rydze - 174 przepisów (strona:6/12)

Restauracja Cyrano de Bergerac 154

danie jest niezwykle interesujące w smaku. Wykorzystanie dyni obłędne. Polędwiczki z Dzika z Rydzami i Kaszą Gryczaną Danie, które zamówiłam. Absolutna bomba. Najlepiej podany dzik jakiego kiedykolwiek jadłam. Rydze, buraczki, sos na bazie wina i kasza komponują się idealnie z mięsem. Pomimo, że danie wygląda na małe to tylko pozory, ponieważ talerze są bardzo duże. Porcje są naprawdę sycące

Karola gotuje
Kurki kiszone z macierzanką, w solance 177

Przyznam, że w tym roku pierwszy raz kiszę grzyby. Jakoś wcześniej o tym nie pomyślałam, a raczej sądziłam, że do kiszenia nadają się tylko opieńki i rydze. Rydzów dawno nie miałam okazji zbierać, a i opieńki jakoś ostatnimi laty nie dopisały. Teraz postaram się nadrobić braki w tym temacie i będę dzielić się z Wami wynikami swoich poczynań jeśli

Smaczna Pyza
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 160

dzięki dość wyraźnie zarysowanej resztkowej słodyczy. 7. danie główne: sarnina, czeremcha, rydz, lubczyk, kasztan, kacza krew i wino: Spatburgunder trocken 2012. Comber z sarny w boczku, galaretka z czeremchy, rydze smażone w cieście, kaszanka z kaczej krwi, krucha posypka z kasztanów (a kasztany z ogródka szefa kuchni). Idealnie upieczony, delikatny comber sarny podbił serca wszystkich uczestników kolacji. Zdecydowanie najlepsze

królestwo garów
Steki z antrykotu ze smażonymi rydzami 174

Danie typowe dla mięsożerców, soczyste mięsko i do tego smażone rydze i sałatka. W rezultacie pyszny obiad na stole, lubicie steki? Każdy przygotowuje je na swój jedyny(...)niepowtarzalny sposób aby były pyszne i soczyste. Ja uwielbiam medium czyli średnio krwiste a Wy usmażcie sobie tak jak lubicie. Zapraszam do kuchni. Steki z antrykotu ze smażonymi rydzami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym 273

moją Ciocią, ja przygotowałam kotlety włoskie i szaszłyki, a ciocia pyszne mięsko, zupy i niesamowicie pyszny sos rydzowy. Nie jestem fanką grzybów, toleruję jedynie pieczarki i kurki, ale za rydze dałabym się pokroić! Smakują po prostu niesamowicie! A po przepysznym sosie mojej Cioci postanowiłam trochę poeksperymentować. Przyznam, że nie przepadałam za sosami śmietanowymi, gdyż dla mnie zawsze były mdłe

Cooking Monster
Udziec z sarny pieczony 133

ciepło. Podałam z rydzami* smażonymi na maśle. zastawa z                           Dziczyznę można kupić w sklepie *rydze mrożone

królestwo garów
Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 234

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na typowo jesienny obiad. Soczyste kotleciki schabowe z kostką, w sosie z palonego masła i podane z kremowym makaronem z rydzami, pieczarkami i chrupiącą szałwią. Może opis brzmi skomplikowanie, jednak zapewniam, że danie jest łatwe w przygotowaniu i każdy da sobie z nim radę. Mój ukochany stwierdził (a jest moim największym krytykiem :P), że jest(...)cytryny 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego garść świeżych liści szałwii szczypta startej gałki muszkatołowej Składniki na makaron: 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 250 g rydzów i pieczarek (mogą być same pieczarki lub inne grzyby), pokrojone na kawałki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne sól i pieprz do smaku 400 g makaronu 1 szklanka

karmelowy
Pijane rydze w miodzie 82

Staropolski przepis na rydze. Wyjątkowe połączenie smaków słodkich i słonych z delikatną pikantnością wódki, które jednak nie tłumią wcale unikalnego smaku rydza. Zdecydowanie polecam

Milion Smaków
guiso de jabalí con níscalos (gulasz z dzika, z rydzami) 191

Przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale rezultat jest tego wart… Składniki: 1 kg mięsa z dzika 300g … rydzów (kurki sprawdzają się równie doskonale) 150 g obranych migdałów 2 marchewki 2 cebule zielony groszek 5 ząbków czosnku 2 pomarańcze czerwone wino 2 kromki chleba tymianek liście laurowe oregano wędzona papryka ziemniaki Mięso zamarynować w winie z sokiem z pomarańczy

stajnia gołębie od kuchni
Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? 224

Pieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tatar z marynowanymi rydzami, galaretką z buraka i czarną quinoą 177

już pewnie wiecie, uwielbiam tatara :) ten dzisiejszy jest z dodatkiem domowych marynowanych rydzów od rodziców, galaretki z agaru i soku z buraków, czarnej quinoy, czerwonej cebuli, domowych korniszonków i tradycyjnie z żółtkiem. Co tu się więcej rozpisywać, poezja. Składniki: 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 250 gram polędwicy wołowej 2 świeże żółtka 2 korniszonki pół małej czerwonej cebuki kilka marynowanych rydzów

Quinoa Raz!
Nasze słopnickie śniadania 145

lokalsow zwane borówkami i jeżyny. Płatki kukurydziane z jogurtem i jeżynami prosto z lasu – to cudowne śniadanie. Jesienią zbieramy grzyby – prawdziwki, podgrzybki i kurki oraz nasze ulubione rydze – wspaniałe do spaghetti i jajecznicy oraz po prostu smażone prosto z patelni! Nasze zbiory z zeszłego roku (tylko z jednego spaceru). Późną wiosną (maj- czerwiec) zbieramy kwiaty czarnego

Niedzielny kucharz
Zupa grzybowa 113

grzybobranie! Kocham grzyby całym sercem, właściwie chyba wszystkie. Wiadomo, że najbardziej jednak te z naszych polskich lasów, a ich lista jest dłuuuuga! Dostojne sowy, grubaśne prawdziwki czy chrupiące rydze … Podobnie jak dania z grzybami w roli głównej – dziś jedno z nich. Prosta i przepyszna zupa grzybowa. Przepis na czasie, w tym roku wysyp zaskoczył wszystkich i chyba

Garniec Magalie
Kołpaki kiszone 394

moich kiszonek dołączyły kiszone płachetki zwyczajne , nazywane też niemkami, kołpakami lub turkami. Są nieco inne, delikatniejsze, niż kiszone rydze , ale sama nie wiem, które lepsze. Kiszenie , zarówno warzyw jak i grzybów, to doskonały pomysł, bo są nie tylko bardzo smaczne, ale też lżej strawne niż te duszone czy marynowane. Poza tym bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces kiszenia

Smaczna Pyza
Bagniaki po cygańsku lub kaszubsku 300

taką sałatkę nazywa się też grzybami po kaszubsku, ale jak zwał tak zwał, najważniejsze że to jest pyszne! W taki sposób można przyrządzić też inne grzyby, najlepiej blaszkowe czyli rydze, płachetki, opieńki lub inne. Zwykle przepisy na grzyby po cygańsku różnią się drobiazgami czyli proporcjami składników lub dodatkiem czy ilością niektórych przypraw. Zawsze jednak są to grzyby duszone

Smaczna Pyza
Drobiowa wątróbka z rydzami 164

Blueberry Corner by "jagodzianka" Drobiowa wątróbka z rydzami to danie dla miłośników podrobów. Do tego dania użyłam wątróbek z kurczaków zagrodowych – kurczaki te … Przeczytaj cały artykuł Post Drobiowa <span>wątróbka z rydzami</span> pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zupa grzybowa 222

jedno - grzybobranie! Kocham grzyby całym sercem, właściwie chyba wszystkie. Wiadomo, że najbardziej jednak te z naszych polskich lasów, a ich lista jest dłuuuuga! Dostojne sowy, grubaśne prawdziwki czy chrupiące rydze ... Podobnie jak dania z grzybami w roli głównej - dziś jedno z nich. Prosta i przepyszna zupa grzybowa. Przepis na czasie, w tym roku wysyp zaskoczył wszystkich i chyba wszędzie

Garniec Magalie
suszona zupa rydzowa na bulionie warzywnym 156

przekrojona na pół nie obrana 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 4-5 ziemniaków nać pietruszki parę gałązek sól i pieprz do smaku 1 szklanka zarumienionych grzybów u mnie rydze 2 marchewki kawałek selera Wykonanie Oczyścić warzywa,umyć i przełożyć do rondla z woda i gotować do miękkości. Cebulkę i grzyby zarumienić na złoto, na oliwie z oliwek. Dodać

w mojej kuchni
Marynowane grzybki 113

część to właśnie polowanie na swoje ulubione rodzaje np. na te najmniejsze, albo na borowiki. Jak w bombonierce z czekoladkami.   Składniki: kilo małych leśnych grzybów (podgrzybki, borowiki, maślaki, rydze) cebula pokrojona w piórka mała marchewka pokrojona w grube plasterki zalewa: litr wody szklanka octu czubata łyżka soli kilka listków laurowych, po kilka kulek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy

Ugotowane pozamiatane
Tatar wołowy z czarnuszka, parmezanem, majonezem bazyliowym, srirachą, czosnkiem i rydzami 94

klasyczne danie było jeszcze smaczniejsze? Może mały dodatek czosnku, majonezu z nutą bazylii czy parmezanu, żeby wzmocnić smak umami? A może zamiast klasycznych marynowanych grzybków dać nieco korzenne rydze? Według mnie wyszło pyszne - oceńcie sami

Milion Smaków
Sałatka z ogórków na zimę 199

garnka, dokręcić silnie wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem. Smacznego Jeśli szukasz przepisów na przetwory zobacz również: marynowane grzyby słodko-kwaśne konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki rydze po cygańsku ogórki curry polskie kapary - marynowane owoce nasturcji chutney z czerwonej cebuli chutney śliwkowy z imbirem

Codziennik Kuchenny
Marynowane grzyby słodko-kwaśne 147

przestrzeń w słoikach wypełnić gorącą zalewą, mocno dokręcić wieczka i ustawiać do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego Jeśli szukasz przepisów na przetwory, zobacz również: sałatka z ogórków na zimę rydze po cygańsku polskie kapary - marynowane owoce nasturcji chutney z czerwonej cebuli chutney śliwkowy z imbirem konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki

Codziennik Kuchenny
Dwie sałatki z cukinii i papryki 211

minut, ponieważ część składników sałatki była surowa.  Smacznego Jeśli szukasz przepisów na marynowane przetwory zobacz również: marynowane grzyby słodko-kwaśne sałatka z ogórków na zimę ogórki curry rydze po cygańsku polskie kapary - marynowane owoce nasturcji

Codziennik Kuchenny
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 195

naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze i pieczarki - mam nadzieję trochę z nimi poszaleć w kuchn Rozgrzewające zupy krem - pieczarki, dynia, soczewica, groszek etc. Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej A jakie Wy macie plany

Cooking Monster
Grzyby w solance na zimę 268

słoikach postoją na półce rok, a nawet dłużej. Każdego roku jednak zmieniam nakrętki do słoików, aby mieć pewność, że pasteryzacja grzybów się uda. Tym sposobem oprócz kurek można zakonserwować rydze, maślaki, opieńki, podgrzybki, prawdziwki, kozaki…co kto lubi. Kurek do solenia nie kroję, gdyż one się kurczą, z dwóch łubianek (na zdjęciu poniżej) po obgotowaniu i pasteryzacji wyszło tylko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pęczak z pecłonkami 160

wody, by zebrać smak z patelni i by grzyby nie były suche. Wyłożyć pęczak na talerz, na wierzch ułożyć grzyby. Podawać :) ------- Podobne: Penne z pieczarkami Zupa pecłonkowa z zacierkami Rydze w śmietanie A teraz czas na krótki poradnik zbierania pecłonek (gąsek zielonek). Podkreślam, że trzeba te grzyby znać, bo łatwo je pomylić z grzybami trującymi. Najlepiej za pierwszym razem

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybka sałatka z łososiem i awokado 158

Awokado obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Całość skropić sokiem cytryny. Rozdrobnić chili i posypać nim sałatkę. Polać oliwą i podawać. ------ Podobne: Mizuna z melonem, chorizo i brie Rydze na surówce z fenkułu Sałatka z wędzoną makrelą

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym 161

uformowałam jak kluski śląskie, a potem polałam sosem grzybowym. Trochę pracochłonne, ale za to jakie dobre :)    Składniki : Sos grzybowy ok. 200 g mieszanych świeżych grzybów (u mnie rydze, pecłonki/gąski zielonki i niekształtne, podgrzybki i maślaki pstre) 2 suszone podgrzybki cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu pół łyżeczki pieprzu ziołowego 100 g sera

Weekendy w domu i ogrodzie
Grzybki marynowane (2 sposoby) 127

zamarynować. Składniki: Zalewa pół szklanki octu 10% 2,5 szklanki wody soli cukru Wariant 1. (ciemny) Składniki na 1 słoik : małe kapelusze grzybów (prawdziwków, maślaków, maślaków pstrych, podgrzybków, rydzów itp.) 2 plasterki (grubości ok. 3 mm) szalotki lub małej cebuli 4 ziarna pieprzu ziarnistego 2-3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna jałowca kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren gorczycy białej kilkanaście(...)ziaren gorczycy czarnej Wariant 2. (jasny) Składniki na 1 słoik : małe kapelusze grzybów (prawdziwków, maślaków, maślaków pstrych, podgrzybków, rydzów itp.) 2 plasterki (grubości ok. 3 mm) szalotki lub małej cebuli 3 plasterki (grubości ok. 4 mm) marchwi 4 ziarna pieprzu ziarnistego 2-3 ziarna ziela angielskiego kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren gorczycy białej liść laurowy Składniki zalewy ugotować i schłodzić

Weekendy w domu i ogrodzie
befsztyk tatarski 188

bezkresnych stepów. Składniki Danie dla czterech osób 600 g wołowiny krzyżowej lub rostbefu 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka maggi woda gazowana czarny pieprz , sól marnowane rydze( lub inne grzyby) cebula kapary oliwki korniszony papryka Sposób przygotowania wołowinę siekamy ręcznie nożem, lub ostatecznie w mikserze (mielenie maszynką powoduje zmianę smaku i konsystencji mięsa). Posiekane mięso doprawiamy solą

Miód i pieprz
Grzyby gatunkami. Mleczaj przydymiony 145

Mleczaj przydymiony Lactaruis lignyotus to grzyb z tej samej rodziny co lubiane rydze . Miąższ po uszkodzeniu też wydziela mleczko, ale w tym wypadku białe, które różowieje dopiero po chwili. W lasach gdzie najczęściej zbieram grzyby nie występuje, ale na południu można go spotkać dość często. I chociaż nie do końca mam pewność czy jest jadalny to przecież warto poznawać

Smaczna Pyza
Schlützkrapfen inaczej 141

moje ravioli podałam z darami runa leśnego! Na rozgrzanej patelni zeszkliłam pół cebuli pokrojonej w kostkę i jedno czerwone chilli pozbawione pestek z odrobiną oleju.. Następnie wrzuciłam pokrojone rydze, kurki i kilka podgrzybków. Doprawiłam solą. Gdy się chwilę podsmażyły dolałam z 1-2 łyżki śmietanki kremówki 30%. I gotowe! Ważne by grzybów nie myć, tylko oczyścić pędzelkiem albo

Karczma Honorietty
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 184

Bażant, dzik, dereń, czyli krokiet z bażanta z grzybami na puree z kalarepy z jabłkiem, terryna z dzika z sosem z suszonych owoców z dereniem, fondant z kalarepy, marynowany rydz, sos wiśniowy, ziemia czekoladowo-kawowa Przyszła kolej na jedno z najoryginalniejszych dań w festiwalowej karcie. W kolejce stałyśmy niedługo, miły kelner zapytał od razu, czy życzymy sobie dania festiwalowego(...)Podobało mi się to podanie, chociaż wielkość talerza przytłoczyła chyba nieco samo danie. Terryna bardzo smaczna, zwłaszcza z owocami. Fondant z kalarepy, to chyba po prostu ugotowana kalarepa. Marynowany rydz gumiasty i octowy, ale to było do przewidzenia - szkoda takich dobrych grzybów do zamykania w słoikach z octem. Puree pyszne, sos wiśniowy dobry, ziemia ciekawiej wypadła w Bierhalle, powtarzała się

Życie zamknięte w smaku
Tatar 86

Tatar Składniki Danie dla czterech osób 600 g wołowiny krzyżowej lub rostbefu 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka maggi woda gazowana czarny pieprz , sól marnowane rydze( lub inne grzyby) cebula kapary oliwki korniszony papryka Sposób przygotowania wołowinę siekamy ręcznie nożem, lub ostatecznie w mikserze (mielenie maszynką może spowodować zmianę smaku i konsystencji mięsa). Posiekane mięso doprawiamy solą

Miód i pieprz
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 237

sery regionalne, grzyby z okolicznych łąk i lasów, naturalne soki owocowe "Maurer", własnej produkcji konfitury i wędliny wyrabiane z mięs z "Połoniny". My znaleźliśmy tu znakomite śledzie z marynowanymi rydzami. Od tej pory, jak na ironię, na najlepsze śledzie w Polsce będziemy jeździć w góry :) Slow life... slow food... ale szczegółowy harmonogram Akademii Gotowania przypomina, że czas trochę popracować. Warsztaty(...)tego apetycznego pobytu Szef Kuchni zaprosił SzczyptęSmaQ na wystawny i apetyczny obiad i po raz kolejny zapewniając nam "i przyjemność jedzenia i rozkosze stołu" * Przystawka zimna: siekany śledź z rydzami, czerwoną cebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną

SzczyptaSmaQ
Pilaw z grzybami 202

przygotowaniu, można powiedzieć jednogarnkowe, pomidory sprawiają że danie nie jest mdłe, przed zapieczeniem,  można posypać startym serem żółtym,rewelacyjnie smakuje na gorąco:) Składniki 1/2 kg grzybów leśnych-rydze,koźlarze czerwone 200 g ryżu amerykańskiego 2 duże marchewki 2 duże pomidory 1 mała cebula 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego sól,pieprz czarny do smaku

Wanilia i Kardamon
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 257

świeżym rozmarynem, a także z sosem z pieczenia w sosjerce dla chętnych. Uwagi Jeśli grzyby są mrożone i nie są to grzyby „twarde”, takie jak kurki (na zdjęciu) lub rydze, ale np. podgrzybki lub maślaki, które robią się po rozmrożeniu dosyć miękkie – można pominąć etap ich podsmażania i od razu włożyć odmrożone grzyby do brytfanny, albo przynajmniej smażyć

Kulinarna Pokusa
Hamburgery wołowe z sosem a'la Big Mac 91

Dziś sos a'la Big Mac - majonezowo-musztardowy, charakterystyczny i kultowy. Sos z tego przepisu smakuje podobnie do oryginału a nawet... hmm... lepiej dzięki zamianie ogórków marynowanych na rydze

Milion Smaków
Rydze na maśle 69

Mleczaj rydz to zdecydowanie najsmaczniejszy grzyb rosnący w Polsce. Występuje od sierpnia do listopada, ale niestety z roku na rok coraz trudniej znaleźć go samemu w lesie. Na szczęście od czasu do czasu można trafić w sklepie na mrożone. W Polsce najczęściej się je marynuje w occie, ale nic nie zastąpi smaku rydza po prostu smażonego na maśle jaki pamiętam

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania