przekąskę, ostatnio przedstawiałam Wam wersję słodką, a tym razem wersja wytrawna. Zapiekany pomidor jest bardzo prostym daniem, z prostych składników, pysznym niezapychającym. Składniki: - 4 pomidory; - kilka plasterków kiełbasy salami pokrojone w paseczki; - 2 pieczarki pokrojone w drobniutkie(...)paseczki; - 2 łyżki posiekanego szczypiorku; - kulka sera mozzarella pokrojona w plastry; - duża garść pistacji grubo posiekanych; - kolorowy pieprz grubo mielony; Wykonanie: Pomidory umyć, ściąć górę i wydrążyć miąższ. Pieczarki, salami i szczypiorek wymieszać. Każdego pomidora faszerować najpierw kawałkiem sera, pieczarkami z salami i na końcu znów serem. Zapiekać około 15minut w 180 stopniach, 5 minut przed końcem posypać
dom-agi.plkuchennym stole! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 1 szkl * jajko – 2 szt * mleko – ok.2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * salami – ok. 150 g * kukurydza – ok. 100 g * cebula – 1 szt * ser mozzarella + cheddar / gouda – ok. 200 g * sól , pieprz , papryka , oregano – do smaku * olej(...)smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Dodajemy pokrojone salami , odsączoną z zalewy kukurydzę i starty na grubych oczkach ser. Całość doprawiamy do smaku. Smażymy średniej wielkości kotleciki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkołyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Składniki na wierzch: 2 kulki mozzarelli, utarte na tarce o dużych oczkach dodatki wg uznania ( u mnie ananas z puszki, salami i gorgonzola) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS WYRASTANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy od ciasta. W dużej misce umieszczamy mleko w proszku, sól, cukier i drożdże. Wlewamy(...)ciasto już urośnie, delikatnie wykładamy na nie sos, zostawiając czystą krawędź na około 1 cm. Posypujemy tartą mozzarellą i dodatkami (ja na jedną część dałam plastry salami, a na drugą kawałki ananasa i gorgonzolę). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 245 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 minut - aż ser zacznie bulgotać, a krawędź ładnie się zarumieni. Gotowe
My Culinary Artskładniki* 100 g salami* 1/2 małego słoika papryki marynowanej* 1/2 opakowania makaronu świderki* 50 g startego sera parmezan* 10-15 zielonych oliwek ze słoiczka* 1/2 pęczka natki pietruszki* grubo mielony pieprz* 2 łyżki oliwy z oliwekSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzając odlać(...)wody.Salami pokroić na cienkie plasterki, a następnie na połówki.Oliwki pokroić w dość grube plasterki, paprykę w średnią kostkę, pietruszkę posiekać.Na patelni rozgrzać oliwę, dodać salami, smażyć ok. 2-3 min, dodać paprykę i oliwki, grubo zmielony pieprz i smażyć, aż składniki będą gorące (3-5 min na średnim ogniu).Dolać zostawioną wodę z gotowania makaronu i chwilę
Mix smakuwrzucamy cebulę oraz pokrojone pieczarki.Po kilku minutach solimy i pieprzymy. Czekamy, aż woda odparuje. Ściągamy z ognia.Salami (u mnie były to małe kółka) kroimy na pół.Na ciasto kładziemy: salami, pieczarki z cebulą, wszystko posypujemy tartym serem.Brzegi smarujemy jajkiem.Pieczemy przez 10 minut
Kitchens Alphabetużyłem cista francuskiego zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego.Do przygotowania quiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem(...)przez praskę oraz świeżo mielony pieprz. Składniki wymieszałem na w miarę jednolitą masę. Lekko przestudzone ciasto posmarowałem pozostałym roztopionym masłem. Następnie ułożyłem na nim około połowę pokrojonego w półplasterki salami i kilka pokrojonych w połówki pomidorków koktajlowych. następnie wylałem na ciasto masę szpinakową i rozłożyłem ją równomiernie. Wierzch udekorowałem pozostałymi półplasterkami salami i pokrojonymi w połówki pozostałymi pomidorkami
Wyprawy kulinarneZdradzę Wam pomysł na szybkie danie, które przygotowuje się w pół godziny. Pikantne roladki z ciasta francuskiego z salami, szpinakiem i mieszanką meksykańską. Ciasto to jeden z produktów, który zawsze jest u mnie w lodówce, doskonale sprawdza się do przygotowania dań słodkich jak i wytrawnych, gdy mamy niespodziewanych gości to w 30 minut można z niego wyczarować świetne przekąski(...)pomysły na dania z ciastem francuskim. Bardzo nam smakowały roladki z łososiem. Również tarta z ciasta francuskiego jest pyszna. SKŁADNIKI: 2 arkusze- ciasto francuskie 1 opakowania świeżego szpinaku plastry salami mieszanka meksykańska w puszce (czerwona fasola, groszek, kukurydza, marchewka) sos salsa Winiary PRZYGOTOWANIE: Rozwijamy ciasto francuskie. Smarujemy ciasto sosem salsa. Na sosie układamy plastry salami, świeży szpinak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapiekanych nachosach.Mój przepis wymaga niewielu składników a mianowicie: paczka Nachos ( ja najbardziej lubię te o smaku naturalnym) salami fasola czerwona ser żółty sos pomidorowy, salsa, ketchup Przygotowanie: Salami kroimy w paseczki, fasole odcedzamy z zalewy a ser scieramy na tarce o grubych lub małych oczkach. Do naczynia żaroodpornego, formy do tarty lub jakiegoś naczynia do pieczenia wsypujemy(...)część nachos. Polewamy je sosem, posypujemy salami, fasolą i serem. Wysypujemy resztę nachos z opakowania i powtarzamy te same czynności. Wstawiamy do piekarnika w 180 - 200st. na ok 15min aż ser się rozpuści. Ja lubię jak się trochę przyrumieni. Możemy podać do tego salse lub jakiś sos według uznania. Możliwości podania nachos są naprawdę duże. Moje warianty
Olikowa kuchniazjedzenia i nie staje się gumowa. Z przepisu wychodzi 4 średnie lub 2 duże pizze. Jeśli chodzi o dodatki, to u mnie było: szynka+pieczarki+cebula+papryka salami+pieczarki+cebula boczek+cebula+chili to, co pozostało z pokrojonych składników Do każdej pizzy był sos i pokrojony w drobną kostkę żółty ser mozzarella. Ser zawsze kroję w kostkę(...)łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu Pizza domowa dodatki: 2 cebule szalotki 1 papryka czerwona 1 papryczka chili 150 g pieczarek 20 g salami 20 g boczku wędzonego 20 g szynki pieczonej 300 g sera żółtego mozzarella Jak zrobić pizzę domową — ciasto i dodatki? W 100 ml ciepłej wody rozmieszać drożdże, łyżkę mąki
Kuchcik gotujepizzę ochotę mam zawsze. Tym razem zamiast tradycyjnego pomidorowego sosu śmietankowy na bazie creme fraiche. Do tego dwa rodzaje sera, wyrazisty cheddar i śmietankowa mozzarella. Całości dopełnia niezastąpiona salami i czerwona cebula. Pizza ta jest mięciutka i puszysta , ale nie jest za gruba niczym placek drożdżowy. Jak dla mnie sos śmietanowy bije na łeb pomidorowy, a do tego pizza(...)soli Na sos: 200 creme fraishe 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku sól pieprz Dodatki: 200 g sera cheddar 150 g sera mozzarella 100 g salami 1 czerwona cebula Z 100 ml wody cukru i drożdży zrobić zaczyn i pozostawić, aż zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać elastyczne ciasto przez
Krylowa KuchniaOprócz tego fajnie sprawdzi się oscypek-sznurki czy inne rodzaje ulubionego sera np kawałki cheddara, kulki mozzarelli, ser mimolette czy nawet parmezan. Wędliny : Pieczona pierś kaczki, pieczona pierś gęsi, salami węgierskie małe, rukola owinięta dużym plastrem salami, cienkie kabanosy, szynka parmeńska. Tutaj tak naprawdę można szaleć do woli. Wykorzystać domowe wędliny takie jak pieczona pierś indyka, kurczaka
Smaki Na TalerzuZupa minestrone jest włoską zupą do której możemy wkładać warzywa bez ograniczeń. Ogranicza nas jedynie ilość posiadanych warzyw, świeżych bądź mrożonych. Chipsy z salami i bruschetta dopełniają całości. Aromat unosi się w całej kuchni i mieszkaniu, zachęcając do zaglądania w garnek:) Doskonały smak, bardzo syta, zaspokoi głód na długo nawet największego głodomora. Zachęcam do … Czytaj dalej Zupa minestrone(...)chipsami z salami i bruschettą Artykuł Zupa minestrone z chipsami z salami i bruschettą pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mnąprzygotować Imprezowe mini kanapki klubowe? przykładowe składniki: Bagietka długa, w zależności od ilości gości 1-2 sztuki Masło, majonez lub serek kanapkowy ogórki małosolne kolorowe pomidorki koktajlowe plasterki kiełbasy salami plasterki szynki szwarcwaldzkiej dowolny ser żółty w plastrach ser brie Mix sałat z roszponką Sposób przygotowania kanapek imprezowych: Bagietki kroimy w kromki, każdą smarujemy masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym(...)Ogórka małosolnego kroimy w plasterki, okrągłe żółte pomidorki kroimy na pół, podłużne czerwone i pomarańczowe kroimy w ćwiartki. Kiełbasę salami zwijamy w ruloniki. Plastry szynki szwarcwaldzkiej są duże, więc kroimy je na pół i skręcamy ozdobnie. Plastry sera żółtego kroimy na mniejsze kwadraty, ser brie kroimy na mniejsze kawałki. Na połowie posmarowanych bagietek kładziemy plasterek sera żółtego, ogórka, połówkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię