rzodkiewka przepisy - 1000 przepisów (strona:21/67)

Chłodnik 159

chłodnik. Tylko zamiast szynki dodałam połówki jajek ugotowanych na twardo. Na upalne dni, polecam taki chłodnik. Przepis znalazłam w ,,Przyjaciółce'' Składniki: 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek młodych buraków po 1 jajku na talerz lub szynka koperek sól cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Buraczki myję, usuwam stare liście, kroję na kawałki, zalewam niewielką ilością(...)wody, tak by były przykryte i gotuję. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół i układam w talerzach. Ugotowane buraki odcedzam, dodaję pokrojone w plasterki rzodkiewki i posiekany koperek. Jeżeli użyjecie szynki to należy pokroić ją w kostkę i dodać do warzyw. Kefir najpierw mocno schładzam, połową zalewam przygotowane warzywa i miksuję za pomocą blendera

Bea(u)ty kitchen
Sałatka z kalarepy z Jerozolimy 151

warzywem. Niechętnie to przyznajemy, ale tak jest. Kapusta ze spuchniętą łodygą, która wygląda jak zielone lub fioletowe jabłko z naroślami, a strukturą i smakiem nie różni się specjalnie od rzodkiewki lub kapuścianego głąba. Jest dziwna, bo dziwnie wygląda - jest jak warzywny "obcy", z okrągłą, pękatą podstawą, z której przypadkowo wystrzelają proste liściaste łodygi. " Powyższy cytat pochodzi z książki "Jerozolima" Yotama(...)pomoc do Yotama Ottolenghiego. Jak pisze w swojej książce, warzywo to jest uwielbiane przez Jerozolimczyków, którzy wykorzystują je głównie w chrupiących sałatkach, w połączeniu z koprem włoskim, kapustą, rzodkiewką i jabłkiem. Dodają ją także do gulaszów, zapiekanek, a nawet nadziewają!  Wizja nadziewanej kalarepki brzmi dla mnie bardzo nęcąco, ale na pierwszy ogień postawiłam na prostą, wiosenną sałatkę. Mamy

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka śniadaniowa 39343

Kolorowa wiosenna sałatka ze świeżych warzyw i serka wiejskiego. Pomysł na szybkie dietetyczne śniadanie. Składniki: 200 g serka wiejskiego mały pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku mała cebula 1/2 ogórka zielonego kilka pomidorków koktajlowych sól, pierz, ulubione zioła Rzodkiewki  i ogórka pokroić w grubszą kostkę, cebulkę w półplasterki, a pomidorki na ćwiartki.   Wszystkie warzywa wymieszać ze serkiem, doprawić

wyzwania kuchenne
Nowalijki - szkodzą czy nie? 125

Wraz z nadejściem wiosny w sklepach zaczęły się pojawiać młode pomidory, sałata, rzodkiewka, ogórki. Głodni witamin i kolorów po szarej zimie często rzucamy się na kuszące wyglądem nowalijki. Niestety, oprócz składników odżywczych, dostarczają one substancji niepożądanych. Obawy związane z ich spożywaniem dotyczą głównie środków, którymi są nawożone. Dokładnie chodzi o azotany, które same w sobie nie są szkodliwe i występują(...)szczególnie zagrażają niemowlętom,   małym dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym . Niestety nowalijki mają to do siebie, że chłoną azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie rezygnować

Powiedz dietom nie
Zielona sałata z przepiórczym jajkiem 143

przepiórczym. Pyszna, zielona, idealna na początek wiosny. Ten przepis, oraz kilka innych, smacznych i Wielkanocnych znajdziecie także w Chochli . Składniki : * garść rukoli * 6 przepiórczych jajek ugotowanych na twardo * 5 rzodkiewek * 6 pomidorków koktajlowych * garść pestek słonecznika * dressing : 2 łyżki soku z cytryny bądź limonki, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, świeże zioła Przygotowanie : Na talerzu bądź w salaterce ułożyć(...)rukolę, połówki jajek przepiórczych i pomidorków. Dodać plasterki rzodkiewki, całość posypać prażonymi pestkami słonecznika. Składniki dressingu wymieszać, polać przygotowaną sałatkę. Podawać od razu

Magiczne Życie Marty
LEKKIE I ZDROWE POTRAWY NA WIELKANOC 1100

minut. Dodać bulion. Zupę zabielić możemy jogurtem naturalnym - należy go najpierw wymieszać z niewielką ilością ostudzonego barszczu. Na koniec posypać koperkiem i natką pietruszki.     5. SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I RZEŻUCHĄ Składniki: - 5 suszonych pomidorów - 2 duże jajka - pęczek natki pietruszki - pęczek szczypiorku - garść rzeżuchy - sól, pieprz - oliwa z oliwek - mozzarella w kulkach - 3 szt.     Umyć(...)oczyścić rzodkiewki. Pokroić je w plasterki. Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki, a pomidory - w paseczki. Podzielić kulki mozzarelli na mniejsze części, natkę, szczypiorek i rzeżuchę posiekać. Wszystko wymieszać dokładnie, dodać sól i pieprz, a na koniec skropić oliwą z oliwek. Ponownie wymieszać. Dowolnie udekorować wierzch. zdjęcia nie są mojego autorstwa - znalezione w internecie Co Wy na to? Wolicie

Katsuumi
Chłodnik rzodkiewkowo-ogórkowy 117

dnia, ale zapach świeżych warzyw i koperku podczas zakupów popchnął mnie do przygotowania też pysznej witaminowej bomby. Potrzebne nam: - 200 g jogurtu naturalnego - pół ogórka długiego - 4-5 sporych rzodkiewek - pęczek koperku - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rzodkiewki kroimy na cieniutkie półplasterki. Z ogórka wydrążamy łyżeczką pestki i tarujemy go na dużych oczkach tarki. Umyty i osuszony koperek szatkujemy

W poszukiwaniu inspiracji
Myszki - jajka faszerowane anchois 155

Farsz z sardelami jest wyrazisty i bardzo smaczny, z pewnością zasmakuje miłośnikom ryb. Składniki: 6 jajek 2 filety z sardeli (anchois) łyżka majonezu biały pieprz do dekoracji: szczypiorek, koperek, rzodkiewki, ziarna pieprzu Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli i studzimy. Rozcinamy na pół i delikatnie wyciągamy żółtka. Zółtka, majonez i filety z sardeli blendujemy(...)razem. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki. Jajka układamy farszem do dołu. Dekorujemy robiąc oczy z ziaren czarnego pieprzu, uszka z rzodkiewki i nozdrza z szczypiorku

Pyry na Gaz
Pasta z wędzonej makreli 134

Jedna z moich ulubionych past do pieczywa. Doskonale sprawdza się w wersji kanapkowej, ale również jako przystawka - na bagietce lub krakersach. Składniki 1 wędzona makrela (około 300g) 4 małe rzodkiewki 2 małe ogórki małosolne (opcjonalnie świeże) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu 1,5 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka chrzanu szczypta pieprzu posiekany szczypiorek Makrelę obrać ze skóry i oczyścić(...)ości.Rzodkiewkę, ogórki i cebulę posiekać w drobną kosteczkę. W misce rozdrobnić makrelę widelcem. Dodać pozostałe składniki (oprócz szczypioru) i wymieszać, aż połączą się w jednolitą masę. Doprawić do smaku. Podawać na grzankach z chleba lub bagietki. Smacznego

Pełny talerz
surówka z sałaty do obiadu 179

Witajcie! Dzisiaj przychodzę do was z pyszną surówką do obiadu lub jako przekąskę na kolacje z witaminkami. ;] Składniki: - 1 główka sałaty - 3 rzodkiewki - 1 pomidor - mały surowy ogórek - szczypiorek - odrobina kiełek do smaku - sól, pieprz, cukier do smaku - 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Myjemy warzywa, porwać liście sałaty palcami, rzodkiewkę i ogórka kroimy w słupki, pomidora w kostkę. Mieszamy

Tanio szybko zdrowo
Śniadanie proste i zdrowe, czyli kanapkowa pasta z białą rzodkiewką 142

