wywaru z drobiu i warzyw 5-6 ziemniaków marchew pietruszka kawałek selera cebula tłuszcz 2buraczki 1-2 łyżki mąki łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól pieprz ziele angielskie sok cytrynowy Normal 0 21 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, zalać wywarem, dodać ziemniaki, ugotować. Buraczki oczyścić, opłukać, ugotować lub upiec, obrać
Camilla w kuchniSkładniki: LODY: 2 łyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN 3 żółtka 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki cukru 3 żółtka 5 szklanek mleka sok z 1/2 cytryny 45 ml likieru cytrynowego SOS KARMELOWY POMIDOROWY: 1/4 szklanki wody 1 pomidor żółty lub czerwony 1 szklanka cukru Przygotowujemy lody: Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę. W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę(...)ketchup z piekła rodem K OTLIN aż zacznie bulgotać. Do żółtek z cukrem dolewamy pomału 3 szklanki masy mleczno-pomidorowej. Następnie podgrzewamy naszą masę aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier wraz z sokiem z cytryny. Przecedzamy mase przez sitko, wkładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok 8 godzin. Co godiznę mieszamy lody
Kuchnia w oparachelementem wigilijnego stołu. Składniki: 600g ryby morskiej ( mintaja, morszczuka lub podobnej) 2 cebule 2 marchewki 2 pomidory (zastąpione ½ puszki pomidorów) Pietruszka Kawałek selera Kilka łyżek koncentratu pomidorowego ½ szklanki oleju Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego Rybę kroimy na równe kawałki i oprószamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne
Kolizje Smakówskładniki na surówkę z cebuli i jabłka do obiadu: 2 duże cebule cukrowe 1 jabłko 1 łyżeczka cukru 1/3 płaskiej łyżeczki soli 1/2 łyżeczki soku z cytryny 100g gęstej śmietany ( 1/2 kubeczka) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (ew.) szczypta pieprzu czarnego Przepis na surówkę z cebuli i jabłka do obiadu. Przepis na surówkę obiadową z cebuli i jabłka Przygotowanie surówki krok(...)miseczki, posolić i wymieszać. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami. Następnie dodać cukier, pieprz i sok z cytryny - wymieszać. Do jabłek dodać cebulę, polać śmietaną i ewentualnie koncentratem pomidorowym - surówkę delikatnie przemieszać. Korzystajcie z przepisu na surówkę z cebuli i jabłka do obiadu i ulepszajcie go :) Polecam. Smacznego :) Pyszne i szybka surówka
Moja Książka KucharskaSkładniki: * 50 dag dowolnej ryby, np. mintaj * puszka brzoskwiń * 5 łyżek koncentratu pomidorowego * 3 małe cebule * sól, pieprz * mąka, jajko, tarta bułka do panierowania ryby * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Rybę solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy(...)złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy aż cebula zmięknie. Kładziemy na rybę. Na każdej rybie układamy po kawałku brzoskwini. Pozostały sok z brzoskwiń mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy rybę. Zapiekamy ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni
Pobite gary Barbarynoty :) Za to mężowi smakowało :) Składniki: 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 4 łyżki ryżu jaśminowego 8 łyżek czerwonej soczewicy 500 g passaty pomidorowej sól pieprz kumin rzymski sos sojowy sok z połowy limonki Wykonanie: Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Marchew, soczewicę i ryż zalać bulionem, gotować do miękkości (ok. 30 minut). Dodać przecier pomidorowy, przyprawić
zadanie-gotowaniepieprz czarny Sos 0,5 kg pieczarek 4 cebule kilka łyżek ketchupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub pomidory rozdrobnione olej z ryżu 1 łyżka octu listek laurowy , ziele angielskie sól różowy pieprz ziarnisty w zalewie Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą.Kawałki ryby panierować w mące , jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym
Moje domowe kucharzeniegdyż rybka smaży się dość szybko więc można się za nią zabrać jak będziemy czekać aż winko nam się zredukuje. Płat ryby dzielimy na 2-3 kawałki i polewamy sokiem z cytryny, patelnie grillową spryskujemy olejem. Na rozgrzaną patelnie wkładamy tołpygę, smażymy 1-2 min z każdej strony, jak rybka do połowy zmieni kolor to przewracamy na drugą stronę(...)sosikiem z przyprawami powstałym po smażeniu pieczarek. Rybę możemy podać z warzywami gotowanymi na parze. Ja swoje polałam dipem- 2 duże łyżki jogurtu greckiego, łyżeczka koncentratu pomidorowego, szczypta tymianku, sól pieprz i sok z cytryny do smaku
Piekielna Kuchnia Patiduży ząbek* chili – 0,5 łyżeczki* mielona kolendra – 0,5 łyżeczki* kardamon – 2 szt* pieprz ziarnisty – 2 szt* gęsty przecier pomidorowy – 2 łyżki* letnia woda – 150 ml* sok z cytryny – 1 łyżka* zielona papryczka chili – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy drobno posiekane cebule, złocimy.Zmniejszamy ogień, dodajemy(...)starty imbir, przyprawę garam masala, posiekane ząbki czosnku, mieloną kolendrę, kardamon i pieprz – dokładnie mieszamy.Dodajemy gęsty przecier pomidorowy i przesmażamy kilka minut cały czas mieszając.Uważajmy, by czosnek się nie przypalił, gdyż danie zrobi się gorzkie i niestety nie będzie się nadawało do jedzenia.Dodajemy udka z kurczaka obrane ze skóry i dokładnie smarujemy przyprawami.Dolewamy letnią wodę, przykrywamy pokrywką
Ostra na Słodkodynia hokkaido lub mniejszy butternut* 3 średniej wielkości marchewki* 1 cebula* nieduży kawałek selera* 700-800 ml wody* 200 ml mleczka kokosowego * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* 1 łyżeczka sosu chilli* 1 łyżeczka przyprawy curry* sok z 1/2 limonki* sól* oliwa z oliwek* migdały w płatkachWykonanie:Warzywa umyć, osuszyć. Dynię obrać ze skóry, wydrążyć nasiona i pokroić w kawałki. Skropić oliwą(...)warzywa zaczną się delikatnie rumienić.Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować.Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, curry i sokiem z limonki.Jeśli wolicie bardziej pikantną zupę, możecie dodać chilli w proszku. Do zupy z dyni pasują także inne przyprawy: kumin
kolorowotorcikowoSkładniki: 500 g filetów z kurczaka 200 ml oleju do smażenia 1 jajko 100 g bułki tartej 1,5 szklanki wody Średnia cytryna 5 łyżeczek cukru 2 łyżki sosu pomidorowego sól, pieprz, olej sezamowy Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Przekrawamy na dwie równe części. W osobnej miseczce rozmącamy jajko z odrobiną wody. Filety solimy i pieprzymy, obtaczamy w jajku(...)rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu filety studzimy. Ostudzone filety kroimy w długie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sok z cytryny, cukier i sos pomidorowy, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu dodajemy kurczaka, gotujemy, aż kurczak wchłonie prawie wszystek sos, przez ok. 10 minut. Serwujemy z ryżem polanym odrobiną oleju sezamowego
Kuchnia Łukaszasłodkie z niepowtarzalnym, delikatnym smakiem orzechów. Gorąco polecam z pysznym domowym chlebkiem naan . 2 średnie cebule 2 łyżki czubate koncentratu pomidorowego 50g orzechów nerkowca 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy chili 1 łyżka soku z cytryny 0,25 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka jogurtu naturalnego garść rodzynek, mogą być dwie jeżeli(...)pieczarek (około 180g) olej do smażenia 100-150ml wody Cebulę obrać i pokroić, wrzucić do miksera i lekko zmiksować. Następnie dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy nerkowca, przyprawę garam masala, czosnek, przyprawę chili, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt i wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć
Codzienne Gotowaniepietruszki 3 marchewki kawałek pora kawałek selera ćwiartka średniej włoskiej kapusty pieprz sól ziele angielskie - kilka ziaren 3 liście laurowe 2 łyżki przecieru pomidorowego 150-200 ml śmietany 30% koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny jajka Wykonanie: Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień fasolę ugotować. Mięso umyć, zalać zimną wodą, posolić, dodać(...)zupy i gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę, a kapustę drobno poszatkować. Dodać do zupy i gotować 10-15 minut. Dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i fasolę. Doprawić solą i pieprzem. Można zakwasić sokiem z cytryny. Na koniec dodać śmietanę i garść posiekanego koperku. Podawać z ugotowanym jajkiem
Pysznie & Piękniesię z Wami tym genialnym przepisem! :) Potrzebujemy (na formę z kominem o średnicy 20 cm): około 15 płatów lasagne LaSelva 600 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 słoik sosu pomidorowego z warzywami LaSelva 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 250 g serka typu włoskiego (najlepiej ricotta) 1/2 szklanki parmezanu sól, pieprz świeży koperek Płaty lasagne lekko obgotowujemy, aby stały się(...)natłuścić. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dorzucamy do niej mięso mielone i przesmażamy do momentu aż odparuje cały sok. Na koniec dodajemy słoik sosu pomidorowego z warzywami. Podgrzewamy całość około 5 minut. Na ułożone w formie plastry makaronu nakładamy 1/3 mięsnego farszu i wygładzamy go. Następnie na mięso nakładamy 1/3 sera i również
MamaOskarkasmażeniadodatkowo bagietkaJeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka i tak do wyczerpania składników
Bon Appetit Małgorzaty