takie pędki słabiutkie, które sobie leżą i nic. Ostatnio myślałam aby po prostu posadzić głębiej ale to coś jest tak delikatne, że aż się boję. 17/04/2013 27/04/2013 12/05/2013 Rzodkiewkę rozsadziłam. Nie wyszło mi to za dobrze więc początkowo rzodkiewka padła i myślałam że to koniec, a jednak sobie poradziła. Listki znowu stoją ku górze i zaczynają przypominać liście rzodkiewki. 17/04/2013
Brzuszki Łakomczuszkitalerzu mówiąc "przecież nie jestem królikiem" Ale zapewniam, że dzisiejsze danie nie jest dla królików, a moje dzieci były nim wręcz zachwycone. Kremowa zupa z zielonego groszku z rzodkiewką składniki: 700 g zielonego groszku 2 małe pory 50 g boczku wędzonego 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła klarowanego bulion warzywny sól i pieprz szczypta ostrej papryki - opcjonalnie 4 rzodkiewki(...)zupy kremówkę i miksujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę ostrej papryki Zupę przelewamy do talerzy. Na każdy talerz nakładamy łyżkę serka mascarpone i po jednej rzodkiewce pokrojonej w słupki
Przysmaki Karolkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka - czy twaróg z dodatkami? Bez różnicy jak to nazwiemy - smak pozostanie ten sam. Smakowite połączenie sera, chrupiącej papryki, rzodkiewki i szczypiorku z cebulą, które idealnie łączy się ze świeżym pieczywem. Sałatka/twaróg nadaje się również na dodatek obiadowy, ale dla mnie to pyszna przekąska w wersji solo. Ważne, aby papryka była kolorowa(...)wtedy całość nabiera wyrazu i wygląda apetyczniej. 200g białego sera 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 pomarańczowej/żółtej papryki 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 małej cebuli 1/2 pęczka szczypiorku Dodatkowo: oliwa z oliwek sól pieprz Twaróg delikatnie pokruszyć. Paprykę, rzodkiewkę i cebulę drobno pokroić, a szczypiorek posiekać. Wszystko razem wymieszać i połączyć z oliwą (wg gustu, aby sałatka nie była
Di gotujeszynką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 3 plastry szynki 2 łyżki serka śmietankowego łyżeczka musztardy dijon pieprz czarny do smaku sól morska szczypiorek plasterki rzodkiewki kiełki rzodkiewki Wykonanie: Jajka obieramy, kroimy na pół, wyjmujemy delikatnie żółtka. Wkładamy je do blendera, dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę, serek śmietankowy, musztardę i przyprawy, Wszystko blendujemy. Gotowy farsz(...)wykładamy na białka, ozdabiamy plasterkami rzodkiewki, szczypiorkiem i kiełkami
Kulinarne przygody Gatityprzypadają do gustu. Za mało składników i za zielone ;) Zatem propozycja dla gości, dla których sałatka musi mieć coś treściwszego w sobie, ale bez przesady ;) Tutaj też roszponka i rzodkiewki z mojego ogródka :) (uwielbiam nowalijki!) Pomidory z poprzedniego sezonu :( ale też moje :) Składniki : roszponka kilka suszonych pomidorów kilka rzodkiewek kilkanaście oliwek ocet winny lub jabłkowy olej lniany nasiona chia(...)piach sam opadnie bez zbędnego płukania rękoma). Strzepać wodę z roszponki i przełożyć do salaterki. Pomidory zalać ciepłą wodą i pozostawić na kilka minut. Odcedzić. Dodać do sałaty. Opłukać rzodkiewki i podzielić na cząstki. Dodać do sałaty. Oliwki pokroić na połówki. Dodać do sałaty. Całość posypać nasionami chia. Tuż przed podaniem polać octem i olejem w stosunku 1:3. Łatwo
Weekendy w domu i ogrodzieNowalijki już obrodziły, więc nadszedł czas zbiorów ;) Świeża rzodkiewka, cebulka, szczypiorek... cóż może być lepszego do takich warzywek? Oczywiście serek biały! Miseczka i łyżeczka...a więcej nic nie trzeba :) Chociaż świeży chlebek, masełko też dobrze będzie smakować! Wiosenna pasta twarogowa Składniki: 25 dag sera białego 10 dag jogurtu greckiego świeża cebulka 1 ząbek czosnku rzodkiewki 2 łyżeczki świeżego szczypiorku(...)sól morska pieprz słodka mielona papryka Przygotowanie: W miseczce rozdrabniamy serek widelcem i łączymy z jogurtem. Ucieramy wszystko na gładką masę. Cebulkę, rzodkiewkę i szczypiorek drobno kroimy i wrzucamy do serka. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. I gotowe, tylko jeść
Lawendowe NieboDzień dobry! Lubicie rzodkiewkę? To teraz szczerze... czy liście rzodkiewki lądują u Was w koszu? Jeśli tak, to mam dla Was dobrą wiadomość - wcale nie muszą tam lądować :-). Liście rzodkiewki to doskonały materiał na pesto, które wykorzystacie do makaronu lub jako dodatek do kanapki czy sałatki. Intensywnie zielone, aromatyczne i bardzo smaczne! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćtyyyle zdrowia! Dlatego dzisiaj przygotowałam takową sałatkę. Wykorzystałam do niej niezastąpioną kaszę jaglaną (o niezwykłych właściwościach leczniczych), wędzonego łososia, jajko na twardo, no i oczywiście mnóstwo warzyw - sałatę lodową, rzodkiewki, ogórek, marchew i szczypiorek. Na koniec skropiłam sokiem z cytryny, posypałam szczypiorkiem, nasionami słonecznika i polałam dressingiem jogurtowo-miodowym, a tak właściwie to... jogurtem wymieszanym z musztardą, po prostu(...)Sałatka jest delikatna w smaku i bardzo pożywna. Dobrze sprawdzi się jako lunch do pracy/szkoły. Składniki (na 1 porcję jak na zdjęciu): - kilka liści sałaty lodowej - kilka rzodkiewek - 1/3 ogórka świeżego - marchew - łyżka posiekanego szczypiorku - niepełna szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 40 g przed ugotowaniem, wg tego przepisu ) - kilka kawałków łososia wędzonego na zimno - jajko ugotowane
Kuchnia Ellieprzygotować jako niespodziankę dla ukochanej osoby na specjalną okazję. Przepis znalazłam na stronie ' Akademia Kulinarna '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 porcję: 1 mała roladka z koziego sera 1 rzodkiewka 1 szczypiorek 1 listek cykorii 1 owoc miechunki kiełki do dekoracji Składniki na mus mango: 1 dojrzałe mango sok z 1/2 limonki skórka z 1/2 limonki Składniki na mus marchewkowy(...)całe danie: Na talerz wykładamy mus z mango i mus z marchewki. Roladkę kroimy na pół, układamy jak na zdjęciu. Na jedną połówkę wykładamy liść cykorii, a na to rzodkiewkę pokrojoną w plastry. Na drugą połówkę kładziemy szczypiorek i jedną bezę. Drugą bezę kładziemy obok, tak samo jak owoc miechunki. Całość dekorujemy kiełkami (u mnie kiełki rzodkiewki i brokułów). Smacznego
My Culinary Artoknem wielki błękit, soczysta zieleń i cudowny zapach wiosny. A na blogu lekka wiosenna surówka z młodej kapusty, którą mogłabym jeść na okrągło, do każdego obiadu. Wersję z rzodkiewką i limonkowym winegretem podałam do risottto (również limonkowego) i kotletów z kurczaka w otrębowo-migdałowej panierce. Składniki: 1 mała główka młodej, niezbyt zwartej kapusty duży pęczek rzodkiewek 1/4 łodygi pora (białej(...)słonecznikowego, z oliwy z oliwek lub z orzechów włoskich sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na grubej tarce. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć. Koperek i korniszony drobno posiekać
Czerwień i błękitChłodnik przygotowany podczas warsztatów z Kikkomanem i Tbabasco 330ml jogurtu naturalnego, 330ml maślanki naturalnej , 330ml kefiru, 1 ogórek szklarniowy, 1 pęczek rzodkiewek, 2 ząbki czosnku, jaja przepiórcze ugotowane na twardo, 2 średnie buraki, 3 łyżki oliwy, sos TABASCO Garlic, sól, pieprz Umyte buraki (my użyliśmy żółte buraki) piecz w piekarniku, aż będą miękkie, przez około 1godzinę. Upieczone, przestudzone, obierz(...)skóry i posiekaj w równą, kosteczkę – jak na tatara. Ogórka umyj, obierz ze skórki za pomocą obieraczki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą, zetrzyj na małych oczkach tarki. Ząbki czosnku rozgnieć, obierz z łupiny i drobno posiekaj, następnie brzegiem noża rozetrzyj na pastę. Nabiał połącz w jednej misce, dodaj przygotowane wcześniej ogórki, rzodkiewki, czosnek, oliwę
królestwo garówLudzik ma buzię powstałą przez wycięcie fragmentu jajka. Czuprynka jest zrobiona z natki pietruszki a oczy to pieprz. Można zrobić mu jeszcze czapeczkę i buciki z rzodkiewki. Myszka Do wykonania myszki trzeba jajko przekroić na pół, wetknąć pieprz w miejsce gdzie mają być oczy, w miejscu na uszy zrobić nacięcie i wetknąć tam plastry rzodkiewki. Wąsy można(...)zrobić z pietruszki a nos z pieprzu lub kawałka rzodkiewki. Jerzyk Jajko przecinamy na pół, nos i oczy wykonujemy z pieprzu. tył jajka smarujemy grubą warstwą majonezu w który wtykamy szczypiorek pokrojony na nieduże kawałki. Muchomor Ścinamy wierzch średniego pomidora i go wydrążamy. Tak przygotowany kapelusz umieszczamy na jajku, któremu możemy obciąć spód aby dobrze stał. Białe kropki wykonujemy
Mama GotujeLekka sałatka pachnąca wiosną i świeżymi warzywami. Tuńczyk i wyrazisty dressing z sosem Worcester dopełniają całości. 1 niewielka kapusta pekińska 3 ogórki gruntowe 8 pomidorków koktajlowych 8 rzodkiewek ½ puszki zielonego groszku 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku Dressing: 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu(...)soku z cytryny) 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól, pieprz Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na 4 części. Ogórki dobrze umyć i pokroić w pół-plasterki. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Tuńczyka odsączyć i lekko rozdzielić widelcem. Kapustę, ogórki, rzodkiewkę, groszek, szczypiorek i koperek wymieszać w misce. Na koniec dodać pomidorki i tuńczyka. Delikatnie przemieszać. Składniki dressingu wymieszać
Trzeci talerzwypiekami na twarzy o paryskich kanapkach. Mama chcąc powtórzyć sukces kulinarny mamy Pauliny wypytała Agnieszkę, co też było w tym zagranicznym daniu. Siostra z zaangażowaniem wymieniła szynkę, rzodkiewkę, szzypiorek, żółty ser i majonez. Następnego dnia mama przygotowała kanapki zgodnie z opisem. Niestety - to nie było to! Bo "Jak to mogą być paryskie kanapki, skoro nie było samolotu(...)rodzina. Ba! Dziś, kiedy spotykami się z siostrami w domu naszych rodziców, często wspólnie robimy te kanapki. Sympatią do nich zaraziłyśmy także swoich mężów:) Składniki pęczek rzodkiewek kilka plasterków chudej szynki lub polędwicy sopockiej kilka plasterków żółtego sera pół pęczka szczypiorku majonez sól pieprz bułka lub bagietka Przygotowanie Rzodkiewkę, ser i szynkę pokroić w kostkę (maksymalnie
Kulinarne Inspiracje