rzodkiewka przepisy - 1000 przepisów (strona:32/67)

Chłodnik z botwinki 112

brakuje. Chłodnik ma same plusy: ma mnóstwo witamin, szybko się go robi i świetnie chłodzi w upalne dni... Składniki:duży pęczek botwinki, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewki, ogórek, szczypta kwasku cytrynowego, 3 duże niezbyt gęste jogurty naturalne, 1 duży kubek kefiru, sól, pieprz.PrzygotowanieWszystkie warzywa dokładnie umyć. Botwinkę oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody(...)około 15minut. Odcedzić.Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper drobno posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać resztę warzyw. Dokładnie wymieszać. Schłodzić. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Jajka faszerowane serem pleśniowym z orzechami włoskimi 139

włoskichPRZYGOTOWANIEJajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy wzdłuż na połówki.Wyjmujemy żółtka - mieszamy je z serem pleśniowym, majonezem i masłem.Przyprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy farszem połówki jajek.Posypujemy kiełkami rzodkiewki i kładziemy na każdym jajku połówkę orzecha włoskiego

Moje Kuchenne Rewelacje
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 199

Polsce nie jemy niestety zbyt wiele warzyw liściastych, używamy mało ziół, a nacie warzyw wyrzucamy. Oto, co do zaoferowania ma nasza polska ziemia. Na zdjęciu szpinak, botwinka, liście rzodkiewki, rukola, roszponka oraz natka pietruszki Zielenina to nie tylko pożywienie dla królika. Liściaste warzywa to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Nie brakuje w nich witamin z grupy B, C, E oraz minerałów(...)botwina. - nie wyrzucajcie naci warzyw, one są nie tylko jadalne, ale również niezwykle wartościowe, np. nać marchewki ma kilkakrotnie więcej składników odżywczych niż sama marchew. Jeść można także liście rzodkiewki, rzepy, buraka i selera naciowego. - nie wytępiajcie chwastów – pokrzywy, mniszka, tylko pozwólcie im rosnąć w pewnej części ogrodu, a będziecie mieć własne źródło zdrowych roślin - jeżeli macie ogródek, działkę, zasadźcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Oszukany Cezar- wersja druga 715

dymka ze szczypiorkiem pomidor 2 jaja 2 małe piersi kurczaka chilli w płatkach ser pleśniowy złocisty Lazur pół papryki białej pół papryki zielonej zielona fasolka szparagowa-50 gram 4 rzodkiewki Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski, wlewamy połowę(...)talerze. Na niej układamy pokrojoną w kosktę białą i zieloną paprykę. Teraz czas na fasolkę szparagową, kroimy ją na mniejsza części i również układamy na sałacie. Pomidora, rzodkiewkę oraz jaja kroimy w ćwiartki i kładziemy na talerzach. Ser kroimy w kostkę. Na końcu układamy na sałacie pierś kurczaka pokrojoną w plastry. Wszystko polewamy pozostałym sosem i dekorujemy szczypiorkiem z dymki

Mango Papaja
Sałata lodowa z camembert, bryndzą, papryką i gruszką. Do tego kanapka z hummusem 175

chilli. Wyszło wspaniale.Składniki na sałatkę dla dwóch osób: 1 opakowanie sera camembert pół sałaty lodowej 50 gram bryndzy  1 gruszka ćwierć papryki białej ćwierć papryki zielonej 4 rzodkiewki pół ogórka oliwa z oliwek Sałatę lodową myjemy i rwiemy na mniejsze części. Rozkładamy na dwa talerze, niech stanie się ona bazą naszej sałatki. Camembert kroimy w trójkąty i kładziemy(...)sałacie lodowej. Bryndzę i papryki kroimy w kostkę. Rzodkiewki w ćwiartki. Paprykę kroimy w ósemki, ogórka obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy w półplasterki. Wszystko układamy na talerzu. Polewamy oliwą z oliwek. Podajemy z chlebem razowym i hummusem. Wspaniały pomysł na śniadanie, polecam

Mango Papaja
Tatar z łososia w ogórku 219

fileta z łososia lub gotowy tatar Suempol (ja użyłam gotowego, jest to posiekane mięso łososia) 25 ml sosu sojowego 0,5 łyżeczki wasabi 0,5 czerwonej cebuli kiełki rzodkiewki do przybrania 2 świeże ogórki długie i niezbyt cienkie Wykonanie: Ogórki obrałam ze skórki, pokroiłam w poprzek na 5 cm kawałki. Środek wydrążyłam, zostawiając odrobinę miąższu na jednym końcu, który tworzył(...)mięsem. W osobnej miseczce zmieszałam sos sojowy z wasabi i wlałam część zawartości do mięsa, dobrze wymieszałam. Na koniec zostało mi włożyć tatar do wydrążonych ogórków, przybrałam kiełkami rzodkiewki. Efekt widzicie na zdjęciach. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA II 152

dodatkowo bardzo fajnie, naturalnie ją zagęściły. Dla mnie obydwie wersje są rewelacyjne, nie wyobrażam sobie lata bez chłodnika... Składniki: - 1 pęczek botwiny - 1 średni zielony ogórek - 1/2-1 pęczka rzodkiewek - 1 ząbek czosnku - 1,5l kefiru (lub jogurtu naturalnego lub po połowie jogurt i kefir) - sól i pieprz do smaku - sok z cytryny (do smaku) - 1/2 słoika buraków (startych we wiórki(...)drobniutko pokrojone liście, dołożyć ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować, zamieszać i odstawić. Po kilku minutach wyjąć ziele angielskie i liść laurowy z zupy. Po przestudzeniu dodać starte rzodkiewki i ogórka (ja daję ze skórą). Do części kefiru dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy dokładnie i stopniowo (cały czas mieszając) dolewamy naszą mieszankę do garnka z burakami. Dolewamy resztę kefiru

