zupa dobra nie tylko na upały :)Składniki : jogurt naturalny około 600 - 800 ml mała zielona lub żółta papryka 1 świeży ogórek 3-4 ząbki czosnku mały pęczek koperku, rzodkiewek i szczypiorku sok z cytryny, sól, pieprz ewentualnie gotowane jajka Przygotowanie : Warzywa i zieleninę umyć, koperek i szczypiorek drobno pokroić Ogórka obrać i pokroić drobno w kostkę, kilka plasterków zostawić(...)dekoracji Rzodkiewkę i paprykę również pokroić, czosnek przecisnąć Wszystkie składniki przełożyć do jogurtu i wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą Zupę przed podaniem schłodzić w lodówce, jajka pokroić i dodać do każdej porcji
Proste Potrawysprzyjająca...ale oglądając kilkadziesiąt przepisów strasznie nabrałam ochoty na Chłodnik to moja ulubiona wersja...zapożyczona z pewnej restauracji lekko modyfikowana przeze mnie.. 1 pęczek botwinki ogórek kilka rzodkiewek 4 jajka jogurt grecki duży pojemnik 100- 200ml jogurtu naturalnego sól i pieprz szklanka wody Botwinkę kroimy w bardzo drobną kostkę dusimy w małej ilości wody do miękkości(...)jogurty mieszamy ze sobą dodajemy pokrojone w kostkę rzodkiewkę i ogórka, dodajemy wystudzony wywar z buraków...gdy chłodnik jest za gęsty dodajemy wody...przyprawiamy do smaku
NaKońcuJęzykaposiłek..no i oczywiście regularnie...Jesli nie lubicie koktajli z miąższem potraktujcie warzywa sokowirówką...ja kocham te z miąższem... Składniki: 2 małe porcje 1 marchewka 1 ogórek 1 rzodkiewka 1/2 ząbka czosnku pieprz/ chilli/ sól morska lub ziołowa Marchew obieramy kroimy na drobne kawałki, ogórka zielonego kroimy wraz ze skórka na drobne kawałki by łatwiej nam się miksowało, dodajemy(...)czosnek i rzodkiewkę...Blender-ujemy na papkę. Doprawiamy do smaku
NaKońcuJęzykaSkładniki: woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej z warzywami 1 pomidor 1/3 zielonego ogórka 1/2 pęczka natki z pietruszki 5 rzodkiewek ognista mieszanka przypraw w młynku sól, pieprz do smaku szczypta Przygotowanie: Ugotowaną kaszę przekładamy do miski (musi być zimna). Ogórka i pomidora kroimy w drobną kostkę, rzodkiewki w cienkie paski, natkę
Moja smaczna kuchniaSkładniki: mała główka młodej, białej kapusty 200 g żółtej fasolki szparagowej, ugotowanej w osolonej wodzie pęczek rzodkiewek 2 pomidory, najlepiej malinowe 1 szklanka jogurtu naturalnego pęczek koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno, rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki, pomidory w kostkę, fasolki na pół, a koperek siekamy. Warzywa
Moja smaczna kuchniazabraknąć w naszych potrawach. Dlatego mam dla Was pyszny, lekki chłodnik wiosenny z nowalijek na bazie kefiru. Ten chłodnik podaję mocno schłodzony z dodatkiem młodych ziemniaczków... Składniki:pęczek rzodkiewek, duży ogórek, 2 jajka ugotowane na twardo, 400 ml kefiru, ząbek czosnku,po 2 czubate łyżki koperku i szczypiorku, sól, pieprz. Przygotowanie Ogórka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce(...)drobnych oczkach. Rzodkiewkę umyć, pokroić w kostkę. Jajka oskubać i posiekać również w kosteczkę. Wszystko razem połączyć z kefirem. Dodać posiekany koperek i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu po przygotowaniu najlepiej mocno schłodzony z dodatkiem młodych ziemniaczków. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościsobą na piknik, dlatego nazywamy ją sałatką piknikową:) Składniki:1/2 główki sałaty, 2 pomidory, 1/3 czerwonej papryki,1/2 ogórka, 50 g żółtego sera, 50 g szynki konserwowej, 5 rzodkiewek, 8 kawałków chleba tostowego, ząbek czosnku, łyżka szczypiorku, po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, oregano, soli, pieprzu, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, ostra papryka.PrzygotowanieWszystkie warzywa umyć i osuszyć. Sałatę(...)porwać na kawałki. Pomidora pokroić w ćwiartki, zaś paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa oraz ser i szynkę przełożyć do miski i wymieszać. Tosty oprószyć obficie ostrą papryką i upiec w tosterze, lub usmażyć na patelni. Pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki. Szczypiorek posiekać, wymieszać z majonezem
Z miłości do słodkościbrakuje. Chłodnik ma same plusy: ma mnóstwo witamin, szybko się go robi i świetnie chłodzi w upalne dni... Składniki:duży pęczek botwinki, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewki, ogórek, szczypta kwasku cytrynowego, 3 duże niezbyt gęste jogurty naturalne, 1 duży kubek kefiru, sól, pieprz.PrzygotowanieWszystkie warzywa dokładnie umyć. Botwinkę oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody(...)około 15minut. Odcedzić.Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper drobno posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać resztę warzyw. Dokładnie wymieszać. Schłodzić. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościwłoskichPRZYGOTOWANIEJajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy wzdłuż na połówki.Wyjmujemy żółtka - mieszamy je z serem pleśniowym, majonezem i masłem.Przyprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy farszem połówki jajek.Posypujemy kiełkami rzodkiewki i kładziemy na każdym jajku połówkę orzecha włoskiego
Moje Kuchenne RewelacjePolsce nie jemy niestety zbyt wiele warzyw liściastych, używamy mało ziół, a nacie warzyw wyrzucamy. Oto, co do zaoferowania ma nasza polska ziemia. Na zdjęciu szpinak, botwinka, liście rzodkiewki, rukola, roszponka oraz natka pietruszki Zielenina to nie tylko pożywienie dla królika. Liściaste warzywa to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Nie brakuje w nich witamin z grupy B, C, E oraz minerałów(...)botwina. - nie wyrzucajcie naci warzyw, one są nie tylko jadalne, ale również niezwykle wartościowe, np. nać marchewki ma kilkakrotnie więcej składników odżywczych niż sama marchew. Jeść można także liście rzodkiewki, rzepy, buraka i selera naciowego. - nie wytępiajcie chwastów – pokrzywy, mniszka, tylko pozwólcie im rosnąć w pewnej części ogrodu, a będziecie mieć własne źródło zdrowych roślin - jeżeli macie ogródek, działkę, zasadźcie
Chilli Czosnek i Oliwadymka ze szczypiorkiem pomidor 2 jaja 2 małe piersi kurczaka chilli w płatkach ser pleśniowy złocisty Lazur pół papryki białej pół papryki zielonej zielona fasolka szparagowa-50 gram 4 rzodkiewki Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski, wlewamy połowę(...)talerze. Na niej układamy pokrojoną w kosktę białą i zieloną paprykę. Teraz czas na fasolkę szparagową, kroimy ją na mniejsza części i również układamy na sałacie. Pomidora, rzodkiewkę oraz jaja kroimy w ćwiartki i kładziemy na talerzach. Ser kroimy w kostkę. Na końcu układamy na sałacie pierś kurczaka pokrojoną w plastry. Wszystko polewamy pozostałym sosem i dekorujemy szczypiorkiem z dymki
Mango Papajachilli. Wyszło wspaniale.Składniki na sałatkę dla dwóch osób: 1 opakowanie sera camembert pół sałaty lodowej 50 gram bryndzy 1 gruszka ćwierć papryki białej ćwierć papryki zielonej 4 rzodkiewki pół ogórka oliwa z oliwek Sałatę lodową myjemy i rwiemy na mniejsze części. Rozkładamy na dwa talerze, niech stanie się ona bazą naszej sałatki. Camembert kroimy w trójkąty i kładziemy(...)sałacie lodowej. Bryndzę i papryki kroimy w kostkę. Rzodkiewki w ćwiartki. Paprykę kroimy w ósemki, ogórka obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy w półplasterki. Wszystko układamy na talerzu. Polewamy oliwą z oliwek. Podajemy z chlebem razowym i hummusem. Wspaniały pomysł na śniadanie, polecam
Mango Papajafileta z łososia lub gotowy tatar Suempol (ja użyłam gotowego, jest to posiekane mięso łososia) 25 ml sosu sojowego 0,5 łyżeczki wasabi 0,5 czerwonej cebuli kiełki rzodkiewki do przybrania 2 świeże ogórki długie i niezbyt cienkie Wykonanie: Ogórki obrałam ze skórki, pokroiłam w poprzek na 5 cm kawałki. Środek wydrążyłam, zostawiając odrobinę miąższu na jednym końcu, który tworzył(...)mięsem. W osobnej miseczce zmieszałam sos sojowy z wasabi i wlałam część zawartości do mięsa, dobrze wymieszałam. Na koniec zostało mi włożyć tatar do wydrążonych ogórków, przybrałam kiełkami rzodkiewki. Efekt widzicie na zdjęciach. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujedodatkowo bardzo fajnie, naturalnie ją zagęściły. Dla mnie obydwie wersje są rewelacyjne, nie wyobrażam sobie lata bez chłodnika... Składniki: - 1 pęczek botwiny - 1 średni zielony ogórek - 1/2-1 pęczka rzodkiewek - 1 ząbek czosnku - 1,5l kefiru (lub jogurtu naturalnego lub po połowie jogurt i kefir) - sól i pieprz do smaku - sok z cytryny (do smaku) - 1/2 słoika buraków (startych we wiórki(...)drobniutko pokrojone liście, dołożyć ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować, zamieszać i odstawić. Po kilku minutach wyjąć ziele angielskie i liść laurowy z zupy. Po przestudzeniu dodać starte rzodkiewki i ogórka (ja daję ze skórą). Do części kefiru dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy dokładnie i stopniowo (cały czas mieszając) dolewamy naszą mieszankę do garnka z burakami. Dolewamy resztę kefiru
Smaczne Zdrowedodatkami jakie lubimy, dosłownie smakuje we wszystkich połączeniach. U mnie była to zapiekanka z makaronu Rigatoni, cebuli, jajek i dużej ilości tuńczyka. Dodatkowo można dodać startą na tarce rzodkiewkę. Całość przykrywamy serem i zapiekamy. Spróbujcie i nie bójcie się odważnego połączenia smaków.Składniki :* 250g makaronu Rigatoni* puszka tuńczyka w sosie własnym* 2 jajka ugotowane na twardo* cebula* ząbek czosnku(...)łyżki gęstej kwaśnej śmietany * łyżka oliwy z oliwek* opcjonalnie rzodkiewki* kilka plasterków żółtego sera* świeże zioła* sól, pieprz Przygotowanie :Makaron ugotować al dente. Jajka zetrzeć na tarce, wymieszać z tuńczykiem i śmietaną. Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszać całość z tuńczykiem. W formie do zapiekania ułożyć makaron, sos z tuńczyka, przykryć całość plasterkami sera i zapiekać
Magiczne Życie Marty