łyżeczka słodkiej papryki 1 podwójna pierś z kurczaka z wolnego wybiegu sól, pieprz SOS 400 ml kwaśnej śmietany 18% 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smkau Instructions Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię umyć (nie obierać) pokroić w kostkę. Obtoczyć w oliwie, posypać papryką, lekko posolić i popieprzyć
Cooking for Emilygreckiego 2 strate ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej cebuli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki curry 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty w głębokiej misie. Osusz udka ręcznikiem i włóż mięso do marynaty. Przykryj i marynuj
Niedzielny kucharzmnie jest on pokrojony grubiej, gdyż lubię wyczuwać strukturę wszystkich składników. Tatar najlepiej podawać od razu po zrobieniu, aby nie zaczął podchodzić wodą (seler puszcza soki). Zobacz również: śledź w zalewie pomidorowej
Kuchcik gotujeduża marchewka 1 duża pietruszka 1 por 1-2 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli (możliwie dużej) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka (z górką) koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny listek laurowy po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 2 litry bulionu 70 ml słodkiej śmietanki oliwa sól koperek Wykonanie: Pora pokroić w plasterki, oprószyć
zadanie-gotowaniemiazga sezamowa , ocet jabłkowy, czosnek suszony, sól. Skład hummusu z suszonymi pomidorami – woda, cieciorka 32%, olej rzepakowy, pomidory suszone** 16% (pomidory, sól), miazga sezamowa , 100% sok z cytryny**, czosnek suszony, koncentrat pomidorowy, sól morska. ** – surowiec ekologiczny A teraz kilka słów o produktach, których smak i konsystencja najbardziej mnie zdziwiły i miło zaskoczyły Tak jak wspominałam nie jestem wegetarianką, dlatego
Słodkie okruszkiSezon pomidorowy zbliża się wielkimi krokami do mety. W wielu miejscach można kupić przejrzałe owoce ( II gatunek ). Te są najlepsze do sosu. Przetworzone pomidory trafiają do
Smaki Ewyorzechy pokrywają zalecane dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3). Składniki: 1 ½ szklanki orzechów włoskich ½ słoika suszonych pomidorów (+ opcjonalnie: kilka łyżek oleju z pomidorów) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 2 łyżki: sosu sojowego, soku z cytryny sól, pieprz Podpraż orzechy na suchej patelni. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i zblenduj/zmiksuj na gładką pastę. Jeśli trzeba, dopraw jeszcze do smaku. Najlepsza
Qlinarnie i Qlinarniesię rzucą. Więc może mój przepis komuś się przyda? Więc połączywszy interes prywatny z publicznym wziąłem się do roboty :) 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka drobno pokrojonego koperku 1 plasterek szynki 1 malutki ząbek czosnku (lub pół większego) czerwony kawior (czarny też może być) 1 łyżka parmezanu 1 łyżka serka
Marder&Marder Manufacturekupuję w Biedronce ser wiejski lekki 200g naturalny i ze szczypiorkiem - Biedronka Serki homogenizowane: serki smakowe i naturalne TUTTI - Biedronka serki naturalne 500g PILOS - Lidl Koncentrat pomidorowy najlepszy w NETTO Ananasy w soku własnym -NETTO Kiełbaski drobiowe 500g - NETTO Szynki drobiowe - Intermarche, tu są najtańsze, polecam wędzoną Jogurty naturalne 0% - Biedronka Kostki sojowe - Kaufland Kakao odtłuszczone - NETTO Makaron żytni, ostatnio
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpłatów z dorsza, sos: 250 g marchewki, 150 g pietruszki, 150 g selera, 300 g cebuli, 300 ml przecieru pomidorowego, 2 listki laurowe, sól, cukier, sok z cytryny, pepperoni masło i oliwa lub olej do smażenia, Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę. Oczyszczone, umyte płaty ryby
królestwo garówFilety z kurczaka sa uniwersalne,mozna z nich wyczarowac wiele smakowitych dan.Dzis bardzo prosto,bardzo szybko,a cale clou dania to przyprawy miedzy innymi :garam-masala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Połowa listopada więc zaczęło się przedświąteczne odkurzanie przepisów sprawdzonych i poszukiwanie nowych… Oczywiście jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole są śledzie, które można podawać
UgotujmyTo.plSkładniki na salsę pomidorową:1 duży pomidor1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy2 łyżki posiekanej kolendry8 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuliPrzygotowanie: Pomidor obieramy, kroimy na pół i zgniatamy, żeby wycisnąć cały sok i pestki - nie będą nam potrzebne. Kroimy w kostkę, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, żeby salsa się "przegryzła". Po tym czasie
My Culinary ArtSkładniki na salsę pomidorową:1 duży pomidor1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy2 łyżki posiekanej kolendry8 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuliPrzygotowanie: Pomidor obieramy, kroimy na pół i zgniatamy, żeby wycisnąć cały sok i pestki - nie będą nam potrzebne. Kroimy w kostkę, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, żeby salsa się "przegryzła". Po tym czasie
My Culinary Artwymieszaj w misce na gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię
SMYKWKUCHNICzas przygotowania: 30 minutSkładniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm
Gorący kąsekCzas przygotowania: 30 minutSkładniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm
Gorący kąsektylko lodowa byłaby idealnym dopełnieniem smaku. Sałatka z awokado i krewetek Składniki 3 awokado 250 g mrożonych krewetek 100 g różnych sałat 1 łyżka soku z cytryny Sos 100 ml śmietany 1 łyżka sosu pomidorowego lun ketchupu 1 ząbek czosnku (dałam dwa) sól, pieprz Według oryginalnej receptury rozmrożone krewetki powinnam podgotować, ja jednak je podsmażyłam, bo takie bardziej mi smakują(...)Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, kroimy w drobną kostkę i polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Sałaty, jeżeli trzeba, rwiemy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy sałatę, awokado i posypujemy krewetkami. Śmietanę łączymy z sosem pomidorowym lub ketchupem, posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem i tak powstałym sosem polewamy naszą sałatkę. Serwujemy natychmiast. Smacznego ! Artykuł Sałatka z awokado
Pieguskowa Kuchniajest spora, ponad 3 litry sosu z tego wyszło. Polecam serdecznie :) Składniki: 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 puszka ananasa 0,5 szklanki soku z pomarańczy 5 łyżek octu ryżowego 2 cebule 350 ml pasatty pomidorowej 0,5 puszki kukurydzy 1 słoiczek pędów bambusa (jeśli lubicie) 5 łyżek cukru (trzcinowy lub zwykły) 1 szklanka wody 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej(...)rondla z grubym dnem wsypać cukier i wstawić na palnik. Gdy cukier się stopi i lekko skarmelizuje (uważać aby nie przypalić) wlać sok z ananasa, pomarańczy i ocet ryżowy. Gdy całość się zagotuje i rozpuści dodać pasattę pomidorową, zagotować i dołożyć marchewkę, paprykę i cebulę. Całość pogotować 5 minut. Następnie dodać kawałki ananasa, kukurydzy i pędy bambusa - całość pogotować
Kocham..lubię..gotuję..ryby u mnie miruna lub dorsz 2 marchewki 1 spora pietruszka korzeń pół małego selera 2 średnie cebule ok. 50 gramów przecieru pomidorowego sól pieprz 3/4 kulki ziela angielskiego 2/3 liście laurowe szczypta cukru sok z cytryny olej do smażenia Mąka i bułka tarta, jajko do panierowania. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy na dowolnej(...)zapałkę dodajemy ziele angielskie i liście laurowe całość smażymy krótko aby warzywa pozostały al dente , wlewamy ok. 100 ml. wody dodajemy koncentrat pomidorowy dusimy jeszcze chwilkę jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolewamy jeszcze odrobinę wody.Przyprawiamy solą, pieprzem,sokiem z cytryny i cukrem dokładnie mieszamy. Ryby przekładamy do naczynia i polewamy sosem z warzyw i wstawiamy do lodówki. Smacznego
