roluję jak naleśnika. W obu wariantach (i taka zrolowana i mocno chrupiąca) smakuje obłędnie. Osobiście jednak najbardziej lubimy taką pizzę w wersji podstawowej – tylko ser i szynka lub salami (choć to ostatnie sprawia, że tortilla jest nieco bardziej tłusta niż w przypadku szynki). Pamiętajcie jednak, że dodatki to tylko propozycja podania i moje smakowe upodobania, a Wy możecie(...)poszaleć z innymi składnikami tortilla (ilość wg potrzeb) salami lub szynka czerwona papryka – opcjonalnie kilka pieczarek pokrojonych na cienkie plasterki – opcjonalnie 1-2 op. mozzarelli w zalewie xl Sos: ketchup czosnek granulowany szczypta ostrej papryki oregano bazylia sól, pieprz W garnuszku mieszamy kilka łyżek ketchupu z przyprawami. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy tortillę. Smarujemy
Smaki Na Talerzupracy, zawszę myślę o zrobieniu szybkiego obiadu. Dzisiaj wpadłam na pomysł, aby wykorzystać cukinię i pomidory - jest idealny czas do korzystania z naszych zbiorów. Szybka przekąska z cukinii z salami grubsza cukinia - ilość według zapotrzebowania cebula pomidorki koktajlowe ser grana padano plasterki salami sól/pieprz opcjonalnie suszone oregano Najłatwiejsza przekąska jaką znam. Cukinię kroimy na krążki(...)szerokości ok. 1 cm. Kładziemy na blasze i jeżeli potrzebujemy możemy lekko posolić, dodać pieprzu. Następnie na cukinię kładziemy plasterki salami. Na to trafiają cieniutko pokrojone plasterki cebuli oraz plasterki pomidorków koktajlowych. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach po czym posypujemy nasze wcześniej przygotowane cukinie z dodatkami. Jeżeli ktoś lubi to polecam posypać wierzch suszonym oregano
Kuchnia moimi oczamiZakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego(...)Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Nadzienie: 100 g szynki w plastrach 100 g salami w plastrach ok. 20 szt. czarnych oliwek 4-5 łyżek kukurydzy z puszki 200 g tartej mozzarelli oregano Sos: 1 puszka pomidorów krojonych
Kuchnia MagdaLenyZakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego(...)Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Nadzienie: 100 g szynki w plastrach 100 g salami w plastrach ok. 20 szt. czarnych oliwek 4-5 łyżek kukurydzy z puszki 200 g tartej mozzarelli oregano Sos: 1 puszka pomidorów krojonych
Kuchnia MagdaLenymożna z niego wyczarować słodkie jak i wytrawne pyszności. Dziś zrobiłam małe koperty na dwa sposoby, jedne z pieczarkami a drugie z salami. Wyszły pyszne, polecam. Składniki: 2 ciasta francuskie salami 300 g pieczarek 250 g żółtego sera 1 cebula 2 jajka sól, pieprz Wykonanie: Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty. Pieczarki(...)Dokładnie wymieszać. Na kwadraciki ciasta francuskiego nakładamy farsz pieczarkowy, zlepiamy za rogi tworząc kopertę. Tak postępujemy do wyczerpania farszu. Drugie ciasto również kroimy w kwadraty, nakładamy po 2 plasterki salami, na to starty ser i zlepiamy w kopertę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć nasze koperty. Każdy kawałek posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C
magiczna kuchnia KasiMałe pizzerinki w formie krążków z cukinii. Po upieczeniu jest chrupiąca, a dodatki w postaci salami, pomidora i mozzarelli idealnie do siebie pasują. Znacznie lżejsza od tradycyjnej, taka mini pizza będzie smakowała też dzieciom. Parę składników, a smaczna i szybka przekąska na ciepło gotowa. 1 duża cukinia 200 g salami 2 pomidory 2 kulki mazzarelli Galbani w zalewie(...)Cukinia powinna puścić sporo soku, który należy zlać, a następnie osuszyć krążki. Na dużej blaszce położyć papier do pieczenia i rozłożyć krążki cukinii. Na każdy kawałek położyć plasterek salami, plasterek pomidora i plasterek mozzarelli. Skropić delikatnie po wierzchu oliwą z oliwek i wstawić blaszkę z pizzerinkami do piekarnika nagrzanego do 180*C na najniższą półkę. Piec
https:KKuchniaMniamPyszne, chrupiące bagietki z warzywną przeplatanką na wierzchu, w której znalazły się również plasterki salami. Idealnie sprawdzą się na ciepłą kolację lub jako poczęstunek dla gości. 1 bagietka 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta parę plasterków salami 1 pomidor 1 kulka (125 g) mozzarelli sól oliwa z oliwek masło sos czosnkowy Winiary Cukinię pokroić na cienkie plasterki(...)bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pomidora i ser mozzarellę pokroić na plasterki. Bagietkę przekroić na pół i rozkroić przez środek. Cztery części posmarować miękkim masłem. Układać naprzemiennie plasterki salami, cukinii, pomidora i mozzarelli na całej powierzchni bagietki. Warzywa delikatnie posmarować oliwą i wstawić zapiekanki do piekarnika nagrzanego do 200 *C na 15 – 20 min. Gorące polać sosem
