Łatwy przepis na zachowanie smaku i aromatu świeżego kopru. Teraz jest idealny czas na przygotowanie zapasu koperku do późnojesiennych i zimowych potraw. Suszony koperek nie dorasta
Weekendy w domu i ogrodzieKwiaty bzu tego roku rozstawiły wokół siebie nie lada ogrodzenie, metrowe pokrzywy, rzepy i powoje pilnują do nich dostępu, podrapana jestem jak łobuz, ale zebrałam piękne
Apetyczna babeczkaSkładniki : Truskawki ( z 5 kg otrzymamy koło 3,75 l soku ) Cukier ( zależy od słodkości owoców zwykle na caly pojemnik koło 1 kg przy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęZ czasów dzieciństwa zapamiętałam, że coś takiego, jak syrop z hyćki mama kazała pić jako wspomagacz polopiryny przy przeziębieniu. Jednak gdzieś umknął mi ten smak, dziś
Jadło i czytadłoCzy może być coś piękniejszego mroźny, zimowy dzień niż słoik pełen lata? Konfitura która przywołuje wspomnienie słonecznych dni. Pełna kawałków truskawek, z delikatnym smakiem banana i
Pyry na GazK o lejna pyszna konfitura truskawkowa, dziś z kwiatami czarnego bzu. Cudownie pachnąca, absolutnie wyjątkowa. Możecie ją przygotować z dodatkiem białych kwiatuszków świeżo zerwanych z krzaczka
SzczyptaSmaQWarto spróbować dżemiku truskawkowego z dodatkiem imbiru. Imbir jest ciekawym dodatkiem do dżemu i daje wyjątkowy smak i zapach. Składniki: -1,5 kg truskawek
Maminek kulinarnyHyćka vel hyczka to w gwarze poznańskiej czarny bez. Warto wykorzystać zaczynający się właśnie sezon kwitnienia krzewu i zaopatrzyć się w domowy syrop z dodatkiem cytrusów
Pyry na GazD ziś chciałabym Wam polecić pyszne konfitury z truskawek i bananów z dodatkiem czekolady lub kakao. Znakomity dodatek do bułeczek śniadaniowych, gofrów, twarożków, jogurtów lub deserów
SzczyptaSmaQLubicie wodę z sokiem? Ja przyznam, że nieszczególnie. Przeważnie piję wodę samą bo po słodkich napojach chce mi się pić jeszcze bardziej. Ale lubię czasami napić
Smaczna PyzaPogoda nas nie rozpieszcza. Zaczął się czerwiec, a ja ciągle chodzę w kozakach (głównie dlatego, że to jedyne buty, poza kaloszami, które mi nie przemakają, a
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGrzyby w marynacie już były, papryka, ogórki, dynia, cukinia... ale zabrakło jeszcze pysznych pieczarek w occie. Dziś prezentuje prosty i szybki przepis na ich wykonanie. Składniki
Tradycyjna KuchniaZastanawiałam się nad nazwaniem tego przepisu, pomyślałam więc o marmoladce, ale z kolei zaczęłam się zastanawiać: "papryka to w końcu owoc czy warzywo?" Otóż tradycyjnie warzywami
Tradycyjna KuchniaSzarlotka to chyba jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie jest bardzo pracochłonna. Ja mimo wszystko jeszcze ułatwiam sobie
Tradycyjna KuchniaJuż kilkukrotnie publikowałam na blogu swoje zimowe zapasy z wykorzystaniem leśnych grzybów, które w tym roku są wyjątkowo długo. Były już kurki z papryką i grzyby
Tradycyjna Kuchnia