mieszamy łyżeczką. Odstawiamy, by nasiona chia napęczniały. W tym czasie wykonać sałatkę : Składniki : 3 liście sałaty lodowej przynajmniej pół pęczka kolendry z doniczki ok. 100 g makreli wędzonej 2 rzodkiewki 1/4 papryki żółtej lub czerwonej pół długiego ogórka pieprz Sałatę porwać na kawałki. Kolendrę posiekać. Połowę dodać do sałaty. Resztę zostawić. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić(...)kostkę. Rzodkiewki pokroić w półtalarki. Warzywa dodać do sałaty. Usunąć skórę i ości z makreli. Rozdrobnić ją w palcach i dodać do sałaty. Zwykle do sałatek dodaję makrelę od strony ogona, bo łatwiej pozbyć się ości . Posypać sałatkę resztę kolendry. Oprószyć grubo zmielonym pieprzem. Tuż przed podaniem rozprowadzić dressing na sałacie. I podawać
Weekendy w domu i ogrodzieminut. "Nadzienie" pity Składniki: 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów; 50 g usmażonej piersi z kurczaka w bazylii, pieprzu cayenne oraz 2 ząbkach czosnku; 10 g sera feta; 2 rzodkiewki; garść rukoli. Gotową, przestygniętą pitę kroję na pół i środek smaruję pastą. Następnie kładę ser, gotową pierś, plasterki rzodkiewki i na końcu garść rukoli. Smacznego ! Miłego
Życie na widelcuorzeszków piniowych, 10 g startego parmezanu, szczypta soli, 50 ml oleju rzepakowego, pozostałe składniki: 200 g czarnego makaronu tagliolini barwionego atramentem, 100 g szynki parzonej Nove, kiełki rzodkiewki, sól himalajska do smaku, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, Przygotowanie: pesto: Orzeszki miksujemy za pomocą blendera, dodajemy rukolę, ser i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy(...)dużą kostkę. Na patelni podgrzewamy pesto dodajemy szynkę, gorący makaron i całość delikatnie mieszamy, tak aby pesto „przykleiło” się do makaronu. Przed podaniem doprawiamy pieprzem i dodajemy kiełki rzodkiewki. Smacznego
Moniki Smakołykiogródka, bo takie najsmaczniejsze ale i mimo to sie chce już tych świeżości zamiast ciężkich sałatek Składniki: op. miksu sałat z rukolą 1 cebulka kilka pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku z cebulki dymki garść kiełków brokuła 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika zioła prowansalskie łyżeczka sól pól łyżeczki pieprz pól łyżeczki 3 łyżki oleju lnianego Wykonanie: Miks sałat wykładamy(...)salaterki, pomidorki przekrawamy na połówki, szczypiorek siekamy, rzodkiewki kroimy w plasterki, tak samo cebulę. Posypujemy kiełkami, pestkami słonecznika. Posypujemy przyprawami, polewamy olejem, wszystko dobrze mieszamy
Z Majeczką w kuchnistartego sera mozzarella 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku zioła prowansalskie sól, pieprz opcjonalnie do podania: 100 ml jogurtu naturalnego kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie każdy przecinamy wzdłuż na połowę. Kolejno układamy je na blaszkę skórką do dołu i zapiekamy około 1 godziny, aby zmiękły. Kiedy troszkę ostygną(...)solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy ziemniaki. Następnie znów wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut. Proponuje podawać z jogurtem naturalnym i kiełkami rzodkiewki. Smacznego
Symfonia smakowaSZYBKO, SMACZNIE I KOLOROWO! składniki: - 4 GARŚCIE SAŁAT (rukola, masłowa, roszponka) - 6 RZODKIEWEK - 4 PLASTRY ŁOSOSIA - 2 KROMKI CHLEBA NA ZAKWASIE - OLIWA Z OLIWEK - ULUBIONE ZIOŁA - 2 ŁYŻKI STARTEGO SERA GRAN PADANO - KILKA CIENIUTKICH KRĄŻKÓW CEBULI - KILKA PLASTERKÓW POMIDORÓW -KILKA KOSTEK SERA FETY Chleb kroimy w kosteczkę, rumienimy na patelni, skrapiamy oliwą z oliwek (możecie też posypać solą(...)czosnkową). Sałatę umyj i osusz. Ułóż na talerzu. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Łososia dzielimy na mniejsze kawałeczki. Z oliwy z oliwek jak i dodatku soku z cytryny robimy dresing, dodajemy ulubione zioła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, posypujemy na wierzch ser gran padano! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIczarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, pozostałe składniki: 100 g kiełbasy wędzonej Nove, 1 łyżka kapary, 100 -150 g startego żółtego sera, 6 szt. pomidorków koktajlowych, kiełki rzodkiewki, świeża pietruszka. Przygotowanie: Ciasto: Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C. Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy kiełki rzodkiewki i zielonej pietruszki. Rada: skórka na kiełbasie jest bardzo cienka, ale można ją bardzo łatwo ściągnąć. Smacznego :) Polecam kiełbasę wędzoną firmy Nove, ponieważ przygotowana jest w 100% z wieprzowiny
Moniki SmakołykiPospałyśmy, poleżałyśmy, poczytałyśmy książki, a do pieczonego kurczaka na obiad, przygotowałam tę prostą sałatkę. składniki: 1/2 główki świeżego kalafiora 5-6 różyczek brokuła (świeżego lub mrożonego) 2-3 rzodkiewki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Różyczki brokuła gotujemy na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia(...)nich ścieramy na tarce z jednym nożykiem (najlepiej takiej do krojenia ogórków do mizerii), aby powstały cienkie plasterki. Do miski przekładamy startego kalafiora, ugotowane brokuły, pokrojoną w paski rzodkiewkę, zmiażdżony ząbek czosnku oraz majonez lub jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać posiekany koperek lub szczypiorek. Smacznego
bistro mamazbierać je zanim zaczną kwitnąć. Z zebranych pokrzyw ugotowałam zupę krem według przepisu Gennaro Contaldo z "Dwóch łakomych Włochów" . Pokrzywy miałam trochę za mało, dlatego dodałam też liście rzodkiewki, którą przyniosłam rano z targu (były takie ładne :)). Wy z powodzeniem możecie zastąpić pokrzywy szpinakiem. Zrezygnowałam z dodatku podsmażanej pancetty i moją zupkę udekorowałam kleksem jogurtu oraz mieszanką ziaren(...)oliwek 1 duża cebula, drobno posiekana 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w drobną kostkę 300 g liści pokrzywy, ze szczytowych części łodyg (u mnie wymieszane z nacią rzodkiewki, zamiast pokrzywy możecie dać szpinak lub botwinkę) 100 g rukoli 1 l bulionu warzywnego 3 łyżki świeżo startego parmezanu ewentualnie sól do smaku do podania: jogurt naturalny lub śmietana, mieszanka ziaren
Chilli Czosnek i Oliwajajek 6 suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów 2 liście sałaty papryka słodka bazylia czosnek granulowany 1 rzodkiewka Jajka gotujemy na twardo i studzimy po ugotowaniu Tak przygotowane jajka obieramy i do miski oddzielamy żółtka Żółtka zodrabniamy dodajemy do nich pokrojone pomidory, oliwe spod pomidorów, przyprawy (według gustu) i pokrojoną drobno sałatę Wszystko(...)razem mieszamy, na koniec dodajemy majonez i dokladnie mieszamy aż uzyskamy gładką masę Tak przygotowaną pastę jajeczną wtłaczamy do białeg Na końcu przyozdabiamy rzodkiewką pokrojoną w plasterki Smacznego
Klaudynkowa kuchniaSobotnie popołudnie może zainspirować do tworzenia pysznych rzeczy :) Polecam moją tegoroczną świąteczną sałatkę. Bardzo proste składniki, ale efekt niebanalny ;) Sałatka z kiełkami rzodkiewki Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy puszka groszku kiełki rzodkiewki pół opakowania 200 g kabanosów 250 g sera żółtego mały słoik majonezu sól pieprz Przygotowanie: Fasolę, groszek i kukurydzę odsączamy i wrzucamy do dużej miski. Kabanosy
Lawendowe Niebochłodnik. Tylko zamiast szynki dodałam połówki jajek ugotowanych na twardo. Na upalne dni, polecam taki chłodnik. Przepis znalazłam w ,,Przyjaciółce'' Składniki: 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek młodych buraków po 1 jajku na talerz lub szynka koperek sól cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Buraczki myję, usuwam stare liście, kroję na kawałki, zalewam niewielką ilością(...)wody, tak by były przykryte i gotuję. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół i układam w talerzach. Ugotowane buraki odcedzam, dodaję pokrojone w plasterki rzodkiewki i posiekany koperek. Jeżeli użyjecie szynki to należy pokroić ją w kostkę i dodać do warzyw. Kefir najpierw mocno schładzam, połową zalewam przygotowane warzywa i miksuję za pomocą blendera
Bea(u)ty kitchenwarzywem. Niechętnie to przyznajemy, ale tak jest. Kapusta ze spuchniętą łodygą, która wygląda jak zielone lub fioletowe jabłko z naroślami, a strukturą i smakiem nie różni się specjalnie od rzodkiewki lub kapuścianego głąba. Jest dziwna, bo dziwnie wygląda - jest jak warzywny "obcy", z okrągłą, pękatą podstawą, z której przypadkowo wystrzelają proste liściaste łodygi. " Powyższy cytat pochodzi z książki "Jerozolima" Yotama(...)pomoc do Yotama Ottolenghiego. Jak pisze w swojej książce, warzywo to jest uwielbiane przez Jerozolimczyków, którzy wykorzystują je głównie w chrupiących sałatkach, w połączeniu z koprem włoskim, kapustą, rzodkiewką i jabłkiem. Dodają ją także do gulaszów, zapiekanek, a nawet nadziewają! Wizja nadziewanej kalarepki brzmi dla mnie bardzo nęcąco, ale na pierwszy ogień postawiłam na prostą, wiosenną sałatkę. Mamy
Chilli Czosnek i OliwaKolorowa wiosenna sałatka ze świeżych warzyw i serka wiejskiego. Pomysł na szybkie dietetyczne śniadanie. Składniki: 200 g serka wiejskiego mały pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku mała cebula 1/2 ogórka zielonego kilka pomidorków koktajlowych sól, pierz, ulubione zioła Rzodkiewki i ogórka pokroić w grubszą kostkę, cebulkę w półplasterki, a pomidorki na ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszać ze serkiem, doprawić
wyzwania kuchenneWraz z nadejściem wiosny w sklepach zaczęły się pojawiać młode pomidory, sałata, rzodkiewka, ogórki. Głodni witamin i kolorów po szarej zimie często rzucamy się na kuszące wyglądem nowalijki. Niestety, oprócz składników odżywczych, dostarczają one substancji niepożądanych. Obawy związane z ich spożywaniem dotyczą głównie środków, którymi są nawożone. Dokładnie chodzi o azotany, które same w sobie nie są szkodliwe i występują(...)szczególnie zagrażają niemowlętom, małym dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym . Niestety nowalijki mają to do siebie, że chłoną azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie rezygnować
Powiedz dietom nie