Znacie smak gotowanych rzodkiewek? Jesli nie koniecznie sprobujcie,bo ich smak sprawi Wam naprawde mila niespodzianke.Z malych pikantnych bestyjek szczypiacych w jezyczek zamieniaja sie w niewinne i delikatne,urocze rozowe perelki. Smakuja jak miniaturowe kalarepki.Podczas gotowania odbarwiaja sie i traca swoj nie tylko intensywny kolor ale i smak.Ugotowane rzodkiewki moga byc swietnym dodatkiem do grilowanych i pieczonych mies.Z pewnoscia beda(...)niebanalna ozdoba stolu i talerza.Czy w ogole warto je jesc mozesz przeczytac tutaj:klik.Skladniki:peczek rzodkieweksol,cukierkoperekmasloWykonanie:obciac liscie i ogonki,rzodkiewki umycumiescic w rondelku,zalac niewielka iloscia wody .Do wody dodac szczypte soli i cukru.W zaleznosci od wielkosci rzodkiewek gotowac je od 5-10 minut.Im dluzej sie gotuja ,tym bardziej traca kolor.Powinny jednak pozostac jedrnepodawac z maselkiem i posypane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!właściwie nie potrzeba mi już nic więcej. Polecam, spróbujcie sami. Chłodnik rzodkiewkowo-buraczany składniki: dla 2 osób 1 zimny jogurt naturalny 250 ml 1 burak pieczony 1 pęczek rzodkiewek 1 szalotka szczypior z 1 dymki sól, pieprz sok z cytryny do smaku wykonanie Buraka myjemy. osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 1 godzinę w temperaturze(...)upieczeniu obieramy go. Rzodkiewki myjemy, obcinamy końcówki. Pozostawiamy po 2 rzodkiewki na osobę. Resztę rzodkiewek wraz z szalotką, burakiem i jogurtem miksujemy na gładką konsystencję. Doprawiamy sola i pieprzem. Chłodnik przechowujemy z lodówce. Przed podaniem rozlewamy go do szklanek, dekorujemy pozostałymi rzodkiewkami pokrojonymi w słupki i pokrojonym szczypiorem
Przysmaki Karolkiuroczy, różowy kolor. Botwinka i buraczki nie tracą swojego koloru, dzięki zakwaszeniu, tym razem wykorzystałam ocet jabłkowy, może być też sok z cytryny. Dzisiejszy chłodnik przygotowałam z dodatkiem siekanej rzodkiewki, z siekanym koperkiem i szczypiorkiem, na mieszaninie jogurtu greckiego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem. Chłodnik z botwinki z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie(...)jutro wysyłam Piotra po szczaw, będzie chłodnik ze szczawiu. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 pęczek botwinki 5 rzodkiewek 2 łyżko siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 400 ml jogurtu greckiego 200 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz do smaku 2 łyżki octu jabłkowego Buraczki z botwinką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięViki. Drugi powedrowal do salatki i do jajek zmieniajac calkiem ich oblicze.Jajka faszerowane rzodkiewkaskladniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 lyzeczka majonezu 1 lyzka serka typu Almette 2-3 rzodkiewki sol, pieprz do smaku wykonanie:Jajka kroimy na pol i wyciagamy zoltko, ktore rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego majonez i serek oraz starte na tarce o duzych oczkach rzodkiewki. Doprawiamy
Przysmaki KarolkiSurówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki...Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora.Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki.Kosteczki czerwonej papryki i dymki.Oblane gęstym jogurtem, oprószone szczypiorkiem.Zdrowy i chrupiący dodatek do obiadu.Polecam!Składniki:Biała część średniego pora;2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem;1 duża marchewka;1/2 średniej, czerwonej papryki;5 średnich rzodkiewek;4 łyżki jogurtu greckiego;Sól;Pieprz.Spos(...)krążki.Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do pora. Wymieszać.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać.Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do surówki. Wymieszać.Dymki ze szczypiorkiem umyć, osuszyć. Dymki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać
Gospodyni MiejskaOgórki kiszone z rzodkiewką to dla mnie zupełna nowość. Nigdy wcześniej nie słyszałam o kiszeniu rzodkiewki. Przepis banalny. Można wykorzystać swój ulubiony przepis na kiszenie ogórków. Ja skorzystałam z tego, który podawałam tutaj. Ogórki układamy w litrowych słojach, a oprócz nich do każdego słoika wrzucamy 6-7 rzodkiewek. W czasie kiszenia rzodkiewki tracą kolor i wtedy nie wygląda to zachęcająco(...)Efekt końcowy mile zaskakuje. Zarówno smak, jak i wygląd rzodkiewek i ogórków bez zarzutu
Praktyczna plPyszna sałatka w której głównym składnikiem jest rzodkiewka. Wszystkie składniki pochodzą z mojego warzywniaczka. Moje pierwsze nowalijki.składniki:2-3 garście młodych listków szpinaku, rukoli i rzodkiewki10-12 rzodkiewek6 małych kulek mozzarelliłyżka posiekanego szczypiorku2 kwiatki szczypiorku-siedmiolatki5-6 łyżek jogurtu1 łyżka olejusól czosnkowa lub ziołowa do smakuNa talerzach ułożyć mieszankę młodych listków. Rzodkiewki oczyścić, umyć, dowolnie pokroić. Małe kulki mozzarelli(...)przekroić na pół i również ułożyć razem z rzodkiewką na listkach. Jogurt wymieszać z olejem, do smaku doprawić solą i polać sałatkę. Posypać posiekanym szczypiorkiem i przybrać kwiatkiem szczypiorku (też można go zjeść). Można podawać
Monia miesza i gotujeoknem upał, siedzenie w kuchni nie jest najlepszym pomysłem, zwłaszcza, ze i apetyt mniejszy. Najlepszym rozwiązaniem są chłodniki. A możliwości jest mnóstwo. Dzisiaj zachęcam do zrobienia chłodnika z rzodkiewkami. Wyszedł pyszny, lekko pikantny. Polecam. składnikiok 400 g rzodkiewek ( 3 pęczki)400 g kefiru350 g jogurtuszczypiorekmłoda cebulka - szczypior - pęczekłyżeczka płatków chili2 kiszone ogórkigarść kolendrysól, pieprzprzygotowanierzodkiewki umyć, obciąć końce(...)pokroić w drobną kostkę, cebulkę w krążki, kolendrę i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z kefirem i jogurtem, doprawić solą, pieprzem i chili. Przed podaniem schłodzić. Podawać przybrane szczypiorkiem, rzodkiewkami i polane oliwą. Smacznego
Stare GaryRzodkiewki w tym roku obrodzily nadzwyczajnie.Wilgoci im nie brakowalo.Jesli znudzily sie Wam w plasterkach jako dodatek do kanapek,mam inna propozycje - surowke z rzodkiewek? Znacie? Jest pyszna i bardzo prosta do przygotowania.Idealna jako dodatek obiadowy lub na kolacje z pieczywem tez bedzie smakowac wybornie Skladniki na 2 porcje:peczek rzodkiewekszczypiorek-sporo2 lyzki jogurtu greckiego2 lyzeczki chrzanu ze sloiczkasol,pieprz(...)smakuszczypta cukruWykonanie:Rzodkiewki umyc, odciac liscie.Zetrzec na tarce o duzych oczkach.Dodac pokrojony szczypiorek.Nastepnie wymieszac z dwoma lyzkami jogurtu i dwoma lyzeczkami chrzanu.Gdy chrzan jest niezbyt ostry dodaj go wiecej.Moj byl wyjatkowo mocny.Posolic do smaku (dalam dwie duze szczypty),dodac pieprz z mlynka i malutka szczypte cukru.Przed podaniem schlodzic w lodowce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Twarożek z rzodkiewką to idealne smarowidło do pieczywa i wędlin.Składniki:-1/2 kg twarogu-pęczek rzodkiewki-łyżka majonezu-łyżeczka posiekanego koperku-2 ząbki czosnku-przyprawa tzatziki-sól Twarożek rozcieramy. Dodajemy posiekany koperek.Jeśli twaróg jest zbyt gęsty - można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Rzodkiewkę kroimy w drobniutką kostkę. Drobniutko siekamy też czosnek(...)Rzodkiewkę i czosnek dodajemy do twarogu.Dokładamy majonez i przyprawę tzatziki oraz sól do smaku.Dokładnie mieszamyi gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnyCheesecake with radish, dill and green....... Składniki. 2 pęczki rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki 500 g sera na sernik 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 8 łyżeczek żelatyny 100 ml śmietany kremówki sól, pieprz Wykonanie. Umyte, oczyszczone rzodkiewki zetrzeć na dużych łezkach w robocie. Szczypiorek, pietruszkę i czosnek drobno posiekać. Serek wymieszać z zieleniną(...)rzodkiewką, czosnkiem oraz sokiem z cytryny ,solą i pieprzem. Kremówkę ubić . Żelatynę rozpuścić i połączyć z kremówką i serem. Dobrze wymieszać. Foremkę, 9 x 23 cm, wyłożyć folią spożywczą i nałożyć masę serową. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 h. Zimny sernik ostrożnie wyjąć z formy, zdjąć folię, udekorować i podawać przybrany rzodkiewką
Kulinarny karnet ChristopheraSmaczna pasta z białego sera, rzodkiewki i szczypiorku - idealna do chleba lub krakersów.Składniki:250 g twarogu10 rzodkiewekpęczek szczypiorku3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany2-3 łyżeczki startego świeżego imbiru2-3 łyżeczki chrzanusól, pieprzRzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać. W miseczce rozdrobnić ser i wymieszać z rzodkiewką i szczypiorkiem, dodać jogurt, imbir i chrzan. Wymieszać i doprawić do smaku
wyzwania kuchenneDzisiaj mój ulubiony dodatek do chleba czyli twaróg ze śmietaną , rzodkiewką i czerwoną cebulą. Ja bardzo lubię taki twarożek na kanapki. Bez względu na porę roku jest pyszna. Zapraszam do spróbowania ! Twarożek z rzodkiewką Składniki : * kostka półtłustego twarogu * mała śmietana 12% * cebula czerwona * pęczek rzodkiewki * sól , pieprz , czubryca zielona Przygotowanie : Twaróg rozgniatam razem(...)śmietaną. Dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz startą na tarce o grubych oczkach rzodkiewkę. Wszystko razem dokładnie połączyć. Przyprawić do smaku
Magiczne Życie Martyprzyszła już na dobre. W sklepach pojawia się co raz więcej kolorowych warzyw i owoców. Ja z utęsknieniem czekam na szparagi :) Ale póki co urzekła mnie piękna mocno różowa rzodkiewka. Uwielbiam domowe pasty kanapkowe, są świeże, lekkie i zdrowe. Twarożek, który dzisiaj Wam prezentuje jest klasyką jeśli chodzi o dodatki do kanapek. Mam go w lodówce praktycznie cały czas(...)Zachęcam Was do robienia takich past samodzielnie! TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM I RZODKIEWKĄ Składniki:- kostka twarogu (250 g) - ja używam półtłustego- 3 łyżki jogurtu naturalnego- 4 rzodkiewki- szczypiorek wg uznania- sól, pieprz Twaróg rozdrobnić za pomocą widelca. Rzodkiewkę i szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku. Smacznego
Zgrabne GotowanieSmakowita, wiosenna sałatka. Jajka, rzodkiewki, ogórki i dużo ziół. Najlepsze będą chrupiące ogórki małosolne, ale można je zastąpić kiszonymi. Sałatka dobra i na lunch i do kolacji.Składniki4 jajka ugotowane na twardo4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo ( opcjonalnie)2 ogórki małosolne lub kiszone8 rzodkiewek1 szalotkakilka kaparówspora garść ziół (szczypiorek , pietruszka, koperek itp)sos2 duże łyżki majonezu1 łyżka musztardytrochę śmietany(...)dałam 2 łyżki słodkiej 30%)oliwa z oliweksól pieprzprzygotowanieJaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Zioła posiekać , pozostałe składniki - ogórki, rzodkiewki, szalotki - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z musztardą, rozrzedzić śmietaną . Wszystko włożyć do miski, dodać kapary, sos ,wymieszać. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Stare GaryPesto z liści z rzodkiewki, to doskonała wegańska alternatywa dla wszystkich tych, którzy lubią zjeść zdrowo i smacznie. Ma ono obłędnie zielony kolor (idealny z okazji dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw.Składniki(...)rzodkiewki1 garść pestek słonecznika2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytryny100 ml oliwy z oliwek lub oleju arachidowego (ja daję pół na pół)sól morska do smakuPrzygotowanie:Liście oddzielić od rzodkiewki i umyć. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, a następnie wrzucić do pojemnika razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą. Gotowe
Food SquareZupa rzodkiewkowa Kulinarne odkrycie tego roku. Zupa - krem z rzodkiewki jest przepyszny! Piękny różowy kolor i ten ostrawy smaczek... niebo! Składniki: - duży pęczek rzodkiewek - 2 ziemniaki - 1 jabłko - 2 cebule - 2 łyżki serka topionego (u mnie gouda) - 1/2 szklanki śmietany - 1 litr bulionu (u mnie drobiowy) - 2 łyżki oleju - 1/4 kostki masła - 3-4 kromki białego(...)chleba - sól, pieprz, chili Przygotowanie: Gotujemy bulion (jaki kto woli - byle był czysty). Cebule lekko podsmażamy na oleju, dodajemy na patelnie jabłko, ziemniaki i rzodkiewkę - wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażamy 3 minuty. Wrzucamy warzywa do gotującego się bulionu. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki
Słodka sielankaPotraw z botwiną ciąg dalszy. I liście rzodkiewki, podsmażane na masełku okazały się smaczne. Trzeba jeść co natura daje :)Składniki na 2 porcje:5-6 jajekwiązanka botwiny (liście i łodygi)wiązanka liści rzodkiewki1 pęto wiejskiej kiełbasy1 mała cebulasól, pieprz1 łyżka masłaBotwinę i liście rzodkiewki myjemy i suszymy. Następnie liście siekamy i podsmażamy na masełku. Cebulę
Bon Appetit MałgorzatyKapusta pekińska jest dostępna cały rok, a możliwości surówek czy sałatek z tą kapustą jest cała masa! Polecam pyszną i chrupiącą surówkę z rzodkiewką.Składniki:pół kapusty pekińskiejmały pęczek rzodkiewek1 marchewkapół cebulisiekana zielona cebulkasiekany koperekprzyprawa do sałatek lub dressingSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.2. Rzodkiewki myjemy, kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce
Kuchnia domowa Anikapusta pekińska1 pęczek rzodkiewek1 por ( biała część )1/2 pęczka natki pietruszkisól do smakupieprz do smakucukier do smakusok z cytryny do smakukilka łyżek oleju Warzywa umyć. Kapustę posiekać, rzodkiewki pokroić w półplasterki, pora i natkę także posiekać. Do miski wrzucić kapustę, pora i rzodkiewkę, dodać przyprawy i wymieszać. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i znowu wymieszać surówkę. W razie
Ewa w kuchnipęczek rzodkiewek1/2 pęczka szczypiorkusól do smakupieprz kolorowy do smakucukier do smakusok z cytryny do smaku1 jogurt naturalny ( 400 g ) Ogórki obrać i umyć razem z porem i rzodkiewką oraz szczypiorem. Ogórki obrać a potem pokroić w plasterki. Pora i rzodkiewki pokroić w półplasterki a szczypiorek posiekać. Przygotowane warzywa wrzucić do miski, dodać jogurt i przyprawy do smaku
Ewa w kuchniMIZERIA Z RZODKIEWKĄSkładniki:- 1 zielony ogórek- pół pęczka rzodkiewki- sok z 1/3 cytryny- 180ml śmietany 18%- 400ml kefiru- 2 łyżki poszatkowanego koperku- 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 3 łyżki cukru- 2 łyżki przyprawy "Kucharek"- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonegoSposób przygotowania:Obieramy ogórka i trzemy na dużych oczkach tartki. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy końce i również trzemy
Mentor SmakuSkładniki: 2 pęczki rzodkiewek, 4 sztuki pomidory, 1 łyżeczka sól morska do pomidorów Royal Brand,1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony rzodkiewki obrać ze skórki, pomidory sparzyć i zdjąć skórkę w mikserze rzodkiewki rozdrobnić, pomidory pokroić w kostkę do smaku dodać soli do pomidorów i pieprz smaczna surówka np. do mielonych kotletów........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : 1 mały brokuł pęczek rzodkiewek 1/2 opakowania sera typu feta majonez, jogurt sól i pieprz Przygotowanie: Brokuł podzielić na różyczki i sparzyć chwilę we wrzątku (wodę posolić in ciut posłodzić)- osączyć Umytą rzodkiewkę pokroić, ser również pokroić w kostkę Ostudzony brokuł, rzodkiewkę i ser wymieszać razem i posolić oraz dodać pieprzu do smaku Jogurt i majonez
Proste PotrawyKupujecie pęczek rzodkiewek. I co dalej? Wykorzystujecie różowe rzodkiewki, a zielone liście zazwyczaj wyrzucacie do kosza. Błąd! Nie wiecie co tracicie. Liście rzodkiewki maja bardzo ciekawy i charakterystyczny smak. W kilka minut przemienicie je w pyszne rzodkiewkowe pesto, które świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek lub podstawa sosu do makaronu. Wypróbujcie koniecznie! Więcej
Okolice Palnikaniego? Obok leżących na stole i suszących się nitek spaghetti stoi szczelnie zakręcony słoiczek. Pesto.Inspiracja pochodzi z bloga Elf w kuchni.Podaję już z modyfikacjami. PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK /zainspirowany, zmodyfikowany;/ 3 garście liści rzodkiewek 3 garście orzechów włoskich oliwa z oliwek sól, pieprz sok z 1 cytryny Liście rzodkiewek pozbawiam ogonków, płuczę i osuszam, umieszczam w wysokim naczyniu
W kuchni Karmel-itkidodatek do obiadu. Polecam, bo jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Jest też bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Składniki: 10 ugotowanych młodych ziemniaków 5 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ostudzić i pokroić w półplasterki. Tak samo pokroić rzodkiewki. Szczypiorek i koperek(...)posiekać. Musztardę i majonez wymieszać, dodać do ziemniaków i rzodkiewek. Wszystko połączyć, doprawić do smaku i posypać szczypiorkiem i koperkiem. Podawać jako sałatkę lub dodatek np. do kotletów
Pasja Smakuśniadanie". W ten weekend tematem jest pyszne śniadanie. Ja zrobiłam bardzo proste ale jak dla mnie śniadanie idealne. Mamy nowalijki więc trzeba korzystać, dlatego zapraszam na twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jako dodatek oczywiście chleb razowy. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: 250 g twarogu półtłustego 7 rzodkiewek większych 50 ml śmietany kremówki 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać rzodkiewki starte razem z skórką na dużych oczkach, pokrojony szczypiorek i wlać śmietanę. Wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Odłożyć na pół godziny do lodówki żeby smaki się przegryzły. Serwujemy na śniadanie lub kolację najlepiej z razowym chlebem. Razem ze mną w "wypiekaniu na śniadanie" udział brali
Ala piecze i gotujeścieżki się rozeszły, to dobre wspomnienia, również te kulinarne, pozostały a sałatka zachwyca nadal coraz to nowe grona testerów;) Polecam! Sałatka z jajkiem, kurą i pieczarką w bukiecie z rzodkiewek i szczypiorku Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka ok.30-40 dag pieczarek 5 jajek pęczek rzodkiewek 2 pęczki szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżka oleju sól, pieprz,curry Filet kurczaka(...)usmażyć do miękkości na rozgrzanym oleju.Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć, gotować przez 7-10 minut, przestudzić i również pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać, rzodkiewki pokroić w drobną kostkę.Tak przygotowane składniki połączyć, dodać majonez, wymieszać, doprawić pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała