rydze - 174 przepisów (strona:11/12)

SURÓWKA PEŁNIA ZDROWIA 669

można jaka to akurat jest pora roku ;) Jak najwięcej jedzmy surówek, bogatych w witaminy i inne odżywcze składniki. Co prawda teraz i warzywa nie takie jak latem, ale lepszy rydz niż nic.. Jako sprzymierzeniec  zdrowia mojej rodziny stoi wraz ze mną na straży Olej lniany który możecie kupić w  ZIELONY NURT  . W ytłoczony jest ze starannie

Z Majeczką w kuchni
Piernik herbaciany ( szybki ) 355

Zapomnieliście nastawić ciasto na piernik staropolski ? Ja też ! Dlatego zrobiłam piernik na szybko. Może nie równa się on z piernikiem dojrzewającym, ale ... lepszy rydz niż nic ! Taki też smaczny :)Składniki:* 30 dag miodu* 20 dag cukru* 1 jajo* 3 torebki herbaty Earl Grey ( u mnie Teekanne )* 1 łyżeczka sody* 3 łyżeczki przyprawy do piernika ( możecie zrobić sami - przepis tutaj

kolorowotorcikowo
Boczniak mikołajkowy 180

rownowaga wartosci biologicznych.Poleca sie zatem spozywanie grzybow o kazdej porze roku,czesciej niz to czynimy,i to pod kazda postacia.W hierarchii wartosci gatunkowych postawilismy grzyby w nastepujacej kolejnosci:borowik,rydz,maslak,pieczarka,smardz,kania,opienka,surojadka itd."Takze przy okazji spotkania z boczniakiem mikolajkowym musialam pare slow napisac o grzybach w ogole,gdyz wiedza o ich wartosciach odzywczych jest malo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sądecczyzna szlakiem grzybobrania 114

Pogoda fantastyczna więc wyruszamy do Chaty na Magurach od mostku w Kosarzyskach. Po drodze zbieranie kurek, podgrzybków, maślaków i pierwszych rydzów w tym roku!, i co najważniejsze trafiają się też prawdziwki. Pod chatą na Magurach ciepła herbata, kromka z plecaka i dalej w drogę ku wieży na Eliaszówce. Zielony szlak zachwyca, las jeszcze skąpany w zieleni, ale można się doszukać

Apetyczna babeczka
Prawdziwki marynowane w occie 185

Zawsze staram się przygotować kilkanaście słoików na zimę i ususzyć puszkę grzybów - przydadzą się jeszcze do nie jednej potrawy :)  Ta marynata nadaje się do: kurek, podgrzybków, prawdziwków, opieńków, rydzów, itd a możemy zrobić mieszankę jak ja :) przygotowałam ją z prawdziwków - podgrzybków.  Składniki: 500 g świeżych grzybów 750 ml wody 250 ml octu 3 łyżki cukru

Niezły Młynek
Kolczak rudawy 382

różni się przede wszystkim kolorem i wielkością. Będąc na Orawie zauważyłam, że oba te gatunki mało kto tam zbiera chociaż rosną masowo. Cóż, w pogoni za prawdziwkami czy rydzami inne, mniej wartościowe grzyby są pomijane.Jak myślicie, w jaki sposób najlepiej zbierać grzyby - lepiej je ucinać czy wykręcać ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Mleczaj smaczny - krówka 429

cebulą i marchewką. Mleczaj smaczny jest popularnie nazywany krówką z powodu zawartości dość obfitej ilości białego mleczka, które pojawia się po przecięciu albo przekrojeniu owocnika. Inna nazwa to rydz czerwony ze względu na czerwonawy kolor. Zobacz inne grzyby w moim Małym Atlasie - poznaj te jadalne i inne, ciekawe gatunki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza