papryka, oliwi (opcjonalnie, ja nie dawałem) Jak zrobić zwijane bułeczki pizzowe? Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ser długo dojrzewający na tarce o drobnych oczkach. Szynkę i salami kroimy w średnie kawałeczki. Przygotowane ciasto drożdżowe (powinno być dobrze wyrośnięte), krótko zagniatamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym(...)wykładamy równą warstwą wszystkie dodatki, czyli sery, salami, szynkę i inne. Blat ciasta zwijamy w roladę i następnie kroimy w 12 plasterków, każdy o grubości ok 2-3 cm i układamy je na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 15-20 min do lekkiego wyrośnięcia. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
Kuchnia Łukaszałyżki oleju 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka szczypta soli łyżka cukru szklanka wody sos szklanka przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku szczypta cukru sól, pieprz dodatki 10 dag salami 1 czerwona papryka 2 garście kukurydzy konserwowej 15 dag tartej mozzarelli łyżka ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Mleko mieszamy z wodą, dodajemy cukier. Podgrzewamy (nie gotujemy). Rozpuszczamy drożdże. Dodajemy(...)mąki i olej. Zagniatamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Do przecieru pomidorowego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Salami i paprykę kroimy w cienkie paski. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia. Formujemy okrąg. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy kolejno salami, paprykę i kukurydzę. Posypujemy serem i posypujemy ziołami
Pobite gary Barbaryskładniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na spory prostokąt. Smarujemy je sosem i na wierzchu posypujemy mozzarellą, układamy pokrojone salami, i pokrojonego ogórka. Posypujemy listkami bazylli. Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm. Układamy je obok siebie na blasze(...)wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :) Artykuł Pizzowe bułeczki z salami i ogórkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 350 ml lekko ciepłej wody Farsz: ser mozzarella lub inny salami, szynka, kiełbaska (u mnie salami) sos pomidorowy, ketchup zioła ( u mnie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i oregano) Z drożdży, 100 ml ciepłej wody i cukru przygotowujemy zaczyn, do którego po wymieszaniu dodajemy(...)oprószamy obficie mąką, wykładamy ciasto, które musimy rozwałkować na prostokąt o grubości 1 - 1,5 cm. Na jednej części wykładamy sos pomidorowy/ketchup wymieszany z ziołami, pocięte na drobno salami i startą mozzarellę. Nakładamy drugą część ciasta i lekko dociskamy. Nożem wycinamy paski o szerokości ok 1,5-2 cm. Zwijamy jak świderki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
kruche babeczkiwracamy do kuchni włoskiej.To danie bardzo tradycyjne jak u nas Bigos , jednak salami nadaje klimat i smaku mu ,że chce się jeść i jeść!. 400g.makaronu spaghetti sól pieprz 3 ząbki czosnku 2 papryczki chili(...)puszka pomidorów krojonych w kostkę 150 g.salami 4 łyżki oliwy z oliwek bazylia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Makaron gotujemy al dente,odcedzamy i trzymamy w cieple.Czosnek obieramy i siekamy.Papryczki kroimy w kosteczkę drobną.Salami kroimy w cienkie plasterki jeśli nie jest to salami duże, a tak to w większa kostkę i przesmażamy na oliwie wraz z czosnkiem i papryczką chili,dodajemy pomidory
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkifeta. Dla odmiany od pomidorowo-beszamelowej wersji. Proporcje na małe naczynie, 4-5 porcji. 9 płatów lasagne 1 por 200 ml śmietanki 30% pękczek rzodkiewek 1 pomidor 6 plastrów salami 100 ml passaty pomidorowej 150 gram sera feta 3 plastry sera żółtego pieprz, sól \ Rozgrzać piekarnik do 200C.Pora umyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju(...)Płaty najlepiej podgotowywać na bieżąco, bezpośrednio przed włożeniem do naczynia. Spód naczynia żaroodpornego wysmarować sosem pomidorowym. Wyłożyć pierwszą warstwę makaronu (3 płaty), połowę farszu, połowę plastrów pomidora, 3 plastry salami. Przykryć to kolejną warstwą makaronu (3 płaty). Ponownie nałożyć farsz, resztę pomidora i salami. Zalać passatą i przykryć makaronem. Na wierzch wyłożyć ser żółty. Całość zapiekać
Czerwony Gupikjajka 2 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej smażenia Opcjonalnie: sos(np. taki - klik ) Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować. Na każdym kawałku położyć po plasterku (**) sera, salami i słupku obu kolorów papryki. Chleb pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju(...)ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło, np. z dowolnym sosem. (*) Jeśli skórka kruszy się podczas rolowania - należy ją odciąć tuż przed wałkowaniem. (**) Duże plastry sera, czy salami należy uprzednio przekroić na pół. Nie mogą być większe o kromki chleba. Przykładowe propozycje krokietów/roladek: - z serem i szynką ( klik ) - z pasztetem ( klik ) - z kremem czekoladowym ( klik
Di gotujeświeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Farsz: plastry żółtego sera plastry kiełbasy salami pasta paprykowa, sos pomidorowy, ketchup lub tym podobne sosy świeży tymianek gruba sól Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier i suszone drożdże. Odstawiamy na parę(...)długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Jak przygotować ekspresowe paluchy z ciasta drożdżowego? Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, który smarujemy sosem, obsypujemy listkami tymianku, obkładamy do połowy plastrami salami i sera, przykrywamy nieobłożoną częścią ciasta i dociskamy. Ciasto kroimy wzdłuż na paski, a następnie każdy pasek spiralnie skręcamy wokół osi i układamy na blasze. Blachę wstawiamy do piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięplastry szynki (duże) Marynata: 1/2 szklanki mleka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy sól, pieprz Nadzienie: 60g serka kremowego (użyłam Apetina - musztarda i miód ) 4 plastry salami 1/2 papryki zielonej (średniej) Panierka: mąka pszenne 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Cebulę(...)godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kotlety wyjąć z marynaty mlecznej i delikatnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Każdą porcję posmarować serkiem, ułożyć na nim plaster salami i na brzegu - kawałek zielonej papryki. Całość ściśle i delikatnie zrolować. Roladki dokładnie obtoczyć w mleku, a następnie w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju
Di gotujestartego żółtego sera 2 jajka pieprz, sól nadzienie: żółta cukinia 2 spore cebulki ze szczypiorem łyżka oliwy sól i pieprz ok. 80 g pokrojonego w kostkę salami 40 g startego zółtego sera 2 łyżki posiekanej pietruszki Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut(...)oliwie doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzone wykłądamy na podpieczone ciasto. Śmietanę roztrzepujemy z jajkami oraz serem i przyprawami. Masę wylewamy na warzywa. Na wierzch dodajemy chwilę podsmażone salami, resztę startego sera i pietruszkę. Całość […] Artykuł Tarta z cukinią, szczypiorem, salami i serem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwindow.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Ingredients Ciasto 1 niewielka główka kalafiora 1 jajko 150 g sera żółtego, startego (u mnie gouda) 1/2 op. serka naturalnego, kremowego przyprawy Góra kilka plastrów salami oliwki 150 gr sera żółtego, startego ajwar przyprawy Instructions Ciasto Kalafiora szatkujemy i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 8-10 min. Jeśli mamy mikrofalę, wrzucamy do niej kalafiora(...)olejem, wykładamy masę. Pieczemy w 200 stopniach do lekkiego zezłocenia (20-30 min) Góra Blachę z ciastem wykładamy z pieca. Smarujemy ajwarem lub sosem pomidorowym. Posypujemy serem i kładziemy salami i oliwkami. Dodajemy przypraw. Pieczemy ok 15 min do rozpuszczenia sera i podpieczenia salami. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pizza-spodzie-kalafiorowym-low-carb/ BosowKuchni Artykuł Pizza na spodzie kalafiorowym (low-carb) pochodzi
Mieszam w Garnkusalami, pomidor i żółty ser. Fajny pomysł na nietypowy obiad lub przekąski na imprezkę. Składniki na 3 porcje: filet z kurczaka - podwójny 6 plastrów salami 6 plastrów pomidora 6 plastrów żółtego sera ketchup pieprz cayenne przyprawa do kurczaka bazylia olej do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy i kroimy na 6 kawałków - przyprawiamy i smażymy na rozgrzanej(...)patelni z obu stron - z każdej ok. 2 minuty. Usmażone kawałki smarujemy ketchupem, następnie układamy na nich salami i pomidora. Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) ok. 15 min. Po tym czasie kładziemy ser i zapiekamy jeszcze 5 min. Gotowe danie układamy na talerzu i posypujemy bazylią. Kurczaka podajemy z frytkami, grzankami
Alutka-Gotujeprzepis własny :)). Mój młody zażyczył sobie z salami. Miłego poniedziałku :)) Składniki: 2 garści rukoli 1/2 szklanki orzechów włoskich 10 krakersów solonych oliwa 2 łyżki parmezanu sól - niekoniecznie makaron salami słonecznik Wszystkie składniki oprócz krakersów dajemy do blendera, krakersy kruszymy na drobniejsze kawałki i dodajemy do reszty. Wszystko blendujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy. Jeśli trzeba doprawiamy solą(...)ugotowanego wcześniej ciepłego makaronu (przełożonego na rozgrzana patelnię, dodałam pesto, słonecznik i pokrojone w paseczki salami. Wywieszałam i gotowe
kruche babeczkibiałej części) 1 cebula biała (średnia) 1 cebula czerwona (średnia) 2 jajka 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki chili bazylia, tymianek sól, pieprz Dodatkowo: 7-8 plastrów salami (o większej średnicy) masło/olej do smażenia Wierzch: żółty ser Przygotować ciasto. Mąkę przesianą z solą - posiekać z zimnym masłem i smalcem. Dodać jajko, wlać mleko i szybkimi(...)średnice większą od naszej formy. Ciasto przenieść na formę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko docisnąć i nadmiarem oblepić boki. Tak przygotowany spód ponakłuwać widelcem i ułożyć na nim warstwę salami. Następnie wyłożyć farsz i ponownie warstwę wędliny. Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na salami. Wierzch delikatnie docisnąć do boków i zrobić w nim kilka nakłuć. Ciasto piec
Di gotujejajka 50g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 150g żółtego sera 1 cebula Dodatkowo: olej do smażenia Opcjonalnie: plastry salami Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a cebulę drobno posiekać. Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę połączyć z serem i cebulą. Na patelni rozgrzać sporą(...)pomocą łyżki stołowej wykładać większe porcje ciasta. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. Podawać z salami
Di gotuje