rzodkiewka przepisy - 1000 przepisów

Twarożek z Rzodkiewką (Pasta z Rzodkiewką) 163

Twarożek z rzodkiewką to świetny dodatek do pieczywa i idealna propozycja na śniadania, kolacje lub jako mała przekąska podczas dnia. Pikantność rzodkiewki w połączeniu z delikatnością twarożku tworzy pastę, której ciężko się oprzeć... i ten różowy kolorek... Mmm... Twarożek z Rzodkiewką - Składniki:200 g półtłustego twarogu100 g rzodkiewekpołowa niedużej cebuli (ok. 60 g)1,5 łyżeczki śmietany(...)sólpieprzTwarożek z Rzodkiewką - Sposób przygotowania:Rzodkiewkę i cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Twarożek rozrabiamy widelcem. Następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną cebulkę i rzodkiewkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy składniki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Możemy również posypać świeżym szczypiorkiem.Całość możemy również lekko zmiksować - wtedy powstanie nam konsystencja pasty.  Moje posty

Słodka Strona
Sosy do grilla: dip jogurtowo-czosnkowy z rzodkiewką (tzatziki z rzodkiewką) 246

jogurtowo-czosnkowy z rzodkiewką - wzorowany na greckich tzatzikach Kolejny zdrowy i lekki sos do grilla lub na inne okazje. Aby był całkiem dietetyczny możesz pominąć tę łyżkę majonezu ;) Poza tym: jogurt - żywe kultury bakterii, a czosnek i rzodkiewka samo zdrowie... Przygotowujemy jak klasyczne, greckie tzatziki (przepis tutaj), tyle że zamiast ogórka dodajemy rzodkiewkę. Taki dip idealnie sprawdzi się

Kraina Tysiąca Smaków
Drugie życie rzodkiewki 180

tego jak spotykam się z sytuacją gdy ktoś bezmyślnie cos wyrzuca jadalnego to mnie po prostu niegrzecznie mówiąc szlag trafia. Dziś w osiedlowym warzywniaku ekspedientki uszykowały do wyrzucenia rzodkiewkę . Listki jej zwiędły, wyglądała mało apetycznie , niektóre były lekko obeschnięte .Ale to przecież nie powód do wywalania . Nie czułam sie komfortowo pytając czy w związku z tym , że  chce(...)wywalić mogę ja odkupić przecenioną bo  kolejka  głupio na mnie patrzyła , ale w sumie mam to w nosie. Skończyło się na tym , że dostałam 5 pęczków rzodkiewki za darmo bo Pani nie zgodziła się na to bym za nią płaciła. A teraz pokażę Wam ( a niektórym może tylko przypomnę co się robi jak nam rzodkiewka zwiędnie). Odświeżanie rzodkiewki

Buniabaje w kuchni
Ryż. Rzodkiewki. Risotto z rzodkiewkami i serem taleggio. 108

Risotto - kremowe, delikatne i pyszne ! Lubię je bardzo i często robię więc sama nie wiem jak to się dzieje, że trafia na bloga tak rzadko. Wytłumaczeniem

Smaczna Pyza
Kiszone rzodkiewki 176

Kiszone rzodkiewki. Natknęłam się na przepis gdzieś w internecie. Wyglądały pięknie, więc postanowiłam sprawdzić jak smakują. Zalewę zrobiłam taką jaką robię zwykle do kiszonych ogórków. Rzodkiewki po paru dniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek(...)słoik)pęczek rzodkiewek3 duże ząbki czosnku mały pęczek koperku lub koperkawałek chrzanuparę ziarenek pieprzusól kamienna do przetworów niejodowana  - 1 łyżka na 0,5 l wodyPrzygotowanie Rzodkiewki umyć obciąć końcówki i ogonki ( te ostatnie można zostawić ).Słoik wyparzyć. Na dno włożyć połowę koperku, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć rzodkiewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek. Zrobić zalewę

Stare Gary
"Awanturka z jajek" i wartości zdrowotne rzodkiewek 192

salatka to znak,ze wiosna rozgoscila sie na dobre.Maj w tym roku wyjatkowo nas nie rozpieszcza.Pomimo panujacego zimna rzodkiewki jednak urosly.Salatka powstala wlasnie z pierwszych dzialkowych plonow.Sam przepis jest wiekowy i tak samo na nowo zachwyca kazdej wiosny.Takiej ilosci szczypiorku nie da sie zjesc w zadnej innej kombinacji salatkowej.Idealna na kolacje  pyszna z pajda chrupiacego chleba lub swieza bagietka.Skladnik(...)poltalarki.Szczypiorek posiekac.Wszystkie pokrojone skladniki umiescic w salaterce i wymieszac z majonezem (z majonezem jest najsmaczniejsza) .Doprawic do smaku sola i pieprzem.Zycze smacznego!CZY WIESZ JAK ZDROWE SA RZODKIWKI ?Przesmaczna rzodkiewka (Raphanus sativus L.) znana byla juz Egipcjanom przeszlo 2 tysiace lat temu i stanowila wielki przysmak faraonow.Do Europy trafila za sprawa starozytnych Rzymian,skad w XIII wieku wiedza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami 199

Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami...Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki.Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę.Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i szczypiorek.Zalane kwaśną śmietaną i kefirem.Podane na ziemniakach z dodatkiem połówek jaj.Idealny na upały!Polecam! Składniki:Pęczek rzodkiewek;6 małych ogórków kiszonych;Pęczek koperku;Peczek szczypiorku;500 ml kefiru;375 ml kwaśnej, gęstej śmietany(...)jednym na każdy talerz;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w kostkę.Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Poprzekrajać na pół.Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plastry.Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do rzodkiewek.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek i ogórków. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać

Gospodyni Miejska
Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką 139

stół czy bufet na imprezie czy przyjęciu.Przepis przywiozłam od naszej koszalińskiej rodzinki. Bułeczki upiekła nasza gospodyni i od razu zostały pożarte, jeszcze ciepłe ! Ich skład nieco mnie zaskoczył...rzodkiewki... ? Ale rzodkiewka nie dość, że się kolorystycznie pięknie prezentuje, to jeszcze dodała bułeczkom charakteru ! Dorotko, bardzo Ci dziękuję za ten przepis :).Przepis zamieszczam na listopadowej liście(...)zakwasie i na drożdżach.Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Składniki:Ciasto50 g świeżych drożdży1 1/2 szklanki mleka1 łyżeczka cukru500 g mąki pszennej1 łyżeczka soli50-70 ml oliwy  z oliwekMasa270 g fety2 podłużne serki topione pęczek rzodkiewekposiekana natka pietruszkiposiekany koperek Wykonanie:Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka  z dodatkiem cukru. Odstawiamy w ciepłe

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik ze szczawiu z rzodkiewką i ogórkiem 215

botwinki  mają uroczy, różowy kolor, ten szczawiowy chłodnik jest biały, ale równie smaczny, koloru dodaje mu żółty kolor gotowanych jajek.. Dzisiejszy chłodnik przygotowałam ze szczawiu z dodatkiem ogórka, rzodkiewki, z siekanym koperkiem i szczypiorkiem, na mieszaninie kefiru, jogurtu naturalnego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem. Chłodnik ze szczawiu z rzodkiewką i ogórkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie(...)łyżki siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 250 ml domowego kefiru 250 ml jogurtu naturalnego 250 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz do smaku pęczek rzodkiewek 1 mały ogórek Szczaw myjemy, przebieramy, siekamy. Wrzucamy pokrojony szczaw do 200 ml wrzącej osolonej wody i gotujemy 5 minut. Studzimy. Do przestudzonego wywaru dodajemy kefir, jogurt i śmietanę, dokładnie mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gotowana rzodkiewka ^^ 126

Niedawno natknęłam się na przepis na gotowaną rzodkiewkę. Trochę się zdziwiłam, bo nigdy nawet nie pomyślałam, że rzodkiewkę można gotować. Ale podjęłam wyzwanie i muszę wam powiedzieć, że jest naprawdę dobra, a jeśli poda się ją z bułką tartą zrobioną na masełku, to po prostu niebo w gębie. Rzodkiewka podczas gotowania traci swoją ostrość i robi się delikatnie słodka. Można(...)zjeść jako przekąskę albo jako dodatek do obiadu lub sałatki ;)~ Gotowane rzodkiewki ~Składniki:dowolna ilość rzodkieweksólRzodkiewki myjemy i odcinamy im ogonki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 15 minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Sezamowa rzodkiewka-sałatka 156

Jakoś tak się przyzwyczailiśmy że rzodkiewka to do białego sera lub na kanapki. Ja już parę razy ,, odczarowywałam ją " wyprawiając w świat. Robiłam pikle z marynowanych rzodkiewek, smażyłam w sosie sojowym. Robię jarzynkę  i chłodnik z liści rzodkiewki. Teraz przyszła pora na rzodkieweczkę w tajskim stylu. Czas: 10 minut Składniki: 1 pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól(...)cytrynowej cukier sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka czarnego sezamu 3 łyżki oleju z pestek winogron natka  kolendry (nie lubię więc używam  melisy lub mięty ) Umyć rzodkiewki. Obciąć ogonki. Pokroić w cienkie plasterki. Lekko posolić. Usiekać szczypiorek. Wymieszać olej z pastą cytrynową, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i posiekanymi kilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać

Buniabaje w kuchni
Suróweczka z rzodkiewki 244

Lekka suróweczka  z chrupiących rzodkiewek z dodatkiem koperku. Smaczna, lekka i zdrowa. W sam raz do obiadku i nie tylko. Można ją również podać na śniadanie czy kolację ze świeżą bułeczką.składniki:400 g rzodkiewek4-5 łyżek jogurtu lub śmietany 18%1-2 łyżki posiekanego koperkusól ziołowa Kamis do smakuRzodkiewki oczyścić i umyć. Ja miałam rzodkieweczki okrągłe i podłużne(...)Podłużne rzodkiewki pokroić na plasterki a duże okrągłe zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotowane rzodkiewki wymieszać, następnie dodać posiekany koperek. Dodać jogurt lub śmietanę,sół ziołową do smaku. Wszystko wymieszać i podawać. Suróweczkę trzeba przygotować tuż przed podaniem bo jak dłużej postoi to robi się wodnista, byż może to zależy od rzodkiewek ale mi to raczej nie przeszkadza

Monia miesza i gotuje
Rzodkiewki gotowane 113

Znacie smak gotowanych rzodkiewek? Jesli nie koniecznie sprobujcie,bo ich smak sprawi Wam naprawde mila niespodzianke.Z malych pikantnych bestyjek szczypiacych w jezyczek zamieniaja sie w niewinne i delikatne,urocze rozowe perelki. Smakuja jak miniaturowe kalarepki.Podczas gotowania odbarwiaja sie i traca swoj nie tylko intensywny kolor ale i smak.Ugotowane rzodkiewki moga byc swietnym dodatkiem do grilowanych i pieczonych mies.Z pewnoscia beda(...)niebanalna ozdoba stolu i talerza.Czy w ogole warto je jesc mozesz przeczytac tutaj:klik.Skladniki:peczek rzodkieweksol,cukierkoperekmasloWykonanie:obciac liscie i ogonki,rzodkiewki umycumiescic w rondelku,zalac niewielka iloscia wody .Do wody dodac szczypte soli i cukru.W zaleznosci od wielkosci rzodkiewek gotowac je od 5-10 minut.Im dluzej sie gotuja ,tym bardziej traca kolor.Powinny jednak pozostac jedrnepodawac z maselkiem i posypane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chłodnik z rzodkiewkami i burakiem 177

właściwie nie potrzeba mi już nic więcej. Polecam, spróbujcie sami. Chłodnik rzodkiewkowo-buraczany składniki: dla 2 osób 1 zimny jogurt naturalny 250 ml 1 burak pieczony 1 pęczek rzodkiewek 1 szalotka szczypior z 1 dymki sól, pieprz sok z cytryny do smaku wykonanie Buraka myjemy. osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 1 godzinę w temperaturze(...)upieczeniu obieramy go. Rzodkiewki myjemy, obcinamy końcówki. Pozostawiamy po 2 rzodkiewki na osobę. Resztę rzodkiewek wraz z szalotką, burakiem i jogurtem miksujemy na gładką konsystencję. Doprawiamy sola i pieprzem. Chłodnik przechowujemy z lodówce. Przed podaniem rozlewamy go do szklanek, dekorujemy pozostałymi rzodkiewkami pokrojonymi w słupki i pokrojonym szczypiorem

Przysmaki Karolki
Chłodnik z botwinki z rzodkiewką 200

uroczy, różowy kolor. Botwinka i buraczki nie tracą swojego koloru, dzięki zakwaszeniu, tym razem wykorzystałam ocet jabłkowy, może być też sok z cytryny. Dzisiejszy chłodnik przygotowałam z dodatkiem siekanej rzodkiewki, z siekanym koperkiem i szczypiorkiem, na mieszaninie jogurtu greckiego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem. Chłodnik z botwinki z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie(...)jutro wysyłam Piotra po szczaw, będzie chłodnik ze szczawiu. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem   Składniki: 1 pęczek botwinki 5 rzodkiewek 2 łyżko siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 400 ml jogurtu greckiego 200 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz do smaku 2 łyżki octu jabłkowego Buraczki z botwinką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka z rzodkiewka 165

Viki. Drugi powedrowal do salatki i do jajek zmieniajac calkiem ich oblicze.Jajka faszerowane rzodkiewkaskladniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 lyzeczka majonezu 1 lyzka serka typu Almette 2-3 rzodkiewki sol, pieprz do smaku wykonanie:Jajka kroimy na pol i wyciagamy zoltko, ktore rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego majonez i serek oraz starte na tarce o duzych oczkach rzodkiewki. Doprawiamy

Przysmaki Karolki