https:KKuchniaMniamUova con ricotta e zucchine 4 uova 1 zucchina 100 g di ricotta 50 g di panna acida 2 spicchi d'aglio un pizzico di peperoncino olio d'oliva sale, pepe Uova con piselli e prosciutto 4 uova 1 scalogno 100 g di piselli 100 g di prosciutto 4 cucchiai di panna acida olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Jajka(...)PREPARAZIONE Uova con ricotta e zucchine In una padella scaldate 2 cucchiai di olio d'oliva. Aggiungete un spicchio d'aglio tritato finemente e una zucchina grattugiata. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate il tutto e rosolate per circa 2-3 minuti. In una ciotola mescolate la ricotta con la panna acida; aggiustate di sale e pepe. Distribuite la crema
La grande e la piccola cuocaSkładniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 200 g pikantnego salami – 200 g sera żółtego w plastrach – 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkujemy. Układamy salami a następnie ser. Zwijamy w roladę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Roladę przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na małe paski. Pieczemy ok. 20- 30 minut(...)ciasto francuskie się zarumieni. Smacznego ! Artykuł Czesterki francuskie z salami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEsalami Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 3 łyżki ugotowanego makaronu (w kształcie ryżu) 1 jajko 3 łyżki mleka kawałek papryki (różne kolory) 3 plastry salami 3 plastry sera Przygotowanie: Jajko roztrzepać w mleku, dodać ugotowany makaron (można ugotować dzień wcześniej), pokrojoną w kostkę paprykę, salami i ser. Wszystko wymieszać. Przelać całość na patelni
KuchniaWeDwoje.plotrzymaliśmy przepyszną pastę :) SKŁADNIKI: Na obiad dla 2 osób. 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 200 g liści szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 100 g włoskiego salami spianata 50 g suszonych pomidorów 150 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie) 250 ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku starty parmezan (do posypania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Makaron gotujemy al dente według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy na nim szpinak. 3. Dodajemy salami spianata oraz suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i chwilę smażymy. 4. Dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy, a następnie podlewamy winem (opcjonalnie). 5. Gdy nadmiar płynu odparuje zalewamy patelnię śmietanką, gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje
W kuchni Katiemozzarelli, rukolą i ewentualnie pomidorkami. Możemy skropić oliwą. PIZZA Z SALAMI, RUKOLĄ I PARMEZANEM: - 1 placek pizzy + 1/4 sosu (z przepisu bazowego) dodatki: Mozzarella - 1/4 kulki Salami - 30 g Parmezan - 2-3 łyżki Rukola - 1 duża garść Oliwa z oliwek - opcjonalnie Ciasto smarujemy sosem, posypujemy mozzarellą Pieczemy około 5 minut. Dodajemy plastry salami i zapiekamy
Moje Kuchenne Rewelacjestołu w mgnieniu oka. Bułeczki ala pizza można przygotować odpowiednio wcześniej i podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Przepis na bułeczki ala pizza: Składniki Składniki: Ser mozzarella Salami Oliwa z oliwek Oregano Ciasto na bułeczki: Drożdże – 20 g Mąka typ 450 – 300 g 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Szybki sos pomidorowy: Koncentrat(...)wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, bazylią, solą i pieprzem Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na małe kulki, a następnie rozwałkowujemy na niewielkie placki. Gotowe placki smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy salami, ser mozzarella i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane kulki skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy oregano i wkładamy do rozgrzanego na 250 stopni piekarnika. Bułeczki gotowe będą w 5-10 minut
ale Pysznieplasterków salami 2 pomidorki koktajlowe parmezan sól morska, świeżo mielony pieprz, bazylia Sposób przygotowania: Bułki przekrajamy na pół, każdą połówkę delikatnie wydrążamy. Dno każdej bułki wykładamy 3 plasterkami salami, na to wylewamy jajko, układamy po połówce pomidorka, posypujemy solą, pieprzem, bazylią oraz starym parmezanem. Zapiekamy w 180 stopniach ok. 15-20 minut. Kategoria: żarło powszednie Tagged: bułka , jajka(...)parmezan , pomidory , salami , zapiekane
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaciasto na pizze: 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju ser 100 g salami 20-40 g sos pomidorowy: przecier pomidorowy 500 ml olej ok 1,5 łyżki 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany 0,5-1 łyżeczki cukru oregano(...)ciasta, smaruję je sosem pomidorowym i posypuję startym serem. Teraz można dodać składniki jakie lubisz np. pieczarki, paprykę cebulę, pierś z kurczaka itp. Na koniec układam plasterki salami. Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku do ok 220 st i piekę ok 15 minut. Nie zapomnij o pysznym sosie czosnkowym ! Dla mnie to podstawa. :) Smacznego
Kuchnia Viki