rzodkiewka przepisy - 1000 przepisów (strona:22/67)

JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ, RZODKIEWKĄ I RZEŻUCHĄ 125

każdy członek mojej rodziny lubi inne nadzienie. Przynajmniej będzie kolorowo :) SKŁADNIKI: 6 jaj ugotowanych na twardo 6 plasterków chudej, wędzonej szynki 2 łyżki drobno posiekanej rzeżuchy 3-4 rzodkiewki starte na drobnych oczkach tarki sól pieprz kolorowy słodka papryka w proszku 2 łyżki majonezu A jak to zrobić: Jajka obrać ze skorupek. Odciąć im wierzchołki i wydrążyć żółtka. Żółtka przełożyć(...)miseczki, dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, rzeżuchę i rzodkiewkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki oraz majonezem. Całość dokładnie wymieszać. Wydrążone białka postawić w pionie (dół można lekko przyciąć co ułatwi ich postawienie) i napełnić przygotowanym farszem. Podawać oprószone papryką i posypane rzeżuchą

Kuchnia w opałach
Sałatka z roszponką i serem camembert 131

Składniki: 3 garście roszponki 1 serek camembert 2 pomidory 6 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku Sos 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki cząbru sól, pieprz Wykonanie Roszponkę układać na talerzach , a następnie pokrojone w plasterki pomidora i rzodkiewki. Serek pokroić na małe kawałki Posypać szczypiorkiem. Wszystkie składniki sosu wlać do małego słoiczka, zakręcić

O kuchni z uczuciem
Wiosenna sałatka z szynką, szczypiorkiem i rzodkiewką 331

część majonezu śmietaną. Sałatkę bardzo polecam, szczególnie na Wielkanocne śniadanie. Składniki : 5 jajek 1 mały pęczek szczypiorku 150 g żółtego sera 250 g szynki puszka kukurydzy 1,5 pęczka rzodkiewki pół średniego słoika majonezu 1 mały kubek śmietany 12% sól, pieprz do smaku Wykonanie : Majonez wymieszać ze śmietaną. Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu obrać. Kukurydzę odsączyć(...)oczkach i położyć jako kolejną warstwę. Delikatnie posypać solą i pieprzem do smaku. Posmarować ostatnią porcją sosu. Sałatkę schłodzić, a przed podaniem na grubej tarce zetrzeć ser żółty, potem rzodkiewkę i na końcu posypać pozostałym szczypiorkiem. Smacznego

Czerwień i błękit
Pasta z dorsza wędzonego 196

Szybka, pyszna i znika równie szybko, jak posmarowanie nią pieczywa. Delikatna, czuć smak wędzonej ryby. Idealna na piątkową kolację. Składniki : 1 dorsz wędzony 4 rzodkiewki 4 jajka 1 mała cebula 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu Sół, pieprz garść startego żółtego sera garść koperku Przygotowanie : Rybę obrać i oczyścić z ości, Rozdrobnić na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć

Garnkowe fanaberie
sałatka z brokułami 198

Witajcie dzisiaj przychodzę do was z pyszną i zdrową sałatką z brokułami. Składniki: - 1 brokuł - 1 pomidor - 3 czubate łyżki ugotowanego jaśminowego ryżu - 2 łyżki kukurydzy konserwowej - 2 rzodkiewki - 2 rosołki - sól - pieprz Wykonanie: Do ok 2l wody wrzucamy rosołki. Gdy woda się zagotuje wrzucamy obranego umytego brokuła.  Czekamy, aż się zagotuje i wyłączamy z gazu i zostawiamy(...)gorącej wodzie dopóki nie uznamy, że jest odpowiednio miękki. Odcedzamy na durszlaku. Kroimy pomidora i rzodkiewkę, dodajemy ryż i kukurydzę, odcedzonego zimnego brokuła i mieszamy. Dodajemy do smaku pieprz i odrobinę soli. Można ewentualnie dodać łyżkę majonezu. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Zielono mi 167

roszponki składniki na 3 talerze mały kawałek selera 250 g ziemniaków 1 por - tylko biała część 1 opakowanie roszponki ser smażony około 100 g sól, pieprz masło do smażenia rzodkiewki około 6 sztuk wykonanie: Na maśle podsmażamy pokrojony w talarki por. Po około 5 minutach dodajemy do niego seler i ziemniaki pokrojone z kostkę. Po minucie podsmażania dolewamy wodę(...)wszystko miksujemy na gładki krem. Znów stawiamy na gazie, dodajemy pokrojony ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewamy na talerze, które dekorujemy pokrojoną w słupki rzodkiewką. Można polać śmietaną

Przysmaki Karolki
Terrina twarogowa 218

dzień. Jednak najlepsza będzie latem, kiedy mamy świeże, pyszne i pachnące warzywa.  Składniki: 0,5 kg twarogu tłustego 50 ml śmietany 18% 100 g zielonego ogórka 5-7 rzodkiewek 50 g żółtego sera 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich sól, pieprz do smaku 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody 200 g szynki konserwowej w plasterkach Przygotowanie: Twaróg zmiksować w blenderze(...)Przełożyć do miski dodać śmietanę, startą na dużych oczkach rzodkiewkę, ogórki pokrojone w drobną kostkę (bez skórki), żółty ser pokrojony w kostkę i zioła dalmatyńskie. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę wlać do twarogu i wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą i plasterkami szynki. Przełożyć masę serową i z góry również położyć plasterki szynki

Ala piecze i gotuje
Chłodnik ogórkowy z miętą 154

niebo w gębie! Przy okazji - nieodmiennie zapraszam Was do polubienia mojego profilu na facebooku KLIK i śledzenia mnie na Instagramie: KLIK Składniki: ok. 6 sztuk ogórków gruntowych 5 średnich rzodkiewek 350 ml jogurtu naturalnego 350 ml kefiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny garść liści mięty koperek sól, pieprz do doprawienia Ogórki obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych okach. Dodać pokrojone w kostkę rzodkiewki, jogurt naturalny i kefir. Całość zblendować. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, sok z cytryny, liście mięty i koper i jeszcze raz dokładnie wszystko rozdrobnić blenderem. Doprawić solą (około 1/2-1 łyżeczki, spróbujcie doprawiając) i pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki i mocno schłodzić. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tosty w jajku i parmezanie z sałatką z łososiem. 174

gwoździ się nada niż do jedzenia. Nie poddałem się jednak i postanowiłem ją odświeżyć. Czego potrzebujemy? -pieczywo -mleko -jajko -parmezan -pieprz -łosoś wędzony -masło -awokado -oliwa -ogórek zielony -kiełki rzodkiewki Jajko bełtamy z dwiema łyżkami mleka, łyżką startego parmezanu i pieprzem. W tak przygotowanym jajku maczamy pieczywo i przekładamy na patelnię, gdzie czeka już rozgrzane masło. Smażymy do zrumienienia(...)można grzanki wrzucić do opiekacza lub piekarnika na kilka minut, pieczywo będzie bardziej chrupkie. Posiekanego łososia, skropionego minimalnie oliwą, łączymy z pokrojonymi w kostkę awokado, ogórkiem i z kiełkami rzodkiewki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego

BaRepas
Fasolka szparagowa z pestkami dyni 162

spróbowania.  Ta wspaniała zieleń, aż cieszy oczy. Składniki: 1/2 opakowania fasolki szparagowej zielonej gotowanej na parze Bonduelle 2 łyżki łuskanych pestek dyni szczypta soli (mała) 1 łyżka kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka świeżej bazylii 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Dzięki fasolce firmy Bonduelle przygotowanie potrawy zajmuje kilka chwil. Pestki dyni wysypujemy na deskę i lekko (niedbale) kroimy na mniejsze(...)oliwą z oliwek, sypiemy przygotowane pestki z dyni. Smażymy przez 3-4 minuty, mieszając. Następnie dodajemy fasolkę szparagową. Smażymy wszystko 3 minuty, mieszając. W międzyczasie szatkujemy 1 łyżkę kiełków rzodkiewki. Dodajemy do naszej fasolki wraz z małą szczyptą soli, mieszamy. Ściągamy z ognia. Nakładamy na półmisek (lub inne naczynie), posypujemy bazylią. Smacznego

Słodkie okruszki
Sałatka z Gnoccchi Sardi , fety, i brokuła 257

Składniki : 300 g makaronu  Gnocchi  Sardi Fabijańscy 1 mały brokuł 1/2 opakowania sera fetta  2, 3 łyżki majonezu kilka rzodkiewek kawałek pora około 6 plasterków szynki sól , pieprz  Wykonanie : Makaron ugotować all dente. Brokuła umyć rozdzielić różyczki , ugotować w osolonej wodzie. Szynkę , por , ser fetta, rzodkiewki  pokroić w kostkę. Dodać do makaronu i wymieszać . Ugotowany

Sama słodycz i szczypta chili
Chłodnik litewski 107

buraczkami 3 łyżki masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody 500 ml jogurtu greckiego 500 ml kefiru sok wyciśnięty z limonki sól, pieprz Dodatkowo 5 rzodkiewek 2 ogórki gruntowe po 3 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku Sposób przygotowania Obrać buraczki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Botwinkę posiekać, a cebulę pokroić w kosteczkę. W dużym(...)kilka minut, aż buraczki będą miękkie. Dodać wodę i zostawić do zagotowania. Odstawić z ognia, poczekać aż buraczki ostygną. Do ostygniętych już buraczków dodać pokrojone w kostkę ogórki,  rzodkiewkę, posiekaną zieleninę i czosnek. Dolać jogurtu i kefiru, wymieszać. Na sam koniec dodać wyciśnięty sok z limonki i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki, schłodzić

pink envelope
Weekendowe śniadanie - jajka zapiekane w szynce 185

plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej(w zależności od wielkości plastrów), 4 suszone pomidory z oleju, 2 łyżki kaparów,  miękki ser kozi, zielenina (rukola, endywia,szpinak, sałata itp.), kilka rzodkiewek, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz cayenne, szczypta cukru. Przygotowanie: Foremki do muffinek posmarować olejem z pomidorów, wyłożyć plastrami szynki tworząc koszyczki. Na dnie każdego położyć posiekane pomidory(...)kapary, wbić jajko, posypać pokrojonym serem kozim.  Zapiec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, 190 stopni, ok.15 minut). Zieleninę umyć i odsączyć, rzodkiewki pokroić na plasterki, wyłożyć na talerze i skropić winegretem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli, cukru i pieprzu. Na wierzchu położyć koszyczki z jajami

SzczyptaSmaQ
Sałatka – przedwiośnie 357

wiosny proponuje taką kolorowa sałatkę z porem i wędzonym kurczakiem. 250 g makaronu tortellini z szynką 1 udko wędzone 1 ogórek 2 pomidory 1 por (biała cześć) 1 pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Udko wędzone obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Pomidory, ogórka(...)rzodkiewki również kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa łączymy z makaronem. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby składniki się przegryzły

VioletoweKucharzenie
2. Pasztet gryczany z sosem 94

sztuki natka pietruszki 1 pęczek czosnek 4 ząbki majeranek, sól, pieprz oliwa 3 łyżki sos jogurt grecki lub bałkański  400 gramów, 1 pęczek  rzodkiewki, 1 mały  ogórek zielony, szczypiorek Sposób przygotowania Fasole i kaszę gryczaną ugotować osobno w osolonej wodzie, a po ostudzeniu zmielić na jednolitą masę. Płatki owsiane zalać wrzątkiem(...)wymieszać razem na jednolitą masę i doprawić do smaku. Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Przygotować sos wiosenny tzn. pokroić rzodkiewkę, ogórek i szczypiorek. Wymieszać z jogurtem (musi być bardzo gęsty) i doprawić solą i pieprzem. Gdy pasztet całkowicie wystygnie można go kroić w plastry i podawać razem z chlebem

Jadło i czytadło