króluje szparagami. Skoro mają wszyscy, mam i ja :) Zapraszam Was na wersję pomidorową szparagów :) Składniki: Pęczek szparagów białych pierś z kurczaka cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku bazylia, pieprz, curry natka pietruszki ryż żółty ser Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne części. Sos sojowy, drobno posiekany(...)patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy kurczaka na małym ogniu. Kurczaka przekładamy do miseczki, a na nieumytej patelni dusimy pod przykryciem szparagi i cebulę. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Przyprawiamy do smaku. I dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z ryżem posypanym serem :) Smacznego
ChilliJemysolidne porcje: 2 papryki czerwone - duże 1 cukinia - mała 1 pomidor - duży 1 cebula - duża 2 ząbki czosnku 1/2 puszki ananasa 1 kartonik passaty pomidorowej [500g] 1 pierś z kurczaka - mała 1/2 szkl. soku z ananasa - jaki pozostał po odsączeniu owocu z puszki; można dodać więcej jeśli lubimy leczo z dużą ilością sosu kilka kropel Tabasco 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)potrzebuje najdłuższej obróbki ciepl nej z używanych warzyw . Dorzucić paprykę, dolać sok z ananasa i dusić pod przykryciem ok. 5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać świeżego pomidora oraz ananasa i poddusić kolejne 5 min do zagotowania. Dołożyć passatę pomidorową oraz przyprawy i tabasco. Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut
Grunt to przepis!kurczaka (ja dałam dziś wyjątkowo indyka) 2 szklanki ryżu basmanti 2 czerwone papryki 1 puszka ananasów w kawałkach 3-4 cebule 3- 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu drobiowego sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki i curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta kurkumy, curry Filet pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć. Podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić(...)pokroić w średniej wielkości paski, dodać do kurczaka. Do całości dodać: ostrą i słodką paprykę, curry, kurkumę i chili. Do garnka dorzucić kukurydzę i ananasa. Sok z ananasa rozmieszać z dwoma łyżeczkami przecieru pomidorowego. Do gotującej się potrawki, wsypać ryż i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem do miękkości ryżu. Proponuję dolewać bulion po trochu, aby nie wyszła Wam papka. Smacznego
Kuchnia smakówOwoce, soki i zielone herbaty, to jest to czego potrzebuję w głównej mierze do życia :) Przepisy na obiad i deser dostępne są po kliknięciu w ich nazwę :) Śniadanie nr 1 Kanapka trzech składników, jedno z moich ulubionych połączeń, czyli banana z czekoladą, w tym przypadku z nutellą, a wszystko na kromeczkach z batona(...)picia zielona herbatka z pomarańczą. Śniadanie nr 2 Jabłko + kawa Inka Obiad: Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietruszki Do picia sok własnej produkcji jabłko- mięta. Deserek: Owocowy puchar, z galaretką i bitą śmietanką . Po wszamaniu takiego puchara już przez myśl mi nie przyszło, by jeszcze coś zjeść :) Kolacja
Smakowy Rajmiły akcent w postaci nasion słonecznika. Skład również niczego sobie: pomidory 42%, nasiona słonecznika, marchew 10%, olej słonecznikowy, por 8%, przecier pomidorowy 5%, syrop z agawy, skrobia ziemniaczana, suszone pomidory 1,5%, czosnek 1,5%, zagęszczony sok z cytryny, sól morska, przyprawy (cebula w proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa . * Allos sos z wiśni amarena Skład: wiśnie* 55%, syrop(...)tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa z pomidorów. Skład: woda, olej kokosowy*, koncentrat pomidorowy* (14%), tofu* (woda, soja*, koagulant: siarczan wapnia), pomidory* (8%), cebula*, skrobia ziemniaczana*, drożdże*, zagęszczony sok jabłkowy*, białko roślinne*, sól morska, przyprawy*, olej słonecznikowy*, czosnek*, sos sojowy* (woda, soja*, sól), pietruszka*, bazylia*, substancja zagęszczająca: guma guar* Skład już trochę
Poranek na słodkopieprz mielony DIP ZIOŁOWY - 250 ml jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego kilka gałązek koperku 2 łyżki szczypiorku kilka liści mięty sok z cytryny do smaku - sól, pieprz mielony DIP POMIDOROWY - 250 ml jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego 10 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oleju szczypta cukru do smaku - sól, kumin mielony, imbir(...)Doprawiłam do smaku odrobiną cukru, soli i pozostałymi przyprawami. Masę pomidorową przełożyłam do miseczki z jogurtem i zblendowałam na gładki sos. DIP ZIOŁOWY - zieleninę opłukałam, dobrze osuszyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Dorzuciłam do miseczki z jogurtem i zblendowałam na gładki, zielony sos. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Warzywa należy kroić tuż przed podaniem, ale sosy
