rydze - 174 przepisów (strona:5/12)

Rydze smażone z kolorowymi ziemniakami - ciepła sałatka na obiad 148

mojej kuchni. Rydze zakupiłam u pani na ryneczku, są przepyszne a tutaj wykorzystałam je w sałatce. Polecam gorąco bo i pysznie, i treściwie. Fioletowe ziemniaki zakupione w markecie. Rydze smażone z kolorowymi ziemniakami - ciepła sałatka na obiad. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tarta z rydzami 187

Kolejne pyszne danie zdobi październik czyli tarta z rydzami. W moich lasach nie ma rydzów i zbierać ich nie mogę, natomiast na straganach jest ich pełno więc zakupiłam i zrobiłam tartę. Pyszne kruche ciasto i całe kapelusze rydzów, do tego sery i obiad na stole ale po kolei. Tarta z rydzami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zapiekane ziemniaki z boczkiem i rydzami 138

Jesienne 🍁 danie, bo ziemniaki 🍠,  grzyby 🍄🍄🍄 tutaj mamy i z dodatkiem cebuli oraz boczku zapiekamy.  Warstwowo w formie poukładane, bulionem, koncentratem podlane.  Podczas pieczenia warzywa, rydze, boczek, soki wytwarzają i smakami z przyprawami i bulionem się mieszają.  Pod przykryciem pieczone, a następnie do odparowania sosu w piekarniku pozostawione.  Sos na bazie bulionu,   parując doprawił(...)plastrach. Obraną cebulę kroimy na połowę, a następnie w plasterki. Piekarnik nastawiamy na 225°C. Dno żaroodpornej formy wykładamy ziemniakami. Następnie układamy plastry boczku. Kolejna warstwa to cebula. Rydze układamy na cebulę, a następnie przykrywamy pozostałymi talarkami z ziemniaków. Całość zalewamy bulionem, wlewamy go bokiem, żeby przyprawy na ziemniakach nie zostały wypłukane. Całość przykrywamy pokrywą, albo folią aluminiową. Wkładamy

Moniki Smakołyki
Grzyby marynowane w occie – przepis 819

zamrożonych leśnych grzybów, warto przygotować również na zimę kilka słoiczków grzybów marynowanych w occie, które doskonale pasują jako przekąska czy dodatek do sałatek. Do marynowania wyśmienite będą podgrzybki, prawdziwki, rydze(...)maślaki Poniżej sprawdzony przepis na grzyby marynowane w occie:   Grzyby marynowane w occie Składniki na 3 – 4 słoiki 300 – 400g: 1kg podgrzybków (mogą być również prawdziwki, rydze albo maślaki) 1 szklanka octy (200ml) 3 szklanki wody (600ml) 1 cebula Sól Cukier Liście laurowe Ziele angielskie Ziarna gorczycy   Grzyby marynowane w occie Przygotowanie: Grzyby obieramy, dokładnie

Księga-Smaku
Rydze z chorizzo i żurawiną 85

Bardzo ciekawa i po prostu przepyszna przekąska. Będzie się pojawiała na moim stole regularnie jeśli tylko uda mi się trafić rydze. Rydze są tutaj smażone klasycznie, ale z dodatkiem chorizzo, które dodaje swojej pikantności i wyjątkowego charakteru daniu. Dla zrównoważenia smaku pojawia się domowej roboty żurawina z pomarańczą

Milion Smaków
Bratwursty – smażony ser z kiełbaską, w bułce, z sosem tatarskim 219

poprzek, nie do końca, tworząc kieszonkę na resztę dobroci. Ja do swoich bułek zrobiłam własny sos tatarski, który świetnie wyciągnął i zaokrąglił wszystkie smaki. W malakserze posiekałam marynowane rydze, korniszony, szczypior, koper i kapary razem z malutką cebulką. Taką siekaninę połączyłam z majonezem i lekko dopieprzyłam. Po 1/8 sosu tatarskiego rozsmarowujemy w każdej z bułek, nakładamy do każdej(...)przy jedzeniu, bo gorący ciągnący się ser może poparzyć usta, a kiełbaski naprawdę ostro tryskają! SKŁADNIKI na SOS TATARSKI 4 pełne (z lekkim czubem) łyżki majonezu 3 średnie marynowane rydze 2 malutkie korniszony 2 gałązki koperku 1 niepełna łyżka kaparów z zalewy 1 szczypior z cebulką pieprz SKŁADNIKI na 4 PORCJE 4 świeże ciabatty 8 frankfurterek wędzonych 4 plastry

Karo in the Kitchen
Rydze po katalońsku 98

wiecie, że rydze są przysmakiem nie tylko w Polsce ale też w Hiszpanii? W Katalonii są wręcz przysmakiem regionalnym, który ma swoje własne święto. Jesienią rydze dalej można kupić tam w prawie każdym warzywniaku tak tanio jak i inne warzywa. Ten sposób ich przygotowania wydobywa z nich pełnię smaku i aromatu. Dlatego właśnie będzie mało dodatków

Milion Smaków
Makaron z kurkami i "Pięć osób..." 141

odcedzić i przełożyć na patelnię z grzybami. Wymieszać i podgrzewać ok. minuty. Podawać gorące. ----- Podobne: Rydze z patelni na surówce z fenkułu Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami Rydze w śmietanie "Pięć osób, które spotykamy w niebie" to kolejna książka Mitcha Alboma . Przypomina nieco "Wigilijną opowieść" Charlesa Dickensa z tym że zamiast trzech duchów u Alboma główny bohater

Weekendy w domu i ogrodzie
"Na grzyby" - podsumowanie akcji 161

miniaturkach. Mam nadzieję, że w przyszłym roku grzyby bardziej obrodzą w lasach i będziemy się cieszyć obfitszymi zbiorami :) I tego wszystkim życzę :) Maślaki na tostach Jajecznica z grzybami Rydze na surówce z fenkułu Grzybki(...)marynowane (2 sposoby) Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą Zupa z pecłonek z zacierkami Pizza alpejsko-prowansalska Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym Pęczak z pecłonkami Bieszczadzki smalczyk z rydzami Wegetariańskie flaczki z rydzów Tarta bezglutenowa z grzybami leśnymi Bigos staropolski z wolnowaru DYNIOWE RISOTTO z PRAWDZIWKAMI (RISOTTO con la ZUCCA e PORCINI) ZUPA GRZYBOWA z CZONKOWYMI GRZANKAMI (ZUPPA

Weekendy w domu i ogrodzie
rydze po cygańsku 330

papryki 500 g cebuli 125 ml octu 10 % 100 g cukru 180 g koncentratu pomidorowego 125 ml oleju 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 główka czosnku wykonanie: Rydze oczyszczamy, myjemy i zagotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 30 min. Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia, następnie kroimy w paski. Paprykę kroimy w kostkę. Cebule kroimy w piórka, wkładamy

Domowy Smak Jedzenia
Wyprawy do lasu 97

było tylu okazji, ale i tak przywiozłam trochę grzybów i przygotowałam z nich nie tak oczywiste dania, jak np. gołąbki , pizzę czy rydze z surówką , ale też klasyki: rydze w śmietanie czy grzyby marynowane . Wkrótce pewnie do tych przepisów dołączę inne z wykorzystaniem chyba najsmaczniejszych i najbardziej oryginalnie pachnących pecłonek zielonych i siwych (gąsek zielonych i gąsek niekształtnych

Weekendy w domu i ogrodzie
rydze smażone na maśle 189

składniki: 600 g rydzów 100g cebuli 60 g masła natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Grzyby oczyszczamy, myjemy. Większe roimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy grzyby i smażymy ok. 15 – 20 min. Cebule roimy w kostkę, dodajemy do grzybów i smażymy razem przez ok. 15 min. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z np. pieczywem, posypane natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Rydze z ziemniakami 99

Uwielbiam rydze, tak więc korzystając z krótkiego sezonu kiedy można je znaleźć w lesie lub kupić(...)staram się zrobić z nich jak najwięcej różnych dań (lub parę razy kilka sprawdzonych). Większość dań z rydzy, które robię to raczej przekąski niż obiady. Ten przepis jest wyjątkiem. Rydze smażone z ziemniakami z dodatkiem cebuli to danie w pełni obiadowe. Smakuje rewelacyjnie

