miodu sok z połówki cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki dodatki 2 woreczki ryżu, u mnie brązowy ryż długoziarnisty Kuchnialidla.pl 250 ml przecieru pomidorowego cukinia w zalewie gyros Przygotować marynatę do skrzydełek. Do miski wlać olej, marynatę teriyaki, sok z cytryny i miód. Dodać słodką paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Skrzydełka przełożyć do marynaty(...)godzinkę, funkcja termoobieg. Ryż ugotować. Na rozgrzaną patelnię wlać przecier, doprawić do smaku solą i cukrem jeśli potrzeba. Dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Upieczone skrzydełka podałam z pomidorowym ryżem i cukinią w zalewie gyros
Monia miesza i gotujezależy od nas) 4 krążki ananasa z puszki (bez dodatku cukru, dostępny w NETTO) pół soku z ananasa z puszki 1 mała cebulka (lub 0,5 większej) ząbek czosnku (ja zrezygnowałam z czosnku bo po prostu nie lubię) pół słoiczka przecieru pomidorowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie CENTRUM(...)przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje próbujemy i doprawiamy wg. smaku na płaski talerz nalewamy ciepłej wody w wodzie zamaczamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDoskonałe na kolację we dwoje, na lekką przekąskę. Składniki 2 szt awokado 200 g mrożonych krewetek koktajlowych sok z cytryny pół łyżki białego octu winnego gałązki koperku kapary Sos : 1 łyżka majonezu pół łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)whisky pół łyżeczki musztardy sól pieprz Przygotowanie Sos: wymieszałem musztardę z majonezem na jednolity aksamitny krem. Dodałem koncentrat pomidorowy, whisky i wszystko delikatnie wymieszałem. Awokado przekroiłem na połówki, usunąłem pestki, miąższ mocno skropiłem sokiem z cytryny. Część miąższu ostrożnie wydrążyłem łyżeczką. Krewetki zalałem wrzątkiem, pozostawiłem kilka minut, a następnie odsączyłem na sicie, przełożyłem do miseczki, skropiłem octem, dodałem
R'n'G Kitchenczym pieczemy w rękawie do pieczenia przez od 40 do 1,5 h w temperaturze 180 stopni. Sos pomidorowy: pół banana 2 pomidory 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka wódki odrobina oliwy z oliwek Dekoracja: Majonez Dodatkowo potrzebne będą: szpryca cukiernicza z końcówką gwiazdki bułka tarta Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie(...)rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos. Sos pomidorowy: 1. Pomidory umyć, sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić na mniejsze cząstki i podsmażyć na patelni, na małym ogniu na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. 2. Doprawić, dodać sok z cytryny, alkohol, banana. 3. Smażyć aż do momentu kiedy pomidory będą miękkie. 4. W razie
KreatywnePinyząbki drobno posiekanego lub startego czosnku, ok. 6 łyżek sosu sojowego (lub do smaku), ok. 3 łyżek miodu, 2-3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny, ok. 6 łyżek wody, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Mięso i warzywa usmażyć na dużym ogniu, do miękkości - marchewka powinna pozostać jędrna i lekko chrupka. Połączyć składniki
Lekcje w kuchniPolecam, danie jest przepyszne :) SKŁADNIKI 500 g makaronu orzo 450 g średnich krewetek pęczek dymki 200 g mrożonego groszku 1.5 l bulionu warzywnego sok z 1/2 cytryny lub limonki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz, chili w proszku 100 g parmezanu PRZYGOTOWANIE W woku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy kilka minut krewetki doprawione pieprzem, solą(...)gotujemy na małym ogniu około 15-18 minut, aż makaron wchłonie bulion i będzie miękki. Dodajemy krewetki by się zagrzały. Na koniec dodajemy koncentrat, posiekaną zieloną część dymki i sok z cytryny, doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Zestawiamy z ognia, dodajemy starty parmezan, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Podajemy gorące. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjetutaj . Śledź po kaszubsku II Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie Składniki: 6 filetów śledziowych 2 czerwone cebule porządna garść rodzynek 1/3 szklanki soku pomarańczowy (najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru sól morska czarny mielony pieprz olej do smażenia 1 łyżeczka masła Wykonanie: Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy
Kulinarne przygody GatityLubicie pomidory ? piersi kurczaka ? zdrowe pieczywo ?. To proponuję takiego burgera. Składniki 500 g piersi kurczaka 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka chili w proszku 1/4 łyżeczki tabasco 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 4 bułki razowe przekrojone na pół i opieczone Przygotowanie Na dużej
