kiedy nie mamy ochoty na ciężkie jedzenie, a chętnie sięgamy po wszelkie orzeźwienie. Lekko kwaskowaty smak złamany jest słodkim smakiem młodziutkich czerwonych buraczków. Orzeźwienia dodaje pachnący zielony ogórek, rzodkiewki i mnóstwo koperku, natki pietruszki i szczypiorku. Chłodnik ten świetnie smakuje z ugotowanym jajkiem i młodymi ziemniaczkami.Nie wymaga specjalnych poświęceń i spędzenia połowy dnia w kuchni (wystarczy lekko poddusić buraczki(...)szczypiorku, drobno pokrojonego pół pęczka koperku, drobno pokrojonego pół pęczka natki pietruszki, drobno pokrojonej 1 duży zielony ogórek (obrać, przekroić poziomo, wybrać nasionka, a pozostałą część drobno pokroić) pęczek rzodkiewek, pokrojonych w półtalarki sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku. . .3-4 ząbki czosnku WYKONANIE Buraczki obrać i bardzo dokładnie umyć .Oddzielnie przygotować: część korzeniową - zetrzeć
w mojej kuchniDwie wersje twarogowych dań: na słodko - z bakaliami i makaronem "sznurki" i druga - pikantna, z rzodkiewką, szczypiorkiem, kuskusem i sosem czosnkowym. Składniki obu wersji: Bazą jest oczywiście ser biały. Kulki pikantne Składniki: -twaróg ( najlepiej(...)krajanka - ok. 25 dkg ) -kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego -kilka rzodkiewek -szczypiorek -czosnek -kuskus -odrobina cebulki suszonej -sól Twaróg rozgniatamy widelcem. Stopniowo dodajemy jogurt, doprawiamy czosnkiem i solą i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek . Mieszamy i gotowe. Kuskus mieszamy z cebulką i zalewamy wodą według przepisu. Na kaszy układamy kulki
Maminek kulinarnyKolejny klasyk czyli kurczak-ananas w sałatkowej odsłonie. Wersja odchudzona czyli mniej majonezu, więcej zielonego i chrupkiego. Będzie rzodkiewka, sałata masłowa, orzech włoski i sos z imbirem,cynamonem i kakao :) Zapraszam do kuchni! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Kilkanaście małych kawałków ananasa świeżego lub z puszki 100g wysokiej jakości wędliny z piersi z kurczaka Kilka liści(...)sałaty masłowej 3 rzodkiewki Kilka orzechów włoskich 3 łyżki śmietany 18%tł. do sosów 1 łyżeczka majonezu Sól himalajska Ksylitol lub cukier Cynamon mielony Imbir mielony Kakao Sok z cytryny Przygotowanie: 1/ Mieszamy w małym pojemniku śmietanę, majonez, szczyptę cynamonu, imbiru i kakao. Dodajemy odrobinę soku z cytryny ksylitol i sól i ponownie mieszamy. Odkładamy na bok. 2/ Opłukaną sałatę
Kuchnia PROzdrowotnaKolorowa, pełna witamin i wartościowej kaszy. Sprawdzi się, jako smaczna przystawka lub samodzielne danie. SKŁADNIKI: Szklanka kaszy kuskus Bulion warzywny lub drobiowy ¾ szklanki mrożonego groszku Pól [pęczka dymki Pęczek rzodkiewki Płatki papryki Sos sałatkowy ziołowy WYKONANIE: Kaszę zalewamy gotującym się bulionem taka, aby płynu było około 1cm ponad kaszę. Przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku przez(...)minuty. Przelewamy zimna wodą. Dymkę drobno siekamy. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki. Kaszę, groszek, rzodkiewki i dymkę mieszamy. Na wierzchu sałatki wykładamy plastry sera feta. Przygotowujemy sos sałatkowy i polewamy nim całość