Uwielbiam robić, a przede wszystkim jeść różnego rodzaju pasty kanapkowe. To takie urozmaicenie codziennych posiłków. Zwykła kanapka nabiera zupełnie innego smaku. Dziś proponuję pastę kanapkową z białą rzodkiewką. Pisząc ten post już mi wpadł do głowy całkiem nowy pomysł kanapkowy... jutro go wypróbuję ;) Składniki: 1 łyżka startej białej rzodkiewki 2 jajka sól i pieprz do smaku duża szczypta słodkiej czerwonej

Słodkie okruszki
SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I ROSZPONKĄ 139

już będziemy mieli dosyć ich serdecznie dosyć.Jest przepyszna i wiosenna. Wystarczy poświęcić 10 minut by ją przygotować. Składniki: 4-6 małych młodych ugotowanych z solą ziemniaków  pęczek rzodkiewek  pęczek szczypiorku  1 zielony ogórek  roszponka  Sos: 2 łyżki oliwy  ząbek czosnku  łyżka kremowej musztardy  łyżka ciepłej wody  przyprawy  odrobina kremu(...)balsamicznego  Sposób przyrządzenia:  Ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek umyć osuszyć. Pokroić w kostkę, dodać pokrojone ziemniaki oraz połowę sałaty, wymieszać. Na dnie naczynia rozłożyć pozostałą roszponkę, przełożyć warzywa, polać sosem przygotowanym z w/w składników a balsamem udekorować salaterkę. Sałatka prze apetycznie prezentuje się na stole

pieprzny smaczek
Sałatka po Nicejsku 94

daniami  głównymi  jako dodatek do dań głównych . Dodatek cytryny i oliwy z oliwek nadaje jej wyrazisty smak . składniki na 4 porcje 1 mała główka sałaty pęczek rzodkiewek 1 ogórek 1 cebula sok z cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz natka pietruszki przepis  Sałatę po umyciu i osuszeniu  rwiemy  palcami na mniejsze kawałki(...)Ogórka nie obieramy tylko kroimy w ukośne plasterki . Rzodkiewki  szatkujemy  w talarki . Cebulę  siekamy dość grubo . W salaterce układamy luźno wszystkie  składniki polewamy sosem z cytryny i oliwy , przyprawiamy solą i pieprzem , mieszamy delikatnie  i posypujemy  natką pietruszki

Smakowite Dania
Jajka faszerowane + film 117

może ich też zabraknąć na wielkanocnym stole. Prostota i szybkość wykonania oraz wyśmienity smak  to ich dodatkowy atut . składniki na 4 porcje 6 ugotowanych na twardo jajek pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 większy ogórek kiszony 3 łyżki majonezu szczypta soli czarny pieprz przepis Ugotowane na twardo i ostudzone jajka przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy z nich żółtka i bardzo(...)drobno siekamy. Drobno siekamy również umyty i osuszony szczypiorek. Do miski ścieramy na tarce o dużych oczkach rzodkiewki oraz ogórka kiszonego, dodajemy posiekane żółtka, szczypiorek oraz majonez, całość dokładnie mieszamy doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem. Na półmisku układamy połówki  jajek i nadziewamy je przygotowanym farszem. Tak przygotowane jajka najlepiej smakują schłodzone

Smakowite Dania
JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ, RZODKIEWKĄ I RZEŻUCHĄ 127

każdy członek mojej rodziny lubi inne nadzienie. Przynajmniej będzie kolorowo :) SKŁADNIKI: 6 jaj ugotowanych na twardo 6 plasterków chudej, wędzonej szynki 2 łyżki drobno posiekanej rzeżuchy 3-4 rzodkiewki starte na drobnych oczkach tarki sól pieprz kolorowy słodka papryka w proszku 2 łyżki majonezu A jak to zrobić: Jajka obrać ze skorupek. Odciąć im wierzchołki i wydrążyć żółtka. Żółtka przełożyć(...)miseczki, dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, rzeżuchę i rzodkiewkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki oraz majonezem. Całość dokładnie wymieszać. Wydrążone białka postawić w pionie (dół można lekko przyciąć co ułatwi ich postawienie) i napełnić przygotowanym farszem. Podawać oprószone papryką i posypane rzeżuchą

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania