świeżym rozmarynem, a także z sosem z pieczenia w sosjerce dla chętnych. Uwagi Jeśli grzyby są mrożone i nie są to grzyby „twarde”, takie jak kurki (na zdjęciu) lub rydze, ale np. podgrzybki lub maślaki, które robią się po rozmrożeniu dosyć miękkie – można pominąć etap ich podsmażania i od razu włożyć odmrożone grzyby do brytfanny, albo przynajmniej smażyć
Kulinarna PokusaDziś sos a'la Big Mac - majonezowo-musztardowy, charakterystyczny i kultowy. Sos z tego przepisu smakuje podobnie do oryginału a nawet... hmm... lepiej dzięki zamianie ogórków marynowanych na rydze
Milion SmakówMleczaj rydz to zdecydowanie najsmaczniejszy grzyb rosnący w Polsce. Występuje od sierpnia do listopada, ale niestety z roku na rok coraz trudniej znaleźć go samemu w lesie. Na szczęście od czasu do czasu można trafić w sklepie na mrożone. W Polsce najczęściej się je marynuje w occie, ale nic nie zastąpi smaku rydza po prostu smażonego na maśle jaki pamiętam
Milion SmakówRydze to według mnie zdecydowanie najlepsze grzyby rosnące w Polsce. Możne je przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakują smażone po prostu na maśle z dodatkiem soli - jeśli jednak chcecie coś bardziej wykwintnego to polecam wersję z dodatkiem parmezanu i rukoli
Milion Smakównajlepsze kasztany są na placu Pigalle" ... mieliście okazję przekonać się o tym sami??? Jesień, złota polska jesień.... kocham tę porę roku za kolory jakimi nas obdarowała, a także za rydze, dynie i kasztany :D Od niedawna kasztany na dobre zagościły w moim menu... Kasztany najlepsze są pieczone, jednak dzisiaj chciałabym poczęstować Was drożdżowcami z kasztanami :) Jesienne drożdżowce
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJestem po pierwszym grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :) Składniki:2 garści świeżych grzybów (suszone też się sprawdzą)1 cebula10 dag żółtego sera (pleśniowe też pasują)kilka kromek chleba (u mnie 2 graham)sól, pieprz, granulowany czosneknatka pietruszkikilka gałązek tymiankułyżka
Bon Appetit Małgorzatynaprawdę łatwe danie!SKŁADNIKI:- wołowina ( najlepiej polędwica ) – 500 g- czosnek – 4 ząbki- sól- pieprz- mąka – 2 łyżki- oliwa z oliwek – 100 ml- grzyby leśne ( rydze , borowiki , podgrzybki ) – 400 g- cebula – 1 szt- marchew – 1 szt- pomidory miękkie – 4 szt- liść laurowy – 2 szt- ziele angielskie – 1 szczypta- czerwone wytrawne
Ostra na SłodkoPodane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI:* polędwica wołowa – 600 g* cebula – 3 szt* papryka – 1 szt* grzyby ( u mnie rydze ) – 50 g* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki* mąka pszenna – 50 g* olej rzepakowy – 80 ml* sól – do smaku* pieprz
Ostra na Słodkolistopadowych przymrozków. Każdego roku robimy spore zapasy kurek, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej. Bo my bardzo lubimy marynowane grzyby: kurki, rydze i borowiki. Podaję mój rodzinny przepis na kurki marynowane. Tak zamarynowane grzyby, w tym wypadku kurki są bardzo smaczne, mają delikatnie octowy smak, gdyż zalewa jest bardzo delikatna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGrzybowy urlop już się skończył, ale sezon na zbieranie leśnych skarbów na pewno nie. Jeszcze można zbierać kurki, borowiki, rydze a pojawiają się też już późnojesienne gatunki jak zielonki czy opieńki. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego. Zebrane grzyby trzeba jak najszybciej i najlepiej przetworzyć. Część oczywiście trafi do słoików bo bardzo lubimy kurki marynowane i sałatkę z opieniek
Smaczna PyzaKuskus łączy cechy makaronu i kaszy, a ja często przygotowuję go do dań mięsnych lub wykorzystuję jako składnik sałatek i innych dań: Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Kuskus z warzywami to bardzo kolorowy, smaczny do tego pożywny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlistopadowych przymrozków. Każdego roku robimy spore zapasy kurek, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej. Bo my bardzo lubimy marynowane grzyby: kurki, rydze i borowiki. Podaję mój rodzinny przepis na kurki marynowane. Tak zamarynowane grzyby, w tym wypadku kurki są bardzo smaczne, mają delikatnie octowy smak, gdyż zalewa jest bardzo delikatna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnatomiast ich siwa odmiana jest siwa z wierzchu, ale blaszki i nóżkę ma również delikatnie seledynową. Gdy nazbieramy sporo zielonek najchętniej panierujemy je i smażymy jak kotleciki, podobnie ja rydze panierowane smażone. Można też z zielonek przygotować zupę. W zeszłym roku z mrożonych gąsek przygotowałam paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego. Zupa z zielonych gąsek to mój przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTegoroczny rok to dziwny rok. Mam na myśli oczywiście grzyby. Lato wcale nie zapowiadało grzybowego, jesiennego szaleństwa. Na Podlasiu było dość sucho i co prawda rosły
Smaczna Pyza