ugotować, ale czasami brak nam pomysłu jak je podać, żeby było ciekawie i inaczej niż zwykle :) Składniki : 3 jajka 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 6 łyżek kiełków rzodkiewki 1 rzodkiewka szczypiorek Jajka wkładamy do parowaru, zalewamy wrzątkiem pojemnik na wodę i włączamy urządzenie na 15 minut. W parowarze trwa to dłużej niż 5 minut(...)pękają :) Jak jajka trochę ostygną obieramy je i kroimy na pół. Na środek każdego plasterka szynki kładziemy połówkę jajka, na wierzch łyżkę kiełków i boki zawijamy. Szczypiorek i rzodkiewkę myjemy, następnie kroimy na małe kawałki. Układamy szynkę szwarcwaldzką z jajkiem na docelowy talerz i posypujemy rzodkiewką i szczypiorkiem. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis
Parowar FacetaDzisiaj poniedziałek, tym samym zapraszamy na nasz cotygodniowy cykl... Dzisiaj będzie lekko, szybko i jak zawsze smacznie ;-). Surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki stanowi świetny dodatek do obiadu bądź może być zdrową przekąską. Surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki SKŁADNIKI: 15 - 20 dag kapusty pekińskiej 4 rzodkiewki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz kolorowy świeżo mielony PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy(...)dość drobno, przekładamy do miski. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Rzodkiewkę dodajemy do kapusty, następnie dodajemy natkę pietruszki i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Surówkę przekładamy do miseczek, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki : 1 mała czerwona cebula połowa zielonego ogórka 5 rzodkiewek połowa sałaty lodowej olej z pestek dyni, sól, czarny pieprz Przygotowanie : Obraną cebulę kroimy w cienkie piórka, ogórek obieramy, sałatę i rzodkiewki myjemy Sałatę kroimy w "makaronik", ogórek w cienkie półplasterki, rzodkiewki w słupki Wszystkie składniki mieszamy, posypujmy lekko solą i pieprzem czarnym, kropimy olejem z pestek dyni, mieszamy. Niewątpliwą(...)zaletą surówki jest szybkość i prostota jej wykonania. Według mnie dobra jest do chleba z masłem jak i do obiadu, do mięsa. O tej porze roku cebula i rzodkiewka smakują mi najbardziej :) Ci którzy lubi czarną rzepę mogą nią zastąpić rzodkiewkę, smacznego
Proste Potrawyące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki.Doprawione szczypiorkiem, solą i octem.Gęsty, chrupiący i chłodny.Idealne orzeźwienie na upalne dni!Komu miseczkę? Zapraszam! Składniki:750 g czerwonych buraków;Pęczek czerwonej rzodkiewki;2 ogórki;Pęczek szczypiorku;800 g jogurtu greckiego;400 g gęstego kefiru;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Cukier;Sól;Ocet spirytusowy;Jaja ugotowane na twardo(...)łyżki octu i dalej gotować, aż buraki będą miękkie.Jaja ugotować na twardo.Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a wywar powstały z gotowania buraków wystudzić.Rzodkiewkę i ogórki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek drobno posiekać.Do chłodnego wywaru z buraków (powinno go być około 500 ml) dodać jogurt, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać starte buraki, posiekany
Gospodyni Miejskakozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej 1 łyżeczka sezamu czarnego Sos. 1 łyżka octu truskawkowego 1 łyżka soku z grapefruita 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru brązowego drobnego Wykonanie. Groszek(...)oczyścić z szypułek i włókien. Blanszować, przelać do zimnej wody i odcedzić. Z grapefruita wykroić fileciki, a rzodkiewki w plasterki. Na talerzu ułożyć umyte liście sałaty, fileciki grapefruita, plasterki rzodkiewek i strączki groszku. Do miseczki wlać ocet, wodę wsypać cukier i rozpuścić. Dodać oliwkę, wymieszać dodać biały pieprz i bazylię. Sosem polać sałatkę i posypać uprażonym sezamem. Rada. Groszek śnieżny
Kulinarny karnet Christopherajego głównych składników należą brokuł oraz brukselka. W rzeczywistości jednak i kolorów, i smaków jest więcej. Można by się zastanawiać czy nie za dużo? Polędwica, brokuł, brukselka, pieczarki, gruszka, rzodkiewka… Trochę tego jest, z drugiej jednak strony są to smaki, które łączy się ze sobą w różnych kombinacjach – choć zwykle nie w jednym daniu. Mamy więc kompozycję „na bogato(...)brokułowym, brukselką, gruszką i pieczarkami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) polędwica wieprzowa (450g) mały brokuł (350g, bez łodygi i łyka) 250g pieczarek 250g brukselki 1 gruszka kilka rzodkiewek 150ml bulionu mięsnego lub warzywnego masło 1 łyżka oliwy sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dość dużej ilość osolonego wrzątku. Doprowadzamy ponownie
Kulinarna Pokusakażdą postacią, robią się znacznie dłużej w parowarze, niż w garnku z wodą czy na patelni, to ja wolę te zrobione na parze :) Składniki : 1 jajko 1 rzodkiewka szczypiorek kilka kropli oliwy z oliwek 3 liście sałaty Lolla Bionda Przyprawy : suszone pomidory z czosnkiem i bazylią chili jalapeno kruszone pieprz czarny W tym przepisie(...)talerzyku i na nim obręcz, ale trochę jajka uciekło :) Jak nie zależy wam na idealnie okrągłym kształcie można wbić jajko na talerzyk, pojemnik do żywności czy folię aluminiową np. Rzodkiewkę i szczypiorek myjemy i kroimy na małe kawałki. Sałatę Lolla Bionda myjemy i osuszamy. Oliwę z oliwek rozsmarowujemy na folii, żeby jajko dało się łatwo z niej zdjąć po parowaniu
Parowar Facetafunkcję dekoracyjną, chociaż będzie to dekoracja która szybko zniknie ze stołu Polecam również ten przepis na szynkę faszerowaną i szynkę faszerowaną kremem chrzanowym Wielkanocna szynka zawijana z jajkiem, ogórkiem, rzodkiewką i rzeżuchą: 10 plastrów szynki 1 ogórek rzodkiewki kiełki rzeżuchy szczypiorek 5 jajek pieprz do smaku 10 łyżeczek sosu wiosennego z koperkiem Winiary Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy(...)ćwiartki. Ogórek kroimy w słupki długości plastra szynki. Rzodkiewki kroimy w podłużne słupki Każdy plaster szynki smarujemy delikatnie sosem majonezowym, rozkładamy po 3-4 słupki ogórka, rzodkiewkę, po 2 ćwiartki jajka i kiełki rzeżuchy, doprawiamy pieprzem. Zwijamy szynkę w rulonik i związujemy go szczypiorkiem. Ruloniki z szynki układamy na talerzu w kształt piramidki. Smacznego. The post Wielkanocna szynka zawijana appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMogę stwierdzić, że ja już zimę z kuchni zaczynam wyganiać na całego Ostatnio wpadła mi w ręce rzodkiewka, dlatego bez wahania zmajstrowałam tę pastę. Koniecznie zróbcie, poczujecie wiosenne klimaty SKŁADNIKI 250 g twarogu półtłustego (można zastąpić chudym lub tłustym) 1/2 ogórka szklarniowego lub 2 gruntowe 5-6 dużych rzodkiewek 10 dag szynki pęczek szczypiorku lub zielonej cebuli 3 łyżki śmietany(...)łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz PRZYGOTOWANIE Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić go widelcem. Szynkę, ogórka, rzodkiewkę pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia z twarogiem i wymieszać. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do twarogu. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wszystko wymieszać z jogurtem i śmietaną. Pamiętajcie! Rzodkiewki absolutnie nie można ścierać na tarce, jej smak jest zdecydowanie gorszy
zabawa smakiemsprawie" i pytam " Czy lubicie kalarepkę ?" Uczciwie uprzedzam, ten przepis nie jest darmowy - jeśli kalarepka nie rośnie w Waszym ogródku, musicie za nią zapłacić na targu, podobnie jak za rzodkiewkę i resztę składników. Jest jednak bonus - carpaccio z kalarepki smakuje wybornie i delektowanie się jego smakiem jest bezcenne! CARPACCIO Z KALAREPKI /na 1-2 porcje w zależności od wielkości kalarepki(...)kalarepka 2-3 rzodkiewki kilka łyżek soku z cytryny 2-3 łyżki miodu świeżo mielony pieprz kilka łyżek oliwy z oliwek zioła (użyłam rozmarynu) parmezan lub inny twardy ser o wyrazistym smaku Kalarepkę obrać ze skórki i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki - użyłam szatkownicy. Tak samo pokroić umytą wcześniej rzodkiewkę. Plasterki kalarepki rozłożyć na dużym płaski talerzu przekładając co jakiś
KUCHARNIAChłodnik wiejski...Chrupiący ogórek, rzodkiewka i pomidor.Dodatek czosnku, szczypiorku i koperku.Kremowy jogurt i maślanka.Aksamitny rarytas! Składniki:2 zielone ogórki;Pęczek rzodkiewki;1 duży pomidor malinowy lub 2 średnie, zwykłe pomidory;Pęczek szczypiorku;3 dymki lub 1 duża, biała cebula;Pęczek koperku;1 ząbek czosnku;330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;800 g jogutru greckiego
Gospodyni MiejskaSkładniki: 250 g sera białego, półtłustego; Pęczek rzodkiewek; 1 ogórek wężowy; 1 łyżka posiekanego szczypiorku; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórka i rzodkiewki umyć, osuszyć. Ogórka obrać ze skórki. Tak przygotowane warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki). Starte warzywa przełożyć na sito, posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut(...)czasie odcisnąć z nadmiaru soku. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Biały ser przełożyć do miseczki, rozetrzeć widelcem. Dodać posiekany szczypiorek, starte i odsączone ogórki i rzodkiewki, śmietanę i wymieszać. Twarożek przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi widoczna na zdjęciach miseczka twarożku. Do twarożku najlepiej nadaje się biały
Gospodyni Miejskaumilić sobie oczekiwanie na wiosnę przygotowałam dzisiaj, na śniadanie, ricottę z rzodkiewką i dymką . Zwykle do tego przepisu wykorzystuje się twarożek, który zastąpiłam ricottą. Jest bardziej kremowa i idealna do pieczywa i odpowiada mi ostateczna konsystencja po połączeniu z warzywami. Ricotta jest naprawdę uniwersalna, zachęcam do serowego eksperymentowania! Swego czasu, w Krakowie, na warsztatach z Jurkiem Sobieniakiem, przygotowałam rewelacyjną pastę(...)wykorzystać jako dodatek do kanapek, ale i jako dip do warzyw. Można posmarować ricottą z warzywami naleśniki, tortille i zawinąć, a następnie pokroić i podać jako przystawkę. Ricotta z rzodkiewką i dymką Składniki: 250 g sera ricotta 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka dymki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ricottę przekładamy do miseczki. Warzywa myjemy
Moja smaczna kuchniawiosną,za smakiem prawdziwych warzyw...te jeszcze nie są tak smaczne,ale co tam....raz mogę sobie pozwolić na takie jedzonko. Składniki: 2 ogórki zielone 1 pęczek rzodkiewek 40 dag mielonego tłustego twarogu 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 szklanka śmietany kremówki 1/2 pęczka koperku pół pęczka szczypiorku kilka gałązek natki pietruszki kiełki rzodkiewki 5 - 6 łyżeczek żelatyny pół(...)lubicie mniej wyraziste smaki) sól,pieprz biały Zioła opłukać,osuszyć i pociąć na drobne kawałki.Ogórki umyć,obrać i posiekać na drobną kostkę ( ewentualnie zetrzeć na grubej tarce). Rzodkiewki oczyścić i pociąć w słupki. Oprószyć solą,odłożyć na ok 15 min,by puściły sok i stały się miękkie.Lekko odcisnąć. Twaróg wymieszać z kwaśną śmietaną,przyprawić solą,białym pieprzem
Niespełnione zdolności kulinarneserka mascarpone, 300 m l śmietany 30%, 15-20 g czosnku niedźwiedziego , sól, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, 8 g żelatyny, 50 ml gorącej wody, pęczek rzodkiewek, kawałek korzenia chrzanu. Czosnek posiekać, zmiksować z serkiem mascarpone i 100 ml śmietany. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do miseczki(...)cukru. Następnie dodać masę serową i wymieszać. Naczynka na mus opłukać zimną wodą. Włożyć mus, miseczką delikatnie postukać o blat aby pozbyć się powietrza. Odstawić w chłodne miejsce. 3/4 rzodkiewek zetrzeć na tarce o średnich otworach, resztę pokroić w plasterki. Chrzan zetrzeć na tarce o średnich otworach. Mus podawać z tartymi rzodkiewkami, plasterkami rzodkiewek oraz chrzanem. zastawa
królestwo garów