salami - 2500 przepisów (strona:21/167)

Sałatka makaronowa z salami 84

łyżki majonez, 2 łyżki jogurt naturalny, 2-4 łyżki pieprz, do smaku Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, siekamy w kosteczkę. Salami kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i wytapiamy przez kilka minut, aż zrobi się chrupiące. Ogórek konserwowy kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy odrobinę(...)pieprzu. Dzięki słonemu salami nie ma potrzeby doprawiania sałatki solą

Gotowanie moimi oczami
Vapiano - Warszawa 121

przedsiębiorstwa spotkał się z amerykańskimi studentami i zadał pytanie: kto wie czym się zajmuję? Audytorium w śmiech, a po chwili ktoś odpowiedział: przecież pan sprzedaje hamburgery! Ów bystrzak z sali usłyszał w błyskawicznym tempie ripostę: nie, mylicie się, ja zajmuję się nieruchomościami, a hamburgery... to tak przy okazji. I tak też trochę mam wrażenie jest z restauracją Vapiano. Coś(...)deserów. Tak, robi wrażenie ale i jednocześnie oczekuje się bardzo dobrej jakości pasty po takim widoku... Jedzenie. Jeśli kuchnia śródziemnomorska, to na pierwszy rzut idzie pizza - nic wymyślnego - zwykła salami. Była dość cienka ale nie taka, żeby nie można było jej jeszcze cieńszej zrobić. Jasne, salami jest tłuste, ale sama mozarella także. Więc trochę się rozczarowałem, bo oczekiwałem

Right Behind The Kitchen
cebularze z salami pepperoni 129

świeżych drożdży 1 jajko 300 ml letniego mleka 4 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru na nadzienie: 2 duże cebule (ok. 400 g ) małe plasterki salami pepperoni 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko 1 łyżeczka maku 1 łyżeczka oregano sól pieprz 2 łyżki oleju Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Odstawić(...)kulek. Dno szklanki bez uszka obsypać mąką. Za pomocą tej szklanki robić miejsce na farsz dociskając dno na środku kulki z ciasta. Powstałe zagłębienie napełnić farszem i poukładać plasterki salami. Odstawić na kwadrans a następnie upiec w 200*C około 15 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
francuska zapiekanka z salami 122

dużą ilością pieczarek i moim ulubionym salami. Idealna gdy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji.  Składniki: arkusz ciasta francuskiego 200 g pieczarek cebula kilka plasterków salami kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki startej mozzarelli łyża oleju sól, pieprz Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, przyprawić. Ciasto francuskie rozłożyć(...)blaszce z piekarnika , zawinąć boki do środka. Rozłożyć pieczarki, salami i pomidorki. Pospać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto się zarumieni, czyli około 20-25 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza z serowymi brzegami 150

Wyłożyć na blaszkę.  WIERZCH: Ser podzielić na 2 części: 2/3 zetrzeć na tarce, 1/3 pokroić w słupki.  Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, oliwki również pokroić w plasterki. Salami pokroić na ćwiartki. Parówkę pokroić w ukośne plasterki. SKŁADANIE: Na placku, przy samym brzegu blaszki, poukładać jeden przy drugim, dookoła, słupki sera. Wystające brzegi ciasta zawinąć, "otulając" kawałki sera(...)Ciasto (poza brzegami) posmarować sosem pomidorowym (u mnie domowy, kubański), posypać startym serem, ułożyć pieczarki, parówkę, salami i posypać z wierzchu oliwkami. Piec w 200'C około 15 minut. SOS CZOSNKOWY (mój ulubiony): DO miseczki przełożyć jogurt, przecisnąć przez praskę czosnek, dodać do jogurtu. Koperek posiekać drobniutko, dodać do sosu. Przyprawić, zamieszać.  Można dodać koperek świeży (najlepszy), mrożony

Cakes By Kejt
Bułeczki z kabanosem i salami. 149

łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżka oleju. Ponadto: 3 grubsze kabanosy ( mogą również być kiełbaski lub parówki), 6 plastrów sera żółtego, 6 plastrów salami, jajko o mleko do posmarowania bułek. Przygotowanie:  Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temp. pokojowej. Wymieszać te składniki i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo miękkie - gdyby się mocno(...)uformować mniej więcej prostokąt, ponacinać (tak jak jest to widoczne na zdjęciu). Podsypywać mąką, ponieważ ciasto będzie się przyklejać.   Na brzeg ciasta położyć kabanosa zawiniętego w ser i salami - po dwa plastry i zawijać.   Tak przygotowane bułki położyć już na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej posmarować papier oliwą, wtedy bułki się nie przykleją) lub na silikon

W kuchni u Moniki
Ciasto francuskie z farszem. 123

lecz tak jak to moja mama mówi, najlepiej smakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka plasterków salami, kilka pieczarek, ketchup, sól, pieprz, 2 gotowe ciasta francuskie, 2 pomidory,  3 ząbki czosnku, dwie garście startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Pieczarki i kiełbasę pokroić w plastry, cebulę(...)placek ciasta francuskiego posmarować ketchupem. Podsmażone pieczarki, kiełbasę i cebulę wymieszać razem z groszkiem, pomidorami, serem żółtym, pieprzem i solą oraz wyciśniętym czosnkiem. Wyłożyć farsz na ciasto, obłożyć plastrami salami ( dwa plastry zostawić ). Na wszystkie składniki położyć drugi placek ciasta francuskiego i dobrze skleić z dolnym ciastem. Na górę położyć salami, pokrojone na cztery części. Piec na papierze

W kuchni u Moniki
Mini pizzerinki 147

trzy części, natomiast jeżeli chcesz by starczyło Ci na wszystkie pizzerinki, to pokrój ją na cztery kawałki. Jeżeli masz dużą jedną mozzarellę po prostu pokrój ją na mniejsze kawałki. Salami pokroić na mniejsze kawałki. I gdy wszystkie składniki są już gotowe można przygowowywać wyrośnięte ciasto. Ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na trzy części, rozwałkować i powykrajać krążki większym kieliszkiem. Krążki(...)położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i naoliwionym lub wyłożonej silikonem. Każdy krążek posmarować sosem, położyć ser żółty, kukurydzę, salami, mozzarellę i ponownie ser żółty. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200stopni C i piec ok.10min. Smacznego

W kuchni u Moniki
Francuskie ślimaki z salami 188

taką szybką przekąskę z ciasta, salami, pieczarek i sera. Nie dość, że smaczne, to jeszcze fajnie się prezentują! Składniki: Na 15 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 20 dkg salami np bankietowe 5 pieczarek 15 dkg wędzonego sera żółtego 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim wzdłuż szerszego boku salami

Kuchnia w czekoladzie
Pizza owsiana z karczochami, salami i czarnymi oliwkami 157

łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3-4 łyżki przecieru pomidorowego Suszone oregano lub zioła prowansalskie 2 kulki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu Pół słoiczka karczochów Contessa od  DeCare.pl Salami Kilka pieczarek Czarne oliwki Listki świeżej bazylii Płatki owsiane blendujemy, aż powstanie z nich mąka. Mieszamy w dużym naczyniu razem z mąką pełnoziarnistą, cukrem i solą. W mące robimy(...)blachę. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy suszonym oregano lub ziołami prowansalskimi. Następnie układamy mozzarellę ( u mnie jedna kulka starta na dużych oczkach, druga poszarpana w większe kawałki), salami, karczochy, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki oraz oliwki. Na koniec posypujemy listkami świeżej bazylii. W kładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut.  Tuż przed

Zawsze głodna!
Udka pieczone z serem i salami 204

kurczaka,te są aromatyczne i wyraziste w smaku dzięki chrupiącej skórce i aromatycznego dodatku sera i salami.Polecam na aromatyczny dobry obiad! Składniki 6 udek z kurczaka 15 dag salami 10 dag twardego sera żółtego przyprawa gruboziarnista do mięsa zioła włoskie z młynka do smaku 2 liście laurowe 2 cebule 4 ząbki czosnku sól morska do smaku pieprz czarny(...)świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Udka myjemy, osuszamy,oddzielamy nożem osobno pałeczki i podudzia. Nacieramy z każdej strony przyprawami solą i pieprzem.Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach,salami kroimy w drobną kostkę,mieszamy z serem. Czosnek i cebulę obieramy kroimy w piórka.W mięsie ostrożnie nożem podnieść skórkę na udkach powciskać ser połączony z salami,docisnąć

Wanilia i Kardamon
Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem 156

Ryż dość długo się gotuje i jest mniej kleisty niż arborio. Jednak idealnie pasuje do pozostałych składników. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 150 g salami w kawałku 2 łyżki oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 młode buraki z nacią pół łyżeczki ziół prowansalskich(...)płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyte, posiekane łodyżki i liście buraków oraz pokrojone w kostkę salami. Risotto przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania dodać zioła prowansalskie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. W czasie gotowania ryżu zblanszować szparagi we wrzątku

Czerwień i błękit
Domowa pizza na cienkim cieście 140

cienkim spodzie: - 1/2 szklanki mleka (jak będzie woda to się też nic nie stanie) - 2 szklanki mąki - 1 łyżka oleju - 1 łyżka cukru - 2 dag drożdży Dodatki: -  salami, pieczarki, ser żółty, cebula, koncentrat pomidorowy, świeża rukola - przyprawy: oregano, bazylia, pieprz mielony, papryka słodka mielona, tymianek Do 1/2 szklanki wody lub mleka dodajemy 2dag drożdży. W osobnym naczyniu mieszamy(...)minut. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy składniki: wpierw rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy, później starty ser żółty, talarki pieczarek, salami w plastrach, pokrojoną cebulkę oraz przyprawy. Pieczemy w piekarniku 180-200 stopni 30-40 minut. Dorzucamy świeżą rukolę

upichcona
Ciasto francuskie - przekąski z salami 182

pracę  w kuchni. Świetnie nadaje się  na szybkie przekąski . Dzisiaj takie przekąski  powstały zapraszam na zawijaski z salami. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dag salami -cienkie WYKONANIE: Płat ciasta dzielmy na pasy, następnie kwadraty. Na każdy nakładamy salami i zwijamy po skosie dociskając dobrze ciasto. Pieczemy ok 10-15 min w piekarniku nagrzanym

W kuchennym oknie Ewy
Idealne ciasto na pizze wraz z propozycją dodatków 146

wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 0 C i pieczemy przez 20-25 min.      Nasze dodatki, pokroiłem w ćwiartki pomidorki koktajlowe, w plasterki ogórka kiszonego, salami w kosteczki, pieczarki w plasterki oraz cebulkę w piórka i dusiłem je na masełku do miękkości doprawiając solą oraz pieprzem.   Dodajemy nasze drożdże oraz cukier do nie dużej(...)dodatki tak sobie właśnie wszystko pokroiłem.  Podsmażamy na maśle nasze pieczarki z cebulką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy nasze ciasto sosem i rozkładamy wszędzie nasze pieczarki. Dajemy salami, paprykę oraz ogórki. Posypujemy serkiem żółtym oraz kukurydzą i do piekarnika ! Nasz pizza po upieczeniu ! smacznego

Sprawdzone przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania