sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:60/207)

Udka zapiekane w egzotycznym sosie 122

papryki 3 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżki oleju Sos egzotyczny: 500ml bulionu drobiowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 250g passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 350g świeżego ananasa sok z 1 limonki 280g ryżu jaśminowego 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki olej Wykonanie: 1. Marynata Wszystkie(...)Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ananasa i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, passatę pomidorową, kukurydzę i podlać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, dodać sok z limonki, curry, kurkumę, papryki i ryż. Całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. 4. Sos egzotyczny przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażone udka i wstawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 284

mieszając.Warzywa zalać bulionem i gotować 15 minut do miękkościfilety z dorsza pozbawić skóry,pokroić w dużą kostkę,pozbawić ewentualnych ości.Skropić sokiem z cytryny,posolić ,odstawićgdy warzywa są miękkie do wywaru dołożyć pokrojonego dorsza,łyżkę koncentratu pomidorowego,zamieszać,doprowadzić zupę do wrzenia .Zdjąć garnek z ognia,odstawić na kilka minut ,by dorsz doszedłzahartować śmietanę i połączyć z zupąna talerzach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dania dwudniowe - kurczak w sosie słodko-kwaśnym 962

usmaż na natłuszczonej patelni.  Sos słodko-kwaśny: 1 czerwona papryka 1 cebula żółta 2 marchewki 1 puszka ananasa/1 świeży ananas sok z 3 małych cytryn sok z 1 pomarańczy 1 kartonik passaty pomidorowej (500g) 2 duże łyżki miodu 3 łyżki cukru trzcinowego/innego słodzika 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz szczypta chili Paprykę i marchewkę pokrój w drobne paski, cebulę(...)piórka, a ananasa w kawałki.  W garnku lub woku umieść miód, cukier, sok z pomarańczy, cytryn i sos z puszki ananasów (jeśli używałeś świeżego ananasa, pomiń to). Zagotuj, mieszając. Dodaj passatę pomidorową, sól i pieprz do smaku i chwilkę pogotuj. Następnie wrzuć pokrojone marchewki, paprykę i cebulę. Gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojonego ananasa,  szczyptę chili

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Kurczak po meksykańsku 103

sok i skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 4 łyżki oleju rzepakowego Pond to: 200 g ryżu 1 łyżeczka kurkumy sól  Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę i paprykę pomroić i zeszklić na oleju .Do cebuli i papryki dodać kurczaka, przyprawy i czosnek- podsmażyć. Następnie dodać sok i skórkę cytryny, pomidory oraz przecier pomidorowy

Krylowa Kuchnia
Spaghetti chili con carne 112

tarce i podsmażamy na oliwie z oliwek. Do warzyw dodajemy zmielone mięso i dusimy wszystko razem około 25 minut. Następnie patelnie odkrywamy i odparowujemy wodę i soki. Po odparowaniu dodajemy sos pomidorowy, bazylię i kukurydzę. Całość doprawiamy, mieszamy i gotujemy razem około 3 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek producenta. Gorący sos mieszamy z odcedzonym makaronem. Podajemy z kiełkami

MamaOskarka
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 325

małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka sól, pieprz cukier (1-2 łyżeczki) + do podania (opcjonalnie): jajko na twardo 1. Fasolę moczymy przez(...)kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek i śmietankę wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i przekładamy do miseczek. Podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego

My Culinary Art
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler 139

selera 1 kg pieczonej papryki czerwonej 1 kg cytryny wino biale niesłodkie (dałam półwytrawne) cukinia bakłażan 1 kg cebuli 2 kg pomidorów lub 2 puszki pelati i słoik pasty pomidorowej mąka do panierowania ryby sól, pieprz, kumin, kolendra Rybę pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące i usmażyć na rumiano. W większym garnku usmażyć cebulkę, gdy zmięknie(...)pietruszkę, poddusić aż nieco zmięknie, doprawić solą, pieprzem i kuminem. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę i bakłażana, chwilkę poddusić z warzywami po czym dodać wyciśnięty sok z cytryn. Przygotować sos pomidorowy: świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i podgotować z winem i kolendrą, pomidory z puszki rozgnieść i zagotować z winem i kolendrą. sos dodać

Pieguskowa Kuchnia
Cannelloni na talerzu 230

Czosnek obrać i posiekać drobno. Pomidora pokroić drobno. Zioła dodać do przecieru pomidorowego. Na patelni rozgrzać olej i dodać czosnek. Podsmażyć krótko i dodać pomidora. Skropić sokiem z cytryny. Po chwili zalać przecierem pomidorowym i powoli dusić. W osobny rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i delikatnie mieszając doprowadzić do wrzenia. Nie przyrumienić! Dodać odrobinę mleka i wymieszać. Gdy zgęstnieje dodać

Czerwony Gupik
Makaron z filetem kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 166

pojedyncze  filety z kurczaka 1 mała cebula 1/2 czerwonej marynowanej papryki 1/2 małej marchewki 2 plastry ananasa ( u mnie z puszki) 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki pędów bambusa  sok z jednej pomarańczy  łyżka świeżego tymianku kilka listków bazylii sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku  łyżka miodu 1 ząbek czosnku(...)podsmażyć. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, cebulę i wodę.Gdy woda odparuje, dorzucić paprykę, ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy i miód. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie, więc należy dania  doglądać przez około 5 minut.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy,wyciśnięty przez praskę czosnek, świeżą bazylię, tymianek oraz sól, pieprz i paprykę wg własnego uznania

Gosia gotuje
Biała kapusta gotowana na soku jabłkowym 160

Kapustę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą- kapustę pogotować krótko by straciła chrupkość i odcedzić z wody na sicie Do odcedzonej kapusty wlać pół na pół wodę z sokiem jabłkowym, dodać cebulę i seler, przesmażoną na maśle klarowanym marchew oraz liść laurowy i kilka ziaren pieprzu- wymieszać  Dodać starte jabłko, sól, majeranek i cukier do smaku- całość zagotować(...)jadłam kapustę która mi b. smakowała. Nie wiem czy była tak przygotowana, ale postanowiłam popełnić podobną - moja też mi smakowała. Najczęściej do zakwaszania używamy octu lub koncentratu pomidorowego, tym razem zastąpiłam go sokiem jabłkowym i jabłkiem. Jeśli ktoś lubi eksperymenty to polecam przepis do wypróbowania

Proste Potrawy
Klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym 182

wrzucamy do gotującego się bulionu z liściem laurowym, zielem angielskim i ząbkami czosnku. Gotujemy klopsiki w bulionie około 15 minut. Potem dodajemy puszkę pomidorów w wraz z sokiem z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Później robimy zaklepkę z mąki i wody. Zaklepkę wlewamy do sosu i energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy około 5 minut. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Klopsiki podajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z soczewicy 136

czubata łyżka przyprawy garam masala 1 czubata łyżka kolendry mielonej 1 łyżeczka kuminu 0,5 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżka mielonego imbiru 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego Pół łyżeczki suszonego chilli (opcjonalnie) Sok z cytryny Łyżeczka cukru sól pieprz Soczewicę przepłukać parę razy w zimnej wodzie, przelać przez sitko i odstawić. Masło rozgrzać w głębokim garnku z nieprzywierającym dnem. Dodać(...)podsmażyć minutę. Całość zalać ok. 2 L przegotowanej wody i dodać przecież pomidorowy. Gotować ok. 30-35 minut aż soczewica się rozwarstwi, a warzywa będę ugotowane. Na 10 minut przed ugotowaniem, dodać wszystkie przyprawy: garam masala, kolendrę mieloną, kumin, kminek, imbir oraz chilli. Doprawić cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. W trakcie gotowania, jeśli konsystencja zupy będzie zbyt gęsta

Calzonella.com
Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado 209

verde czyli zielona (z miechunki), a także dzika – czyli salsa brava (z dodatkiem majonezu i tabasco). Słynny sos guacamole to także odmiana salsy! Wypróbujcie grillowanego karmazyna z salsą pomidorową z awokado na najbliższym grillu! Zaskoczycie kubki smakowe własne i gości :) Składniki: 2 tusze karmazyna, oczyszczone z łusek i płetw sól, pieprz oliwa cytryna kilka gałązek świeżego tymianku i majeranku(...)czerwoną pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty warzyw. Doprawić pieprzem, wymieszać, opcjonalnie dodać odrobinę cukru do smaku. Salsy nie należy przygotowywać dużo wcześniej, gdyż puszcza sok. Grillowanego karmazyna z salsą pomidorową z awokado podawać od razu, z cząstkami cytryny.   Post Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Słodko kwaśny kurczak 166

danie najlepiej podawać z ryżem. Ja użyłam dzikiego ciemnego ryżu. On jest pół na pól z białym. Jeśli nie lubicie z winem to można zamienić je na sok z cytryny. Około 1,5 łyżki. Dla mnie bardzo dobre, nam bardzo smakowało. Piersi kurze pokroić w grube długie pasy. Doprawić solą, pieprzem, potartym imbirem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać dokładnie(...)smażyć aż lekko zblednie. Wlać wino i gotować aż całe wino wyparuje. Dodać papryki pokrojone w paseczki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, dodać olej sojowy, przecier pomidorowy i ananasa razem z sokiem. Wrzucić mięso, zagotować. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze około 3 minut i gotowe. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mączkę ziemniaczaną do gotującego

Kuchnia Pokoleń
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku 202

Węglowodany – 17,5g, IG – 32 1 duży bakłażan/ok 500g świeżych boczniaków 3 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por biała część ¼ selera sok z ½ cytryny puszka pomidorów lub 1 mały koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, mielona czerwona słodka papryka, szczypta ostrej mielonej papryki, oregano po 2 łyżki otrąb owsianych i pszennych(...)drobną kosteczkę szklimy na oleju, po czym wrzucamy pora i następnie inne warzywa oraz przyprawy. Dusimy razem do miękkości, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy lub puszkę pomidorów zblenderowanych. Doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i obtaczamy w mące/otrębach i pieczemy w piekarniku lub grillujemy na patelni grillowej. Układamy na dnie

Przepysznik - BLW i nie tylko