Pyszne i zdrowe śniadanie - rewelacyjne połączenie prosciutto, awokado i jajka :) SKŁADNIKI 4 kromki chleba tostowego z ziarnami 4 plasterki szynki prosciutto 1 awokado 2 jajka oliwa ziołowa kiełki rzodkiewki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na półtwardo - wkładamy do garnuszka z zimną wodą, od momentu wrzenia gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Wystudzone obieramy i kroimy wzdłuż na plasterki(...)oliwą ziołową - u mnie oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem (przepis tu ) . Na każdy tost kładziemy szynkę, plasterki awokado i jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy kiełkami rzodkiewki. Pyszne śniadanie gotowe :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjejego smak. Przepis znam od kilku lat i systematycznie go powtarzam. Można dodać do niej pokrojoną szynkę lub kurczaka. 1 szklanka kaszy kuskus 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka szczypiorku 4 jajka 300-400g naturalnego serka homogenizowanego (w zależności od gęstości) sól, pieprz 1. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy do momentu(...)napęcznieje i ostygnie. 2. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. 3. Rzodkiewkę i szczypiorek drobno kroimy. 4. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 5. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy serek homogenizowany, sól i pieprz (do smaku). Mieszamy
Szefowa kuchnitwardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajloweSkładniki dodatkowe:– warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa(...)quinoa, pęczak),– sery: np. żółty, feta lub mni mozzarella.Należy pamiętać:– o kolejności wkładania składników: jako pierwsze na dno, wkładamy najtwardsze i najcięższe składniki (np. pomidory, ogórki, rzodkiewka, seler) lub „mokre” składniki (np. suszone pomidory w oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę!– jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzimowe zimne dni :-)Składniki:Twaróg klinek 1 opakowanie1 mały jogurt naturalny4 rzodkiewki1/4 papryki kawałek ogórka świeżegogarść pokrojonego szczypiorkusól i pieprzWykonanie:Twaróg rozgnieść z jogurtem naturalnym. Rzodkiewkę, ogórka i paprykę pokroić w dosyć drobną kosteczkę i dorzucić do twarogu. Szczypiorek pokroić i również dorzucić do reszty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na kanapkach lub obok kanapek
Anielska Kuchnia Anirosołowaskładniki na sos:5 łyżek ketchupu2 łyżki oliwy z oliwekpół łyżeczki mielonego chili albo 1 stołowa łyżka sosu z chili tajlandzkiego1/3 szklanki soku z ananasaSałaty szarpiemy w dłoniach, rzodkiewki, ogórek, pomidory, ser, paprykę, ananas - kroimy w paseczki, połówki albo w kostkę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z kostką drobiową do wyparowania wody
Bon Appetit Małgorzatysłonecznikalistki bazyliiszczypiorek oliwa albo sos balsamicznysól, pieprzWszystkie warzywa myjemy, osuszamy i jeśli jest konieczność obieramy ze skórki. Sałatę szarpiemy i układamy na talerzu. Następnie w plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Boczek podsmażamy na oliwie
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:Dowolna sałata (u mnie mix)Kilka pomidorków koktajlowychKilka suszonych śliwek np. węgierskichPołowa zielonego ogórka2 rzodkiewki Opakowanie sera bryndzaKilka oliwek Pestki dyniDowolny sos u mnie winegret Listki bazyliiSałatę i warzywa myjemy. Najpierw na talerzu rozkładamy sałatę, następnie kolejno: pokrojony ogórek, pomidorki, rzodkiewki, oliwki, bryndzę, prażone pestki dyni na suchej patelni, suszone śliwkami. Sałatę polewamy dowolnym, ulubionym sosem. Sałatka
Bon Appetit Małgorzatykoktajlowychkilka rzodkiewekpół ogórka zielonegoSos:oliwa z oliwek, sok z połowy cytrynysuszona kolendrasól i pieprzWarzywa myjemy, sałatę szarpiemy na kawałki, pomidorki przekrawamy na pół (albo zostawiamy całe), ogórki i rzodkiewki kroimy w plastry. łososia kroimy w mniejsze plastry. Sos: oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy i polewamy sałatkę. Wszystko razem mieszamy.Sałatka z łososiem
Bon Appetit Małgorzatypół. Wydrążamy środek z nasionek. Biały ser mieszamy z kefirem i z drobno pokrojonym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy twarożek wypełniamy ogórki, na wierch kładziemy starte na tarce rzodkiewki. Śniadanie gotowe :)Faszerowane zielone ogórki
Bon Appetit Małgorzatyzależna ile chcemy zjeść.Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i buraczkami. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. Albo zamiast gotowania botwiny od razu wykorzystujemy sok z buraków. Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lub drobniutko kroimy w kosteczkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kefir
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:2 szklanki młodego bobukilka pomidorków koktajlowychsałata lodowamała papryka żółtakilka rzodkieweksos winegretszczypiorekBób ugotować w osolonym wrzątku. Sałatę pokroić, pomidorki poprzekrawać na połówki, rzodkiewkę pokroić w plasterki albo zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kostkę, szczypiorek drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać wraz z bobem i zalać sosem winegret. sałatka z bobem
Bon Appetit Małgorzatyzieloną pleśnią2 łyżki octu balsamicznego biały pieprz. Składniki na dressing ze sobą mieszamy, ser ścieramy na tarce i dodajemy do sosu. Na półmisku układamy roszponkę, pokrojone w plastry rzodkiewkę i ogórek, pokrojone w ósemki jajka. Układamy także cząstki łososia. Granat przekrawamy na pół i uderzając drewnianą łyżką od spodu owoc wydobywamy kulki granatu, które dodajemy do sałatki. Całość polewamy
Bon Appetit Małgorzatypozostał ładny kolor. Oraz dodajemy łyżeczkę cukru. Gotujemy na małym ogniu, aż botwinka będzie miękka (max do 10 minut, nie dłużej bo się rozpadnie). Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach albo kroimy w kostkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy.Po ugotowaniu zupy całkowicie ją studzimy.Maślankę i mascarpone dokładnie mieszamy
Bon Appetit MałgorzatySałatka w sam raz na śniadanie czy kolację.Składniki:1 opakowanie serka wiejskiegoduża garść rukoli4 rzodkiewkiszczypiorek lub zielona cebulkaSposób przygotowania:1. Rukolę płuczemy, dodajemy do serka.2. Umyte rzodkiewki ścieramy na tarce jarzynowej.3. Posiekany szczypiorek dodajemy do sałatki, całość mieszamy.Smacznego
Kuchnia domowa Aninatka pietruszkiulubiony dressing sałatkowy (np. taki)Sposób przygotowania:1. Kapustę kroimy w kostkę lub szatkujemy.2. Pora kroimy w plasterki, solimy, a po jakimś czasie odciskamy z nadmiaru soku.3. Umyte rzodkiewki kroimy w półplasterki.4. Cebulę siekamy.5. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę.6. Wszystkie warzywa łączymy, zalewamy dressingiem i mieszamy. Dodajemy natkę pietruszki.Smacznego!!!Do surówki polecam kluski śląskie i gulasz
Kuchnia domowa Ani