Andzia Pichcizeszklić na łyżce oleju, dodać warzywa, koncentrat pomidorowy i pół łyżeczki cukru. Dolać bulion, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok 25 minut. Doprawić do smaku.3. Odmrożone filety rybne obtoczyć w mące, zrumienić na oleju i po usmażeniu skroić sokiem z cytryny.4. Rybę wyłożyć na dno naczynia.5. Całość
Kuchnia domowa Aniodrobinę sosu sojowego. Na patelni duszę cebulę, paprykę, pieczarki, marchewkę i pomidorki koktajlowe. Dodaję bulion, passatę pomidorową, przelewam wszystko do garnka i gotuję chwilę z ząbkiem czosnku. Osobno gotuję makaron i doprawiam filet z łososia. Doprawiam płynną część dania solą, pieprzem i sokiem z cytryny, natomiast na sam koniec, tuż po wyłączeniu źródła ciepła spod garnka, dodaję filet z łososia(...)gwiazda anyżu sól, pieprz, cukier, sos sojowy Zupa pomidorowa (na 3- 4 porcje): 1 papryka 10 pieczarek 1 marchew 300 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g łososia świeżego 100 g łososia wędzonego natka pietruszki sok z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku
Mango Papajaboczku 300 g wołowiny 150 g wieprzowiny 2 marchewki i korzeń pietruszki z bulionu 2,5 l bulionu 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 50 g czarnych oliwek 50 g zielonych oliwek 2-3 ogórki kiszone pół szklanki soku z ogórków Dodatkowo: jogurt typu greckiego natka kolendry plasterki cytryny Przygotowanie: Ugotowałam osobno rosolnik z wołowiną i wieprzowiną. Dodatkowo użyłam kilogram kaczych(...)miękkości. Bulion przecedziłam. Następnie podsmażyłam na patelni pokrojony boczek, do którego stopniowo dorzucałam mięso z rosołu, poza kaczymi skrzydełkami. Bulion połączyłam z przecierem pomidorowym, skroiłam marchew i pietruchę z rosolnika. Następnie wrzucałam po kolei pozostałe składniki. Sok z ogórków jest opcjonalny, jak ktoś lubi bardziej kwaśne smaki. Należy doprowadzić do wrzenia i po lekkim ostygnięciu można już siorbać. Należy zupinę
Karczma Honoriettynaocznej" miary . SKŁADNIKI 3-4 PORCJE 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-2 marchewki 1-2 ząbków czosnku 60 - 80 ml przecieru pomidorowego 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki tandoori masala 1-1,5 l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokroić drobno
KUCHARNIASkworcu . Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 1/2 czerwonej papryki * 1/2 zielonej papryki * 1/2 żółtej papryki * 1 marchewka * 1 mała cebula * 1/2 puszki ananasa+ sok * sól * około 3 łyżek octu * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * około 1 łyżki cukru * przyprawa do kurczaka * odrobina pieprzu cayenne * około 1 łyżki mąki ziemniaczanej * 1/2 szklanki wody * 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Pierś(...)kosteczkę a marchewkę w cienkie słupki. Dodać warzywa do mięsa i podsmażyć wszystko razem. Następnie wszystko zalać sokiem z ananasa i odrobina wody. Dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać drobno pokrojony ananas i koncentrat pomidorowy, wymieszać. W szklance wymieszać wodę w mąką ziemniaczaną, wlewać jednym ciurkiem do sosu, ciągle mieszając. Na samym końcu sos doprawić
Zrób to smacznieczerwone papryki 1 średnią marchew 1 średni korzeń pietruszki 1 cebulę 2 ząbki czosnku pół papryczki chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz cayenne do smaku sok z cytryny do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego(oliwy) dodatkowo śmietana ukwaszona, ulubione zioła, opcjonalnie uprażone ziarna słonecznika, dyni, ziarnka chili (możemy pominąć(...)się cebula, czosnek zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilkę całość podsmażamy, zalewamy ok 1,5 litra, gotujemy do miękkości warzywa, po czym dodajemy naszą oczyszczoną paprykę. Gdy wszytko już zmiękło, miksujemy na jednolitą masę, jeśli chcemy, aby krem był gęsty możemy dodać do gotujących się warzyw 1 ziemniaka. Doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny, pieprzymy. Zupę krem możemy podać
Basia w kuchni