masy formować zwilżonymi rękami małe kulki, obtoczyć w mące a następnie podsmażyć na lekko złoty kolor z obu stron, na 1-2 łyżkach oliwy. Przygotować sos pomidorowy: obrane pomidory bez pestek i soku pokroić na drobne kawałeczki, doprawić solą, pieprzem, ziołami i szczyptą cukru a następnie gotować kilka minut aż lekko odparują wodę. Zmiksować w blenderze razem z połową bazylii
Moja Mama Gotujestartego cheddara pół łyżeczki pikantnej wędzonej papryki pół łyżeczki nasion kminu pół łyżeczki nasion kolendry szczypta cynamonu szczypta kurkumy sos pomidorowo-pomarańczowy: sok wyciśnięty z całej pomarańczy 4 łyżki ketchupu lub passaty pomidorowej szczypta pieprzu szczypta soli spora szczypta pikantnej wędzonej papryki dodatkowo: świeża bazylia chili Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Na 4 kromki chleba nakładamy starty ser i posypujemy przyprawami(...)Przykrywamy pozostałymi kromkami i opiekamy w tosterze lub grillu elektrycznym, do zrumienienia. Passatę lub ketchup mieszamy z sokiem z pomarańczy i doprawiamy. Tosty podaj z powstałym sosem oraz z bazylią i chili. Smacznego :) Artykuł Tosty z cheddarem i sosem pomarańczowo-pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkapustę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu ok 20 minut, następnie dodajemy posiekany czosnek, marchewkę, sok z cytryny, imbir i przecier pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu jeszcze 10 minut i doprawiamy do smaku ok 5 minut przed końcem. Na koniec dodajemy wcześniej gotowane mięso oddzielone od ości. Gotową
Niezły Młynekząbki czosnku 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka garść listków jarmużu (w małych kawałkach, bez łodyżek) 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki passaty pomidorowej 1/3 szklanki śmietany 30% (lub mleka kokosowego) 1 łyżka soku z cytryny WYKONANIE Pieczarki oczyszczamy, odcinamy nóżki i kroimy je w grube plastry. Kapelusze pozostawiamy w całości. Czosnek kroimy w plastry, suszone pomidory odsączamy(...)czosnek i jarmuż. Smażymy, mieszając, 3 minuty. Uważamy, aby nie przypalić warzyw. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzem, suszonym oregano i odrobiną chili. Dodajemy passatę pomidorową i smażymy 1 minutę Dolewamy wodę, a po chwili także śmietankę i sok z cytryny. Gotujemy 2 minuty, bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje
cool and mintyłyżeczki ostrej papryki – 1 łyżeczka pieprzu cayenne – 1 czubata łyżeczka suszonej cebuli – pół łyżeczki pieprzu – 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka soku z cytryny Pozostałe składniki: – pół główki sałaty lodowej – 1/8 główki czerwonej kapusty – 2 łyżki octu winnego (białego) lub jabłkowego – 4 łyżki oliwy z oliwek
nietylkopasta.plpomidorową Pudliszki, koncentrat Pudliszki oraz ananasa i pomarańczę. Wszystko wyszło idealne! Składniki: 1 ananas 1 szkl. passaty pomidorowej Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 suszonego chilli sól pieprz 1 bulwa kopru włoskiego 1 pomarańcza 10 krewetek sok(...)cytryny szczypta anyżu olej do smażenia Odciąć górę ananasa i wydrążyć środek. Miąższ ananasa zblendować z passatą pomidorową i koncentratem pomidorowym Pudliszki. Przyprawić solą, pieprzem oraz dodać połowę posiekanej papryczki chilli. Schłodzić w lodówce. Sokiem z cytryny zalać krewetki. Odstawić na 15 minut.Podsmażyć je. Połowę pomarańczy wyfiletować, a z drugiej połowy wycisnąć sok. Wymieszać sok z cytryny, w której
Kuchnia w oparachsól pieprz Fasolkę przygotować do gotowania odcinając końcówki. Zalać wodą , posolić i ugotować. Odcedzić na sicie i włożyć do garnka. Pomidory z puszki zmiksować wraz z sokiem na jednolitą masę, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Zalać fasolkę i zagotować na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec dodać czosnek drobno posiekany i kiełbasę pokrojoną
O kuchni z uczuciemwywaru z drobiu i warzyw 5-6 ziemniaków marchew pietruszka kawałek selera cebula tłuszcz 2buraczki 1-2 łyżki mąki łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól pieprz ziele angielskie sok cytrynowy Normal 0 21 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, zalać wywarem, dodać ziemniaki, ugotować. Buraczki oczyścić, opłukać, ugotować lub upiec, obrać
Camilla w kuchniSkładniki: LODY: 2 łyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN 3 żółtka 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki cukru 3 żółtka 5 szklanek mleka sok z 1/2 cytryny 45 ml likieru cytrynowego SOS KARMELOWY POMIDOROWY: 1/4 szklanki wody 1 pomidor żółty lub czerwony 1 szklanka cukru Przygotowujemy lody: Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę. W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę(...)ketchup z piekła rodem K OTLIN aż zacznie bulgotać. Do żółtek z cukrem dolewamy pomału 3 szklanki masy mleczno-pomidorowej. Następnie podgrzewamy naszą masę aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier wraz z sokiem z cytryny. Przecedzamy mase przez sitko, wkładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok 8 godzin. Co godiznę mieszamy lody
Kuchnia w oparachelementem wigilijnego stołu. Składniki: 600g ryby morskiej ( mintaja, morszczuka lub podobnej) 2 cebule 2 marchewki 2 pomidory (zastąpione ½ puszki pomidorów) Pietruszka Kawałek selera Kilka łyżek koncentratu pomidorowego ½ szklanki oleju Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego Rybę kroimy na równe kawałki i oprószamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne
Kolizje Smakówskładniki na surówkę z cebuli i jabłka do obiadu: 2 duże cebule cukrowe 1 jabłko 1 łyżeczka cukru 1/3 płaskiej łyżeczki soli 1/2 łyżeczki soku z cytryny 100g gęstej śmietany ( 1/2 kubeczka) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (ew.) szczypta pieprzu czarnego Przepis na surówkę z cebuli i jabłka do obiadu. Przepis na surówkę obiadową z cebuli i jabłka Przygotowanie surówki krok(...)miseczki, posolić i wymieszać. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami. Następnie dodać cukier, pieprz i sok z cytryny - wymieszać. Do jabłek dodać cebulę, polać śmietaną i ewentualnie koncentratem pomidorowym - surówkę delikatnie przemieszać. Korzystajcie z przepisu na surówkę z cebuli i jabłka do obiadu i ulepszajcie go :) Polecam. Smacznego :) Pyszne i szybka surówka
Moja Książka KucharskaSkładniki: * 50 dag dowolnej ryby, np. mintaj * puszka brzoskwiń * 5 łyżek koncentratu pomidorowego * 3 małe cebule * sól, pieprz * mąka, jajko, tarta bułka do panierowania ryby * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Rybę solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy(...)złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy aż cebula zmięknie. Kładziemy na rybę. Na każdej rybie układamy po kawałku brzoskwini. Pozostały sok z brzoskwiń mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy rybę. Zapiekamy ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni
Pobite gary Barbarynoty :) Za to mężowi smakowało :) Składniki: 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 4 łyżki ryżu jaśminowego 8 łyżek czerwonej soczewicy 500 g passaty pomidorowej sól pieprz kumin rzymski sos sojowy sok z połowy limonki Wykonanie: Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Marchew, soczewicę i ryż zalać bulionem, gotować do miękkości (ok. 30 minut). Dodać przecier pomidorowy, przyprawić
zadanie-gotowaniepieprz czarny Sos 0,5 kg pieczarek 4 cebule kilka łyżek ketchupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub pomidory rozdrobnione olej z ryżu 1 łyżka octu listek laurowy , ziele angielskie sól różowy pieprz ziarnisty w zalewie Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą.Kawałki ryby panierować w mące , jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym
Moje domowe kucharzeniegdyż rybka smaży się dość szybko więc można się za nią zabrać jak będziemy czekać aż winko nam się zredukuje. Płat ryby dzielimy na 2-3 kawałki i polewamy sokiem z cytryny, patelnie grillową spryskujemy olejem. Na rozgrzaną patelnie wkładamy tołpygę, smażymy 1-2 min z każdej strony, jak rybka do połowy zmieni kolor to przewracamy na drugą stronę(...)sosikiem z przyprawami powstałym po smażeniu pieczarek. Rybę możemy podać z warzywami gotowanymi na parze. Ja swoje polałam dipem- 2 duże łyżki jogurtu greckiego, łyżeczka koncentratu pomidorowego, szczypta tymianku, sól pieprz i sok z cytryny do smaku
Piekielna Kuchnia Pati