawy kulinarne