rzodkiewka przepisy - 1000 przepisów (strona:32/67)

Oszukany Cezar- wersja druga 717

dymka ze szczypiorkiem pomidor 2 jaja 2 małe piersi kurczaka chilli w płatkach ser pleśniowy złocisty Lazur pół papryki białej pół papryki zielonej zielona fasolka szparagowa-50 gram 4 rzodkiewki Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski, wlewamy połowę(...)talerze. Na niej układamy pokrojoną w kosktę białą i zieloną paprykę. Teraz czas na fasolkę szparagową, kroimy ją na mniejsza części i również układamy na sałacie. Pomidora, rzodkiewkę oraz jaja kroimy w ćwiartki i kładziemy na talerzach. Ser kroimy w kostkę. Na końcu układamy na sałacie pierś kurczaka pokrojoną w plastry. Wszystko polewamy pozostałym sosem i dekorujemy szczypiorkiem z dymki

Mango Papaja
Sałata lodowa z camembert, bryndzą, papryką i gruszką. Do tego kanapka z hummusem 179

chilli. Wyszło wspaniale.Składniki na sałatkę dla dwóch osób: 1 opakowanie sera camembert pół sałaty lodowej 50 gram bryndzy  1 gruszka ćwierć papryki białej ćwierć papryki zielonej 4 rzodkiewki pół ogórka oliwa z oliwek Sałatę lodową myjemy i rwiemy na mniejsze części. Rozkładamy na dwa talerze, niech stanie się ona bazą naszej sałatki. Camembert kroimy w trójkąty i kładziemy(...)sałacie lodowej. Bryndzę i papryki kroimy w kostkę. Rzodkiewki w ćwiartki. Paprykę kroimy w ósemki, ogórka obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy w półplasterki. Wszystko układamy na talerzu. Polewamy oliwą z oliwek. Podajemy z chlebem razowym i hummusem. Wspaniały pomysł na śniadanie, polecam

Mango Papaja
Tatar z łososia w ogórku 221

fileta z łososia lub gotowy tatar Suempol (ja użyłam gotowego, jest to posiekane mięso łososia) 25 ml sosu sojowego 0,5 łyżeczki wasabi 0,5 czerwonej cebuli kiełki rzodkiewki do przybrania 2 świeże ogórki długie i niezbyt cienkie Wykonanie: Ogórki obrałam ze skórki, pokroiłam w poprzek na 5 cm kawałki. Środek wydrążyłam, zostawiając odrobinę miąższu na jednym końcu, który tworzył(...)mięsem. W osobnej miseczce zmieszałam sos sojowy z wasabi i wlałam część zawartości do mięsa, dobrze wymieszałam. Na koniec zostało mi włożyć tatar do wydrążonych ogórków, przybrałam kiełkami rzodkiewki. Efekt widzicie na zdjęciach. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA II 153

dodatkowo bardzo fajnie, naturalnie ją zagęściły. Dla mnie obydwie wersje są rewelacyjne, nie wyobrażam sobie lata bez chłodnika... Składniki: - 1 pęczek botwiny - 1 średni zielony ogórek - 1/2-1 pęczka rzodkiewek - 1 ząbek czosnku - 1,5l kefiru (lub jogurtu naturalnego lub po połowie jogurt i kefir) - sól i pieprz do smaku - sok z cytryny (do smaku) - 1/2 słoika buraków (startych we wiórki(...)drobniutko pokrojone liście, dołożyć ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować, zamieszać i odstawić. Po kilku minutach wyjąć ziele angielskie i liść laurowy z zupy. Po przestudzeniu dodać starte rzodkiewki i ogórka (ja daję ze skórą). Do części kefiru dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy dokładnie i stopniowo (cały czas mieszając) dolewamy naszą mieszankę do garnka z burakami. Dolewamy resztę kefiru

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka makaronowa - podsumowanie współpracy z mantini24.pl 140

dodatkami jakie lubimy, dosłownie smakuje we wszystkich połączeniach. U mnie była to zapiekanka z makaronu Rigatoni, cebuli, jajek i dużej ilości tuńczyka. Dodatkowo można dodać startą na tarce rzodkiewkę. Całość przykrywamy serem i zapiekamy. Spróbujcie i nie bójcie się odważnego połączenia smaków.Składniki :* 250g makaronu Rigatoni* puszka tuńczyka w sosie własnym* 2 jajka ugotowane na twardo* cebula* ząbek czosnku(...)łyżki gęstej kwaśnej śmietany * łyżka oliwy z oliwek* opcjonalnie rzodkiewki* kilka plasterków żółtego sera* świeże zioła* sól, pieprz  Przygotowanie :Makaron ugotować al dente. Jajka zetrzeć na tarce, wymieszać z tuńczykiem i śmietaną. Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszać całość z tuńczykiem. W formie do zapiekania ułożyć makaron, sos z tuńczyka, przykryć całość plasterkami sera i zapiekać

Magiczne Życie Marty
Sałata batawska z bryndzą i jajem na miękko oraz fasolką szparagową 276

miękko (u mnie 5,5 minuty) 4 małe pomidory malinowe (prosto z ogródka mojej ukochanej mamy) 50 gram bryndzy, pokrojonej w kostkę 1/3 ogórka szklarniowego 1/4 białej papryki 4 rzodkiewki garść zielonej fasolki szparagowej, umytej i ugotowanej szczypta soli Jaja gotujemy na miękko. W tym czasie na talerzach układamy sałatę a na niej: pokrojone w ćwiartki pomidory i rzodkiewki, paprykę

Mango Papaja
Chłodnik litewski 168

Lekki chłodnik, którego bazę stanowi ugotowana botwinka wymieszana z kefirem. Ma cudowny kolor i ciekawy smak. Składniki: pęczek młodej botwinki z buraczkami 800 g kefiru pęczek rzodkiewki ogórek zielony łyżka soku z cytryny 2 jajka  koperek, szczypior sól, pieprz, cukier Botwinkę umyć i razem z buraczkami drobno pokroić. Wsadzić do garnka i zalać 2 szklankami wody. Posolić, dodać(...)cytryny i gotować kilka minut, aż botwinka zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę, koperek i szczypior posiekać.  Do garnka z botwiną wrzucić wszystkie warzywa i wlać kefir. Wymieszać całość, doprawić i wstawić do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Podawać dobrze schłodzony z jajkiem i koperkiem

wyzwania kuchenne
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 197

problem podmienić go na plaster wędliny.Obiadowo Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej. Wyrazisty wędzony(...)gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak. Pyszności! A po tym wszystkim...Deser... który z powodzeniem można przygotować też na śniadanie. Nie wymaga bowiem dużego nakładu pracy.Opakowanie twarogu (ok. 200-250g, ja wykorzystałam Capri, ale nadaje się każdy inny) zagniotłam z 5-6 łyżkami kaszy manny, łyżeczką cukru waniliowego i jajkiem. Uformowałam "śląskopodobne" kluseczki z dziurką, które wrzucałam

bastalena
Proste i pożywne śniadanko! 116

sera3 łyżki jogurtu naturalnego3 rzodkiewki3 łyżeczki szczypiorku1 łyżeczka słonecznika łuskanegoSól, pieprz do smakuDodatki:1 szt. maślanego croissant'aPrzepis:Twaróg rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy do niego jogurt, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę oraz 2 łyżeczki szczypiorku. Dodajemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i nakładamy na croissant'a. Wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Do tego duży kubek gorącego kakaa i jesteśmy

Emcia Pichci
Sałatka z kurczakiem i szpinakiem 201

kurczaka nacieramy przyprawą i smażymy (w całości) na złoto z każdej strony. Po usmażeniu mięsa odstawiamy je do ostygnięcia. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w kostkę i rzodkiewki w talarki. Przygotowujemy sos - łączymy olej ze słonecznika ze wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Następnie do szpinaku dodajemy pozostałe pokrojone warzywa oraz pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Całość

Emcia Pichci
Dietetyczna pasta jajeczna 225

jednej osoby. Dietetyczna pasta jajeczna       Składniki: 1 jajko łyżka odtłuszczonego  jogurtu greckiego ½ łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka keczupu pikantnego szczypiorek lub cebulka dymka 1 rzodkiewka ½ ogórka konserwowego sól/pieprz ewentualnie odrobina octu winnego Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo, obieramy i jeszcze ciepłe rozgniatamy.  Rzodkiewkę i ogórka kroimy w bardzo drobna kosteczkę.  Szczypiorek również drobno

Mania Gotowania
Sałatka z serkiem wiejskim 843

będzie stanowić syte śniadanie lub pożywny lunch.Inspiracja:  klik Składniki: ½ czerwonej papryki 1 pomidor 1 czerwona cebula Pęczek szczypiorku lub koperku 1 długi ogórek 200g serka wiejskiego 5 dużych rzodkiewek Sól Pieprz Przygotowanie: Ogórka obrać, pokroić wraz z papryką, czerwoną cebulą i rzodkiewką w kostkę. Pomidora sparzyć, pokroić drobno, szczypiorek posiekać. Dodać serek wiejski. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać

Fabryka pomysłów
Sałatka a la nicoise 527

pomidorków koktailowych3 jajkapuszka tuńczyka w sosie własnym6 rzodkiewek0,5 czerwonej cebulipieprz2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie:Do miski dajemy rukolę, pomidorki kroimy na pół, kroimy cebulę w piórka, rzodkiewkę w talarki. Drobnimy tuńczyka, dodajemy jajka.Dodajemy pieprzu do smaku I oliwy. Sałatka gotowa :) Smacznego

Smaki Edyty
Oszukany Cezar 649

marynacie: sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej w proszku, chili w płatkach, pieprz cytrynowy. Marynujemy 15-30 minut przed usmażeniem na patelni grillowej. garść fasolki szparagowej 3 jajka kiełki rzodkiewki  pomidor o dziwnej nazwie ale może być też o normalnej (hihi) sałata lodowa, mała główka 120 gram koziego sera jedna szalotka dressing: 3 ząbki czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)mnie się to udaje bardzo rzadko, nie wiem...). Kozi ser kroimy w kostkę a szalotkę bardzo drobno. Wszystko układamy na sałacie, również fasolkę szparagową. Gdzieś tam dorzucamy kiełki rzodkiewki. Pierś kurczaka kroimy w plastry na skos i układamy na talerzach. Teraz czas na dressing: ząbki czosnku miażdżymy, mieszamy z jogurtem naturalnym, majonezem, wodą, solą, pieprzem i posiekaną miętą. Dressingiem polewamy

Mango Papaja
Chłodnik z botwinki 151

moja córka.  Koniec końców nawet go nie tknęła, synowi też nie smakował.  Za to ja z małżonkiem zjedliśmy z miłą chęcią.    Składniki: 2 pęczki botwinki 2 ogórki gruntowe kilka rzodkiewek 1 - 2  ząbki czosnku 800 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki jajka koperek, szczypiorek 2 - 3 łyżki zakwasu buraczanego (opcjonalnie) sól, pieprz     Wykonanie: Botwinkę umyć, buraczki wyszorować.   Gałązki pokroić(...)zalać wodą.  Gotować przez kilka, kilkanaście minut, aż botwinka będzie miękka.  Wyjąć z wody i ostudzić.  Wody nie wylewać. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Rzodkiewki pokroić na drobną kostkę.  Przestudzone buraczki obrać i drobno pokroić.  Jogurt / kefir / maślankę wlać do miski.  Dodać pokrojone warzywa i przecisnąć czosnek.  Dolać odrobinę wody z gotowania botwinki i ewentualnie zakwas

Sto kolorów kuchni