kupić. Wierzcie mi,jeżeli dodamy troszkę szynki długodojrzewającej, kilka plasterków salami oraz chudy boczek-i tak wyczarujemy cudo. SKŁADNIKI: 1 cebula ok. 120 g wędzonego boczku Kilka plasterków salami 4-5 plastrów szynki długodojrzewajacej papryczka chili ok.1/4 szkl. czerwonego wina 2 szkl. passaty pomidorowej Łyżka koncentratu pomidorowego Świeżo starty ser np. Parmezan Łyżka oliwy Spaghetti (choć w oryginalnym(...)przepisie powinno być Bucatini) PRZYGOTOWANIE: Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy papryczkę, boczek, salami i szynkę-smażymy przez 10-12 minut. Dodajemy koncentrat, następnie wino i passatę. Całość wysmażamy na małym ogniu-przez około godzinę -od czasu -do czasu mieszając.Gotowy, gęsty sos -doprawiamy pieprzem, ew. solą. Spaghetti gotujemy al dente- przekładamy, prosto z garnka
Kopystką po garachlubicie :-) Miłego dnia kochani :-) Składniki 3 porcje: 3 większe bataty sól 2 papryczki chili garść pistacji oliwki zielone kulki mozzarelli (ja dałam 6 sztuk) kilka suszonych pomidorów kilka plasterków salami Sos czosnkowy: 2-3 ząbki czosnku 200 ml jogurtu naturalnego kilka łyżek majonezu sól pieprz 1. Bataty szorujemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy na pół, oprószamy solą. Blaszkę wykładamy papierem(...)wydrążamy miąższ (ale nie cały, zostawiamy trochę na spodzie i po bokach), kroimy go w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski. 3. Suszone pomidory, oliwki, papryczkę chili kroimy, tak sami salami. Pistacje obieramy, nożem rozdrabniamy.Kulki mozzarelli kroimy w drobną kostkę. Wszystko przekładamy do miski do pokrojonych batatów, mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy na wydrążone bataty. 4. Piekarnik nagrzewamy
kruche babeczkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 Składniki podstawowe: opakowanie spodu do pizzy (400 g), opakowanie mozzarelli, kilka plasterków salami, 15 pomidorków koktajlowych, 3-4 plastry sera żółtego, susz z natki pietruszki Cykoria. Składniki sosu: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)łyżeczki mascarpone, zioła prowansalskie, szczypta pieprzu chili cayenne. Przygotowanie: Składniki sosu dokładnie mieszam. Ciasto rozkładam, większym kieliszkiem wycinam kółka, pozostałe wałkuję, ponownie wycinam kółka - i tak do wykorzystania całego. Salami, ser żółty i mozzarellę kroję na mniejsze kawałki, pomidorki w plasterki. Ciasto rozkładam na blaszce, smaruję sosem, następnie układam składniki: ser, salami, mozzarellę i pomidorki. Wierzch posypuję suszoną
JejKuchniapadano. Pyszny obiadek, który smakował nam wszystkim. Polecam Wam i życzę miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 3 polędwiczki z indyka (mogą być filety z kurczaka) około 9 plasterków salami u mnie z pomidorami suszonymi kulki mozzarelli świeże listki bazylii olej Wielkopolski rzepakowy kurkuma sól pieprz Ziemniaczki: 6 większych podgotowanych ziemniaków zioła prowansalskie starty ser grana padano sól pieprz(...)pół) nożem. Troszkę rozbijamy, oprószamy kurkumą, solą i pieprzem, polewamy odrobiną oleju i wcieramy w mięso z obu stron. 2. Na mięcie układamy po 3 plasterki salami, po dwie kulki, które ja przekroiłam na pół i po kilka listków świeżej bazylii. Zawijamy roladkę, możemy ją spiąć wykałaczkami. Tak samo postępujemy z resztą mięsa. 3. Tak przygotowane roladki
kruche babeczkiciasta francuskiego 15 dag salami kilka plasterków sera żółtego ulubione zioła Przygotowanie: Ciasto rozwijamy ,kroimy w poprzek na paski ok 4 cm szerokości, na połowie układamy półplasterki salami jeden nachodzący na drugi,na to kawałki sera żółtego i zaginamy ciasto francuskie od dołu na pół,przykrywając ser i do połowy salami-tak jak na zdjęciu poniżej
Swojskie jedzonkozapas bo z patelni nie problem sobie podgrzać . No to smacznego! Składniki: Na 2-3 porcje 30 dag makaronu świderki 1 słoik jasnego sosu uniwersalnego Łowicz 10 dag salami 1/2 małej dyni 1/2 papryczki chili 1 cukinia 2 cebule 2 łyżki oliwy 3 łyżki startego sera grana padano ½ łyżeczki curry Sól(...)morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Natka pietruszki do posypania Jak wykonać ? Makaron ugotować all dente w osolonym wrzątku, odcedzić na durszlaku. Cebule obrać posiekać w kostkę, salami i wydrążone z nasion chilii pokroić w cienkie paski, obraną dynię i cukinię w grubszą kostkę. Na głębszej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę zeszklić, dorzucić salami oraz pokrojone
Wanilia i KardamonSzybka i prosta propozycja kanapki do szkoły czy pracy - bajgle z salami , jarmużem i serem. Polecam :) SKŁADNIKI: 2 bajgle 4 plastry salami 4 plastry sera żółtego 1 garść jarmużu Dowolny sos do smarowania PRZYGOTOWANIE: Bajgle kroję wzdłuż. Smaruję z jednej strony sosem. Następnie kładę ser żółty w plastrach a następnie salami w plastrach
Gotowanie Patkiwędzonej papryki w proszku, którą od pewnego czasu dodaję do wielu moich dań. Zapraszam i polecam! Składniki na 10 roladek: 10 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm) salami w plastrach po pół papryki zielonej i żółtej pokrojonej w paski kawałek sera żółtego sól, słodka papryka, pieprz, przyprawa do chili con carne, suszony czosnek olej do smażenia(...)wędzonej papryki sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawami. Na brzegu każdego płata ułożyć po plastrze salami, po pasku obu papryk i podłużnym kawałku sera. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką
Czerwień i błękitsłodka i inne przyprawy wg uznania Przygotowanie: Makaron gotujemy aldente. Pierś kroimy w paski, przyprawiamy - u mnie sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła do drobiu. Podsmażamy lekko na odrobinie oliwy. Salami kroimy w paski i podsmażamy wraz z piórami cebuli. Na koniec podsmażamy pomidorki z czosnkiem na rozgrzanej patelni (chwile). Na patelnię wrzucamy makaron i lekko podgrzewamy na tłuszczu pozostałym(...)podsmażania pomidorów. Wyłączamy gaz. Dodajemy śmietanę zmieszaną z ziołami prowansalskimi i solą oraz salami, mięso i pomidorki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Przekładamy serem żółtym. Na wierzch również posypujemy serem oraz słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Zapiekamy ok 30 w sprawnym piekarniku. Mój wymagał trochę więcej czasu ;) My posypaliśmy zapiekankę świeżą rukolą, a Syn zażyczył sobie tonę
Kuchnia po mojemujest w Poznaniu więcej niż kilka. Niezwykła jest opcja serwowania ich z rozmaitymi dodatkami i sosami. Możecie wybrać opcje chociażby z chrupiącymi salami serem i szczypiorkiem – naprawdę chrupiące salami. Frytki z chili con carne z serem i szczypiorkiem, które wbrew pozorom jest niezbyt ostre, moje dzieci zawsze wybierają właśnie tą pozycje z menu (mimo że wybierają(...)bogatej gamy, macie do wyboru między innymi tradycyjny majonez i ketchup, ale też nieco bardziej egzotycznie salsa mango, pepper jam, boczkowy, czy sweet chili mayo. Frytki z chrupiącą salami, serem i szczypiorkiem Frytki z chili con carne i serem (bez szczypiorku bo ktoś nie lubi zielonego ;)) Frytki z pulled pork, ser i szczypiorek (mój osobisty faworyt!) Koszt porcji: 7zł
Kolizje Smakówtakich chwil niekiedy warto odpuścić dietę. Składniki (na 6 porcji): ciasto na pizze z tego przepisu 500 gram dobrej jakości mielonej wołowiny 100 gram salami 1 papryka czerwona sos pomidorowy z tego przepisu 750 gram żółtego sera czerwona cebula czosnek sólo i pieprz 250 gram pieczarek oliwa(...)części rozciągnij w dłoniach formując okrągły, duży placek. Na środek placka ułóż usmażone mięso i przykryj garścią sera. Zlep ciasto. Wierzch posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i ułóż salami, pieczarki i paprykę. Całość ponownie posyp garścią sera. Placek zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Podaj od razu. Przed podaniem możesz udekorować bazylią. Smacznego życzą
Mango Papajabyło potrzeby, ciasto bardzo fajnie i sprawnie się zagniotło. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 2. Teraz możemy przygotować sobie składniki na farsz: rukolę myjemy, salami kroimy w paseczki, czosnek przepuszczamy przez praskę. 3. Po godzinie stolnicę oprószamy mąką, ciasto dzielimy na dwie części (chyba, że bułeczki chcemy małe to na więcej), pierwszą część(...)ciasta rozwałkowujemy na kształt przypominający prostokąt. Na całości nakładamy rukolę, suszone pomidory,posypujemy startym czosnkiem. Salami staramy się nałożyć do połowy od strony od której będziemy zaczynać zwijanie. Całość posypujemy startą mozzarellą. Całość zwijamy tak jak roladę. 4. Nożem kroimy 6 cm kawałki (bułeczki), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15-20 minut
kruche babeczkismaku 100 g margaryny Optima Omega 3 2 jajka 1 szkl mleka Dodatkowo: 100 g kiełbasy salami 1/3 kostki fety 3 łyżki kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki Salami i fetę pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić, ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Wszystkie razem szybko wymieszać. Do ciasta dodać salami, natkę i kukurydzę
Smakołyki Asiokoło 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz olej rzepakowy do smażenia Farsz: 1 puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle kilka oliwek czarnych 1/2 cukinii 1 łyżeczka oregano 10 plasterków salami starta mozzarella Sos: 1/2 kubka passaty pomidorowej lub ketchupu dobrej jakości suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 1. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju. Ostawiamy do przestudzenia(...)większej miski dajemy odsączoną mieszankę warzywną Mexico Bonduelle, pokrojone oliwki, pokrojoną na ćwiartki cukinię i pokrojone w paseczki salami. Dodajemy większość startej mozzarelli (część zostawiamy do posypania po wierzchu) i oregano. Wszystko mieszamy. 3. Do kubka dajemy passatę lub ketchup, dodajemy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, ja dałam jakieś 2 łyżeczki, mieszamy. Tak przygotowanym sosem smarujemy naleśnika
kruche babeczkiziemniaków puszka kukurydzy 100 g salami w plastrach 200 g serka sałatkowego lub fety pół szkl mleka 2 jajka 100 g twarogu 2 łyżki śmietany sól pieprz oregano 1 mała papryczka chili Ziemniaki(...)myjemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy ze skórki a następnie kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypujemy kukurydzą i pokrojomym w kostkę salami oraz drobniutko posiekaną papryczką. Sery mleko i jajka blendujemy na jednolitą masę z przyprawami. Zalewamy ziemniaki masą serową.. Układamy kilka plasterków salami na wierzchu i zapiekamy
Gotowanie jest łatwe