mleka kokosowego. Odlewam soczewicę dodaje do wody z warzywami i gotuję około 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie dodaję resztę mleka kokosowego, sok z limonki, szczyptę cynamonu i przecier pomidorowy - mieszam. Gotuję jeszcze 10 minut na małym ogniu pod przykryciem
Magiczna kuchnia Dariilekko spłaszczamy ręką doprawiamy i podsmażamy na maśle. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną paprykę, a następnie pieczarki do momentu, aż puszczą sok. Na samym końcu podsmażamy koncentrat pomidorowy- jeżeli jest za mało sosu podlewamy odrobiną wody. Na polędwiczki wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy przez 30-40 minut w nagrzanym do 180 stopni
Pieguskowa Kuchniaodsączeniu) - 1 małą puszkę kukurydzy (212 g/165 g po odsączeniu) - 2 papryki (u mnie czerwona i zielona) - pół papryczki chili bez pestek - 200 g przecieru pomidorowego (lub pół puszki krojonych pomidorów) - sok z połowy cytryny - tarty parmezan - po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki oraz granulowanego czosnku - szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki do smaku - 1 łyżeczkę masła(...)kukurydzę, soczewicę oraz przecier pomidorowy. 6. Wszystko dokładnie razem mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut (do miękkości). 7. Na końcu farsz przyprawiamy i przekładamy do placków tacos. 8. Faszerowane tacos układamy na sztorc w naczyniu żaroodpornym, posypujemy tartym parmezanem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut. Tacos podałam skropione sokiem z cytryny oraz z domowym
Bez Cebulimasła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki dobrego ketchupu 1 łyżka sosu sojowego / można pominąć przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, po 1 łyżeczce suszonego oregano i lubczyku, 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (tylko listki) 1 łyżka soku z cytryny DO PODANIA: pokrojona na cząstki cytryna, posiekana natka(...)suszonym oregano i lubczykiem. Dolewamy bulion lub wodę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień i gotujemy 10 minut, do miękkości warzyw. Zdejmujemy pokrywę, dodajmy koncentrat pomidorowy i ketchup oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy. Dodajemy podzieloną na kawałki rybę i ugotowany ryż. Posypujemy natką pietruszki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym
cool and mintyDanie jednogarnkowe, na wypasie <3 Składniki 1 kg karkówki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem figowym 2 łyżki mąki sól pieprz 500 g ziemniaków 500 g marchwi 5 ząbków czosnku 500 g cebuli 3 liście laurowe Przygotowanie Karkówkę pokroiłem w plastry o grubości ok. 2 cm. Wymieszałem dokładnie koncentrat pomidorowy
R'n'G Kitchenczosnku 2 łyżki mielonego imbiru 2 papryki jalapeno bez nasion, bardzo drobno posiekane ¼ szklanki posiekanych anchois ¼ szklanki pasty pomidorowej 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ½ szklanki ciemnego sosu kukurydzianego 1 szklanka melasy 3 szklanki octu 1 szklanka ciemnego piwa ½ szklanki soku pomarańczowego 2 szklanki wody 1 cytryna, pokrojona w cienkie plasterki 1 limonka, pokrojona w cienkie plasterki Przygotowanie: W dużym(...)miękkości cebulę z oliwą. Dodać pastę tamaryndowca, czosnek, imbir i papryczkę jalapeno. Całość gotować na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać posiekane anchois, pastę pomidorową, pieprz, syrop kukurydziany, melasę, ocet, ciemne piwo, sok pomarańczowy, wodę, cytrynę i limonkę. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do małego i gotować mieszając od czasu do czasu przez około
naRuszcietutaj przepis od podstaw. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki ananasa 1/4 szklanki soku z pomarańczy 3 łyżki octu ryżowego 1 cebula 150 ml pasatty pomidorowej 1/4 puszki kukurydzy 1/2 słoiczka pędów bambusa (jeśli lubicie) 3 łyżki cukru (trzcinowy lub zwykły) 1/2 szklanka wody płaska łyżka skrobi ziemniaczanej sól(...)sokiem z pomarańczy, a ananasa pokroić w małe kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pędy bambusa odsączyć z zalewy i ewentualnie cieniej pokroić. Pierś kurczaka pokroić w grubszą kostkę. W rondlu podsmażyć na oleju lub oliwie kawałki kurczaka przez około 5 min. Następnie do kurczaka wlać sok z ananasa i pomarańczy, dodać ocet ryżowy, cukier oraz pasattę pomidorową. Całość zagotować
Kocham..lubię..gotuję..masy formować zwilżonymi rękami małe kulki, obtoczyć w mące a następnie podsmażyć na lekko złoty kolor z obu stron, na 1-2 łyżkach oliwy. Przygotować sos pomidorowy: obrane pomidory bez pestek i soku pokroić na drobne kawałeczki, doprawić solą, pieprzem, ziołami i szczyptą cukru a następnie gotować kilka minut aż lekko odparują wodę. Zmiksować w blenderze razem z połową bazylii
Moja Mama Gotujestartego cheddara pół łyżeczki pikantnej wędzonej papryki pół łyżeczki nasion kminu pół łyżeczki nasion kolendry szczypta cynamonu szczypta kurkumy sos pomidorowo-pomarańczowy: sok wyciśnięty z całej pomarańczy 4 łyżki ketchupu lub passaty pomidorowej szczypta pieprzu szczypta soli spora szczypta pikantnej wędzonej papryki dodatkowo: świeża bazylia chili Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Na 4 kromki chleba nakładamy starty ser i posypujemy przyprawami(...)Przykrywamy pozostałymi kromkami i opiekamy w tosterze lub grillu elektrycznym, do zrumienienia. Passatę lub ketchup mieszamy z sokiem z pomarańczy i doprawiamy. Tosty podaj z powstałym sosem oraz z bazylią i chili. Smacznego :) Artykuł Tosty z cheddarem i sosem pomarańczowo-pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkapustę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu ok 20 minut, następnie dodajemy posiekany czosnek, marchewkę, sok z cytryny, imbir i przecier pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu jeszcze 10 minut i doprawiamy do smaku ok 5 minut przed końcem. Na koniec dodajemy wcześniej gotowane mięso oddzielone od ości. Gotową
Niezły Młynekząbki czosnku 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka garść listków jarmużu (w małych kawałkach, bez łodyżek) 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki passaty pomidorowej 1/3 szklanki śmietany 30% (lub mleka kokosowego) 1 łyżka soku z cytryny WYKONANIE Pieczarki oczyszczamy, odcinamy nóżki i kroimy je w grube plastry. Kapelusze pozostawiamy w całości. Czosnek kroimy w plastry, suszone pomidory odsączamy(...)czosnek i jarmuż. Smażymy, mieszając, 3 minuty. Uważamy, aby nie przypalić warzyw. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzem, suszonym oregano i odrobiną chili. Dodajemy passatę pomidorową i smażymy 1 minutę Dolewamy wodę, a po chwili także śmietankę i sok z cytryny. Gotujemy 2 minuty, bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje
cool and mintyłyżeczki ostrej papryki – 1 łyżeczka pieprzu cayenne – 1 czubata łyżeczka suszonej cebuli – pół łyżeczki pieprzu – 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka soku z cytryny Pozostałe składniki: – pół główki sałaty lodowej – 1/8 główki czerwonej kapusty – 2 łyżki octu winnego (białego) lub jabłkowego – 4 łyżki oliwy z oliwek
nietylkopasta.plpomidorową Pudliszki, koncentrat Pudliszki oraz ananasa i pomarańczę. Wszystko wyszło idealne! Składniki: 1 ananas 1 szkl. passaty pomidorowej Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 suszonego chilli sól pieprz 1 bulwa kopru włoskiego 1 pomarańcza 10 krewetek sok(...)cytryny szczypta anyżu olej do smażenia Odciąć górę ananasa i wydrążyć środek. Miąższ ananasa zblendować z passatą pomidorową i koncentratem pomidorowym Pudliszki. Przyprawić solą, pieprzem oraz dodać połowę posiekanej papryczki chilli. Schłodzić w lodówce. Sokiem z cytryny zalać krewetki. Odstawić na 15 minut.Podsmażyć je. Połowę pomarańczy wyfiletować, a z drugiej połowy wycisnąć sok. Wymieszać sok z cytryny, w której
Kuchnia w oparachsól pieprz Fasolkę przygotować do gotowania odcinając końcówki. Zalać wodą , posolić i ugotować. Odcedzić na sicie i włożyć do garnka. Pomidory z puszki zmiksować wraz z sokiem na jednolitą masę, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Zalać fasolkę i zagotować na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec dodać czosnek drobno posiekany i kiełbasę pokrojoną
O kuchni z uczuciem