Smaczna Pyzaładniki na 2 porcje:2 duże piersi z kurczakamarynata: 1 łyżeczka garam masala sok wyciśnięty z połowy limonkisos: 200 g jogurtu naturalnego 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka(...)oliwa z oliwekWymieszać sok z cytryny z przyprawą garam masala, kurczaka pokroić w większa kostkę i zalać go marynatą. Wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.Zamarynowane kawałki kurczaka usmażyć na patelni lub zgrillować. Na innej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć uważając, aby się nie spaliły. Dodać passatę pomidorową, kurkumę, garam masalę i całość
wyzwania kuchennedomowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti ziele angielskie liście laurowe 3 łyżeczki cukru 4 łyżki octu winnego sól, świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny mąka do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Pomidorowy sos słodko –kwaśny : Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier intensywnie mieszamy by się nie przypalił
Pyry na Gazdomowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti ziele angielskie liście laurowe 3 łyżeczki cukru 4 łyżki octu winnego sól, świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny mąka do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Pomidorowy sos słodko –kwaśny : Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier intensywnie mieszamy by się nie przypalił
Pyry na Gazśrednie filety z kurczaka - 2 szalotki - 1 łyżka oleju - 400 g młodych ziemniaków - 1 mango - 1 puszka mleczka kokosowego - 1 łyżeczka sosu rybnego - 1 łyżka soku tajskiej limonki - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub pomidorowej - 2 łyżeczki pasty tom yum - świeża kolendra Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku grzejemy olej i wrzucamy pokrojone drobno szalotki. Następnie dodajemy pastę
Kuchenne Wariacjepełnoziarnista – 1 sztuka Oliwa z oliwek Czosnek – 2 ząbki Oliwki – kilka sztuk Mozarella kulki - 1 opakowanie Łosoś wędzony - kilka plasterków Składniki – pasta pomidorowa: Pomidory – 2 sztuki Świeża bazylia – kilka listków Sól, pieprz Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka Sok z cytryny – 1 łyżeczka Składniki – pasta paprykowa: Papryka czerwona – 2 sztuki Suszone pomidory – 4 sztuki Parmezan – 2 łyżki potartego Migdały – 1 garść(...)Składniki – tapenada oliwkowa: Zielone oliwki – 1 szklanka Kapary – 1 łyżka Parmezan – 1 łyżka potartego parmezanu Sól, pieprz Wykonanie – pasta pomidorowa: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Drobno posiekać razem z bazylią. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać razem z oliwą z oliwek. Wykonanie – pasta paprykowa: Papryki upiec w piekarniku aż skórka będzie czarna
Kuchnia Bon Appetitłagodzi kwasowość czerwonego wina, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout i wiele innych, równie wspaniałych rzeczy?! A czy Ty Przyjacielu sok z marchwi pijasz? A czy próbowałeś marchwi żółtej, jeszcze słodszej i bardziej zniewalającej w smaku? Jej obecność to jeden z sekretów prawdziwego bograczu. Kończę, bo muszę coś dosłownie(...)talerzu rosołu (w rosole - tak, ale nie na talerzu). Uważam, że to kiepski pomysł, żeby dodawać ją do wielu zup (na przykład ogórkowej, grochowej czy pomidorowej), bo wtedy robią się nieprzyjemnie słodkawe. Ale sok! Parę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni. Lubię też tartą
KUCHARNIAśrednie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę(...)pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem z cytryny. Gotowałem na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Taka zupa jest najlepsza kilka razy odgrzewana. Smakuje wybornie nawet na następny
R'n'G Kitchenwarto - są bardzo smaczne!Przepis z książeczki dla turystów :)składniki2 szklanki suchej ciecierzycy300 g jagnięciny4 łyżki masła2 spore cebule2 duże , dojrzałe pomidory2 łyżki pasty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego np "Pudliszki"1 zielona lub 1 czerwona paprykasuszone chiliłyżka ostrej tureckiej pasty paprykowej (opcjonalnie)sólpieprz+ ok 2 szklanek bulionu lub wody do podlaniaPrzygotowanieCiecierzycę namoczyć w osolonej wodzie(...)mniejsze kawałki, papryki wypestkować , pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i zrumienić na nim cebulę. Dodać mięso, przesmażać mieszając aż soki odparują. Dorzucić chili i pastę lub koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, rozprowadzić równomiernie, chwilę jeszcze smażyć a następnie dodać pomidory, paprykę, 2 łyżeczki soli, dodać trochę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu
Stare Gary