rzodkiewka przepisy - 1000 przepisów (strona:23/67)

Sałatka wiosenna z jajkami i miodowo miętowym winegretem 162

polecam zwłaszcza na takie upały jak dzisiaj.  Składniki na 2-3 osoby : 4 jajka ugotowane na twardo garść pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 1/2 główki sałaty masłowej kilka rzodkiewek 1/2 niedużej czerwonej cebuli kilkanaście plasterków świeżego ogórka garść świeżej rzeżuchy kilkanaście listków świeżego oregano Sos: 3 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego(...)chili sól morska pieprz czrny mielony Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na robniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Na sałacie ułożyć dookoła jajka przekrojne na ćwiartki, ogórka i rzodkiewkę w płłplasterkach. Cebulę pokroić w piórka i posypać sałatkę. Na końcu ułożyć poprzekrajane na pół pomidorki, rzeżuchę i listki oregano. W słoiczku polączyć wszystkie płynne składniki sosu, dodać pokrojone drobno

Gosia gotuje
Domowy twarożek wiosenny 126

polepsza jego smak...polecam. Składniki: 250 g  domowego białego sera 200 g jogurtu  gęstego naturalnego 2 spore gałązki lubczyku garść świeżego tymianku 1/2 pęczka szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ser przygotować wg przepisu podanego w  linku . Ser przełożyć do miski i rozgnieść widelcem, dodać jogurt, pokrojony drobno szczypiorek(...)startą na tarce o dużych oczkach rzodkiewkę. Listki z lubczyku i tymianku  poodrywać od gałązek i również pokroić. Dodać wyciśnięty przes praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać i podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka ziemniaczana z szynką i żółtym serem 157

rosną i są zbierane w swoim najlepszym okresie.  Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 100 g gotowanej wędzonej szynki 100 g  ulubionego sera żółtego  1 pęczek rzodkiewki 1/2 pęczka szczypiorku kilka listków świeżej bazylli, mięty i oregano Dresing: 1 płaska łyżeczka miodu naturalnego 2 łyżki octu winnego 1 łyzeczka soku z  cytryny 2 łyżki oleju(...)przygotowania: Ugotowane i przstudzone ziemniaki, jeśli są małe pozostawić w całości, w przeciwnym przypadku pokroić w ćwiartki. Wrzucić do miski, dodać do nich pokrojone w paseczki ser i szynkę. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, a zioła drobno posiekać. Wszystko dokładnie wymieszać. W słoiczku umieścić wszystkie składniki dresingu, zakręcić słoik i dokładnie wymieszać po czym polać nim sałatę. Odstawić na około

Gosia gotuje
Smakowite kąski z selera :) 165

wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy łyżkę majonezu. Wszystko mieszamy i gotowe :) Sałatka : 1 sałata masłowa lub inna 3 rzodkiewki 6 pomidorów koktajlowych 3 świeże pieczarki 1 garść fasolki szparagowej (ugotowanej) Do dużej miski rwiemy kilka liści sałaty.  Kroimy rzodkiewkę w półplasterki, pomidory na ćwiartki a pieczarki

vegetanie
Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 135

kostkę. Lekko posypujemy startym żółtym serem i sezamem. Wkładamy do piekarnika po ok. 10 min. od wstawienia papryczek. Sałatka: sałata lodowa 2 pomidory, najlepiej żółty i czerwony 2 rzodkiewki 2 gałązki selera naciowego 1 średnia papryka pomarańczowa oliwa z oliwek limonka słodki sos chili sos sojowy Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, rzodkiewkę w półplasterki

vegetanie
Penne z brokułowym pesto :) 140

osoby) Składniki: 1 opakowanie penne 1 świeży brokuł 1 słodka śmietanka 12% (300 ml) 1 mini papryczka czerwona 1 mini papryczka żółta 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kiełki rzodkiewki pieprz, oregano, bazylia, tymianek oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente :) Brokuł obieramy z liści, twardych korzeni i blanszujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przekładamy do dużego pojemnika(...)pieprzem. Dusimy jeszcze chwile aż sos dobrze zgęstnieje. Wyłączamy ogień i dodajemy sos do penne. Całość mieszamy tak, aby sos dobrze okleił makaron. Podajemy na talerze i posypujemy kiełkami rzodkiewki. Gotowe :) Życzymy smacznego

