Twarożek z rzodkiewką to świetny dodatek do pieczywa i idealna propozycja na śniadania, kolacje lub jako mała przekąska podczas dnia. Pikantność rzodkiewki w połączeniu z delikatnością twarożku tworzy pastę, której ciężko się oprzeć... i ten różowy kolorek... Mmm... Twarożek z Rzodkiewką - Składniki:200 g półtłustego twarogu100 g rzodkiewekpołowa niedużej cebuli (ok. 60 g)1,5 łyżeczki śmietany(...)sólpieprzTwarożek z Rzodkiewką - Sposób przygotowania:Rzodkiewkę i cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Twarożek rozrabiamy widelcem. Następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną cebulkę i rzodkiewkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy składniki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Możemy również posypać świeżym szczypiorkiem.Całość możemy również lekko zmiksować - wtedy powstanie nam konsystencja pasty. Moje posty
Słodka Stronajogurtowo-czosnkowy z rzodkiewką - wzorowany na greckich tzatzikach Kolejny zdrowy i lekki sos do grilla lub na inne okazje. Aby był całkiem dietetyczny możesz pominąć tę łyżkę majonezu ;) Poza tym: jogurt - żywe kultury bakterii, a czosnek i rzodkiewka samo zdrowie... Przygotowujemy jak klasyczne, greckie tzatziki (przepis tutaj), tyle że zamiast ogórka dodajemy rzodkiewkę. Taki dip idealnie sprawdzi się
Kraina Tysiąca Smakówtego jak spotykam się z sytuacją gdy ktoś bezmyślnie cos wyrzuca jadalnego to mnie po prostu niegrzecznie mówiąc szlag trafia. Dziś w osiedlowym warzywniaku ekspedientki uszykowały do wyrzucenia rzodkiewkę . Listki jej zwiędły, wyglądała mało apetycznie , niektóre były lekko obeschnięte .Ale to przecież nie powód do wywalania . Nie czułam sie komfortowo pytając czy w związku z tym , że chce(...)wywalić mogę ja odkupić przecenioną bo kolejka głupio na mnie patrzyła , ale w sumie mam to w nosie. Skończyło się na tym , że dostałam 5 pęczków rzodkiewki za darmo bo Pani nie zgodziła się na to bym za nią płaciła. A teraz pokażę Wam ( a niektórym może tylko przypomnę co się robi jak nam rzodkiewka zwiędnie). Odświeżanie rzodkiewki
Buniabaje w kuchniRisotto - kremowe, delikatne i pyszne ! Lubię je bardzo i często robię więc sama nie wiem jak to się dzieje, że trafia na bloga tak rzadko. Wytłumaczeniem
Smaczna PyzaKiszone rzodkiewki. Natknęłam się na przepis gdzieś w internecie. Wyglądały pięknie, więc postanowiłam sprawdzić jak smakują. Zalewę zrobiłam taką jaką robię zwykle do kiszonych ogórków. Rzodkiewki po paru dniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek(...)słoik)pęczek rzodkiewek3 duże ząbki czosnku mały pęczek koperku lub koperkawałek chrzanuparę ziarenek pieprzusól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wodyPrzygotowanie Rzodkiewki umyć obciąć końcówki i ogonki ( te ostatnie można zostawić ).Słoik wyparzyć. Na dno włożyć połowę koperku, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć rzodkiewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek. Zrobić zalewę
Stare Garysalatka to znak,ze wiosna rozgoscila sie na dobre.Maj w tym roku wyjatkowo nas nie rozpieszcza.Pomimo panujacego zimna rzodkiewki jednak urosly.Salatka powstala wlasnie z pierwszych dzialkowych plonow.Sam przepis jest wiekowy i tak samo na nowo zachwyca kazdej wiosny.Takiej ilosci szczypiorku nie da sie zjesc w zadnej innej kombinacji salatkowej.Idealna na kolacje pyszna z pajda chrupiacego chleba lub swieza bagietka.Skladnik(...)poltalarki.Szczypiorek posiekac.Wszystkie pokrojone skladniki umiescic w salaterce i wymieszac z majonezem (z majonezem jest najsmaczniejsza) .Doprawic do smaku sola i pieprzem.Zycze smacznego!CZY WIESZ JAK ZDROWE SA RZODKIWKI ?Przesmaczna rzodkiewka (Raphanus sativus L.) znana byla juz Egipcjanom przeszlo 2 tysiace lat temu i stanowila wielki przysmak faraonow.Do Europy trafila za sprawa starozytnych Rzymian,skad w XIII wieku wiedza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami...Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki.Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę.Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i szczypiorek.Zalane kwaśną śmietaną i kefirem.Podane na ziemniakach z dodatkiem połówek jaj.Idealny na upały!Polecam! Składniki:Pęczek rzodkiewek;6 małych ogórków kiszonych;Pęczek koperku;Peczek szczypiorku;500 ml kefiru;375 ml kwaśnej, gęstej śmietany(...)jednym na każdy talerz;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w kostkę.Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Poprzekrajać na pół.Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plastry.Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do rzodkiewek.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek i ogórków. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać
Gospodyni Miejskastół czy bufet na imprezie czy przyjęciu.Przepis przywiozłam od naszej koszalińskiej rodzinki. Bułeczki upiekła nasza gospodyni i od razu zostały pożarte, jeszcze ciepłe ! Ich skład nieco mnie zaskoczył...rzodkiewki... ? Ale rzodkiewka nie dość, że się kolorystycznie pięknie prezentuje, to jeszcze dodała bułeczkom charakteru ! Dorotko, bardzo Ci dziękuję za ten przepis :).Przepis zamieszczam na listopadowej liście(...)zakwasie i na drożdżach.Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Składniki:Ciasto50 g świeżych drożdży1 1/2 szklanki mleka1 łyżeczka cukru500 g mąki pszennej1 łyżeczka soli50-70 ml oliwy z oliwekMasa270 g fety2 podłużne serki topione pęczek rzodkiewekposiekana natka pietruszkiposiekany koperek Wykonanie:Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka z dodatkiem cukru. Odstawiamy w ciepłe
Kulinarne przygody Gatitybotwinki mają uroczy, różowy kolor, ten szczawiowy chłodnik jest biały, ale równie smaczny, koloru dodaje mu żółty kolor gotowanych jajek.. Dzisiejszy chłodnik przygotowałam ze szczawiu z dodatkiem ogórka, rzodkiewki, z siekanym koperkiem i szczypiorkiem, na mieszaninie kefiru, jogurtu naturalnego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem. Chłodnik ze szczawiu z rzodkiewką i ogórkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie(...)łyżki siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 250 ml domowego kefiru 250 ml jogurtu naturalnego 250 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz do smaku pęczek rzodkiewek 1 mały ogórek Szczaw myjemy, przebieramy, siekamy. Wrzucamy pokrojony szczaw do 200 ml wrzącej osolonej wody i gotujemy 5 minut. Studzimy. Do przestudzonego wywaru dodajemy kefir, jogurt i śmietanę, dokładnie mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiedawno natknęłam się na przepis na gotowaną rzodkiewkę. Trochę się zdziwiłam, bo nigdy nawet nie pomyślałam, że rzodkiewkę można gotować. Ale podjęłam wyzwanie i muszę wam powiedzieć, że jest naprawdę dobra, a jeśli poda się ją z bułką tartą zrobioną na masełku, to po prostu niebo w gębie. Rzodkiewka podczas gotowania traci swoją ostrość i robi się delikatnie słodka. Można(...)zjeść jako przekąskę albo jako dodatek do obiadu lub sałatki ;)~ Gotowane rzodkiewki ~Składniki:dowolna ilość rzodkieweksólRzodkiewki myjemy i odcinamy im ogonki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 15 minut
Kuchenny Skrawek NiebaJakoś tak się przyzwyczailiśmy że rzodkiewka to do białego sera lub na kanapki. Ja już parę razy ,, odczarowywałam ją " wyprawiając w świat. Robiłam pikle z marynowanych rzodkiewek, smażyłam w sosie sojowym. Robię jarzynkę i chłodnik z liści rzodkiewki. Teraz przyszła pora na rzodkieweczkę w tajskim stylu. Czas: 10 minut Składniki: 1 pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól(...)cytrynowej cukier sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka czarnego sezamu 3 łyżki oleju z pestek winogron natka kolendry (nie lubię więc używam melisy lub mięty ) Umyć rzodkiewki. Obciąć ogonki. Pokroić w cienkie plasterki. Lekko posolić. Usiekać szczypiorek. Wymieszać olej z pastą cytrynową, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i posiekanymi kilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać
Buniabaje w kuchniLekka suróweczka z chrupiących rzodkiewek z dodatkiem koperku. Smaczna, lekka i zdrowa. W sam raz do obiadku i nie tylko. Można ją również podać na śniadanie czy kolację ze świeżą bułeczką.składniki:400 g rzodkiewek4-5 łyżek jogurtu lub śmietany 18%1-2 łyżki posiekanego koperkusól ziołowa Kamis do smakuRzodkiewki oczyścić i umyć. Ja miałam rzodkieweczki okrągłe i podłużne(...)Podłużne rzodkiewki pokroić na plasterki a duże okrągłe zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotowane rzodkiewki wymieszać, następnie dodać posiekany koperek. Dodać jogurt lub śmietanę,sół ziołową do smaku. Wszystko wymieszać i podawać. Suróweczkę trzeba przygotować tuż przed podaniem bo jak dłużej postoi to robi się wodnista, byż może to zależy od rzodkiewek ale mi to raczej nie przeszkadza
Monia miesza i gotujeZnacie smak gotowanych rzodkiewek? Jesli nie koniecznie sprobujcie,bo ich smak sprawi Wam naprawde mila niespodzianke.Z malych pikantnych bestyjek szczypiacych w jezyczek zamieniaja sie w niewinne i delikatne,urocze rozowe perelki. Smakuja jak miniaturowe kalarepki.Podczas gotowania odbarwiaja sie i traca swoj nie tylko intensywny kolor ale i smak.Ugotowane rzodkiewki moga byc swietnym dodatkiem do grilowanych i pieczonych mies.Z pewnoscia beda(...)niebanalna ozdoba stolu i talerza.Czy w ogole warto je jesc mozesz przeczytac tutaj:klik.Skladniki:peczek rzodkieweksol,cukierkoperekmasloWykonanie:obciac liscie i ogonki,rzodkiewki umycumiescic w rondelku,zalac niewielka iloscia wody .Do wody dodac szczypte soli i cukru.W zaleznosci od wielkosci rzodkiewek gotowac je od 5-10 minut.Im dluzej sie gotuja ,tym bardziej traca kolor.Powinny jednak pozostac jedrnepodawac z maselkiem i posypane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!właściwie nie potrzeba mi już nic więcej. Polecam, spróbujcie sami. Chłodnik rzodkiewkowo-buraczany składniki: dla 2 osób 1 zimny jogurt naturalny 250 ml 1 burak pieczony 1 pęczek rzodkiewek 1 szalotka szczypior z 1 dymki sól, pieprz sok z cytryny do smaku wykonanie Buraka myjemy. osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 1 godzinę w temperaturze(...)upieczeniu obieramy go. Rzodkiewki myjemy, obcinamy końcówki. Pozostawiamy po 2 rzodkiewki na osobę. Resztę rzodkiewek wraz z szalotką, burakiem i jogurtem miksujemy na gładką konsystencję. Doprawiamy sola i pieprzem. Chłodnik przechowujemy z lodówce. Przed podaniem rozlewamy go do szklanek, dekorujemy pozostałymi rzodkiewkami pokrojonymi w słupki i pokrojonym szczypiorem
Przysmaki Karolkiuroczy, różowy kolor. Botwinka i buraczki nie tracą swojego koloru, dzięki zakwaszeniu, tym razem wykorzystałam ocet jabłkowy, może być też sok z cytryny. Dzisiejszy chłodnik przygotowałam z dodatkiem siekanej rzodkiewki, z siekanym koperkiem i szczypiorkiem, na mieszaninie jogurtu greckiego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem. Chłodnik z botwinki z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie(...)jutro wysyłam Piotra po szczaw, będzie chłodnik ze szczawiu. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 pęczek botwinki 5 rzodkiewek 2 łyżko siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 400 ml jogurtu greckiego 200 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz do smaku 2 łyżki octu jabłkowego Buraczki z botwinką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię