Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto zadbać, żeby był zdrowy i przy tym pyszny. Najlepszy domowy twarożek...zapraszamy:) Składniki; 250 dkg sera białego z dobrego źródła, 5-6 rzodkiewek, pęczek szczypiorku, 2 łyżki śmietany 18 %, sól do smaku Wykonanie; Ser rozgnieść widelcem i połączyć ze śmietaną. Szczypiorek i rzodkiewkę drobno posiekać.Połączyć składniki i przyprawić do smaku. Smacznie i zdrowo
Anioły w kuchnijaką zrobiłam. Sądzę, że będzie u nas gościła częściej. A Wam jak się podoba? Stadniki: 150 g roszponki 1 duże jabłko 50 g sera gorgonzola 10 rzodkiewek 20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu(...)zarumienią. Ja smażę na patelni beztłuszczowo jednak możecie smażyć na niewielkiej ilości oleju. Roszponkę umyć i osuszyć, jabłko oczyścić z pestek i gniazda, pokroić w cienkie plastry, rzodkiewkę również pokroić na cieknie plastry. Dodać ser oraz pestki dyni, wszystko delikatnie wymieszać i na sałatkę ułożyć letnie pulpeciki. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą
Niezły MłynekSkładniki: 1 mała kapusta pekińska 1 marchewka. 1/2 pęczka rzodkiewek 1 średnia cebula 3 łyżki majonezu 1 garść natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokroić nożem na mniejsze cząstki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Natkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Świetny dodatek do obiadu
O kuchni z uczuciemPyszne i zdrowe śniadanie - rewelacyjne połączenie prosciutto, awokado i jajka :) SKŁADNIKI 4 kromki chleba tostowego z ziarnami 4 plasterki szynki prosciutto 1 awokado 2 jajka oliwa ziołowa kiełki rzodkiewki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na półtwardo - wkładamy do garnuszka z zimną wodą, od momentu wrzenia gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Wystudzone obieramy i kroimy wzdłuż na plasterki(...)oliwą ziołową - u mnie oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem (przepis tu ) . Na każdy tost kładziemy szynkę, plasterki awokado i jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy kiełkami rzodkiewki. Pyszne śniadanie gotowe :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjejego smak. Przepis znam od kilku lat i systematycznie go powtarzam. Można dodać do niej pokrojoną szynkę lub kurczaka. 1 szklanka kaszy kuskus 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka szczypiorku 4 jajka 300-400g naturalnego serka homogenizowanego (w zależności od gęstości) sól, pieprz 1. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy do momentu(...)napęcznieje i ostygnie. 2. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. 3. Rzodkiewkę i szczypiorek drobno kroimy. 4. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 5. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy serek homogenizowany, sól i pieprz (do smaku). Mieszamy
Szefowa kuchnitwardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajloweSkładniki dodatkowe:– warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa(...)quinoa, pęczak),– sery: np. żółty, feta lub mni mozzarella.Należy pamiętać:– o kolejności wkładania składników: jako pierwsze na dno, wkładamy najtwardsze i najcięższe składniki (np. pomidory, ogórki, rzodkiewka, seler) lub „mokre” składniki (np. suszone pomidory w oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę!– jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzimowe zimne dni :-)Składniki:Twaróg klinek 1 opakowanie1 mały jogurt naturalny4 rzodkiewki1/4 papryki kawałek ogórka świeżegogarść pokrojonego szczypiorkusól i pieprzWykonanie:Twaróg rozgnieść z jogurtem naturalnym. Rzodkiewkę, ogórka i paprykę pokroić w dosyć drobną kosteczkę i dorzucić do twarogu. Szczypiorek pokroić i również dorzucić do reszty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na kanapkach lub obok kanapek
Anielska Kuchnia Anirosołowaskładniki na sos:5 łyżek ketchupu2 łyżki oliwy z oliwekpół łyżeczki mielonego chili albo 1 stołowa łyżka sosu z chili tajlandzkiego1/3 szklanki soku z ananasaSałaty szarpiemy w dłoniach, rzodkiewki, ogórek, pomidory, ser, paprykę, ananas - kroimy w paseczki, połówki albo w kostkę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z kostką drobiową do wyparowania wody
Bon Appetit Małgorzatysłonecznikalistki bazyliiszczypiorek oliwa albo sos balsamicznysól, pieprzWszystkie warzywa myjemy, osuszamy i jeśli jest konieczność obieramy ze skórki. Sałatę szarpiemy i układamy na talerzu. Następnie w plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Boczek podsmażamy na oliwie
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:Dowolna sałata (u mnie mix)Kilka pomidorków koktajlowychKilka suszonych śliwek np. węgierskichPołowa zielonego ogórka2 rzodkiewki Opakowanie sera bryndzaKilka oliwek Pestki dyniDowolny sos u mnie winegret Listki bazyliiSałatę i warzywa myjemy. Najpierw na talerzu rozkładamy sałatę, następnie kolejno: pokrojony ogórek, pomidorki, rzodkiewki, oliwki, bryndzę, prażone pestki dyni na suchej patelni, suszone śliwkami. Sałatę polewamy dowolnym, ulubionym sosem. Sałatka
Bon Appetit Małgorzatykoktajlowychkilka rzodkiewekpół ogórka zielonegoSos:oliwa z oliwek, sok z połowy cytrynysuszona kolendrasól i pieprzWarzywa myjemy, sałatę szarpiemy na kawałki, pomidorki przekrawamy na pół (albo zostawiamy całe), ogórki i rzodkiewki kroimy w plastry. łososia kroimy w mniejsze plastry. Sos: oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy i polewamy sałatkę. Wszystko razem mieszamy.Sałatka z łososiem
Bon Appetit Małgorzatypół. Wydrążamy środek z nasionek. Biały ser mieszamy z kefirem i z drobno pokrojonym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy twarożek wypełniamy ogórki, na wierch kładziemy starte na tarce rzodkiewki. Śniadanie gotowe :)Faszerowane zielone ogórki
Bon Appetit Małgorzatyzależna ile chcemy zjeść.Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i buraczkami. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. Albo zamiast gotowania botwiny od razu wykorzystujemy sok z buraków. Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lub drobniutko kroimy w kosteczkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kefir
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:2 szklanki młodego bobukilka pomidorków koktajlowychsałata lodowamała papryka żółtakilka rzodkieweksos winegretszczypiorekBób ugotować w osolonym wrzątku. Sałatę pokroić, pomidorki poprzekrawać na połówki, rzodkiewkę pokroić w plasterki albo zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kostkę, szczypiorek drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać wraz z bobem i zalać sosem winegret. sałatka z bobem
Bon Appetit Małgorzatyzieloną pleśnią2 łyżki octu balsamicznego biały pieprz. Składniki na dressing ze sobą mieszamy, ser ścieramy na tarce i dodajemy do sosu. Na półmisku układamy roszponkę, pokrojone w plastry rzodkiewkę i ogórek, pokrojone w ósemki jajka. Układamy także cząstki łososia. Granat przekrawamy na pół i uderzając drewnianą łyżką od spodu owoc wydobywamy kulki granatu, które dodajemy do sałatki. Całość polewamy
Bon Appetit Małgorzaty