vegetanie
Kotlety ziemniaczane z jabłkiem i zapiekany kalafior :) 178

piekarnika. Kontrolujemy, aby się nie przypalił i upajamy się magicznym zapachem ziół zapiekanych z kalafiorem :) Surówka z rukoli: 1/2 opakowania rukoli pomidory koktajlowe żółte pomidory koktajlowe czerwone kiełki rzodkiewki słonecznik łuskany sezam 1/2 limonki oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy Rukolę obieramy z twardszych łodyżek i płuczemy pod bieżąca wodą. Kilka żółtych i kilka czerwonych pomidorów koktajlowych kroimy na ćwiartki(...)Dodajemy do rukoli razem z kiełkami rzodkiewki, ok. 1/3 opakowania. Doprawiamy pieprzem i sosem sojowym. Następnie słonecznik wysypujemy na suchą patelnię i prażymy na złoty kolor. Możecie słonecznik przeprażyć z dodatkiem curry, będzie miał wyrazisty smak i nada dodatkowego smaku surówce. Wtedy jednak w połowie prażenia musicie dolać nieco oliwy z oliwek, żeby nie spalić curry. Po smażeniu słonecznik dodajemy

vegetanie
Marchewka w cieście z kaszą bulgur. 139

pięknie wygląda to danie :) Marchewka w cieście z kaszą bulgur i kolorową surówką (4-5 osób) Składniki: 4 duże marchewki 1 szklanka kaszy bulgur 1/2 żółtej słodkiej papryki 5 rzodkiewek 1/2 niedużej rzodkwi lodowej 3 duże jaja 1 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki bulionowej warzywnej 1/2 limonki oliwa z oliwek sos sojowy oregano, pieprz cayenne, ostra(...)potrawy. Każdą marchewkę smażymy na złoty kolor z obu stron i odstawiamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Surówkę przygotowujemy z sałaty, jaką macie akurat w domu, rzodkiewek, papryki i rzodkwi lodowej. My wyłącznie przyprawiamy oliwą z oliwek, sokiem z limonki i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mieszamy i podajemy z resztą składników naszego dania. Gotowe :) Nasza sugestia

vegetanie
Chlebowe smarowidło - dietetyczna pasta rybna 271

dietetycznych rozdań. Dziś receptura na pastę z wędzonej makreli i twarogu. Pasta z wędzonej ryby Składniki: 1 duża wędzona makrela 250 dag chudego twarogu 1 mała czerwona cebula 3 rzodkiewki pieprz Rybę oddzielić od ości, zemleć razem z twarogiem, dodać posiekaną drobno rzodkiewkę i cebulę. Doprawić pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z wędzonym łososiem i fetą 299

rzeżuchę. A na taką sałatkę miałam już ochotę od dawna. Inspiracja znaleziona u Kwestii Smaku . Składniki /4 porcje/: 1 opakowanie wędzonego łososia opakowanie mieszanki sałat z rukolą 5-6 rzodkiewek 150 g sera feta 1/2 pęczka koperku Dressing: 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: Sałatkę rozłożyć na 4 talerze(...)Ułożyć na niej kawałki wędzonego łososia i pokrojony w kostkę ser feta. Posypać plasterkami rzodkiewki i posiekanym koperkiem.  Składniki dressingu wymieszać i polać nim sałatkę

Pasja Smaku
Sałatka z białego melona z sosem z syropu brzoskwiniowego i grzankami z gorgonzolą. 137

najbardziej watermelona, czyli po naszemu arbuza. Dziś jednak zatrzymam się na białym melonie i bardzo szybkiej i pysznej sałatce. Czego potrzebujemy? -kawałek melona, obrany i pokrojony w łódkę -kiełki rzodkiewki -pieczywo żytnie -gorgonzola -żółty ser edamski. Sos: -łyżka syropu brzoskwiniowego -łyżeczka octu balsamicznego -łyżka oliwy -mała szczypta soli Z pieczywa robimy dwie kanapki (mini panini); środek nadziewamy serem żółtym(...)gorgonzolą, na górę również dajemy kleks z gorgonzoli. Zapiekamy w opiekaczu. Na kiełki rzodkiewki wykładamy melona i nasze mini panini; polewamy wszystko sosem

BaRepas
Lamb koftas - kofty jagnięce 205

mielonego mięsa jagnięcego 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól i pieprz garść pistacji bez skorupek 2 łyżki sosu słodkiego chili 4 tortille liście młodej sałaty rzodkiewka hummus jogurt naturalny liście kolendry skórka z cytryny Kruszymy pistacje w moździerzu. Mięso łączymy z przyprawami i formujemy 4 kiełbaski. Można je zrobić na patyczkach ale niekoniecznie. Kofty smażymy(...)będą ładnie brązowe. Gdy już będą gotowe, smarujemy sosem słodkim chili i obtaczamy w pokruszonych pistacjach. Toritlle podrzewamy w mikrofalówce lub na patelni, na środek wykładamy koftę, sałatę i rzodkiewki, dodajemy hummus i jogurt. Posypujemy liśćmi kolendry i skórka z cytryny. Rolujemy i zajadamy:-) Smacznego

Kulinarna rozmowa
Sałatka z brokułem, fetą i kiełkami rzodkiewki 225

jestem teraz zafascynowana domową produkcją kiełków. Nie wiem czy to podświadomość płata mi figle, ale wydaje mi się, że nawet w smaku są lepsze niż te ze sklepu :) Kiełki rzodkiewki produkuję wręcz masowo, bo to jedne z moich ulubionych. Rzodkiewki dostępne o tej porze roku jakoś mnie do siebie nie przekonują, a świeżutkie kiełki wręcz przeciwnie. Nadają się do kanapek

Kraina Tysiąca Smaków
Chłodnik. 130

Ponieważ gorące dni przed nami kolejna propozycja orzeźwiającego obiadu- CHŁODNIK. WYKONANIE: 1 pęczek botwinki 2 średnie ogórki zielone około 5 rzodkiewek 2-3 ząbki czosnku 2 jogurty naturalne lub kefiry pół pęczka koperku pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny sól, pieprz, łyżeczka cukru, jajka WYKONANIE: Botwinę razem z buraczkami kroimy bardzo drobno, gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem vegety(...)ewentualnie soli, pieprzu i odrobiny cukru do miękkości około 15 min. Do ugotowanego wywaru dodajemy sok z cytryny Na dużych oczkach tarki ścieramy ogórki, rzodkiewkę, drobno siekamy koperek, szczypiorek Rozgniatamy czosnek, mieszamy z jogurtem(kefirem) Następnie łączymy z zimnym wywarem i wkładamy do lodówki Przed podaniem posypujemy koperkiem i szczypiorkiem można dodać kleks śmietany i ugotowane pokrojone w ćwiartki jajka

Kuchnia Beaty
"Pyry z gzikiem" 170

Szklarskiej Porębie z ziemniakami pieczonymi w mundurkach z piekarnika, zresztą nie tylko z tym dodatkiem i mówię Wam warto spróbować! SKŁADNIKI: 2 kostki sera śmietankowego /półtłusty 4 rzodkiewki 2 cebulki szalotki szczypiorek sól, pieprz śmietana bądź jogurt naturalny można dodać zielony ogórek lub inne ulubione warzywa 6 ziemniaków tej samej wielkości WYKONANIE: ser ucieramy drewnianą kulą z dodatkiem jogurtu(...)śmietany, dodajemy sól, pieprz, rzodkiewkę i szalotkę kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na dużych oczkach, szczypiorek drobno siekamy, do gładko utartej masy dodajemy warzywa, mieszamy, jeśli zajdzie potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku, odstawiamy, do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni wkładamy dobrze umyte ziemniaki, pieczemy około 1/2 godz. (średniej wielkości),  ziemniaki nacinamy głęboko, nakładamy gzik i upajamy się

Kuchnia Beaty