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka makaronowa - podsumowanie współpracy z mantini24.pl 138

dodatkami jakie lubimy, dosłownie smakuje we wszystkich połączeniach. U mnie była to zapiekanka z makaronu Rigatoni, cebuli, jajek i dużej ilości tuńczyka. Dodatkowo można dodać startą na tarce rzodkiewkę. Całość przykrywamy serem i zapiekamy. Spróbujcie i nie bójcie się odważnego połączenia smaków.Składniki :* 250g makaronu Rigatoni* puszka tuńczyka w sosie własnym* 2 jajka ugotowane na twardo* cebula* ząbek czosnku(...)łyżki gęstej kwaśnej śmietany * łyżka oliwy z oliwek* opcjonalnie rzodkiewki* kilka plasterków żółtego sera* świeże zioła* sól, pieprz  Przygotowanie :Makaron ugotować al dente. Jajka zetrzeć na tarce, wymieszać z tuńczykiem i śmietaną. Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszać całość z tuńczykiem. W formie do zapiekania ułożyć makaron, sos z tuńczyka, przykryć całość plasterkami sera i zapiekać

Magiczne Życie Marty
Sałata batawska z bryndzą i jajem na miękko oraz fasolką szparagową 271

miękko (u mnie 5,5 minuty) 4 małe pomidory malinowe (prosto z ogródka mojej ukochanej mamy) 50 gram bryndzy, pokrojonej w kostkę 1/3 ogórka szklarniowego 1/4 białej papryki 4 rzodkiewki garść zielonej fasolki szparagowej, umytej i ugotowanej szczypta soli Jaja gotujemy na miękko. W tym czasie na talerzach układamy sałatę a na niej: pokrojone w ćwiartki pomidory i rzodkiewki, paprykę

Mango Papaja
Chłodnik litewski 166

Lekki chłodnik, którego bazę stanowi ugotowana botwinka wymieszana z kefirem. Ma cudowny kolor i ciekawy smak. Składniki: pęczek młodej botwinki z buraczkami 800 g kefiru pęczek rzodkiewki ogórek zielony łyżka soku z cytryny 2 jajka  koperek, szczypior sól, pieprz, cukier Botwinkę umyć i razem z buraczkami drobno pokroić. Wsadzić do garnka i zalać 2 szklankami wody. Posolić, dodać(...)cytryny i gotować kilka minut, aż botwinka zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę, koperek i szczypior posiekać.  Do garnka z botwiną wrzucić wszystkie warzywa i wlać kefir. Wymieszać całość, doprawić i wstawić do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Podawać dobrze schłodzony z jajkiem i koperkiem

wyzwania kuchenne
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 194

problem podmienić go na plaster wędliny.Obiadowo Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej. Wyrazisty wędzony(...)gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak. Pyszności! A po tym wszystkim...Deser... który z powodzeniem można przygotować też na śniadanie. Nie wymaga bowiem dużego nakładu pracy.Opakowanie twarogu (ok. 200-250g, ja wykorzystałam Capri, ale nadaje się każdy inny) zagniotłam z 5-6 łyżkami kaszy manny, łyżeczką cukru waniliowego i jajkiem. Uformowałam "śląskopodobne" kluseczki z dziurką, które wrzucałam

bastalena
Proste i pożywne śniadanko! 114

sera3 łyżki jogurtu naturalnego3 rzodkiewki3 łyżeczki szczypiorku1 łyżeczka słonecznika łuskanegoSól, pieprz do smakuDodatki:1 szt. maślanego croissant'aPrzepis:Twaróg rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy do niego jogurt, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę oraz 2 łyżeczki szczypiorku. Dodajemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i nakładamy na croissant'a. Wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Do tego duży kubek gorącego kakaa i jesteśmy

Emcia Pichci
Sałatka z kurczakiem i szpinakiem 199

kurczaka nacieramy przyprawą i smażymy (w całości) na złoto z każdej strony. Po usmażeniu mięsa odstawiamy je do ostygnięcia. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w kostkę i rzodkiewki w talarki. Przygotowujemy sos - łączymy olej ze słonecznika ze wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Następnie do szpinaku dodajemy pozostałe pokrojone warzywa oraz pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Całość

Emcia Pichci
Dietetyczna pasta jajeczna 222

jednej osoby. Dietetyczna pasta jajeczna       Składniki: 1 jajko łyżka odtłuszczonego  jogurtu greckiego ½ łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka keczupu pikantnego szczypiorek lub cebulka dymka 1 rzodkiewka ½ ogórka konserwowego sól/pieprz ewentualnie odrobina octu winnego Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo, obieramy i jeszcze ciepłe rozgniatamy.  Rzodkiewkę i ogórka kroimy w bardzo drobna kosteczkę.  Szczypiorek również drobno

Mania Gotowania
Sałatka z serkiem wiejskim 840

będzie stanowić syte śniadanie lub pożywny lunch.Inspiracja:  klik Składniki: ½ czerwonej papryki 1 pomidor 1 czerwona cebula Pęczek szczypiorku lub koperku 1 długi ogórek 200g serka wiejskiego 5 dużych rzodkiewek Sól Pieprz Przygotowanie: Ogórka obrać, pokroić wraz z papryką, czerwoną cebulą i rzodkiewką w kostkę. Pomidora sparzyć, pokroić drobno, szczypiorek posiekać. Dodać serek wiejski. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania