rydze - 174 przepisów (strona:10/12)

Prosta pizza warzywna. 130

dobra, pewnie wytkniecie mi, że proponuję Wam przepis z gotowych składników. Niemniej w momencie, kiedy ktoś staje przed dylematem, czy opłaca mi się gotować, to po prostu lepszy rydz niż nic. Potrzebne nam będą: Ciasto na pizzę, 250 g mieszanki warzywnej ze słoiczka, 200 g fety. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik w temperaturze 220 °C. Rozwałkowujemy ciasto na pizzę. Rozprowadzamy

MODA NA BIO
Pomysł na prostą sałatkę: Sałatka z kaszy ze szparagami. 143

ktoś woli na sałatkowy lunch. Kasza, szparagi, pomidorki koktajlowe i bazylia. Wiem, że to nie za bardzo sezon na szparagi. Dlatego proponuję wyjątkowo takie ze słoiczka. W końcu lepszy rydz niż nic. Ta sałatka na tę zaletę, że jest prosta, smaczna, sycąca i co najważniejsze zawsze się udaje. A to już przepis. Sałatka z kaszy ze szparagami. Porcja

MODA NA BIO
Bezglutenowa panierka 131

spokojnie wystarczą jako zamienniki zamiast białej mąki i bułki tartej, a będziemy się mogli cieszyć ponownie smakiem kotleta. No może nie będzie taki idealny, ale cóż.. lepszy rydz niż nic. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
SerVantka – restauracja z duszą 127

bogatej zróżnicowanej ofercie. Zaczęliśmy od zup. Juszka ukraińska grzybowa jarska  ze śmietaną i z pierożkiem gryczanym okazałą się niestety porażką – może dlatego, że zabrakło w niej zapowiadanych borowików, rydzów i kurek i dominował smak pieczarek. Lepiej prezentował się rosół z kołdunami, który był właśnie taki, jak powinien. Najlepiej wypadła solanka ( czy jak napisano w karcie „solanka” ) – byłą naprawdę pyszna

Smaki Ewy
Sałatka pokoleniowa - z selerem , szynką i serem 210

puszka czerwonej fasoli konserwowej słoiczek 0,5 l papryki konserwowej słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 5 jajek słoiczek majonezu - 0,5 l sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryg ugotować według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli, zostawić do przestygnięcia. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić kostkę. Seler, paprykę i ogórki odsączyć - seler można posiekać lub zostawić w całości

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem ! 133

serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną i mięsem z indyka z sosem z rydzów Stół przy samym szefie Tomaszu został szybko zapełniony... I nie ja znalazłam się w tamtym zacnym gronie ;) Ale, ale .... przy stole przygotowującym sałatki z soczewicy, rybę i pierogi, tez było

kolorowotorcikowo
Wyniki konkursu 130

wybrałam, a potem zdjęcia oglądałam i tak dwie sałatki wybrałam.   Książka „Sałatki” Ewy Wachowicz z autografem do Asagoth   powędruje, bo przepis na „Sałatkę z marynowanych buraków z rydzami i polskim serem Bursztyn” smakowo bardzo mi pasuje.  Jesienią za grzybami po lesie wędruję i mam ogromną radość jak je znajduję, wówczas jestem zadowolona, zrelaksowana i dlatego ta sałatka

Moniki Smakołyki
Śledzie w oleju rydzowym 142

nutą gorczycy lub korzenny. Nie można stosować go do smażenia, ponieważ wysoka temperatura zniszczy wszystkie dobrodziejstwa, które w nim znajdziemy. Lnianka,lennica to jedne z nielicznych określeń na ziarno rydzu, które jest najstarsze z uprawianych w Polsce roślin oleistych. Olej z lnianki odszedł na dalszy plan, gdyż zastąpił go rzepak. Olej rydzowy posiada w sobie około 90%  nienasyconych kwasów

Garnkowe fanaberie
Tarta z grzybami 163

pienić dorzucamy gruszki. Obtaczamy je dokładnie w miodzie, solimy, pieprzymy, dodajemy ocet i tymianek. Smażymy chwilę do momentu aż zmiękną. Odsączamy na ręczniku papierowym. Grzyby : 0,3 kg prawdziwków, rydzów lub dowolnych świeżych grzybów łyżeczka masła ząbek czosnku estragon około 1 łyżeczki Grzyby kroimy w ładne plasterki, podsmażamy na maśle z czosnkiem, solą i pieprzem. Odsączamy na ręczniku. Bryndza

ladykitchen
Grzyby gatunkami. Mleczaj wełnianka 100

Mleczaj wełnianka Lactarius torminosus przez niektórych bywa mylony z rydzami a to niebezpieczna pomyłka bo wełnianka jest grzybem niejadalnym powodującym zaburzenia gastryczne. Jego cechą charakterystyczną są mniej lub bardziej wyraźne wełniste kosmki na kapeluszu. Idąc na grzybobranie nie zapomnijcie o niezbędniku grzybiarza - jakiś pojemnik na zebrane grzyby to nie wszystko! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kiełbaski drobiowe w drożdżowym cieście żytnim 130

Przepis wyszedł przypadkiem bo miało powstać z tego całkiem coś innego, ale zawsze lepszy rydz niż nic;) Składniki: 2 szklanki mąki żytniej typu 2000 8g suszonych drożdży szczypta fruktozy/cukru ulubione przyprawy (papryka słodka, sól, oregano, kminek) 0,5-0,75 szklanki wody około 300g serdelków wędzonych drobiowych (dostępnych w netto i kauflandzie) Sposób przygotowania: W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mój nowy wymysł, czyli otrębowe ciasto z piernikową nutą i odrobiną marchewki :) 137

jednak! Sprytnie udało mi się dodać przepis z telefonu :) przynajmniej podróż pociagiem nie będzie tak bezowocna jak zawsze :) mimo, że w planach miałam czytanie ustaw, lepszy rydz niż nic :) przepis na to ciacho powstał jak większość metodą TROCHĘ TEGO, TROCHĘ TAMTEGO :) Składniki (na małą keksówkę): 2 całe jajka 2 białka 5 łyżek otrębów owsianych 7 łyżek otrębów pszennych 1 mała

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z arbuzem i kiełkami 163

cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressigiem polewam sałatkę.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam Olej Rydzowy , który otrzymałam do testowania od sklepu SEMCO .  Olej jest tłoczony z nasion lnianka (rydza, rydzyka, lnicznika siewnego). Jest tłoczony na zimno. Jego charakterystyczną cechą jest czysty swoisty aromat oraz korzenny smak, przypominający smak cebulowo- orzechowy. Olej jest bardzo zdrowy, między innymi wzmacnia odporność organizmu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Przyjęcie w Transylwanii 110

ozory jelenie i języczki z kozłów podawane z chrzanem. Kozioł dzikiej kozy zachwalany był jako marynowany w tylko tutaj znany sposób. Serek utarty z głuszca podany w kremie z rydzów. Po przekąskach, miejscowe ciorby w szerokim asortymencie; od de burty z flaczków wołowych, przez taranescę ze sztuką cielęciny, po pirisoarę z mięsno ryżowymi kulkami pływającymi wśród warzyw. Do wszystkiego kilkanaście

Jadło i czytadło