się opowiadania znajomych, że w dzieciństwie u dziadków jadali ziemniaki z zsiadłym mlekiem. Na domowe zsiadłe mleko liczyć nie mogę, ale od czego jest jogurt naturalny? ;) Do tego rzodkiewki i szczypiorek, i sos gotowy! :) Idealny na niedzielne słoneczne i wiosenne południe :) Składniki : 5 rzodkiewek 5 szczypiorków 3 łyżki jogurtu naturalnego Rzodkiewki pokroić na ćwiećtalarki. Rozdrobnić szczypiorek. Wszystko wymieszać z jogurtem
Weekendy w domu i ogrodzieNadaje sałatce chrupkości do spółki z innymi warzywami. Jednak dodatek jajek okazał się konieczny. Bez nich sałatka wydawała mi się niekompletna... Składniki: 4-5 jajek ugotowanych na twardo pęczek rzodkiewek 1 średnia kalarepa 2/3 puszki kukurydzy 1 winne jabłko (użyłam odmiany Mutsu) kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach) 3 łyżki majonezu 1 łyżka łagodnej musztardy mały kubek kwaśnej(...)łyżki) sól i pieprz do smaku oraz mozzarella mini i połówki pomidorków koktajlowych do dekoracji Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kalarepę i jabłko obrać, z jabłka wyciąć gniazdo nasienne. Rzodkiewki oderwać od naci, umyć. Korniszony, kalarepę, rzodkiewki i jabłko pokroić w kostkę. Obrane jajka zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną, dodając posiekaną natkę. Doprawić solą
Czerwień i błękituwierzcie że się zakochałam. Co prawda jest dość wyrazisty w smaku i czasami dominuje w potrawach, ale przy sałatkach sprawdzi się idealnie. Dzisiaj taka szybka propozycja z roszponką i rzodkiewką plus delikatny miodowy dressing. Brzmi smacznie, prawda? Smacznego! Składniki : * spora garść roszponki bądź innej ulubionej sałaty * kilka rzodkiewek * 2 pomidory * kilkanaście czarnych oliwek * 200g sera koziego u mnie(...)miękki, pleśniowy Dressing : * 100ml oliwy z oliwek * łyżka miodu * łyżka soku z cytryny * sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu, pomidory pokroić w kostkę, rzodkiewki w talarki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, ułożyć kawałki sera. W słoiczku zmieszać składniki dressingu. Polać nim sałatkę. Podawać od razu. Najlepiej smakuje z chrupiącym tostem
Magiczne Życie MartyTaki lekki twarożek z sera koziego, w sam raz na świąteczne przejedzenie. W końcu biednemu żołądkowi należy się trochę odpoczynku. Twarożek z jogurtem naturalnym , szczypiorkiem i rzodkiewką na śniadanko w sam raz. SKŁADNIKI: 15-20 dag koziego twarogu 1 mały pęczek szczypiorku 3-4 rzodkiewki 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Twaróg kozi jest miękki, wiec(...)tylko rozgniatamy widelcem. Szczypior kroimy , rzodkiewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do twarogu posypujemy odrobina soli i pieprzu. wlewamy jogurt, mieszamy i gotowe. Doskonały na kanapkę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyMoje kolejna zielona propozycja. Jajko i chrupiące rzodkiewki na sałacie łączy delikatny sos jogurtowo-chrzanowy. składniki: 4 jajka ugotowane na twardo ok 15 listków sałaty dębowej lub 2 garście mieszanki sałat 6 rzodkiewek 6 łyżek jogurtu odrobina soli i pieprzu kilka kropel soku z cytryny 1/2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka Na talerzach ułożyć liście sałaty dębowej. Jajka pokroić(...)ćwiartki i ułożyć na sałacie. Rzodkiewki pokroić na kawałki i ułożyć między jajkami. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i chrzanem ( ilość chrzanu wedle uznania w zależności jak lubimy), do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem polać sałatkę i podawać
Monia miesza i gotujedodatek. Gotowane warzywa, surówki, sałatki lub właśnie ona - mizeria. ;-) Tradycyjna, choć bardzo ją lubię zawsze wydawała mi się nudna. :-) Dlatego urozmaicam ją jak tylko się da. Dodatek ostrych kiełków rzodkiewki nadał jej charakteru i świeżości. Jak znalazł na wiosenny obiad. 1 ogórek garść kiełków rzodkiewki około 300ml gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku 1. Ogórka obieramy i kroimy(...)plastry. Przekładamy do miski, do której wrzucamy również garść kiełków rzodkiewki. 2. Zalewamy jogurtem naturalnym, dodajemy sól i pieprz do smaku. 3. Dekorujemy kiełkami
Szefowa kuchnimoich najbliższych pasty kanapkowe. Są smaczne i szybkie, a w prosty sposób urozmaicają codzienną kanapkę. Spróbujcie wersji pasty kanapkowej z ogórkiem kiszonym. Polecam również pastę kanapkową z białą rzodkiewką . Składniki: 3 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu (o niskiej zawartości tłuszczu) sól i pieprz do smaku 4 rzodkiewki 1 mały ogórek kiszony Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w drobną kostkę(...)przeciskamy przez sitko do sałatki). Dodajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i małego ogórka kiszonego. Dodajemy 2 łyżki jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Smacznego
Słodkie okruszkiprzepis na bardzo szybką wiosenną sałatkę. składniki na 1 dużą porcję: mieszanka sałat: apollo, red batavia, roszponka, rukola 2 łyżki kukurydzy konserwowej 4 pomidorki koktajlowe 3 rzodkiewki składniki na sos: 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 mały ząbek czosnku sól,pieprz Wszystkie składniki sosu łączymy razem i dobrze mieszamy. Na talerzu układamy(...)sałatę, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe,kukurydzę, 2 rzodkiewki pokrojone na ćwiartki. Na koniec posypujemy sałatkę 1 startą rzodkiewką i polewamy 3 łyżkami sosu
noteskulinarnyfigaświątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki, 50 g margaryny, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 1/2 łyżki gęstej śmietany, Pasta jajeczna: 3 jajka, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 cebuli, 3 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Z ciasta wycinam krążki(...)robię ok. 10 cm wałeczki. Wałeczki formuję w kształt litery C. Piekę 10 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w drobną kostkę. Rzodkiewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekam. Jajka łączę z cebulą i rzodkiewką. Dodaję majonez, chrzan oraz przyprawy. Mieszam. 4. Przygotowaną pastą wypełniam wnętrza upieczonych babeczek. Wbijam upieczone
Tradycyjna kuchnia Kasijakie efektowne :) Tak podanymi jajkami wzbudzicie na pewno zachwyt gości :) SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane na twardo mocny wywar z herbaty (ja użyłam 3 saszetki na 1 szkl wrzątku) 2 rzodkiewki 2 plasterki szynki majonez (ja dałam zamiast majonezu sos czosnkowy ze słoika Winiary) szczypiorek ewentualnie ser żółty 1. Z jajek odciąć ok 1/3 ich wysokości z szerszej strony. Z odciętej(...)ciemnobrązowy kolor. 2. Z pozostałych części jajek wyjąć żółtka i łyżeczką wybrać również troszkę białka, tak aby zmieściło się do środka więcej farszu. 3. Żółtka i białka zmiażdżyć widelcem. Rzodkiewki i szynkę bardzo drobno pokroić. 4. Przygotować farsz z żółtek, wydrążonych białek, szynki, rzodkiewek, szczypiorku, majonezu i ewentualnie sera żółtego. 5. Farszem nadziać jajka, ułożyć na talerzu obciętą częścią
Kto ugości moich gości?jajek w skorupkach. Zastąpiły je jajka faszerowane w różnych odsłonach. Dziś prezentuję jedną z nich, jajka z pastą chrzanową i kiełkami. Dzięki kiełkom, jajka mają delikatny i przyjemny posmak rzodkiewki. 6 jajek 3 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 garści kiełków rzodkiewki, informacja jak je samodzielnie wyhodować TUTAJ sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupek(...)garścią kiełków (pozostałe posłużą do dekoracji). Jeśli nie mamy blendera, możemy rozgnieść składniki widelcem i wymieszać ze sobą. 3. Doprawiamy do smaku. Pastę wykładamy na ugotowane białka, posypujemy kiełkami rzodkiewki
Szefowa kuchnikolejny świąteczny przepis. W Wielkanoc na każdym stole królują jajka w różnej postaci, Ja przygotowuję proste jajka faszerowane z wiosennymi dodatkami. Polecam!!! SKŁADNIKI: 5 jajek, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 cebuli czerwonej, 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki startego chrzanu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram. Jajka przekrawam na pół. Usuwam żółtka i przekładam(...)salaterki. 2. Szczypiorek drobno siekam. Rzodkiewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. 3. Szczypiorek, rzodkiewkę oraz cebulę dodaję do żółtek. Łączę wszystkie składniki. Dodaję majonez, chrzan oraz przyprawy i dokładnie mieszam. 4. Pastą wypełniam wgłębienia w białkach. Gotowe jajka układam na talerzu
Tradycyjna kuchnia KasiSałatka z kiełkami rzodkiewki idealnie pasuje jako dodatek do obiadu. Przepis dodaje do akcji Zielono mi, idzie wiosna! Składniki na 2 porcje: kilka liści sałaty lodowej 1 pomidor połowa długiego ogórka połowa czerwonej cebuli 2 garście kiełków z rzodkiewki sos do sałatek oliwa Warzywa umyć. Pomidora sparzyć wrzątkiem, pozbawić skórki i pokroić w dużą kostkę. Ogórka obrać i pokroić(...)kostkę. Cebulę pozbawić skorupki i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Do miski wrzucić rozerwaną sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i kiełki z rzodkiewki. Wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec wlać sos do sałatek (wcześniej wymieszany z 2 łyżkami oliwy) i delikatnie wymieszać
UgotowaćSałatka wiosenna z rzodkiewką , kalarepą i żółtym serem to świetna przekąska na śniadanie lub lekką kolację. Bardzo smaczna a przy tym niesamowicie prosta w przyrządzeniu .Sałatką można urozmaicić swoimi ulubionymi wiosennymi warzywami . składniki na 3 porcje 30 dag sera żółtego (edamskiego lub goudy) 1 kalarepa 2 pęczki rzodkiewek(...)łyżek oliwy z oliwek łyżeczka majeranku 1 łyżeczka musztardy pieprz sól przepis Kalarepę i ser żółty kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w plasterki . sos Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek dodajemy majeranek, sól, musztardę i pieprz dokładnie mieszamy, sos odstawiamy na chwilę do lodówki do schłodzenia . Wszystkie pokrojone składniki
Smakowite Daniasmaczna, prosta i domowa potrawa, smaczna przekąska lub ciekawy pomysł na wiosenne śniadanie. składniki na 4 porcje 6 jajek ugotowanych na twardo ogórek zielony pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 250 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu czarny pieprz sól rzeżucha do dekoracji przepis Obrany ze skórki ogórek zielony i umyte rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Opłukany szczypiorek(...)wystudzone i obrane ze skorupek jajka przekrawamy wzdłuż na pół. Do miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez, szczyptę soli oraz czarny pieprz i dokładnie mieszamy. Do sosu wrzucamy pokrojonego ogórka, rzodkiewki oraz szczypiorek i wszystkie składniki ze sobą łączymy. Gotowy sos przekładamy na talerz a na wierzchu układamy połówki jajek. Danie dekorujemy rzeżuchą
Smakowite Dania