sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:60/207)

Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 333

małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka sól, pieprz cukier (1-2 łyżeczki) + do podania (opcjonalnie): jajko na twardo 1. Fasolę moczymy przez(...)kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek i śmietankę wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i przekładamy do miseczek. Podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego

My Culinary Art
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler 152

selera 1 kg pieczonej papryki czerwonej 1 kg cytryny wino biale niesłodkie (dałam półwytrawne) cukinia bakłażan 1 kg cebuli 2 kg pomidorów lub 2 puszki pelati i słoik pasty pomidorowej mąka do panierowania ryby sól, pieprz, kumin, kolendra Rybę pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące i usmażyć na rumiano. W większym garnku usmażyć cebulkę, gdy zmięknie(...)pietruszkę, poddusić aż nieco zmięknie, doprawić solą, pieprzem i kuminem. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę i bakłażana, chwilkę poddusić z warzywami po czym dodać wyciśnięty sok z cytryn. Przygotować sos pomidorowy: świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i podgotować z winem i kolendrą, pomidory z puszki rozgnieść i zagotować z winem i kolendrą. sos dodać

Pieguskowa Kuchnia
Makaron z filetem kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 177

pojedyncze  filety z kurczaka 1 mała cebula 1/2 czerwonej marynowanej papryki 1/2 małej marchewki 2 plastry ananasa ( u mnie z puszki) 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki pędów bambusa  sok z jednej pomarańczy  łyżka świeżego tymianku kilka listków bazylii sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku  łyżka miodu 1 ząbek czosnku(...)podsmażyć. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, cebulę i wodę.Gdy woda odparuje, dorzucić paprykę, ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy i miód. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie, więc należy dania  doglądać przez około 5 minut.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy,wyciśnięty przez praskę czosnek, świeżą bazylię, tymianek oraz sól, pieprz i paprykę wg własnego uznania

Gosia gotuje
Biała kapusta gotowana na soku jabłkowym 172

Kapustę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą- kapustę pogotować krótko by straciła chrupkość i odcedzić z wody na sicie Do odcedzonej kapusty wlać pół na pół wodę z sokiem jabłkowym, dodać cebulę i seler, przesmażoną na maśle klarowanym marchew oraz liść laurowy i kilka ziaren pieprzu- wymieszać  Dodać starte jabłko, sól, majeranek i cukier do smaku- całość zagotować(...)jadłam kapustę która mi b. smakowała. Nie wiem czy była tak przygotowana, ale postanowiłam popełnić podobną - moja też mi smakowała. Najczęściej do zakwaszania używamy octu lub koncentratu pomidorowego, tym razem zastąpiłam go sokiem jabłkowym i jabłkiem. Jeśli ktoś lubi eksperymenty to polecam przepis do wypróbowania

Proste Potrawy
Klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym 194

wrzucamy do gotującego się bulionu z liściem laurowym, zielem angielskim i ząbkami czosnku. Gotujemy klopsiki w bulionie około 15 minut. Potem dodajemy puszkę pomidorów w wraz z sokiem z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Później robimy zaklepkę z mąki i wody. Zaklepkę wlewamy do sosu i energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy około 5 minut. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Klopsiki podajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z soczewicy 142

czubata łyżka przyprawy garam masala 1 czubata łyżka kolendry mielonej 1 łyżeczka kuminu 0,5 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżka mielonego imbiru 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego Pół łyżeczki suszonego chilli (opcjonalnie) Sok z cytryny Łyżeczka cukru sól pieprz Soczewicę przepłukać parę razy w zimnej wodzie, przelać przez sitko i odstawić. Masło rozgrzać w głębokim garnku z nieprzywierającym dnem. Dodać(...)podsmażyć minutę. Całość zalać ok. 2 L przegotowanej wody i dodać przecież pomidorowy. Gotować ok. 30-35 minut aż soczewica się rozwarstwi, a warzywa będę ugotowane. Na 10 minut przed ugotowaniem, dodać wszystkie przyprawy: garam masala, kolendrę mieloną, kumin, kminek, imbir oraz chilli. Doprawić cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. W trakcie gotowania, jeśli konsystencja zupy będzie zbyt gęsta

Calzonella.com
Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado 217

verde czyli zielona (z miechunki), a także dzika – czyli salsa brava (z dodatkiem majonezu i tabasco). Słynny sos guacamole to także odmiana salsy! Wypróbujcie grillowanego karmazyna z salsą pomidorową z awokado na najbliższym grillu! Zaskoczycie kubki smakowe własne i gości :) Składniki: 2 tusze karmazyna, oczyszczone z łusek i płetw sól, pieprz oliwa cytryna kilka gałązek świeżego tymianku i majeranku(...)czerwoną pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty warzyw. Doprawić pieprzem, wymieszać, opcjonalnie dodać odrobinę cukru do smaku. Salsy nie należy przygotowywać dużo wcześniej, gdyż puszcza sok. Grillowanego karmazyna z salsą pomidorową z awokado podawać od razu, z cząstkami cytryny.   Post Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Słodko kwaśny kurczak 174

danie najlepiej podawać z ryżem. Ja użyłam dzikiego ciemnego ryżu. On jest pół na pól z białym. Jeśli nie lubicie z winem to można zamienić je na sok z cytryny. Około 1,5 łyżki. Dla mnie bardzo dobre, nam bardzo smakowało. Piersi kurze pokroić w grube długie pasy. Doprawić solą, pieprzem, potartym imbirem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać dokładnie(...)smażyć aż lekko zblednie. Wlać wino i gotować aż całe wino wyparuje. Dodać papryki pokrojone w paseczki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, dodać olej sojowy, przecier pomidorowy i ananasa razem z sokiem. Wrzucić mięso, zagotować. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze około 3 minut i gotowe. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mączkę ziemniaczaną do gotującego

Kuchnia Pokoleń
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku 213

Węglowodany – 17,5g, IG – 32 1 duży bakłażan/ok 500g świeżych boczniaków 3 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por biała część ¼ selera sok z ½ cytryny puszka pomidorów lub 1 mały koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, mielona czerwona słodka papryka, szczypta ostrej mielonej papryki, oregano po 2 łyżki otrąb owsianych i pszennych(...)drobną kosteczkę szklimy na oleju, po czym wrzucamy pora i następnie inne warzywa oraz przyprawy. Dusimy razem do miękkości, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy lub puszkę pomidorów zblenderowanych. Doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i obtaczamy w mące/otrębach i pieczemy w piekarniku lub grillujemy na patelni grillowej. Układamy na dnie

Przepysznik - BLW i nie tylko
RYŻ Z WARZYWAMI 881

jednej patelni, bez zbędnego bałaganu w kuchni.  Suchy ryż podsmażamy z warzywami, mieszamy z koncentratem pomidorowym i zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy pod przykryciem, bez mieszania, aż ryż wchłonie całą wodę. Po lekkim przestygnięciu mieszamy z natką pietruszki i sokiem z cytryny. Przygotowany w ten sposób ryż będzie świetnym dodatkiem do warzyw, mięs czy ryb z grilla.  Dobrze(...)łyżki oleju, np. ze słoiczka z pomidorami 4 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryczki chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny - opcjonalnie PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano DODATKOWO: 2 łyżki pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni WYKONANIE Cebulę kroimy

cool and minty
Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy 135

masz dostępu do kiszonej kapusty będąc na obczyźnie albo nie lubisz jej. Propozycja moja zatem taka.  Składniki 2 kg jabłek ligol 4 cebule sok z jednej cytryny 6 łyżek oliwy 4 łyżki pasty pomidorowej 750 g kiełbasy podwawelskiej 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe suszony tymianek suszony majeranek suszona bazylia sproszkowane chili sól pieprz     Przygotowanie(...)Jabłka obrałem, oczyściłem z gniazd nasiennych, starłem na tarce do jarzyn o dużych oczkach, skropiłem sokiem z cytryny. Cebule obrałem, drobno posiekałem, zeszkliłem na oliwie. Dodałem pastę pomidorową, podsmażyłem. Z kiełbasy usunąłem osłonki, pokroiłem w cienkie paski, dodałem do cebuli. Wrzuciłem lekko rozgniecione ziele angielskie, liście laurowe, suszony tymianek, bazylię, majeranek i chili. Doprawiłem solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusiłem

R'n'G Kitchen
KALAREPKA NADZIEWANA NA SAŁATCE Z KAPUSTY 149

przyprawy podanej z sosem na sałatce z kapusty młodej. 8 małych Kalarepek 1/2 szklanek.kaszy bulgur 1 garść świeżego bobu 5 dag. Parmezanu Młoda kapusta poszatkowana sok z cytryny koperek przecier pomidorowy zioła tajskie mąką ziemniaczana sól i pieprz cukier natka pietruszki ************************************* Kalarepek oczyścić z liści , umyć i osuszyć.Odciąć górę ,wydrążyć łyżeczką ( farsz zachować ).Kaszę ugotować według przepisu(...)ulbionymi przyprawami do połowy wysokości Kalarepek.  Kalarepki dusimy do miękkości.Sos podprawiamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody ,jeszcze raz doprawiamy jak potrzeba.Kapustę poszatkować ,zalać pokropić sokiem z cytryny ,posypać solą i pieprzem ,wymieszač.Na talerz wyłożyć sałatkę z kapusty ,posypać natką pietruszki ,ułożyć kalarepki ,polać sosem pomidorowym.Podawać od razu z młodymi ziemniakami z wody.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pizza z szynką i tapenadą z czarnego sezamu oraz oliwek – Death Stranding 116

TAPENADA czarny sezam – 100g oliwki czarne – garść miód – 1 łyżka czosnek – 2 małe ząbki sos sojowy – 1 łyżeczka pieprz – szczypta sok z cytryny – do smaku SOS POMIDOROWY pomidory, pelati lub malinowe – 2 szt. czosnek – 1 ząbek bazylia suszona – 1 łyżeczka cukier – szczypta sól – 1/2 łyżeczki oliwa z oliwek(...)czosnek, oraz sos sojowy i ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej pasty. Pod koniec dopraw pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku. W razie potrzeby dodaj więcej jakiegoś składnika (np. oliwek lub soli), żeby dopasować smak i konsystencję tapenady do swoich upodobań. 4. SOS POMIDOROWY (15 min): Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj rozgnieciony czosnek, nieco cukru oraz szczyptę soli. Wymieszaj

Nerds Kitchen
Pasztet z ciecierzycy 110

mały por (tylko biała część) około 100 gr 2 średnie marchewki ok 200 gr 1 średnia pietruszka (korzeń) ok 100 gr 3 jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę(...)pokroić w grubą kostkę, marchewkę, pietruszkę umyć obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pora, dodać czosnek, pieczarki, podsmażyć żeby pieczarki puściły sok, dodać marchewkę, pietruszkę, sos pomidorowy, przyprawy, wymieszać, podsmażyć przez 5 min. Przełożyć do ciecierzycy, zmielić blenderem ręcznym na gładką masę. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, tak aby miał lekko złoty kolor. Dodać

moj przepis na
Pasztet z ciecierzycy 198

mały por (tylko biała część) około 100 gr 2 średnie marchewki ok 200 gr 1 średnia pietruszka (korzeń) ok 100 gr 3 jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę(...)pokroić w grubą kostkę, marchewkę, pietruszkę umyć obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pora, dodać czosnek, pieczarki, podsmażyć żeby pieczarki puściły sok, dodać marchewkę, pietruszkę, sos pomidorowy, przyprawy, wymieszać, podsmażyć przez 5 min. Przełożyć do ciecierzycy, zmielić blenderem ręcznym na gładką masę. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, tak aby miał lekko złoty kolor. Dodać

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania