rydze - 174 przepisów (strona:2/12)

Rydze na maśle 188

smak grzybów i odkryłam je na nowo. Zachęcam Was serdecznie do skorzystania z jesieni i wybrania się na grzybobranie, to ogromna frajda! Właściwa nazwa tego gatunku grzyba to Mleczaj rydz. Są one wysoko cenione w kuchni, wyborne, wyjątkowe. Doskonałe do marynowania i smażenia, nie nadają się natomiast do suszenia czy zup. Zobaczcie też: Śmietanowy sos grzybowy Risotto z suszonymi grzybami(...)Przepis na rydze na maśle Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 150 g rydzów 2 łyżki masła sól do smaku pieczywo do podania Przepis 1 Grzyby oczyszczamy, dokładnie płuczemy i wykładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Jeżeli rydze są duże, odcinamy nóżki i kroimy wzdłuż na pół, a kapelusze kroimy na cztery części. Małe rydze

Kuchnia Bazylii
BRUSCHETTA Z RYDZAMI 99

smacznie i jesiennie. Ta przekąska w magazynie się nie znajdzie, ale uznałam, że podzielić się tym przepisem z Wami muszę, bo warto.   SKŁADNIKI:   4  duże świeże rydze 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku - posiekany 1 szalotka - posiekana 1 łyżka posiekanej dymki (zielonej części) sól pieprz oliwa z oliwek  bagietka A jak to zrobić: Grzyby umyć

Kuchnia w opałach
Makaron. Grzyby. Jesień. Pappardelle z dynią i smażonymi rydzami 194

już chyba ostatnie rydze w tym sezonie. Nie bardzo mam do nich dostęp w "swoich" lasach a kupować grzybów nie będę. Nie bo nie - albo sama zbiorę albo nie jem. Ale czasami dobrze ludzie zbiorą i można zahandlować wymieniając się na jakiś dżem czy ogórki z własnej spiżarni. To co innego, prawda ? Koniecznie zobacz przepis na Makaron

Smaczna Pyza
Rydze smażone na maśle 90

Dziś zapraszam Was na jesienny rarytas, czyli rydze. Dostałam je od przyjaciół i czym prędzej postanowiłam skonsumować.  Cechą rozpoznawczą rydza jest to, że przy uszkodzeniu wydziela pomarańczowe mleczko, które szybko się utlenia i zmienia kolor na zielony. Ten gatunek grzybów jest nieodłącznym składnikiem tradycyjnej polskiej kuchni. Rydze najczęściej się marynuje w occie lub smaży na maśle, wybrałam(...)drugi sposób. Rydze mają wyborny i wyjątkowy smak, także jedyną przyprawą jakiej się do niego z reguły używa jest sól. Rydze smażone na maśle Czas przygotowania: 10 minut Składniki: rydze masło do smażenia sól morska Wykonanie: Grzyby płuczemy, usuwamy resztki ziemi i innych zanieczyszczeń. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Nie mogą być mokre, bo wtedy

Kulinarne przygody Gatity
Rydze na surówce z fenkułu 132

pamiętając słowa piosenki w wykonaniu Marii Koterbskiej - myślałam, że naprawdę są rude. A one puszczają rude mleczko, gdy się je zrani :) W tym roku natrafiliśmy na spore poletko rydzów, które prawdopodobnie inni zbieracze ominęli tak, jak ja dotychczas. Obłowiłam się nimi, jak nigdy. I pierwszy raz doceniłam też ich smak! Składniki: Surówka fenkuł radiccio 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki(...)talarki. Radiccio pokroić na paski i dorzucić do fenkułu. Wymieszać. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Dorzucić do warzyw. Na patelni rozgrzać olej i dorzucić masło (ilość według uznania). Ułożyć rydze na patelni blaszkami do dołu. Zrumienić. Przewrócić rydze i smażyć do zrumienienia. Ja obsmażam je jeszcze raz po każdej ze stron, a następnie posypuję solą część z blaszkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos z wołowiną, śliwkami węgierkami i rydzami z wolnowaru 138

Dzień dobry! Dawno nie zamieszczałam żadnego przepisu, ale jak Wam wspominałam na początku września, to był dość pracochłonny miesiąc, nie było zbytnio czasu na zdjęcia, gotowanie

Pora coś zjeść
Rydze kiszone z solą i cebulą 222

Kiszone rydze to smak, którego prawie nie pamiętam. Jadłam je wiele lat temu i później nie miałam już okazji. Po prostu nie spotkałam mleczaja rydza w takiej ilości żeby zakisić je choćby w niedużym słoiku. Tradycyjnie kisi się je w beczkach albo kamionkowych, dużych garnkach, ale o tym to już w ogóle mogłam zapomnieć bo u mnie takich ilości(...)tyle żeby część ukisić, a resztę zamarynować i usmażyć. Za kiszonymi tęskniłam i cieszę się, że znowu będę mogła je jeść. Najgorsze jest to czekanie aż się zakiszą! Rydze kisi się inaczej niż kurki, które kisiłam w solance . Do kiszenia można wykorzystać rydze większe, nawet te, które się połamią podczas zbierania czy czyszczenia. Małe odłóżmy do marynaty

Smaczna Pyza
Żur na kiszonych rydzach. 203

spróbować takiego żuru, więc byłam ciekawa efektu mojego gotowania. Przeczytałam kilka przepisów na żur, ale nie wykorzystałam ich. Zupę ugotowałam po swojemu i okazała się wyborna. Żur na kiszonych rydzach nie jest tak kwaśny, jak żurek czy barszcz biały. Zupa smakowała całej rodzinie i to jest najlepszą rekomendacją. Jeśli macie słoiczek kiszonych rydzów i dotąd były tylko przekąską, to spróbujcie(...)przykryciem do miękkości.  Dodać pozostałe 4 szkl. bulionu, pokrojone rydze z cebulką i cukier.  Gotować żur jeszcze 20-30 minut na bardzo wolnym ogniu, aby rydze oddały kwaśny smak zupie. Pod koniec gotowania dodać pieprz ziołowy i wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami żuru, dodać do zupy. Doprawić zupę do smaku solą i ewentualnie pieprzem czarnym. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami 211

Wylądowały oczywiście na patelni – tym razem nie tradycyjnie na maśle z czosnkiem, ale w bardzo kremowym sosie z dodatkiem aromatycznej, słonej szynki i słodkich pomidorków. Do makaronu z rydzami użyjcie bardzo dobrej jakości wędliny (lepsza będzie lekko wędzona np. szwarcwaldzka, niż surowa parmeńska) i świeżego makaronu (jeśli nie robicie go sami, poszukajcie go w sklepowych lodówkach), a danie będzie(...)czasem na opakowaniu lub minutę krócej. Pomidorki kroimy na połówki, a szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy (nie wyciskamy). Na dużej patelni rozgrzewamy masło z olejem. Wrzucamy rydze (najlepiej jak na początku smażenia nie będą się dotykać – wtedy zielenieją) i podsmażamy przez 2 minuty. Dorzucamy czosnek i porwaną szynkę – podsmażamy kolejną minutę, mieszając. Wlewamy wino

Poezja smaku
Marynowane rydze 133

moich ulubionych grzybów. Ostatni tydzień spędziliśmy w domy teściów, który znajduje się na skraju lasu więc grzyby mieliśmy na swojej działce. Ranny i szybki spacer po działce i piękne rydze i maślaki lądowały w jajecznicy. A jako, że rydzy mieliśmy aż za dużo aby je zjeść postanowiłam zapakować je w słoiki i odstawić na półkę w piwnicy Składniki: rydze(...)wyczyszczone zalewa: 4 szklanki wody, pół szklanki octu, pół szklanki cukru, 2 łyżki soli, kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego, kilka listków laurowych cebula, pokrojona w krążki Przygotowanie: Rydze wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i studzimy. Przygotowujemy zalewę. Do wody wsypujemy sól, cukier, wlewamy ocet, dodajemy pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Doprowadzamy do wrzenia

Życie ze smakiem
Marynowane rydze, czyli grzybki w zalewie octowej 180

Marynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Marynowane rydze czekają już na zimę Do marynowania najlepsze są małe grzyby, których kapelusze marynuje się w całości. Nóżki trzeba odkroić - można podsmażyć(...)odcinamy trzonki i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. W rondlu gotujemy niewielką ilość wody z dodatkiem soli oraz 1 cebuli przekrojonej na połowki lub ćwiartki.  Do wrzątku wrzucamy rydze i gotujemy ok. 20  min. Grzyby odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Cebulę wyrzucamy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową (przepis na zalewę octową) – słoiki dokładnie zakręcamy. Głęboki

Korniszonki
Risotto z rydzami 173

sobie są tak aromatyczne, że wystarczy danie doprawić tylko solą i pieprzem i tak będzie dobre, a dodatek rozmarynu i tymianku doskonale podkręci smak. Składniki: 30 dag świeżych rydzów 1 szklanka ryżu arborio Ok.1 litra bulionu warzywnego lub drobiowego ½ szklanki białego wytrawnego wina 2 cebule 1 ząbek czosnku Szczypta tymianku do smaku Szczypta rozmarynu do smaku 3 łyżki masła(...)zeszklić 2-3 minuty, dodać rydze, patelnię przykryć i dusić mieszając od czasu do czasu 15 minut, doprawić solą i pieprze do smaku,  po tym czasie uduszone rydze przełożyć na talerz. Na tej samej patelni na której dusiły się grzyby rozpuścić resztę masła, wsypać ryż , smażyć 3 minuty, wlać wino, gotować aż wino prawie odparuje, dolać chochlę

Wanilia i Kardamon
Rydze w śmietanie 145

Składniki : ok. 300 g świeżych rydzów cebula natka pietruszki (3 gałązki) 4 łyżki śmietany sól pieprz olej do smażenia Rydze pokroić na kawałki (wielkość zależna od upodobań). Rydze opłukać na sicie i obgotować ok. kwadransa. Wsypać łyżeczkę soli, gdy woda zacznie wrzeć. Zmniejszyć wtedy moc palnika. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić rydze (uwaga! będzie pryskać(...)cały czas mieszając. Nie dopuścić do wrzenia. Natkę posiekać i dorzucić do grzybów. Wymieszać. Grzyby podawać np. z kaszą (u mnie z pęczkiem) lub ryżem. ---------- Podobne: Sałatka z pieczarek Rydze na surówce z fenkułu Penne z pieczarkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) 192

smaku. Można stwierdzić, że są to kotleciki grzybowe. Kiedy rozpoczyna się sezon grzybowy to szczytem naszych marzeń jest znalezienie w lesie rydzów. Robimy wtedy rydze na kilka sposobów: rydze duszone na maśle lub rydze panierowane. Robimy też rydze z jajecznicą. Ostatnio przygotowywałam też sałatkę z rydzami i kaszą kuskus. Trochę później pojawiają się w lasach gąski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placuszki z bryndzą i sosem z rydzów 120

sklepie internetowym. Wyroby Naturalne  to numer 1 specjalizujący się w górskich przysmakach. W razie, gdybyście nie znaleźli tego, czego potrzebujecie, wystarczy napisać i wszystko da się załatwić. :)  Rydze w zalewie solonej są sprężyste, ich struktura i smak jest w całości zachowany. O tej porze roku warto po nie sięgnąć, właśnie w tej postaci. Potrzebujemy: 500 g kremowego(...)serka 150 g bryndzy Wyroby Naturalne 4 łyżki mąki pszennej pęczek posiekanego szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia Sos: 1/2 słoika rydzów w solonej zalewie Wyroby Naturalne 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki cukru pieprz Składniki na placuszki łączymy ze sobą dokładnie i smażymy małe placuszki na patelni lekko posmarowanej olejem. Smażymy na złoty

MamaOskarka
Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną 133

maśle z odrobiną czosnku i śmietany. Są świetnym dodatkiem do obiadu lub po prostu do chleba. Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną Składniki: około 200 g świeżych rydzów 2 łyżki masła ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 18% świeżo mielony pieprz sól Rydze oczyszczamy i obcinamy nóżki. Najłatwiej oczyścić je za pomocą pędzelka. Później płukamy je szybko(...)jakiś czas mieszając, grzyby powinny się ładnie zarumienić. Gotowe grzyby ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy. Podajemy od razu. Możemy posypać je świeżą natką pietruszki. Smacznego Artykuł Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną 117

maśle z odrobiną czosnku i śmietany. Są świetnym dodatkiem do obiadu lub po prostu do chleba. Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną Składniki: około 200 g świeżych rydzów 2 łyżki masła ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 18% świeżo mielony pieprz sól Rydze oczyszczamy i obcinamy nóżki. Najłatwiej oczyścić je za pomocą pędzelka. Później płukamy je szybko(...)jakiś czas mieszając, grzyby powinny się ładnie zarumienić. Gotowe grzyby ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy. Podajemy od razu. Możemy posypać je świeżą natką pietruszki. Smacznego Artykuł Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Rydze smażone na maśle z karmelizowanym czosnkiem 143

Sezon grzybowy w pełni więc rydze(...)często goszczą na naszym stole. Tym razem całkiem zwyczajnie smażyłam je na maśle a potem polałam karmelizowanym czosnkiem. Zwyczajnie to może brzmi ale danie jest nadzwyczajne, aromatyczne i chrupiące rydze smakują jak największe delicje, polecam gorąco. Ja rydze kupuję na targu, w moich lasach rydzów brak. Rydze smażone na maśle z karmelizowanym czosnkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rydze smażone na maśle 201

pieczywo CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Rydze dokładnie, ale szybko opłukujemy letnią wodą i  osuszamy ręcznikiem papierowym. Nóżki odcinamy prawie w całości. Duże rydze kroimy na ćwiartki, średnie rydze na połówki, a małe pozostawiamy w całości. Rydze-giganty kroimy w kostkę.  2. Na porządnie rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania