sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:59/207)

Przepisy na Wigilię: Tarta z rybą po grecku 143

soli 3 łyżki bardzo zimnej wody Farsz: 5 marchewek 2 pietruszki Kawałek selera 1,2 kg mrożonych ryb lub kilogram świeżych Liść laurowy 2 łyżki przecieru pomidorowego Skórka otarta z jednej cytryny Sok z połowy cytry Łyżka suszonego majeranku 2 łyżki oleju Łyżka masła do smarowania formy do pieczenia Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy(...)liść laurowy. Dusimy około 15 minut, podlewając delikatnie wodą jeśli zaczęłyby przywierać do dna naczynia. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody. Mieszamy. Myjemy cytrynę, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę do warzyw. Przekrawamy i wyciskamy sok z połowy cytryny. Dodajemy majeranek, sól i pieprz. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia. Krok 3 Ryby. Mrożone rozmrażamy

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 126

soli 3 łyżki bardzo zimnej wody Farsz: 5 marchewek 2 pietruszki Kawałek selera 1,2 kg mrożonych ryb lub kilogram świeżych Liść laurowy 2 łyżki przecieru pomidorowego Skórka otarta z jednej cytryny Sok z połowy cytry Łyżka suszonego majeranku 2 łyżki oleju Łyżka masła do smarowania formy do pieczenia Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy(...)liść laurowy. Dusimy około 15 minut, podlewając delikatnie wodą jeśli zaczęłyby przywierać do dna naczynia. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody. Mieszamy. Myjemy cytrynę, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę do warzyw. Przekrawamy i wyciskamy sok z połowy cytryny. Dodajemy majeranek, sól i pieprz. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia. Krok 3 Ryby. Mrożone rozmrażamy

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 163

soli 3 łyżki bardzo zimnej wody Farsz: 5 marchewek 2 pietruszki Kawałek selera 1,2 kg mrożonych ryb lub kilogram świeżych Liść laurowy 2 łyżki przecieru pomidorowego Skórka otarta z jednej cytryny Sok z połowy cytry Łyżka suszonego majeranku 2 łyżki oleju Łyżka masła do smarowania formy do pieczenia Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy(...)liść laurowy. Dusimy około 15 minut, podlewając delikatnie wodą jeśli zaczęłyby przywierać do dna naczynia. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody. Mieszamy. Myjemy cytrynę, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę do warzyw. Przekrawamy i wyciskamy sok z połowy cytryny. Dodajemy majeranek, sól i pieprz. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia. Krok 3 Ryby. Mrożone rozmrażamy

Niedzielny kucharz
PRZEPISY NA WIGILIĘ: TARTA Z RYBĄ PO GRECKU 144

soli 3 łyżki bardzo zimnej wody Farsz: 5 marchewek 2 pietruszki Kawałek selera 1,2 kg mrożonych ryb lub kilogram świeżych Liść laurowy 2 łyżki przecieru pomidorowego Skórka otarta z jednej cytryny Sok z połowy cytry Łyżka suszonego majeranku 2 łyżki oleju Łyżka masła do smarowania formy do pieczenia Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przygotowuj ciasto. Mąkę przesiej(...)liść laurowy. Duś około 15 minut, podlewając delikatnie wodą jeśli zaczęłyby przywierać do dna naczynia. Na koniec dodaj przecier pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody. Zamieszaj. Umyj cytrynę, sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i dodaj do warzyw. Wyciśnij następnie sok z połowy cytryny i dodaj do warzyw. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Duś jeszcze 2-3 minuty. Zestaw z ognia. Krok

Niedzielny kucharz
Pieczona ryba po grecku 134

pieprzu 1/2 cytryny 1/2 pęczka kopru 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula pół selera 2 marchewki pietruszka biała część małego pora 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 1 lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki do dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry(...)ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-9 minut. Studzę. Sos pomidorowy Marchew, pietruszkę oraz seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora siekam drobno. Na oleju smażę cebulę i pora przez kilka minut. Następnie dodaję resztę

Mango Papaja
Spaghetti z mięsem i cytrynowym mascarpone 114

znaczenia - świetnie ożywia on smak delikatnego mascarpone. Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - makaron spaghetti - ok. 400 gram mięsa wieprzowego - 120 ml koncentratu pomidorowego - 120 gram serka mascarpone - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, bazylia, oregano - 2-3 łyżki soku z cytryny(...)łyżka oleju kokosowego - garść słonecznika - garść żurawiny Mięso kroję na małe kawałki, posypuję przyprawami i smażę na oleju przez kilka minut. Dodaję koncentrat pomidorowy i duszę przez ok. 10 minut. Następnie dodaję mascarpone, polewam sokiem z cytryny, dokładnie całość mieszam i duszę na wolnym ogniu jeszcze przez jakiś czas, do miękkości mięsa. Mięso z sosem wykładam na ugotowany makaron spaghetti

Wielopokoleniowo
Wiosenny detox na diecie dr Ewy Dąbrowskiej 207

ziela angielskiego, soli, gdy będą miękkie dodać pokrojoną w plastry cebulę, posypać zielenizną . Surówka z ogórków kiszonych i szalotek Dzień 2 Jabłka - łącznie 7 sztuk Sok: marchew, jabłka (700ml) Zupa cebulowo - pomidorowa (do wczorajszej zupy dodałam pomidory) Ogórki kiszone 2 szt Jabłka gotowane z cynamonem   Dzień 3 Jabłka Sok marchew - jabłko (500 ml) Kapusta gotowana (krojona) z marchewką, cebulą

Co na wege obiad?
Ryba po grecku 164

może być mrożony – 3 marchewki – 2 małe pietruszki – 1 mały seler – 2 cebule – 100 g sera żółtego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny – olej do smażenia Panierka do ryby – 1 łyżka mąki – 1 łyżka majonezu – 1 jajko   Wykonanie(...)skropić sokiem z połowy cytryny, posypać solą i pieprzem. Pokroić na małe kawałki. – Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na 4 łyżkach oleju. – Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, poddusić dolewając wodę. – Przyprawić solą, pieprzem i papryką. – Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy

To co kocham
Śledzie po sułtańsku 101

gronie Rodziny. Składniki na śledzie po sułtańsku 500 g filetów śledziowych a’la matjas 1 / 2 szklanki oleju 3 cebule 100 g rodzynek sok z 1 / 2 cytryny 1 / 2 słoiczka koncentratu pomidorowego cukier, sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śledzie zalać zimną wodą, namaczać przez 2 godziny. Jeśli śledzie nie są bardzo słone, wystarczy opłukać(...)Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, przełożyć na sitko i odsączyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i rodzynki, chwilę przesmażyć. Odstawić z ognia, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Pozostawić do wystygnięcia. W słoiku, zaczynając od cebuli, układać naprzemiennie warstwy cebuli i śledzi. Śledzie po sułtańsku szczelnie

niecodziennikpary
śledzie w pieczarkach 98

Głosów:1    Średnia:5/5] składniki: 400 g śledzi w oleju 250 g pieczarek 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny sól, pieprz, słodka papryka olej do smażenia wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i przekładamy na patelnię. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, przekładamy do pieczarek i smażymy z dodatkiem oleju, aż woda

Domowy Smak Jedzenia
Gołąbki z makrelą. 188

wykonaniu, bo sos pomidorowy mamy już gotowy :) Składniki: ( na około 10 sztuk)   1 kapusta 2 puszki fileta z makreli w sosie pomidorowym 300 g Graal 150 g ryżu 1 duża cebula 1/2 szklanki rosołu sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie:   Wodę gotujemy w dużym garnku. Luźną główkę kapusty myjemy, wycinamy głąb, delikatnie oddzielamy liście i wrzucamy partiami(...)wrzącą wodę. Obgotowane liście odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na półmiękko. Cebule drobno kroimy w kostkę. Otwieramy puszki i wyciągamy makrelę do miski, a sos pomidorowy na razie pozostawiamy. Makrele rozdrabniamy widelcem, dodajemy ryż, sok z cytryny, cebule, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy nadzienie na środek każdego liścia kapusty, zaginamy boki i zwijamy ciasno w rulonik

Symfonia smakowa
Udka zapiekane w egzotycznym sosie 132

papryki 3 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżki oleju Sos egzotyczny: 500ml bulionu drobiowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 250g passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 350g świeżego ananasa sok z 1 limonki 280g ryżu jaśminowego 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki olej Wykonanie: 1. Marynata Wszystkie(...)Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ananasa i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, passatę pomidorową, kukurydzę i podlać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, dodać sok z limonki, curry, kurkumę, papryki i ryż. Całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. 4. Sos egzotyczny przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażone udka i wstawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 295

mieszając.Warzywa zalać bulionem i gotować 15 minut do miękkościfilety z dorsza pozbawić skóry,pokroić w dużą kostkę,pozbawić ewentualnych ości.Skropić sokiem z cytryny,posolić ,odstawićgdy warzywa są miękkie do wywaru dołożyć pokrojonego dorsza,łyżkę koncentratu pomidorowego,zamieszać,doprowadzić zupę do wrzenia .Zdjąć garnek z ognia,odstawić na kilka minut ,by dorsz doszedłzahartować śmietanę i połączyć z zupąna talerzach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dania dwudniowe - kurczak w sosie słodko-kwaśnym 975

usmaż na natłuszczonej patelni.  Sos słodko-kwaśny: 1 czerwona papryka 1 cebula żółta 2 marchewki 1 puszka ananasa/1 świeży ananas sok z 3 małych cytryn sok z 1 pomarańczy 1 kartonik passaty pomidorowej (500g) 2 duże łyżki miodu 3 łyżki cukru trzcinowego/innego słodzika 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz szczypta chili Paprykę i marchewkę pokrój w drobne paski, cebulę(...)piórka, a ananasa w kawałki.  W garnku lub woku umieść miód, cukier, sok z pomarańczy, cytryn i sos z puszki ananasów (jeśli używałeś świeżego ananasa, pomiń to). Zagotuj, mieszając. Dodaj passatę pomidorową, sól i pieprz do smaku i chwilkę pogotuj. Następnie wrzuć pokrojone marchewki, paprykę i cebulę. Gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojonego ananasa,  szczyptę chili

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Kurczak po meksykańsku 117

sok i skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 4 łyżki oleju rzepakowego Pond to: 200 g ryżu 1 łyżeczka kurkumy sól  Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę i paprykę pomroić i zeszklić na oleju .Do cebuli i papryki dodać kurczaka, przyprawy i czosnek- podsmażyć. Następnie dodać sok i skórkę cytryny, pomidory oraz przecier pomidorowy

Krylowa Kuchnia
Spaghetti chili con carne 119

tarce i podsmażamy na oliwie z oliwek. Do warzyw dodajemy zmielone mięso i dusimy wszystko razem około 25 minut. Następnie patelnie odkrywamy i odparowujemy wodę i soki. Po odparowaniu dodajemy sos pomidorowy, bazylię i kukurydzę. Całość doprawiamy, mieszamy i gotujemy razem około 3 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron według wskazówek producenta. Gorący sos mieszamy z odcedzonym makaronem. Podajemy z kiełkami

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania