rydze - 174 przepisów (strona:7/12)

Marynowane grzyby słodko-kwaśne 138

przestrzeń w słoikach wypełnić gorącą zalewą, mocno dokręcić wieczka i ustawiać do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego Jeśli szukasz przepisów na przetwory, zobacz również: sałatka z ogórków na zimę rydze po cygańsku polskie kapary - marynowane owoce nasturcji chutney z czerwonej cebuli chutney śliwkowy z imbirem konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki

Codziennik Kuchenny
Dwie sałatki z cukinii i papryki 206

minut, ponieważ część składników sałatki była surowa.  Smacznego Jeśli szukasz przepisów na marynowane przetwory zobacz również: marynowane grzyby słodko-kwaśne sałatka z ogórków na zimę ogórki curry rydze po cygańsku polskie kapary - marynowane owoce nasturcji

Codziennik Kuchenny
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 193

naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze i pieczarki - mam nadzieję trochę z nimi poszaleć w kuchn Rozgrzewające zupy krem - pieczarki, dynia, soczewica, groszek etc. Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej A jakie Wy macie plany

Cooking Monster
Grzyby w solance na zimę 255

słoikach postoją na półce rok, a nawet dłużej. Każdego roku jednak zmieniam nakrętki do słoików, aby mieć pewność, że pasteryzacja grzybów się uda. Tym sposobem oprócz kurek można zakonserwować rydze, maślaki, opieńki, podgrzybki, prawdziwki, kozaki…co kto lubi. Kurek do solenia nie kroję, gdyż one się kurczą, z dwóch łubianek (na zdjęciu poniżej) po obgotowaniu i pasteryzacji wyszło tylko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pęczak z pecłonkami 150

wody, by zebrać smak z patelni i by grzyby nie były suche. Wyłożyć pęczak na talerz, na wierzch ułożyć grzyby. Podawać :) ------- Podobne: Penne z pieczarkami Zupa pecłonkowa z zacierkami Rydze w śmietanie A teraz czas na krótki poradnik zbierania pecłonek (gąsek zielonek). Podkreślam, że trzeba te grzyby znać, bo łatwo je pomylić z grzybami trującymi. Najlepiej za pierwszym razem

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybka sałatka z łososiem i awokado 148

Awokado obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Całość skropić sokiem cytryny. Rozdrobnić chili i posypać nim sałatkę. Polać oliwą i podawać. ------ Podobne: Mizuna z melonem, chorizo i brie Rydze na surówce z fenkułu Sałatka z wędzoną makrelą

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym 151

uformowałam jak kluski śląskie, a potem polałam sosem grzybowym. Trochę pracochłonne, ale za to jakie dobre :)    Składniki : Sos grzybowy ok. 200 g mieszanych świeżych grzybów (u mnie rydze, pecłonki/gąski zielonki i niekształtne, podgrzybki i maślaki pstre) 2 suszone podgrzybki cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu pół łyżeczki pieprzu ziołowego 100 g sera

Weekendy w domu i ogrodzie
Grzybki marynowane (2 sposoby) 121

zamarynować. Składniki: Zalewa pół szklanki octu 10% 2,5 szklanki wody soli cukru Wariant 1. (ciemny) Składniki na 1 słoik : małe kapelusze grzybów (prawdziwków, maślaków, maślaków pstrych, podgrzybków, rydzów itp.) 2 plasterki (grubości ok. 3 mm) szalotki lub małej cebuli 4 ziarna pieprzu ziarnistego 2-3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna jałowca kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren gorczycy białej kilkanaście(...)ziaren gorczycy czarnej Wariant 2. (jasny) Składniki na 1 słoik : małe kapelusze grzybów (prawdziwków, maślaków, maślaków pstrych, podgrzybków, rydzów itp.) 2 plasterki (grubości ok. 3 mm) szalotki lub małej cebuli 3 plasterki (grubości ok. 4 mm) marchwi 4 ziarna pieprzu ziarnistego 2-3 ziarna ziela angielskiego kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren gorczycy białej liść laurowy Składniki zalewy ugotować i schłodzić

Weekendy w domu i ogrodzie
befsztyk tatarski 181

bezkresnych stepów. Składniki Danie dla czterech osób 600 g wołowiny krzyżowej lub rostbefu 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka maggi woda gazowana czarny pieprz , sól marnowane rydze( lub inne grzyby) cebula kapary oliwki korniszony papryka Sposób przygotowania wołowinę siekamy ręcznie nożem, lub ostatecznie w mikserze (mielenie maszynką powoduje zmianę smaku i konsystencji mięsa). Posiekane mięso doprawiamy solą

Miód i pieprz
Grzyby gatunkami. Mleczaj przydymiony 136

Mleczaj przydymiony Lactaruis lignyotus to grzyb z tej samej rodziny co lubiane rydze . Miąższ po uszkodzeniu też wydziela mleczko, ale w tym wypadku białe, które różowieje dopiero po chwili. W lasach gdzie najczęściej zbieram grzyby nie występuje, ale na południu można go spotkać dość często. I chociaż nie do końca mam pewność czy jest jadalny to przecież warto poznawać

Smaczna Pyza
Schlützkrapfen inaczej 132

moje ravioli podałam z darami runa leśnego! Na rozgrzanej patelni zeszkliłam pół cebuli pokrojonej w kostkę i jedno czerwone chilli pozbawione pestek z odrobiną oleju.. Następnie wrzuciłam pokrojone rydze, kurki i kilka podgrzybków. Doprawiłam solą. Gdy się chwilę podsmażyły dolałam z 1-2 łyżki śmietanki kremówki 30%. I gotowe! Ważne by grzybów nie myć, tylko oczyścić pędzelkiem albo

Karczma Honorietty
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 178

Bażant, dzik, dereń, czyli krokiet z bażanta z grzybami na puree z kalarepy z jabłkiem, terryna z dzika z sosem z suszonych owoców z dereniem, fondant z kalarepy, marynowany rydz, sos wiśniowy, ziemia czekoladowo-kawowa Przyszła kolej na jedno z najoryginalniejszych dań w festiwalowej karcie. W kolejce stałyśmy niedługo, miły kelner zapytał od razu, czy życzymy sobie dania festiwalowego(...)Podobało mi się to podanie, chociaż wielkość talerza przytłoczyła chyba nieco samo danie. Terryna bardzo smaczna, zwłaszcza z owocami. Fondant z kalarepy, to chyba po prostu ugotowana kalarepa. Marynowany rydz gumiasty i octowy, ale to było do przewidzenia - szkoda takich dobrych grzybów do zamykania w słoikach z octem. Puree pyszne, sos wiśniowy dobry, ziemia ciekawiej wypadła w Bierhalle, powtarzała się

Życie zamknięte w smaku
Tatar 79

Tatar Składniki Danie dla czterech osób 600 g wołowiny krzyżowej lub rostbefu 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka maggi woda gazowana czarny pieprz , sól marnowane rydze( lub inne grzyby) cebula kapary oliwki korniszony papryka Sposób przygotowania wołowinę siekamy ręcznie nożem, lub ostatecznie w mikserze (mielenie maszynką może spowodować zmianę smaku i konsystencji mięsa). Posiekane mięso doprawiamy solą

Miód i pieprz
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 230

sery regionalne, grzyby z okolicznych łąk i lasów, naturalne soki owocowe "Maurer", własnej produkcji konfitury i wędliny wyrabiane z mięs z "Połoniny". My znaleźliśmy tu znakomite śledzie z marynowanymi rydzami. Od tej pory, jak na ironię, na najlepsze śledzie w Polsce będziemy jeździć w góry :) Slow life... slow food... ale szczegółowy harmonogram Akademii Gotowania przypomina, że czas trochę popracować. Warsztaty(...)tego apetycznego pobytu Szef Kuchni zaprosił SzczyptęSmaQ na wystawny i apetyczny obiad i po raz kolejny zapewniając nam "i przyjemność jedzenia i rozkosze stołu" * Przystawka zimna: siekany śledź z rydzami, czerwoną cebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną

SzczyptaSmaQ
Pilaw z grzybami 192

przygotowaniu, można powiedzieć jednogarnkowe, pomidory sprawiają że danie nie jest mdłe, przed zapieczeniem,  można posypać startym serem żółtym,rewelacyjnie smakuje na gorąco:) Składniki 1/2 kg grzybów leśnych-rydze,koźlarze czerwone 200 g ryżu amerykańskiego 2 duże marchewki 2 duże pomidory 1 mała cebula 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego sól,pieprz czarny do smaku

Wanilia i Kardamon