R'n'G Kitchenpomidorowy: 400 g pomidorów z puszki (obranych i pokrojonych) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatki: 100 g szynki dojrzewającej (szwardzwaldzkiej) 100 g sera pleśniowego 150 g mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych garść rukoli(...)przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty (sos można zmiksować za pomocą blendera na gładka konsystencję). Ciasto rozciągnąć ręką lub rozwałkować, tak aby rant pizzy pozostał grubszy. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i posypać serem mozzarella. Następnie wstawić
KuchniaWeDwoje.plskrzydłami 1 garść suszonych grzybów mun ok. 50g pędów bambusa 0,5 małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie, zwykłych porcji rosołowych, które wcześniej można posypać(...)garnka z bulionem i dobrze mieszamy. Całość przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego lub innego tłuszczu (za wyjątkiem smalcu, który zmieni smak) i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy, który następnie dodajemy do zupy. Tę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości kapusty pekińskiej na niewielkim ogniu
Kuchenna KontrrewolucyaPodłużne pomidory odmiany lima idealnie nadają się do przecierów, ponieważ mają mało nasion i soku, za to dużo miąższu. Pomidory możemy przerobić na dwa sposoby, pierwszy prosty, wystarczy sparzyć pomidory, pozbyć się skórki i twardej szypułki, pokroić lub zmiażdżyć w rękach i gotować około godziny lub do zredukowania płynu, czas zależy od wodnistości pomidorów. Drugi sposób, dzięki wykorzystaniu wolnoobrotowej(...)przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. II Przepis – PASSATA BEZ PESTEK Do przygotowania passaty potrzebna nam będzie wolnoobrotowa wyciskarka do soków z sitem o dużych oczkach (jeżeli nie posiadamy wyciskarki, a chcemy uzyskać sos pomidorowy bez pestek, wystarczy ugotowane pomidory z “I przepisu” przetrzeć przez gęste sito). Przy tym sposobie nie musimy ściągać z pomidorów skórki
Tajemnice Smakucytryny do wyciśnięcia. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 kg podudzi z kurczaka 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka startego imbiru 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka ziaren kolendry / utartych w moździerzu 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego / utartych w moździerzu(...)papierowym ręczniku, przekładamy do miski. Sok z cytryny mieszamy z solą, 1 łyżeczką garam masala oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Dolewamy oliwę. Powstałą mieszanka nacieramy mięso. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Czosnek, cebulę i imbir ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, mieszamy z jogurtem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy. Powstałą
cool and mintysposób unikniemy gorzkiego smaku. SKŁADNIKI: * 500 g marchewki * 3 cm kawałek imbiru * skórki z 1 cytryny * 2 łyżki soku z cytryny * 1 cebula * 3 łyżki oliwy z oliwek * 600 ml wywaru warzywnego * 400 ml mleka * 1 łyżka przecieru pomidorowego * sól, pieprz Do podania: tosty z parmezanem, kolendra, śmietana. WYKONANIE: Cebule i marchewki obieramy. Cebule kroimy w kostkę, marchewkę w plastry(...)łyżkach oliwy. Na 2-3 minuty przed końcem smażenia dodajemy starty imbir, skórki z cytryny i 2 łyżki soku. Dodajemy wywar warzywny i gotujemy około 20 minut aż marchewki będą miękkie. Do ugotowanych marchewek dodajemy mleko i przecier pomidorowy. Całość gotujemy około 5 minut. Zupę miksujemy na krem, solimy i pieprzymy do smaku. Gotowy krem posypuję kolendrą i podaję
Mohiellaposiekany 4 ząbki czosnku, całe i nieobrane 1 liść laurowy 4 gałązki tymianku 2 gałązki rozmarynu 1 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ziarno kardamonu, w całości 1 gwiazdka anyżu 3 ziarenka czarnego pieprzu 1/2 laski cynamonu 800 ml soku jabłkowego 1,5 litra bulionu drobiowego sól Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 170 ° C / 150 ° C z termoobiegiem. Rozgrzej dużą patelnię(...)smaż mieszając od czasu do czasu na średnim ogniu przez 10 minut, do zarumienienia. Wmieszaj koncentrat pomidorowy i smaż przez kolejne 2 minuty. Jeżeli nie posiadasz takiego naczynia, podsmaż warzywa w patelni, a następnie przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj wszystkie przyprawy, wlej sok jabłkowy i bulion, wymieszaj włóż udka kacze, po czym dociśnij je tak by były przykryte płynem
karmelowyowoców, zaczęła dopiero od połowy wysokości. Jedyny pomidor w którym na jednym owocu po kazała się sucha zgnilizna wierzchołkowa. Bardzo smaczna, mocno pomidorowa. Cieniutka skórka, dużo miąższu i mało nasion. Do jedzenia na surowo, na soki, sosy albo do suszenia. 2 Amethyst Jewel Pomidor z USA, hodowca Brad Gates, Wild Boar Farms. Jak wyżej – nasiona z tego samego sklepu(...)dużych owoców na każdym piętrze. Duży, okrągły pomidor, bardzo mocno pomidorowy i bardzo, bardzo smaczny. Do bólu zwyczajny w wyglądzie, ale naprawdę pyszny i mocno aromatyczny. Poprowadziłam go na 2 pędy. Owoce duże, bardzo wyrównane, po 280-360g. Na surowo pyszny, nada się też do przecierów, soków i sosów. 12 Perła Małopolski Charakterystyczne już u sadzonek tej odmiany
Karo in the Kitchen