sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:74/207)

Chaczapuri 95

puszki kukurydzy * nieduża cebula * kawałek czerwonej papryki * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju z cebulą i dodałam pozostałe składniki. Wspomnę, że następnym razem użyję zamiast koncentratu swojego przecieru pomidorowego albo pomidorów z puszki. Podczas smażenia nadmiar soku i tak wyparuje a smak nie będzie mdły. Musiałam troszkę nadrabiać paprykami, by pozbyć się

Pieprzyć z Fantazją
SURÓWKA Z KALAREPY: przepis na pyszną surówkę do obiadu 111

młode kalarepki 1 winne jabłko 1 zielony ogórek 3 łyżki posiekanego szczypiorku sos do surówki z kalarepy: 1/2 szklanki gęstej śmietany 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy cukier, pieprz, sól i sok z cytryny do smaku Oto przepis na surówkę z kalarepy: Krok 1. w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu do surówki Krok 2. Kalarepki i jabłka obrać

Moja Książka Kucharska
chaczapuri domowe :D 132

ostra * koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju z cebulą i dodałam pozostałe składniki. Wspomnę, że następnym razem użyję zamiast koncentratu swojego przecieru pomidorowego albo pomidorów z puszki. Podczas smażenia nadmiar soku i tak wyparuje a smak nie będzie mdły. Musiałam troszkę nadrabiać paprykami, by pozbyć się słodkości gotowego koncentratu. Ale....ale może ktoś właśnie tak lubi :D Rozwałkowałam

Pieprzyć z Fantazją
Sos pomidorowy (bez dodatków) 598

garnka słoiki i wlać wodę do wysokości szyjek; doprowadzić wodę do wrzenia, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze 12 - 15 minut. Na sosy pomidorowe najlepsze są odmiany mięsiste, z małą ilością soku i często małą ilością nasion. Z moich kilkudziesięcioletnich doświadczeń z pomidorami mogę szczerze polecić odmiany typu: San Marzano - włoska odmiana podłużnego pomidora; jest od kilku

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem w cynamonie 149

więc stworzyć subiektywną definicję "comfort food". Dla każdego może to być inna potrawa dająca przyjemność i wprawiająca w lepszy nastrój. Dla jednych będzie to  pomidorowa z domowym makaronem, dla innych budyń z sokiem malinowym, a dla mnie rogaliki pachnące cynamonem. Według zwolenników idei "comfort food" łatwe do przyrządzenia posiłki, których smak przypomina miłe chwile, to najskuteczniejszy sposób na chandrę

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pomidorowa z krewetkami 164

Aromatyczna zupa pachnąca świeżymi pomidorami, ziołami i krewetkami. Jeśli chcecie możecie na koniec dodać do niej nieco soku z limonki. Zawsze to nowy smak zupy pomidorowej. Zamiast krewetek możecie dodać kawałki ulubionej ryby - jeśli chcemy zupę pomidorowo - rybną, zaś kawałki kurczaka, by uzyskać zupę pomidorową z kawałkami mięsa. Zamiast natki proponuję wtedy drobny szczypiorek. Składniki: 1 kg świeżych pomidorów

Zasmakuj Kuchni
Pomidorów czas. 150

ręcznikiem. W ten sposób unikniemy kuchennej kraksy, jeśli któryś słoik byłby nieszczelny.  Taki przecier jest w miarę rzadki, można go więc spokojnie pić jak sok albo na jego bazie robić tradycyjną zupę pomidorową. Jako sos do pizzy jest zdecydowanie zbyt płynny

bistro mama
Białowieża - Marcinek i Stoczek wsród bojarów 161

przez szefa kuchni Andrzeja Krajewskiego. Restauracja Bojarski Gościniec specjalizuje się w daniach kuchni wschodniej. Solianka – zupa mięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto czekoladowe. Wino z Winnicy Jasiel. Wódka zbożowa naturalna z manufaktury Old Polish Vodka . Po kolacji czas

królestwo garów
Paella 143

krewetek 1 papryka czerwona 0,5 papryki żółtej  0,5 papryki zielonej 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 200 g przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 cytryna 1/2 papryczki chilli sok z 1/2 limonki 1 łyżka oleju kokosowego sól i pieprz oliwa z oliwek pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku Przygotowanie: Na patelni podsmażamy kiełbasę Chorizo(...)brane i rozmrożone krewetki myjemy i zalewamy sokiem z limonki, solimy, dodajemy papryczkę chili całość mieszamy i odkładamy na 2 godziny.  Na mocno rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek, posiekaną pietruszkę i smażymy aż krewetki będą miękkie.  Przygotowane krewetki dodajemy do paelli wraz z przecierem  pomidorowym i czerwoną fasolą, dusimy przez

Łycha smaków
RYBA PO GRECKU 115

pieprzem,  i odrobiną cukru do smaku. Podlałam wszystko wodą i dusiłam około 15 minut. Na koniec dodałam pół słoiczka  koncentratu pomidorowego i wymieszałam.      Jak ktoś lubi może dodać sok z połowy cytryny.    Ułożyłam rybę na półmisku i obłożyłam warzywami. Danie pyszne i zdrowe.     Smacznego

potrawyregionalne
Współpraca z firmą Symbio - producentem zdrowej, ekologicznej żywności 209

adzuki6. Ekologiczna mąka pszenna typ 5007. Ekologiczna kasza jaglana8. Orzechy nerkowca 100% organic9. Cukier trzcinowy Demerata 100% organic10. Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 100% organic11. Ekologiczny sok malinowy 100%, bez cukru12. Ekologiczny koncentrat pomidorowy, bez dodatku cukru13. Ekologiczne powidła śliwkowe 14. Ekologiczny dżem truskawkowy niskosłodzony15. Konfitura z czarnej porzeczki niskosłodzona

Szefowa kuchni
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 140

wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość zagotować. Klopsiki można podawać z ryżem, ale same też smakują wyśmienicie. Razem ze mną

Magiczne Życie Marty
Mój paprykarz rybny 178

składników by zrobić go sobie samemu. Na pewno będzie smaczniejszy od tego kupnego :) Składniki : 4-5 filetów rybnych 2 duże cebule 2 papryki koncentrat pomidorowy, keczup sól, olej do smażenia pieprz, carry, ostra mielona papryka sok z cytryny ewentualnie natka pietruszki Przygotowanie : Filety rybne lekko rozmrozić, posolić i usmażyć je tylko w mące, zdjąć z patelni, po ostudzeniu pokruszyć Cebulę(...)ponownie wymieszać Dodać koncentrat, carry, paprykę keczup, sól i pieprz do smaku oraz tyle soku z cytryny by całość przypominała nam ulubiony paprykarz :), ale dla mnie jest o niebo lepszy w smaku. Paprykarz podzieliłam na 2 części; do jednej dodałam keczup, a do drugiej pomidorowy sos chili. Ta wersja z sosem chili  była pikantniejsza

Proste Potrawy
Burrito z mięsem mielonym i warzywami 139

pszennej  tortilli ½ kg  mięsa mielonego z szynki 25 dag ulubionej mieszanki warzywnej (meksykańska lub chinska) 1 duża cebula 1 mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku ½ szklanki przecieru pomidorowego 1 awokado 15 dag żółtego ostrego sera np. cheddar 3-4  łyżki sosu słodko-pikantnego 1 łyżeczka  suszonego oregano Słodka i ostra papryka do smaku Sól morska(...)cebula stanie się szklista.  Dodajemy mięso mielone oraz mieszankę warzywną , przykrywamy patelnię i dusimy aż mięso będzie gotowe i warzywa zmiękną. Gdy będzie dużo soków należy odparować nieco wody. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy  doprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem słodkim z chili. Dusimy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Kukurydzę osaczamy z zalewy dodajemy

Wanilia i Kardamon
Leczo z cukinią i kiełbasą 145

reguły chleb lub inne pieczywo. Składniki: 2-3 czerwone papryki 2 małe lub 1/2 większej cukinii 4-5 cebul około 1/2 kg cienkiej kiełbasy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju oregano bazylia słodka i ostra papryka sól, pieprz Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kiedy kiełbasa ładnie się(...)czasie pokroić cukinię w kostkę, dodać do reszty składników i chwilkę podsmażyć, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu. Warzywa powinny puścić swoje soki, ale należy zamieszać co jakiś czas. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zagotować i gotowe.  Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga

talerz przyjemności