łagodzi kwasowość czerwonego wina, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout i wiele innych, równie wspaniałych rzeczy?! A czy Ty Przyjacielu sok z marchwi pijasz? A czy próbowałeś marchwi żółtej, jeszcze słodszej i bardziej zniewalającej w smaku? Jej obecność to jeden z sekretów prawdziwego bograczu. Kończę, bo muszę coś dosłownie(...)talerzu rosołu (w rosole - tak, ale nie na talerzu). Uważam, że to kiepski pomysł, żeby dodawać ją do wielu zup (na przykład ogórkowej, grochowej czy pomidorowej), bo wtedy robią się nieprzyjemnie słodkawe. Ale sok! Parę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni. Lubię też tartą
KUCHARNIAśrednie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę(...)pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem z cytryny. Gotowałem na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Taka zupa jest najlepsza kilka razy odgrzewana. Smakuje wybornie nawet na następny
R'n'G Kitchenwarto - są bardzo smaczne!Przepis z książeczki dla turystów :)składniki2 szklanki suchej ciecierzycy300 g jagnięciny4 łyżki masła2 spore cebule2 duże , dojrzałe pomidory2 łyżki pasty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego np "Pudliszki"1 zielona lub 1 czerwona paprykasuszone chiliłyżka ostrej tureckiej pasty paprykowej (opcjonalnie)sólpieprz+ ok 2 szklanek bulionu lub wody do podlaniaPrzygotowanieCiecierzycę namoczyć w osolonej wodzie(...)mniejsze kawałki, papryki wypestkować , pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i zrumienić na nim cebulę. Dodać mięso, przesmażać mieszając aż soki odparują. Dorzucić chili i pastę lub koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, rozprowadzić równomiernie, chwilę jeszcze smażyć a następnie dodać pomidory, paprykę, 2 łyżeczki soli, dodać trochę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu
Stare Garybakłażanów 1kg cukinii 1kg ziemniaków 300g cebuli 800g pomidorów pelati z puszki 140g koncentratu pomidorowego 250ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 laski cynamonu 2 łyżeczki miodu 15 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku w całości sok z 1/2 cytryny 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego 2-3 łyżki bułki tartej 80g startego sera(...)cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Kiedy będzie szklista, dodajemy mięso, smażymy do zarumienienia się mięsa. Następnie do zawartości garnka dodajemy pomidory pelati i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku ( wrzucamy w całości ). Mieszamy dokładnie całą zawartość garnka i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut. Pod koniec gotowania
NiePieprz.plUżyłam mięsa z drobiu oraz soku ze świeżych marchewek i połączyłam z zieloną nutką ziół i warzyw. Tak przygotowany makaron dzieci zjadają z wielkim apetytem:) Składniki:500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki,cebula, sól, pieprz, jajko, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, seler naciowy do posypania i bazylia(...)solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią. Smacznego:) Przepis
Z miłości do słodkościłyżki pikantnego keczupu • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz do smaku Guacamole • 2 miękkie awokado • 2 łyżki soku z cytryny • 2 ząbki czosnku • 1 mała ostra papryczka • sól, pieprz do smaku Salsa pomidorowa • 5 pomidorów • 1 mała ostra papryczka • 2 cebule czerwone • 2 łyżki posiekanej kolendry • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Fasolę zmiksować pozostawiając(...)łyżki dodać do guacamole. • Resztę doprawić, dodać sok z cytryny i posiekaną papryczkę oraz kolendrę. • Naczosy ułozyć na blaszce, posypać startym serem żółtym i zapiec w 200 st.C przez 3 minuty. • Na talerzu ułożyć warstwami pastę fasolową, guacamole i salsę pomidorową. Udekorować śmietaną. • Podawać z naczosami, które traktować jak łyżeczki
To co kochamburaczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie ORIENTALNA POMIDOROWA PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 2 puszki krojonych pomidorów 2 x 400g – 1 łyżka oliwy – 2 ząbki czosnku – 1 cm imbiru(...)sproszkowaną kolendrą, a następnie zblenduj na jednolity krem. Przełóż zupę do miseczek, dodaj po łyżce jogurtu greckiego lub śmietany i listki świeżej kolendry. Skrop sokiem z limonki i podawaj. Smacznego! Artykuł Orientalna pomidorowa pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plmojego przepisu. Jest on łatwy w przygotowaniu, pyszny i zdrowy. Do przygotowania chłodnika użyłem: 2 bakłażanów, 3 czerwonych papryk, 1/2 cytryny, 2 cebul, główki czosnku, 500 ml passaty pomidorowej, świeżego oregano, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania, chociaż to chłodnik paradoksalnie zacząłem od rozgrzania piekarnika do 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Na blasze umieściłem trzy czerwone papryki(...)łupin. Wszystkie obrane warzywa umieściłem w jednym naczyniu i dokładnie zmiksowałem na gładką masę. Następnie dodałem do nich pół pęczka świeżego oregano, 5 łyżek oliwy, sok z połowy cytryny i 500 ml passaty pomidorowej i całość ponownie zmiksowałem. Zmiksowane warzywa doprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i włożyłem do lodówki na co najmniej godzinę. Podałem udekorowane gałązkami świeżego
Wyprawy kulinarnesera żółtego duża pierś z kurczaka papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Pomidory razem z sokiem przelewamy do niedużego rondelka. Gotujemy ok 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i liście bazylii. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz papryką. Obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę do sosu. Po ok 5 minutach odstawiamy
ChilliJemyfiletu z dorsza 200 g mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 4-5 cm kawałek imbiru liście kafir lub sok z cytryny sól, pieprz cayenne, pieprz cytrynowy kumin na czubek noża 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego chili - opcjonalnie olej zielenia - kolendra lub szczypiorek Wykonanie: filety z dorsza przy pomocy specjalnego, giętkiego noża pozbawić skóry. Pokroić w 2-cm kostkę. Skropić sokiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przypraw, a następnie krótko grillowałam na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Tak przygotowane, lekko pikantne, soczyste i aromatyczne, skropiłam sokiem z cytryny i podałam z pikantnym ryżem, ulubioną sałatką oraz kleksem jogurtu naturalnego i sosu pomidorowego. SKŁADNIKI / 4-6 porcji KURCZAK 2 filety z kurczaka 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka(...)można na noc). Kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy po około 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z ugotowanym ryżem, ulubioną sałatką oraz jogurtem naturalnym i sosem pomidorowym
cool and mintychili Przygotowanie: Umyte ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, zasypujemy solą i zostawiamy na 30 minut, gdy puszczą sok odciskamy starte ogórki na durszlaku. Do garnka przekładamy pikantny przecier pomidorowy, wsypujemy cukier, zagotowujemy, gotujemy aż cukier się rozpuści, wlewamy ocet, dodajemy przyprawy, tarte ogórki, gotujemy ok. 10 minut aż sos zgęstnieje. Całość przekładamy wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczosnku 7 dkg świeżego zielonego groszku 1 i 1/2 łyżeczki soli czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny opakowanie makaronu np. penne opcjonalnie ser Parmezan do posypania makaronu Makaron z sosem ze świeżych pomidorów Jak przygotować makaron z sosem pomidorowym. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojoną papryczkę(...)chili oraz pomidorki koktajlowe. Smażyć na małym ogniu przez 15 minut. Po 10 minutach dodać zielony groszek, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Dusić przez kolejne 5 do 7 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem pomidorowym. Całość można posypać startym serem Parmezan. Makaron z sosem ze świeżych pomidorów O czym warto pamiętać przygotowując makaron z sosem
mecookspietruszki kawałek selera kawałek pora, około 10 cm 3 spore ząbki czosnku 1,3 l wody 3 ziemniaki 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 słoika buraka tartego „Manufaktura Wielkopolska ” 1 puszka fasoli jasnej, bez zalewy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju roślinnego 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz Przygotowanie: Wolę(...)smak. Po około 20 minutach gotowania, kiedy ziemniaki zmiękną dodaj buraczki tarte “Manufaktura Wielkopolska” oraz sok z cytryny (sprawia on, że buraki nie tracą swojego pięknego koloru). Po chwili dodaj przecier pomidorowy, nie koncentrat, (chociaż koncentratu też można użyć, ale w mniejszej ilości) oraz fasolę bez zalewy
kuron.com.pl