Pyry na Gazminut. Świeże warzywa pełne witamin i białko w postaci jajka i jogurtu. Idealna dla osób dbających o formę. Składniki: na dwie porcje: pól główki sałaty masłowej pół pęczka rzodkiewki gotowane jajko jogurt naturalny płaska łyżeczka cukru świeży tymianek Wykonanie Sałatę i rzodkiewki umyć. Sałatę podrzeć na drobniejsze kawałki. Dodać jogurt naturalny i cukier i wymieszać. Rzodkiewki podzielić na 4 części
Pyry na Gazjednego i drugiego. Można dodać również paprykę pokrojona w paski. Główną zasadą jest to aby warzywa były świeże. Składniki: 1 kalafior 4 pomidory 5 ogórków gruntowych 6 jajek 6 rzodkiewek 4 łyżki majonezu pęczek szczypiorku sałata do dekoracji Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, zaś kalafiora gotujemy tak aby się nie rozpadał oczywiście w osolonej wodzie Pomidory, rzodkiewki i jajka kroimy(...)ćwiartki. Ogórki kroimy w słupki. Na dużym półmisku układamy sałatę, a na niej kalafior, pomidory, ogórki, jajka i rzodkiewki. Układamy tak jak nam się podoba, półmisek ma po prostu wygladać ładnie Równomiernie na warzywach robimy kleksy z majonezu. Całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem Smacznego
IMPRESJA SMAKUJajka są dobre pod każdą postacią, w szczególności te pochodzące od szczęśliwych kur ;D Poświateczna inspiracja na faszerowane jajka ;)Wiosenne jajkaSkładniki:jajkaszynka drobiowamajonezszczypiorek sól pieprzrzodkiewkakiełki rzodkiewki Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ;)Przeciąć na pół i żółtka bardzo drobno pokroić i przełożyć do osobnej miseczki.Do żółtek dodać majonez (ilość zależy od ilości jajek ;), drobno posiekaną szynkę(...)szczypiorek oraz przyprawy:)Wypełnić miejsca po żółtkach powstałą masą - można nakładać je łyżeczką lub rękawem.Gotowe jajka układamy na plasterku szynki, ozdabiamy rzodkiewką i kiełkami, a całość przewiązujemy szczypiorkiem ;)A to co zostanie nadaje się idealnie jako pasta na kanapkę ;)Pyszne
Lawendowe Niebospokojnie zrobić i zjeść śniadanie, a przy tym wszystkim uraczyć się jakąś niespieszną lekturą. Dzisiejsze śniadanie, jak na moje ostatnie zapędy, bardzo, bardzo skromne. Świeże pieczywo z twarożkiem z rzodkiewką i herbata pomarańczowo-imbirowa. Ta ostatnia może bardziej wskazana na zimne wieczory, ale co mi tam.Podejrzewam jednak, że to niezwykła Dżenneta przykuła Waszą uwagą. Rozczaruję mym podstępem tych, którzy myśleli(...)przepis na twarożek i herbatę.Składniki:twarożek200g twarogu półtłustego100g śmietany 18%pęczek rzodkiewek1 plasterek cebulisól i pieprz do doprawienia herbataczarna herbataobrana skórka z mandarynki, kilka małych plasterkówszczypta imbiruSposób przygotowania: Rzodkiewkę kroimy w kostkę (ja lubię większe kawałki o boku do 1cm). Drobno siekamy cebulę. Wsypujemy do miseczki. Dodajemy twaróg i śmietanę. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.Do kubka wkładamy herbatę
W kuchni wieczoremminut (z moimi zmianami). Składniki: - kapusta pekińska – ok. 500g- 5 szklanek wody- ½ szklanki grubej soli morskiej- łyżka ziaren sezamu (warto dodać, niestety wyjątkowo nie miałam)- 1 marchew- 9 rzodkiewek- 3 szalotki- zielona cebulkaPasta chili:- 3 ząbki posiekanego czosnku- 2cm kawałek imbiru- 2 łyżeczki płatków chili- kawałek ostrej czerwonej papryczki- 3,5 łyżki sosu rybnego- 4 łyżki wina ryżowego Mirin(...)części (ja pokroiłam zwyczajnie, w paski). Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej ½ szklanki soli morskiej. Po 5 minutach zalewamy wodą kapustę, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Marchew, rzodkiewkę i szalotki cienko szatkujemy, zieloną cebulkę kroimy. Na pastę miksujemy w blenderze – czosnek, imbir, kawałek papryczki, sos rybny i wino Mirin. Wsypujemy płatki chili – mieszamy. Kapustę cedzimy, dokładnie płuczemy i osączamy
mojewypiekiinietylkourodę zajadała się nimi obficie. W swoich czasach była wzorem kobiecej urody. Dlaczego więc nie wykorzystać tych owoców do przygotowania niezwykle prostej sałatki. Sałata, granat, ananas, kiełki rzodkiewki - to wszystko wystarczy wymieszać i sałatka gotowa.Składniki:sałatagranatananas z puszkikiełki rzodkiewkiDo tej sałatki wykorzystujemy bukiet sałat z sałatą lodową. Dodajemy owoc granatu, pokrojony ananas z puszki i kiełki rzodkiewki. Możemy
Salonik smakówJest to przepis na wszystkim znaną pastę jajeczną :) Rzodkiewki i szczypiorek pochodzą już z mojego ogródka. Sałatę dopiero co flancowałam więc ta ze zdjęcia pochodzi jeszcze ze sklepu :) Składniki:5 - 6 jajek ugotowanych na twardo4 rzodkiewkipęczek szczypiorku1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu naturalnego10 - 15 dag kostki sera żółtego (można pominąć)sól, pieprzJajka gotujemy na twardo, obieramy i trzemy na tarce(...)Rzodkiewki myjemy i również trzemy na tarce. Ser trzemy na tarce. Dodajemy drobno pokrojony szczypior, majonez i jogurt oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Pastą smarujemy najlepiej pełnoziarniste tosty :)Pasta jajeczna
Bon Appetit Małgorzatykawałki. Całość zalewamy niewielką ilością wody, delikatnie solimy, dodajemy trochę soku z cytryny i gotujemy do miękkości. Studzimy.2. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umytą rzodkiewkę również ścieramy.3. Do zimnej botwinki dodajemy ogórki, rzodkiewkę, maślankę i śmietanę. Dodajemy siekany szczypiorek i koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Przed podaniem schładzamy
Kuchnia domowa Aniczosnkusól, pieprz ew chili w płatkach do smakusok z cytrynyoliwa do polaniaprzygotowaniezielone ogórki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przetrzeć przy pomocy blendera. Dodać kefir i jogurt, starty czosnek, wymieszać. Rzodkiewki i ogórki małosolne pokroić w paski lub kostkę, koperek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane(...)koperkiem, pokrojoną rzodkiewką i polane oliwą, Smacznego
Stare Garyrzodkieweksól, pieprzkilka listków sałaty lodowej1. Sałatę i mięso rozdrobnić/pokroić na mniejsze kawałki. Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Rzodkiewki i natkę umyć i pokroić.2. Na talerzu ułożyć sałatę, dodać kawałki kurczaka, pomidora, papryki i pokrojoną rzodkiewkę. Dodać ugotowany i wyłuskany bób oraz posypać natką pietruszki. Doprawić solą
UgotujmyTo.pldodając do niej szczyptę cukru. Brokuł powinien być lekko twardy po ugotowaniu. Przelać go zimną wodą i odcedzić.3. Jajka ugotować, ostudzić , obrać i pokroić w dużą kostkę.4. Rzodkiewki i pomidory opłukać, osuszyć. Pomidory pokroić w dużą kostkę a rzodkiewki w plasterki.5. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.6. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i jogurt i doprawić solą
UgotujmyTo.pl