rydze - 174 przepisów (strona:6/12)

Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 222

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na typowo jesienny obiad. Soczyste kotleciki schabowe z kostką, w sosie z palonego masła i podane z kremowym makaronem z rydzami, pieczarkami i chrupiącą szałwią. Może opis brzmi skomplikowanie, jednak zapewniam, że danie jest łatwe w przygotowaniu i każdy da sobie z nim radę. Mój ukochany stwierdził (a jest moim największym krytykiem :P), że jest(...)cytryny 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego garść świeżych liści szałwii szczypta startej gałki muszkatołowej Składniki na makaron: 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 250 g rydzów i pieczarek (mogą być same pieczarki lub inne grzyby), pokrojone na kawałki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne sól i pieprz do smaku 400 g makaronu 1 szklanka

karmelowy
Pijane rydze w miodzie 74

Staropolski przepis na rydze. Wyjątkowe połączenie smaków słodkich i słonych z delikatną pikantnością wódki, które jednak nie tłumią wcale unikalnego smaku rydza. Zdecydowanie polecam

Milion Smaków
guiso de jabalí con níscalos (gulasz z dzika, z rydzami) 169

Przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale rezultat jest tego wart… Składniki: 1 kg mięsa z dzika 300g … rydzów (kurki sprawdzają się równie doskonale) 150 g obranych migdałów 2 marchewki 2 cebule zielony groszek 5 ząbków czosnku 2 pomarańcze czerwone wino 2 kromki chleba tymianek liście laurowe oregano wędzona papryka ziemniaki Mięso zamarynować w winie z sokiem z pomarańczy

stajnia gołębie od kuchni
Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? 216

Pieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tatar z marynowanymi rydzami, galaretką z buraka i czarną quinoą 165

już pewnie wiecie, uwielbiam tatara :) ten dzisiejszy jest z dodatkiem domowych marynowanych rydzów od rodziców, galaretki z agaru i soku z buraków, czarnej quinoy, czerwonej cebuli, domowych korniszonków i tradycyjnie z żółtkiem. Co tu się więcej rozpisywać, poezja. Składniki: 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 250 gram polędwicy wołowej 2 świeże żółtka 2 korniszonki pół małej czerwonej cebuki kilka marynowanych rydzów

Quinoa Raz!
Nasze słopnickie śniadania 135

lokalsow zwane borówkami i jeżyny. Płatki kukurydziane z jogurtem i jeżynami prosto z lasu – to cudowne śniadanie. Jesienią zbieramy grzyby – prawdziwki, podgrzybki i kurki oraz nasze ulubione rydze – wspaniałe do spaghetti i jajecznicy oraz po prostu smażone prosto z patelni! Nasze zbiory z zeszłego roku (tylko z jednego spaceru). Późną wiosną (maj- czerwiec) zbieramy kwiaty czarnego

Niedzielny kucharz
Zupa grzybowa 105

grzybobranie! Kocham grzyby całym sercem, właściwie chyba wszystkie. Wiadomo, że najbardziej jednak te z naszych polskich lasów, a ich lista jest dłuuuuga! Dostojne sowy, grubaśne prawdziwki czy chrupiące rydze … Podobnie jak dania z grzybami w roli głównej – dziś jedno z nich. Prosta i przepyszna zupa grzybowa. Przepis na czasie, w tym roku wysyp zaskoczył wszystkich i chyba

Garniec Magalie
Kołpaki kiszone 381

moich kiszonek dołączyły kiszone płachetki zwyczajne , nazywane też niemkami, kołpakami lub turkami. Są nieco inne, delikatniejsze, niż kiszone rydze , ale sama nie wiem, które lepsze. Kiszenie , zarówno warzyw jak i grzybów, to doskonały pomysł, bo są nie tylko bardzo smaczne, ale też lżej strawne niż te duszone czy marynowane. Poza tym bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces kiszenia

Smaczna Pyza
Bagniaki po cygańsku lub kaszubsku 295

taką sałatkę nazywa się też grzybami po kaszubsku, ale jak zwał tak zwał, najważniejsze że to jest pyszne! W taki sposób można przyrządzić też inne grzyby, najlepiej blaszkowe czyli rydze, płachetki, opieńki lub inne. Zwykle przepisy na grzyby po cygańsku różnią się drobiazgami czyli proporcjami składników lub dodatkiem czy ilością niektórych przypraw. Zawsze jednak są to grzyby duszone

Smaczna Pyza
Drobiowa wątróbka z rydzami 155

Blueberry Corner by "jagodzianka" Drobiowa wątróbka z rydzami to danie dla miłośników podrobów. Do tego dania użyłam wątróbek z kurczaków zagrodowych – kurczaki te … Przeczytaj cały artykuł Post Drobiowa <span>wątróbka z rydzami</span> pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zupa grzybowa 214

jedno - grzybobranie! Kocham grzyby całym sercem, właściwie chyba wszystkie. Wiadomo, że najbardziej jednak te z naszych polskich lasów, a ich lista jest dłuuuuga! Dostojne sowy, grubaśne prawdziwki czy chrupiące rydze ... Podobnie jak dania z grzybami w roli głównej - dziś jedno z nich. Prosta i przepyszna zupa grzybowa. Przepis na czasie, w tym roku wysyp zaskoczył wszystkich i chyba wszędzie

Garniec Magalie
suszona zupa rydzowa na bulionie warzywnym 151

przekrojona na pół nie obrana 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 4-5 ziemniaków nać pietruszki parę gałązek sól i pieprz do smaku 1 szklanka zarumienionych grzybów u mnie rydze 2 marchewki kawałek selera Wykonanie Oczyścić warzywa,umyć i przełożyć do rondla z woda i gotować do miękkości. Cebulkę i grzyby zarumienić na złoto, na oliwie z oliwek. Dodać

w mojej kuchni
Marynowane grzybki 103

część to właśnie polowanie na swoje ulubione rodzaje np. na te najmniejsze, albo na borowiki. Jak w bombonierce z czekoladkami.   Składniki: kilo małych leśnych grzybów (podgrzybki, borowiki, maślaki, rydze) cebula pokrojona w piórka mała marchewka pokrojona w grube plasterki zalewa: litr wody szklanka octu czubata łyżka soli kilka listków laurowych, po kilka kulek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy

Ugotowane pozamiatane
Tatar wołowy z czarnuszka, parmezanem, majonezem bazyliowym, srirachą, czosnkiem i rydzami 83

klasyczne danie było jeszcze smaczniejsze? Może mały dodatek czosnku, majonezu z nutą bazylii czy parmezanu, żeby wzmocnić smak umami? A może zamiast klasycznych marynowanych grzybków dać nieco korzenne rydze? Według mnie wyszło pyszne - oceńcie sami

Milion Smaków
Sałatka z ogórków na zimę 193

garnka, dokręcić silnie wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem. Smacznego Jeśli szukasz przepisów na przetwory zobacz również: marynowane grzyby słodko-kwaśne konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki rydze po cygańsku ogórki curry polskie kapary - marynowane owoce nasturcji chutney z czerwonej cebuli chutney śliwkowy z imbirem

Codziennik Kuchenny