Milion Smaków
Rydze smażone na maśle 110

Corner by "jagodzianka" Rydze to grzyby, których jeszcze nigdy nie znalazłam w lesie. Smażone na maśle smakują wyśmienicie. Świetnie sprawdzają się jako dodatek … Przeczytaj cały artykuł Post Rydze smażone na maśle pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Restauracja Cyrano de Bergerac 146

danie jest niezwykle interesujące w smaku. Wykorzystanie dyni obłędne. Polędwiczki z Dzika z Rydzami i Kaszą Gryczaną Danie, które zamówiłam. Absolutna bomba. Najlepiej podany dzik jakiego kiedykolwiek jadłam. Rydze, buraczki, sos na bazie wina i kasza komponują się idealnie z mięsem. Pomimo, że danie wygląda na małe to tylko pozory, ponieważ talerze są bardzo duże. Porcje są naprawdę sycące

Karola gotuje
Kurki kiszone z macierzanką, w solance 162

Przyznam, że w tym roku pierwszy raz kiszę grzyby. Jakoś wcześniej o tym nie pomyślałam, a raczej sądziłam, że do kiszenia nadają się tylko opieńki i rydze. Rydzów dawno nie miałam okazji zbierać, a i opieńki jakoś ostatnimi laty nie dopisały. Teraz postaram się nadrobić braki w tym temacie i będę dzielić się z Wami wynikami swoich poczynań jeśli

Smaczna Pyza
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 153

dzięki dość wyraźnie zarysowanej resztkowej słodyczy. 7. danie główne: sarnina, czeremcha, rydz, lubczyk, kasztan, kacza krew i wino: Spatburgunder trocken 2012. Comber z sarny w boczku, galaretka z czeremchy, rydze smażone w cieście, kaszanka z kaczej krwi, krucha posypka z kasztanów (a kasztany z ogródka szefa kuchni). Idealnie upieczony, delikatny comber sarny podbił serca wszystkich uczestników kolacji. Zdecydowanie najlepsze

królestwo garów
Steki z antrykotu ze smażonymi rydzami 165

Danie typowe dla mięsożerców, soczyste mięsko i do tego smażone rydze i sałatka. W rezultacie pyszny obiad na stole, lubicie steki? Każdy przygotowuje je na swój jedyny(...)niepowtarzalny sposób aby były pyszne i soczyste. Ja uwielbiam medium czyli średnio krwiste a Wy usmażcie sobie tak jak lubicie. Zapraszam do kuchni. Steki z antrykotu ze smażonymi rydzami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym 264

moją Ciocią, ja przygotowałam kotlety włoskie i szaszłyki, a ciocia pyszne mięsko, zupy i niesamowicie pyszny sos rydzowy. Nie jestem fanką grzybów, toleruję jedynie pieczarki i kurki, ale za rydze dałabym się pokroić! Smakują po prostu niesamowicie! A po przepysznym sosie mojej Cioci postanowiłam trochę poeksperymentować. Przyznam, że nie przepadałam za sosami śmietanowymi, gdyż dla mnie zawsze były mdłe

Cooking Monster
Udziec z sarny pieczony 121

ciepło. Podałam z rydzami* smażonymi na maśle. zastawa z                           Dziczyznę można kupić w sklepie *rydze mrożone

królestwo garów
Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 219

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na typowo jesienny obiad. Soczyste kotleciki schabowe z kostką, w sosie z palonego masła i podane z kremowym makaronem z rydzami, pieczarkami i chrupiącą szałwią. Może opis brzmi skomplikowanie, jednak zapewniam, że danie jest łatwe w przygotowaniu i każdy da sobie z nim radę. Mój ukochany stwierdził (a jest moim największym krytykiem :P), że jest(...)cytryny 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego garść świeżych liści szałwii szczypta startej gałki muszkatołowej Składniki na makaron: 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 250 g rydzów i pieczarek (mogą być same pieczarki lub inne grzyby), pokrojone na kawałki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne sól i pieprz do smaku 400 g makaronu 1 szklanka

karmelowy
Pijane rydze w miodzie 71

Staropolski przepis na rydze. Wyjątkowe połączenie smaków słodkich i słonych z delikatną pikantnością wódki, które jednak nie tłumią wcale unikalnego smaku rydza. Zdecydowanie polecam

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania